Οι 10+1 κορυφαίες γκάφες στη θητεία Κασσελάκη

Πώς από πολιτικός πρίγκιπας μεταμορφώθηκε σε... βάτραχο και ο ΣΥΡΙΖΑ από κόμμα εξουσίας κατάντησε σκόρπια διαδήλωση

Must Read

Το ταξίδι του Στέφανου Κασσελάκη ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο από την αφετηρία του πολιτικού φαινομένου. Η πρώτη γραμμή τερματισμού γράφει «έκπτωτος γκαφατζής».

  • Από τον Βασίλη Γαλούπη

Οποια κι αν είναι η συνέχεια στην αντιεμπορική και ατάλαντη σαπουνόπερα του ΣΥΡΙΖΑ, ο άνθρωπος που ως παιδί κρεμούσε στην πόρτα του την ασυνήθιστη ταμπέλα «Μην ενοχλείτε τον πρωθυπουργό» κι αργότερα έγραφε άρθρα για να στηρίζει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έχει εμφανίσει μέχρι σήμερα ένα και μόνο προσόν: μια αξιοσημείωτη ικανότητα στην επικοινωνία. Αλλά το θέμα είναι ότι το όπλο γύρισε «μπούμερανγκ».

Ο Κασσελάκης υπήρξε ως περσόνα ο αρεστός των μέσων ενημέρωσης, αλλά τα όνειρά του να πάρει μια θέση εξουσίας στην πολιτική σκηνή της χώρας γκρεμίστηκαν. Μέχρι τώρα τουλάχιστον.

Στήριξη

Πριν καν γίνει πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, πολλοί στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε τον συμπαθούσαν ούτε τον εμπιστεύονταν. Αλλά τον στήριξαν για να εξυπηρετηθούν τα εσωκομματικά ξεκαθαρίσματα.

Από μια οπτική, τα πιο πεπειραμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ χρησιμοποίησαν τον Κασσελάκη μέχρι να του τραβήξουν το χαλί, και ο Stefanos χρησιμοποίησε το κόμμα μήπως και γίνει υπαρκτό πολιτικό πρόσωπο σε έναν ΣΥΡΙΖΑ με διαλυτικά φαινόμενα. Προφανώς, απέτυχαν και τα σχέδια εκκαθάρισης του βαθέος ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και ο στόχος Κασσελάκη.

Η Κουμουνδούρου υποχρεώθηκε να «καταπίνει» τη μια προεδρική γκάφα μετά την άλλη, όλες τους επικεντρωμένες στη συμπεριφορά και την απειρία του προέδρου τους. Ο ίδιος ο Κασσελάκης συμπεριφερόταν σαν να ήταν μεγαλύτερος από το αξίωμα που κατείχε, σαν να ήταν ασήμαντη η ζημιά που προκαλεί, φτάνει να μπορούσε να παραμείνει στην καρέκλα.

Παραπτώματα

Είτε σημαντικά είτε μικρότερα, όλα τα παραπτώματα του Κασσελάκη που θα υπενθυμίσουμε σήμερα είναι ενδεικτικά μιας γενικής έλλειψης σοβαρότητας – και του ίδιου και του κόμματός του. Το ότι εμφανίστηκε σαν αλεξιπτωτιστής, παντελώς ανίδεος και αδιάφορος για την Αριστερά ή την ελληνική πραγματικότητα, ήταν φανερό μυστικό από την πρώτη μέρα. Δεν είναι ότι κορόιδεψε για το ποιος πραγματικά είναι.

Πέρα από έναν συνδυασμό απερισκεψίας, θράσους, άγνοιας και πολιτικών αερολογιών, ο τέως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε κανένα άλλο σχέδιο από το να εκμεταλλευτεί τη συγκυρία και την «τρύπια» διαδικασία του κόμματος για να εισέλθει στην πολιτική. Είτε στον ΣΥΡΙΖΑ τον χρησιμοποίησαν ως αναλώσιμο για να εκκαθαρίσει το κόμμα -ή και να το απαξιώσει σε βαθμό αφανισμού- είτε όχι, το πολιτικό πεπρωμένο Κασσελάκη εξελίχθηκε στο χάος που βλέπουμε αυτή τη στιγμή. Από πρίγκιπας μεταμορφώθηκε σε βάτραχο. Και το χειρότερο είναι πως τίποτε δεν έχει τελειώσει ακόμα, ως φαίνεται…

Ο Κασσελάκης αρνείται να συμβιβαστεί με την ιδέα ότι έχασε από τα χέρια του ένα κόμμα που, αν έπαιζε τα χαρτιά του σωστά, θα μετατρεπόταν σε προσωπικό και οικογενειακό του μαγαζάκι. Αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει πλέον μόνο ως όνομα. Αποδεκατισμένος, εμφυλιοπολεμικός, αποξενωμένος από την κοινωνία και τα ποσοστά του έως το 2019.

Ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ, όποιος κι αν είναι ο πρόεδρος ύστερα από τέτοια φαρσοκωμωδία ενός έτους με πρωταγωνιστή τον Κασσελάκη και όσους τον στήριζαν με πάθος μέχρι να τον «αδειάσουν», δεν μπορεί να έχει σχέση ούτε με τον νικητή ΣΥΡΙΖΑ του 2015 ούτε με τον ηττημένο του 2019 και του 2023.

Η απαράδεκτη αναγνώριση του ψευδοκράτους και η μετέπειτα αναδίπλωση

Το ντεμπούτο στις γκάφες για τον Κασσελάκη έγινε πολύ νωρίς. Τον Σεπτέμβριο του 2023, μήνας της εκλογής του στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, είχε την… έμπνευση να αναγνωρίσει τα Κατεχόμενα στην Κύπρο ως… κρατίδιο: «Απαράδεκτο να μην απαντάει ο κ. Μητσοτάκης στην πρόκληση του Ερντογάν για αναγνώριση του δεύτερου μισού της, του βόρειου, του κρατιδίου τέλος πάντων του δικού τους, της βόρειας, στην Κύπρο».

Η δήλωση έγινε μπροστά στις κάμερες, κι όταν ένας δημοσιογράφος έσπευσε να τον διορθώσει ο Κασσελάκης πρόσθεσε «του ψευδοκράτους».

Μετά τη βαριά γκέλα, που χαρακτήρισε «κρατίδιο δικό τους» και «βόρειο τμήμα» τα Κατεχόμενα, ο Κασσελάκης σκέφτηκε να τα «μαζέψει», επικαλούμενος κούραση και ανεπαρκή γνώση της ελληνικής γλώσσας. «Υπάρχουν φορές που ψάχνω να βρω μια λέξη στα ελληνικά. Χθες, μέσα στην κούραση και αϋπνία της περιοδείας, αυτό έπαθα» απολογήθηκε, δίχως να πείσει για την ασχετοσύνη του, σε βίντεο που ανέβασε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Και, για να μας… καθησυχάσει, πρόσθεσε: «Ας μην ανησυχεί κανείς. Μαθαίνω τις λέξεις πολύ γρήγορα. Είναι θέμα δύο μηνών εξάσκησης». Τις λέξεις μπορεί να τις μαθαίνει. Την Ιστορία της Ελλάδας και της Κύπρου, όμως;

Η παράνομη πισίνα, η Μακρόνησος και η νιτσεράδα

Πριν από λίγες εβδομάδες, τον Αύγουστο, ρεπορτάζ της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα» κατηγόρησε τον Κασσελάκη ότι κατασκεύασε παράνομα και αυθαίρετα μια πισίνα στο εξοχικό του στις Σπέτσες, κάτι που απαγορεύεται απολύτως με Προεδρικό Διάταγμα του 1981 και απόφαση του ΣτΕ του 2016, που ανακηρύσσουν το νησί παραδοσιακό οικισμό.

Η παράνομη πισίνα του Κασσελάκη στις Σπέτσες

Απτόητος ο Στέφανος απάντησε με ανάρτηση «Τι είναι μία ήδη υπάρχουσα δεξαμενή νερού βάθους 1,40 μέτρων μπροστά στο βάθος της διαφθοράς σας;». Μόνο που η πισίνα δεν προϋπήρχε, αλλά κατασκευάστηκε πέρσι το καλοκαίρι, όσο ο ίδιος είχε εκλεγεί πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Προέκυψε, μάλιστα, ότι τον Ιούνιο του 2023 έλαβε οικοδομική άδεια «εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας» για «εσωτερικές διαρρυθμίσεις, συντήρηση, επισκευή στεγών», χωρίς καμιά αναφορά στην κατασκευή της πισίνας. Ο Κασσελάκης ποτέ δεν απολογήθηκε για το ότι χλεύασε τους κανόνες και κρύφτηκε πίσω από κουτοπονηριές για να αυθαιρετήσει. Η παράνομη πισίνα συνεχίζει να κοσμεί το πολυτελές εξοχικό του.

