Όλγα Κεφαλογιάννη: Αυτά είναι τα μέτρα για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και τις κρουαζιέρες

Must Read

Στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε δώσει μια «πρώτη γεύση» από τα μέτρα που θα λάβει η κυβέρνησή του για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και τις κρουαζιέρες, με τους ξενοδόχους να είναι μεταξύ των πρώτων που εξέφρασαν την άποψη πως, ουσιαστικά, πρόκειται για «ημίμετρα».

Σήμερα, Δευτέρα 16/9, πάντως, η Όλγα Κεφαλογιάννη προχώρησε στην εξειδίκευση των εν λόγω μέτρων, τα οποία αφορούν στα Airbnb και τις αντίστοιχες πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης, τη διαχείριση της κρουαζιέρας, καθώς και στο αυξημένο τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση σε ξενοδοχεία και λοιπά καταλύματα. Συγκεκριμένα, οι δύο μεγάλες αλλαγές στα Airbnb αφορούν πρώτον στο ύψος του τέλους για τα ακίνητα μικρότερου μεγέθους, το οποίο αυξάνεται και για τη χαμηλή περίοδο, από 0,5 σε 2 ευρώ ανά ημερήσια χρήση, ενώ σε 8 ευρώ ανά ημερήσια χρήση αυξάνεται κατά τους μήνες από Απρίλιο έως και Οκτώβριο και δεύτερον στην απαγόρευση νέας βραχυχρόνιας μίσθωσης για ένα έτος, με δυνατότητα παράτασης του μέτρου αυτού, στο 1ο, το 2ο και το 3ο δημοτικό διαμέρισμα στο κέντρο της Αθήνας.

Ειδικότερα, όσον αφορά στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, η υπουργός Τουρισμού ανακοίνωσε τα ακόλουθα μέτρα:

  • απαγορεύονται για ένα χρόνο (από 1.1.2025) οι νέες εγγραφές για ακίνητα στα τρία κεντρικά δημοτικά διαμερίσματα της Αθήνας. Προβλέπεται η δυνατότητα παράτασης του μέτρου.
  • καταρτίζεται νομοσχέδιο με τις λειτουργικές προδιαγραφές των Airbnb και τις προδιαγραφές ασφαλείας.
  • το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης για τη χαμηλή περίοδο αυξάνεται από 0,50 ευρώ σε 2 ευρώ και για την υψηλή περίοδο από 1,5 ευρώ σε 8 ευρώ ανά διανυκτέρευση.
  • το τέλος ανθεκτικότητας για ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια αυξάνεται για τους μήνες Απρίλιο έως Οκτώβριο ως εξής:
    • κατά 0,5 ευρώ στα ξενοδοχεία ενός και δυο αστέρων, καθώς και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια και ανεβαίνει στα 2 ευρώ.
    • κατά 2 ευρώ στα ξενοδοχεία 3 αστέρων και ανεβαίνει στα 5 ευρώ
    • κατά 3 ευρώ στα ξενοδοχεία 4 αστέρων και ανεβαίνει στα 10 ευρώ
    • κατά 5 ευρώ στα ξενοδοχεία 5 αστέρων και τις βίλες και ανεβαίνει στα 15 ευρώ την ημέρα

Χαμηλό τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση θα ισχύει για πέντε μήνες το χρόνο κατά τη χαμηλή περίοδο (από τέσσερις μήνες που ίσχυε μέχρι σήμερα, καθώς προστίθεται και ο Μάρτιος). Το τέλος ανθεκτικότητας στην κλιματική κρίση αυξάνεται από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο και για τα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης, με τα έσοδα να προορίζονται για δαπάνες πρόληψης και αποκατάστασης φυσικών καταστροφών και δαπάνες βελτίωσης υποδομών για τη στήριξη του τουριστικού προϊόντος της χώρας.

«Κριτήριο είναι η διασφάλιση της ποιότητας της φιλοξενίας, και τελικά της ποιότητας της τουριστικής προσφοράς στη χώρα μας», επισήμανε σχετικά η Όλγα Κεφαλογιάννη, κατά την εξειδίκευση των μέτρων που ανακοίνωσε από την ΔΕΘ ο πρωθυπουργός.




Σαντορίνη και Μύκονος στην κορυφή της λίστας

Όσον αφορά, εξάλλου, στα κυβερνητικά μέτρα για τις κρουαζιέρες, η κα Κεφαλογιάννη ανακοίνωσε ότι επιβάλλεται τέλος κρουαζιέρας στους επιβάτες που θα αποβιβάζονται στα ελληνικά λιμάνια, το οποίο θα κλιμακώνεται ανάλογα με τους προορισμούς. Υψηλότερο τέλος θα υπάρχει στη Σαντορίνη και τη Μύκονο, ενώ θα υπάρχει κλίμακα στους υπόλοιπους προορισμούς, ανάλογα με τον όγκο τουριστών που δέχονται.

Ειδικότερα, το τέλος θα ανέρχεται σε 20 ευρώ για Σαντορίνη και Μύκονο και σε 5 ευρώ για τα υπόλοιπα λιμάνια από 1/6 έως 30/9. Το τέλος κρουαζιέρας θα επιβληθεί από την ερχόμενη τουριστική περίοδο. Το τέλος θα είναι μειωμένο κατά 40%, δηλαδή 12 και 3 ευρώ αντίστοιχα, τους μήνες Απρίλιο, Μάιο και Οκτώβριο και κατά 80% για τους μήνες Νοέμβριο έως Μάρτιο, δηλαδή 4 ευρώ και 1 ευρώ αντίστοιχα.

Μέρος του τέλους αυτού θα χρησιμοποιείται για τη βελτίωση τουριστικών υποδομών και την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος. Το ετήσιο έσοδο υπολογίζεται σε 50 εκατ. ευρώ. Το έσοδα θα δίνονται κατά το ένα τρίτο στους δήμους, κατά ένα τρίτο στο Υπουργείο Ναυτιλίας και κατά ένα τρίτο στο Υπουργείο Τουρισμού.

Σημειώνεται πως η υπουργός εκτίμησε ότι το 2024 είναι πολύ πιθανό τα τουριστικά έσοδα να φτάσουν τα 22 δισ. ευρώ.

  • Δείτε σχετικό ρεπορτάζ:




Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

spot_img

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This