Τις προτάσεις του για τα τρία πιο σημαντικά ζητήματα που αφορούν το μέλλον της ελληνικής κοινωνίας παρουσίασε σε συνέντευξή του στη Liberal.gr ο υποψήφιος για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Γερουλάνος. Δημογραφικό, ερήμωση Περιφέρειας, Ακρίβεια. Ο κ. Γερουλάνος ανέλυσε τους τρόπους με τους οποίους μπορεί η χώρα μας να προσπεράσει τον σκόπελο αυτών των προβλημάτων και να ορθοποδήσει ξανά. Μεταξύ άλλων, ο κ. Γερουλάνος απάντησε σε σειρά ερωτήσεων για το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα.
«Τι θα κάνατε, εσείς, σήμερα για την ακρίβεια;
Ο πληθωρισμός ξεκίνησε ως ένα παροδικό φαινόμενο, το οποίο, η ασυνάρτητη πολιτική της Κυβέρνησης, κατέστησε δομικό και αυτό-τροφοδοτούμενο. Επειδή η ακρίβεια μπορεί να είναι, σε μεγάλο μέρος εισαγόμενη, αλλά σίγουρα η αισχροκέρδεια είναι ελληνική, επεξεργάζομαι ένα συνολικό σχέδιο με 5+1 στόχους:
Πρώτον, απαλλαγή από τους μεσάζοντες, αξιοποιώντας τη διεθνή εμπειρία για ηλεκτρονικά δημοπρατήρια προϊόντων άμεσης και μελλοντικής παράδοσης (αγροτικά προϊόντα, μεταποιημένα προϊόντα, πρώτες ύλες, μεταφορικές υπηρεσίες).
Δεύτερον, εποπτεία του ολιγοπωλίου των σουπερμάρκετ, με μέτρα όπως η ενσωμάτωση της έκπτωσης του προμηθευτή προς το σουπερμάρκετ, στο ίδιο τιμολόγιο πώλησης.
Τρίτον, προστασία της εφοδιαστικής αλυσίδας από διεθνείς διακυμάνσεις, με «εκ των προτέρων» διαχείριση κινδύνων τιμών (μέσω χρηματοοικονομικών προϊόντων) σε επίπεδο οικονομίας για βασικές εισροές, όπως ενέργεια και βασικές πρώτες ύλες.
Τέταρτον, εξοντωτικοί έλεγχοι από όλον τον ελεγκτικό μηχανισμό και αποφασιστική, πραγματική ανεξαρτητοποίηση και ενίσχυση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, που σήμερα λειτουργεί με το μισό προσωπικό.
Πέμπτο, μείωση του ΦΠΑ σε βασικά αγαθά, κατά το ισπανικό πρότυπο.
Και ακόμα κάτι, μείζον: Άρση εμποδίων για να μπουν νέοι παίκτες σε κάθε κλάδο της αγοράς, ως απαραίτητη προϋπόθεση για να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα των καρτέλ.
Πώς θα αντιμετωπίσετε το δημογραφικό;
Με πολυεπίπεδη και διακομματική συνεργασία, διότι είναι πρόβλημα που ξεπερνάει ένα κόμμα, μια τετραετία, πόσο μάλλον έναν άνθρωπο. Όλα συνδέονται με το Δημογραφικό: η παιδεία, η υγεία, η εργασία, η στέγαση, η ακρίβεια, η αισχροκέρδεια, όλα. Είναι, όχι μόνο οικονομικό ζήτημα (λιγοστεύουν τα χέρια στην οικονομία), αλλά πρωτίστως εθνικό (ερήμωση Περιφέρειας).
Αν δεν νιώθεις ασφάλεια και καλά στα πόδια σου, σήμερα, δεν πρόκειται να σκεφτείς να δημιουργήσεις, να πάρεις ρίσκα, να κάνεις οικογένεια αύριο. Για αυτό και σε περίπτωση που γίνουμε Κυβέρνηση και είμαι Πρόεδρος, την Κυριακή θα είναι οι εκλογές, τη Δευτέρα θα ζητήσω Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών για το Δημογραφικό.