Στο πλαίσιο της πολιτικής του καμπάνιας για τη διεκδίκηση της προεδρίας του ΣΥΡΙΖΑ, τον Σεπτέμβριο του 2023, ο Κασσελάκης διάλεξε τη Μακρόνησο ως σκηνικό για να γυρίσει ένα βίντεο. Με φόντο το κολαστήριο της Μακρονήσου, ο άπειρος πολιτικός περιφερόταν προσφέροντας ανούσιες γενικολογίες περί ενός κόσμου «στον οποίο όλοι θα έχουν μερίδιο στο φως», «αλληλεγγύης», «συλλογικού» κ.λπ. Η σκηνοθετικά πιο εμπνευσμένη σκηνή του προεκλογικού σποτ ήταν η guest εμφάνιση του ναυάρχου ε.α. και υπουργού Αμυνας επί ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελου Αποστολάκη. Φορώντας κόκκινη νιτσεράδα σαν τους ψαράδες, ο ναύαρχος είχε τον ρόλο βαρκάρη και συνοδοιπόρου του Στέφανου.

Σημειωτέον ότι ολόκληρη η Μακρόνησος έχει κηρυχθεί ιστορικός τόπος και αρχαιολογικός χώρος. Οποιαδήποτε φωτογράφιση ή βιντεοσκόπηση για κάθε είδους εμπορικούς σκοπούς απαγορεύεται, και όποιος το επιθυμεί πρέπει πρώτα να καταθέσει αίτημα και να λάβει άδεια από το ΚΑΣ. Ο Κασσελάκης ούτε άδεια ζήτησε από το ΚΑΣ ούτε πλήρωσε τα σχετικά τέλη.

Η κατάθεση στεφάνου, το «λουκέτο» στα ΜΜΕ, το τρύπιο «πόθεν έσχες»

Ξεκαρδιστικές στιγμές χάρισε ο Κασσελάκης και με ένα επόμενο βίντεο, αυτή τη φορά όχι σκηνοθετημένο από τον ίδιο, τον Οκτώβριο του 2023. Ως πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πια, ο Στέφανος επισκέφτηκε την Κύπρο, συγκεκριμένα τον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, καθώς και τα Φυλακισμένα Μνήματα, για να αποτίσει φόρο τιμής στους πεσόντες.

Στην κατάθεση στεφάνου, ο Κασσελάκης, αμήχανος και με έντρομο βλέμμα, δεν κατάφερνε να βρει πώς και πού θα το τοποθετήσει, πράγμα που απαιτούσε σκέτη κοινή λογική κι όχι γνώσεις ειδικών πρωτοκόλλων. Στην ίδια επίσκεψη, ο Κασσελάκης δυσκολεύτηκε και στην ανάκρουση του εθνικού ύμνου, αφού ούτε που κατάλαβε ότι είχε αρχίσει. Την ντροπιαστική στιγμή προσπάθησε να σώσει ο Βαγγέλης Καλπαδάκης, διπλωματικός σύμβουλος άλλοτε του Αλέξη Τσίπρα, επιχειρώντας να δείξει στον Κασσελάκη, με σωματική παντομίμα, πώς πρέπει να σταθεί προσοχή.

Το κλείσιμο της «Αυγής»

Θέλοντας να κάνει πράξη ό,τι πιστεύει πως έμαθε στην Αμερική περί εξυγίανσης εταιριών, κι αφού ισχυρίστηκε ότι παρέλαβε «οικονομικό χάος» στο κόμμα, ο Κασσελάκης αποφάσισε το καλοκαίρι να προχωρήσει στο κλείσιμο του καθημερινού φύλλου της «Αυγής», μάλιστα με άμεση ισχύ. «Σου ζητήσαμε να έρθεις να μας βρεις από την πρώτη μέρα που εκλέχτηκες. Εχεις έρθει στην “Αυγή” και στο Κόκκινο μόνο για συνέντευξη. Πήρες μία απόφαση για κλείσιμο του καθημερινού από την Αμερική. Δεν έχεις έρθει να ακούσεις τους εργαζομένους και τα προβλήματα της εφημερίδας. Εχουμε Ιούλιο του 2024 και δεν έχεις έρθει να βρεθείς μαζί μας. Δεν έχουμε μιλήσει για τα προβλήματα ποτέ» αντέδρασαν οι εργαζόμενοι.

Στο μεταξύ, ο Κασσελάκης, για να πετάξει την ευθύνη από πάνω του, είπε πως την απόφαση για την ιστορική εφημερίδα είχε λάβει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ πριν από την εκλογή του, αλλά ότι ο προκάτοχός του δεν την εφήρμοσε.

