Από την εμφανή πίεση του γεωπολιτικού ρίσκου, ο πρωθυπουργός Κυριακός Μητσοτάκης και ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Χριστοδουλίδης είχαν μακρά συζήτηση στο Μέγαρο Μαξίμου, με κύριο θέμα τις δυσκολίες που έχουν προκύψει στην κατασκευή του καλωδίου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου (Great Sea Interconnector). Οι δύο ηγέτες συζήτησαν όλες τις εκκρεμότητες και τις παραμέτρους που επηρεάζουν την ομαλή συνέχιση του έργου, καθώς ήδη έχουν σημειωθεί συμβατικές εκτροπές από τις αρχικές αποφάσεις.
- του Νικ. Σταυρουλάκι
Στη συνάντηση, που κράτησε πέραν των τριών ωρών, σύμφωνα με πληροφορίες, βρέθηκε κοινός τόπος ανάμεσα στις δύο πλευρές, ώστε το υψηλής στρατηγικής και οικονομικής σημασίας έργο να συνεχιστεί. Ως χαρακτηριστικό της συνάντησης, πάντως, επισημαίνεται το γεγονός ότι ο Κύπριος Πρόεδρος στο ανοιχτό για τους δημοσιογράφους προκαταρκτικό μέρος της υποδοχής του από τον Ελλαδίτη πρωθυπουργό δεν φάνηκε να χαμογελά. Σημειωτέον ότι ο Μητσοτάκης και ο Χριστοδουλίδης δεν αναφέρθηκαν κατά τον διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες στο θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης. Κυπριακές πηγές ανέφεραν εν προκειμένω στη «δημοκρατία» ότι συνήθως η Κύπρος ευθυγραμμίζεται με την Ελλάδα στα κρίσιμα θέματα.
Γεγονός είναι ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Χριστοδουλίδης επαναβεβαίωσαν το ισχυρό ενδιαφέρον, την πολιτική δέσμευση και την πολιτική βούληση των δύο πλευρών για υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης, την ώρα μάλιστα που το κατοχικό καθεστώς στην Κύπρο ανήγγειλε πρόθεση να προχωρήσει σε ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας και Κατεχομένων. Όπως έγινε γνωστό, ο «πρωθυπουργός» Ουνάλ Ουστέλ δήλωσε μία ημέρα νωρίτερα (18/9/24) σε ραδιοφωνικό σταθμό στα Κατεχόμενα (Bayrak) ότι «Τουρκία και ΤΔΒΚ προωθούν τη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από τη μητέρα πατρίδα Τουρκία μέσω καλωδίου, έργο που θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2029»!
Ενημέρωση
Ο Ν. Χριστοδουλίδης ενημέρωσε αναλυτικά τον κ. Μητσοτάκη για τις αποφάσεις που έλαβε πρόσφατα το κυπριακό υπουργικό συμβούλιο (17/9/24) αλλά και για την τελική πρόθεση της Λευκωσίας να μπει συνέταιρος στο έργο. Επιβεβαίωσε, όπως αναφέρουν πληροφορίες, την πολιτική δέσμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας για συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο του έργου. Αυτό θα συμβεί ύστερα από σύσταση εταιρίας ειδικού σκοπού το συντομότερο δυνατόν και αφού ολοκληρωθεί η μελέτη επιμέλειας, καθώς υπάρχουν σε εξέλιξη διαβουλεύσεις και με εμπλεκόμενα κράτη.
Πέραν του καλωδίου οι Μητσοτάκης και Χριστοδουλίδης συζήτησαν το Κυπριακό, υπό το πρίσμα των διαφαινόμενων πρωτοβουλιών του γ.γ. του ΟΗΕ, εξαγγέλλοντας πλήρη συντονισμό των δύο πλευρών στο εθνικό θέμα. Ουσιαστικά επανέλαβαν τα ίδια λόγια: Οτι αναπτύσσονται προοπτικές επανέναρξης των συνομιλιών και η κοινή μετάβαση των δύο ηγετών στη Νέα Υόρκη, την ερχόμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο συμμετοχής τους στις εργασίες της Εβδομάδας Υψηλού Επιπέδου της 79ης Γεν. Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, θα δώσει περαιτέρω ώθηση στο θέμα.
Ο Ν. Χριστοδουλίδης επανέλαβε την πλήρη ετοιμότητα της κυπριακής πλευράς για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων στη βάση των ψηφισμάτων και των αποφάσεων των Ην. Εθνών των Αρχών της Ε.Ε. και του καταγεγραμμένου «κεκτημένου» των προηγούμενων συνομιλιών, συνθήκες που απορρίπτει εκ προοιμίου η Αγκυρα. Συζητήθηκαν επίσης οι περιφερειακές εξελίξεις και η θέση Ελλάδας και Κύπρου απέναντι στις διεθνείς προκλήσεις.
Διαβάστε ακόμα:
- «Λευκός καπνός» για την ηλεκτρική διασύνδεση
- Στρατιωτικές εγγυήσεις ζητούν οι Γάλλοι για την πόντιση του καλωδίου!
Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία