Great Sea Interconnector: Ανατροπή σκηνικού; – Τέσσερα τα κομβικά σημεία – Έρχεται Αθήνα ο Χριστουδουλίδης στις 19 Σεπτεμβρίου

Συμπτωματικά (;) την ημέρα που λήγει το νέο γαλλικό τελεσίγραφο ο Κύπριος Πρόεδρος θα βρεθεί στην Ελλάδα για να συναντηθεί με τον Μητσοτάκη

Must Read

Πιέσεις, παρασκήνιο, πυρετώδεις διαβουλεύσεις και υποχωρήσεις, συνθέτουν το σκηνικό μιας διαφαινόμενης ανατροπής των μέχρι τώρα πληροφοριών που έκαναν λόγο για επερχόμενο «ναυάγιο» στο μεγάλο έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας, του Great Sea Interconnector, όπως έχει ονομαστεί.

Παρά τις συστηματικές προσπάθειες της Κυβέρνησης Μητσοτάκη να υπονομεύσει το πρότζεκτ επιρρίπτοντας ευθύνες στην κυπριακή πλευρά και παρά το… κρυφτό που παίζει τόσο καιρό η ελληνική πλευρά (με Κυβέρνηση και ΑΔΜΗΕ) μετατρέποντας το πρόβλημα σε πολιτικό (από οικονομικό που ήταν), φαίνεται ότι οι πιέσεις από ΗΠΑ, Κομισιόν, Ισραήλ και η επιθυμία των δυνάμεων αυτών να προχωρήσει ο GSI, έκαμψαν τις αντιστάσεις της Λευκωσίας και… επανέφεραν στην τάξη τη «ζαβολιάρα» και υποτακτική (στην Άγκυρα) Αθήνα.

Τόσο πολύ μάλιστα, που σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες από την Κύπρο, γίνεται λόγος ακόμα και για επίτευξη συμφωνίας πολύ σύντομα! Ίσως και πριν την επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη στην Ελλάδα στις 19 Σεπτεμβρίου, όπου και πιθανολογείται ότι θα «κλειδώσει» οριστικά αυτή η συμφωνία, στη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

«Υπάρχει πρόοδος. Και θα λάβουμε τις τελικές μας αποφάσεις, στη βάση ενός και μόνο παράγοντα. Να εξυπηρετούνται τα συμφέροντα του κυπριακού λαού. Να σας αναφέρω μάλιστα, ότι στις 19 Σεπτεμβρίου, θα είμαι στην Αθήνα. Θα δω τον Έλληνα Πρωθυπουργό. Και ένα από τα βασικά θέματα, είναι και το συγκεκριμένο. Είμαστε σε καθημερινή επαφή», ανακοίνωσε ο κ.Χριστοδουλίδης μιλώντας στα ΜΜΕ.

Στην εκπνοή

Σύμφωνα με το κυπριακό AlphaNews Live, η ημερομηνία της επίσκεψης του Κύπριου Προέδρου στην Αθήνα δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς τότε λήγει το νέο τελεσίγραφο της γαλλικής εταιρείας NEXANS (που κατασκευάζει το καλώδιο που θα ποντιστεί).

Ένα τελεσίγραφο βέβαια που ουδείς επιβεβαιώνει ότι υπάρχει, αλλά όλοι κινούνται στους ρυθμούς του. Αυτός φέρεται να είναι ο λόγος άλλωστε που ο Υπουργός Εμπορίου της Κύπρου Γιώργος Παπαναστασίου, ακύρωσε αιφνιδίως το προγραμματισμένο για την Κυριακή ταξίδι του στο Χιούστον.

«Δεν υπάρχουν πιεστικά χρονοδιαγράμματα. Βέβαια, ο χρόνος, δεν είναι απεριόριστος. Εμείς σε αυτό το οποίο στοχεύουμε, είναι το συντομότερο δυνατόν, να μπορέσει να υπάρξει η κατάληξη σε αυτά που συζητούνται», σημείωσε πάντως από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της κυπριακής Κυβέρνησης, Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Τα τέσσερα «κλειδιά»

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, η διαφαινόμενη αλλαγή πορείας από τα «βράχια» προς τη «στεριά» (σ.σ. παρότι ακόμη δεν είναι καθόλου ξεκάθαρα ούτε η βιωσιμότητα, ούτε το κόστος κατασκευής της ηλεκτρικής διασύνδεσης), οφείλεται σε τέσσερα κομβικά σημεία, τα οποία είναι τα εξής:

  1. Η αναλογία των δαπανών έχει επιμερισθεί ισόποσα στη νέα ελληνική πρόταση. Αντί του προηγούμενου 63% επιμερισμού του κόστους στους Κύπριους καταναλωτές και 37% στους Έλληνες, το ρίσκο τώρα κατανέμεται 50%-50%.
  2. Η καίρια παρέμβαση του Ισραήλ που εξέφρασε έντονα τη στήριξή του στον GSI επισημαίνοντας ότι η ηλεκτρική διασύνδεση είναι κορυφαία προτεραιότητα.
  3. Οι ΗΠΑ και οι συνεχείς διαβεβαιώσεις τους προς όλες τις πλευρές ότι θα αποτραπούν οι όποιες τουρκικές κινήσεις κατά του πρότζεκτ.
  4. Τα πετροδολάρια των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, καθώς τα ΗΑΕ ενδιαφέρονται για επένδυση στον GSI.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This