Τι πρέπει, όμως, να γίνει; Πέρα από την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας που αναφέραμε παραπάνω, βλέπω έξι ακόμα κλειδιά στην αντιμετώπιση του προβλήματος:
Πρώτο κλειδί: Χρειάζεται να παράξουμε, άμεσα, πολλές και καλές δουλειές, με καλό εισόδημα. Αυτό προϋποθέτει αλλαγή παραγωγικού προτύπου της χώρας. Σήμερα το παραγωγικό μας πρότυπο, το οποίο βασίζεται σε εισαγωγές και κατανάλωση, παράγει ανισότητες, ερημώνει την Περιφέρεια και δημιουργεί στρατιές νεόπτωχων που δουλεύουν όλο και περισσότερο, με το εισόδημα να τους φτάνει όλο και λιγότερο. Χρειάζεται αλλαγή παραδείγματος, με ένα νέο παραγωγικό πρότυπο που βασίζεται στην εξωστρέφεια, στην καινοτομία και δημιουργεί καλές θέσεις εργασίας. Αναφέρομαι σε αυτά στην Αναγέννηση.
Δεύτερο κλειδί: Γυναικεία εργασία. Όσο θα αυξάνονται οι γυναίκες στην αγορά εργασίας και ειδικά με καλούς μισθούς τόσο πιο εύκολα θα αποφασίζουν τα ζευγάρια να δημιουργήσουν οικογένεια. Άρα, μέτρα όπως: παροχή φοροελαφρύνσεων σε επιχειρήσεις που ενισχύουν, στην πράξη, την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, ρήτρα μη απόλυσης κατά την εγκυμοσύνη και 2 χρόνια μετά, ευέλικτες άδειες μερικής απασχόλησης.
Τρίτο κλειδί: κίνητρα απόκτησης παιδιού. Μέτρα όπως: καθιέρωση Εθνικού Αποταμιευτικού Λογαριασμού για κάθε παιδί, με συμμετοχή τόσο του γονέα όσο και της Πολιτείας, αποφασιστική αύξηση του επιδόματος παιδιού μέχρι τα 17 χρόνια για όλα τα παιδιά, κάλυψη του συνολικού κόστους της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, πανελλαδική εφαρμογή της «Νταντάς της Γειτονιάς» για να καλύπτει όλες τις γυναίκες που εργάζονται, πλήρης κάλυψη αναγκών σε παιδικούς σταθμούς.
Τέταρτο κλειδί: νέα χέρια στην οικονομία. Μέτρα όπως: Κίνητρα για επιστροφή των νέων που έφυγαν στο εξωτερικό, θαρραλέα φορολογική ελάφρυνση νεοφυών και ακόμη περισσότερο καινοτόμων επιχειρήσεων, στοχευμένες δράσεις για προσέλκυση ανθρώπινου δυναμικού από το εξωτερικό, στο πλαίσιο μιας μεταναστευτικής πολιτικής, με επίκεντρο τον άνθρωπο.
Πέμπτο κλειδί: Μείωση κόστους στέγης, με επίκεντρο την αύξηση της προσφοράς κατοικιών. Δημιουργία αποθέματος χιλιάδων κοινωνικών κατοικιών, είτε με κατασκευή καινούργιων με εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους, είτε με κίνητρα ανακαίνισης υφιστάμενων, είτε με κάποια από τα 72.000 ακίνητα που κατέχει και δεν αξιοποιεί το κράτος, προκειμένου να διατίθενται για ενοικίαση με χαμηλό ενοίκιο.
Και έκτο αλλά πρώτιστης σημασίας κλειδί: Διασφάλιση της δημόσιας ποιοτικής Υγείας και Παιδείας σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Απαραίτητη προϋπόθεση για να σταματήσει η ερήμωση της υπαίθρου και να νιώσει κάθε Ελληνίδα και κάθε Έλληνας ότι μπορούν να προγραμματίσουν τη ζωή τους με λιγότερο άγχος».
500€ κάθε μήνα για κάθε παιδί , μέχρι 29 χρόνων. Αυτή είναι η λύση.
Μέχρι 20 χρόνων. Λάθος τυπογραφικό το ανωτέρω.
δεν είναι η αιτία. Δώσε προτάσεις κοστολογημένες για τα προβλήματα όπως ακρίβεια, υγεια, παιδεία, στέγη και άσε τα πολιτικάντικα. Ξεκίνα να λύνεις τα προβλήματα που ταλαιπωρούν τον κόσμο και θα διορθωθεί και το δημογραφικό.