Ο Στέφανος Κασσελάκης άφησε να μετατραπεί επί μήνες το ζήτημα του «πόθεν έσχες» του σε ένα δυσεπίλυτο σίριαλ μυστηρίου και σε μείζον προεκλογικό θέμα. Θα μπορούσε να το έχει λύσει εξαρχής. Αλλοτε υποσχόταν να δώσει το «πόθεν έσχες» δημοσιότητα πριν από τις ευρωεκλογές, λίγες μέρες μετά άλλαζε γνώμη και ισχυριζόταν ότι δεν οφείλει να το δώσει πριν από τις 30 Ιουνίου.

Τελικά, στις 3 Ιουνίου, από το βήμα προεκλογικής ομιλίας του στη Θεσσαλονίκη παρουσίασε στον κόσμο ένα μονοσέλιδο excel για τα εισοδήματα του 2023. Το οποίο ασφαλώς, με τόσα κενά και γκρίζες ζώνες, δεν μπορεί να θεωρηθεί «πόθεν έσχες».

Το όνομα, το φιάσκο, το άλογο και το 5%

«Το όνομα θα μείνει ΣΥΡΙΖΑ, δεν το αλλάζω» διαβεβαίωνε κατηγορηματικά ο Κασσελάκης πριν από τις ευρωεκλογές. Ομως, στις 3 Σεπτεμβρίου αποφάσισε την αλλαγή του ονόματος. Αντί για ΣΥΡΙΖΑ το κόμμα θα βαφτιζόταν Συνασπισμός Σύγχρονης Αριστεράς, κάτι που δεν πέρασε. Μαζί μ’ αυτό παρουσίασε και ένα πλαίσιο σαρωτικών αλλαγών, μέσω των οποίων προφανώς υπολόγιζε ότι θα μπορέσει να ελέγξει πια τελείως το κόμμα ως Ι.Χ. πολιτικό του μαγαζί.

Ο Κασσελάκης διοργάνωσε την πρώτη του συγκέντρωση ως υποψήφιος πρόεδρος στους τάφους των Βενιζέλων στην Κρήτη, κάτι που δεν έχει τολμήσει κανείς άλλος στα χρονικά. Το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών και Μελετών και ο Δήμος Χανίων διαμαρτυρήθηκαν ότι «οι τάφοι των Βενιζέλων δεν είναι χώρος για κομματικές εκδηλώσεις». Ομως, αυτό δεν πτόησε τον Στέφανο, που τελικά μετέτρεψε τον συγκεκριμένο χώρο σε προεκλογικό τσίρκο. Εστω κι αν μάζεψε μόλις μια παρέα ανθρώπους στη συγκέντρωσή του.

«Οργανωμένοι» οικογενειακώς

Ο μπαμπάς κι ο αδερφός Κασσελάκη έχουν ήδη αναλάβει διάφορους ρόλους στον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να είναι καν μέλη. Με αποκορύφωμα τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όπου εμφανίστηκαν ως… οργανωμένοι οπαδοί που όρθιοι φώναζαν και έδιναν το σύνθημα υπέρ του Στέφανου. Φαίνεται ότι όχι μόνο ο πρόεδρος, αλλά ολόκληρη η φαμίλια Κασσελάκη ορέγεται ένα οικογενειακό κόμμα.

Τον Ιανουάριο, ο Κασσελάκης μπέρδεψε τα… αμπέρδευτα με αφορμή μια απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον γάμο των ομοφύλων. Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε για το πότε θα κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο, με τον ίδιο να απαντά: «Μη βάζετε το κάρο μπροστά από το άλογο». Ο Κασσελάκης δεν κατάλαβε το νόημα της φράσης κι έπεσε σε μια ακόμα γκάφα: «Ο “φιλελεύθερος” Κυριάκος Μητσοτάκης μόλις παρομοίασε χιλιάδες συμπολίτες του με άλογα!»

Τον Ιούνιο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε ραδιοφωνική του συνέντευξη μπέρδεψε τον Μπελογιάννη με τον Πλουμπίδη, προσπαθώντας να μιλήσει για μια φωτογραφία της «Αυγής», αποδεικνύοντας ότι δεν έχει ιδέα για πράγματα, καταστάσεις και πρόσωπα.

Τέλος, τον Απρίλιο είχε πετύχει το τέλειο αυτογκόλ, όταν μίλησε για την ανάγκη οι δαπάνες στην Υγεία να πάνε στο 5%, με τον Αδωνι Γεωργιάδη να απαντά άμεσα ότι οι δαπάνες για το 2024 είναι ήδη στο 5,8%.

*πηγή: εφημερίδα «κυριακάτικη δημοκρατία»

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This