Αίσθηση προκάλεσε σε κεντροδεξιούς κύκλους η ανατροπή της τελευταίας στιγμής με την ανάληψη της θέσεως του επι κεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού από τον πρέσβυ Μίλτωνα Νικολαΐδη μετά την μετακίνηση της κ. Άννας Μαρίας Μπούρα στις Βρυξέλλες. Μέχρι τότε υπήρχε έντονη φημολογία ότι την θέση θα αναλάβει ο πολύ έμπειρος διπλωμάτης Κωνσταντίνος Κούτρας, ο οποίος είναι ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη.
- Από τη Μύρνα Νικολαϊδου
Ο νέος επι κεφαλής του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού Μίλτων Νικολαΐδης είχε τοποθετηθεί μέχρι προ τινος την θέση του Μόνιμου Αντιπροσώπου της Ελλάδος του ΝΑΤΟ.
Έχει γεννηθεί στην Κωνσταντινούπολη, ομιλεί απταίστως την τουρκική και είναι ο διπλωμάτης που βρισκόταν δίπλα στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και στις επτά συναντήσεις που είχε με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν. Επίσης έχει υπηρετήσει ως διευθυντής και στο γραφείο του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη την εποχή που ήταν αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, ενώ έχει παραστεί και σε όλες τις συναντήσεις που είχε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς με τον Ερντογάν. Αυτό σημαίνει ότι έχει βαθιά γνώση των συνομιλιών που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία δέκα χρόνια. Ο μέχρι πρό τινος επικρατέστερος για την θέση, κ. Κούτρας είχε ακουστεί εντόνως για την θέση λόγω της μακράς εμπειρίας του σε πολλαπλά σημαντικά πόστα. Υπηρέτησε επί τέσσερα χρόνια (2003-2007) στην Πρεσβεία της Ελλάδας στην Άγκυρα, διετέλεσε Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη από τον Μάιο του 2016 έως τον Αύγουστο του 2022, ενώ από τον Σεπτέμβριο του 2022 έως τον Ιούνιο του 2023, χρημάτισε Διπλωματικός Σύμβουλος του τότε Υπουργού Επικρατείας και νυν Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη. Έχει διατελέσει Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών.
Η επιλογή του κ. Νικολαϊδη αντί του κ. Κούτρα επικρίθηκε από κεντροδεξιούς κύκλους με το επιχείρημα ότι είναι πιο ήπιος σε σχέση με τον γενικό πρόξενο της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη σε μια πολύ κρίσιμη φάση για τα ελληνοτουρκικά.
Η «ΕτΚ» μαθαίνει ωστόσο ότι η επιλογή του κ. Νικολαϊδη συνδέεται πρωτίστως με την επιθυμία της κυβερνήσεως να κρατήσει τα «στόματα ερμητικά κλειστά» ώστε να μην διαρρεύσει τίποτα όσον αφορά τις συνομιλίες για το μείζον αυτό εθνικό ζήτημα. Οι ίδιοι κεντοδεξιοί κύκλοι εκτιμούν ότι το μοντέλο των συζητήσεων που προωθείται είναι η εγκατάλειψις των διερευνητικών επαφών για χάρη του πολιτικού διαλόγου, που θα μοιάζει σαν αυτό που έκανε στο παρελθόν η Αθηνά με τα Σκόπια και κατέληξε στην εξαιρετικά επιζήμια για τα ελληνικά συμφέροντα, Συμφωνία των Πρεσπών. Εξ άλλου και ο ίδιος ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης επιβεβαίωσε το τέλος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας σε πρόσφατη συνέντευξή του στην «Καθημερινή».
«Επί 21 χρόνια και μετά από 64 γύρους διερευνητικών επαφών δεν μπορέσαμε να φθάσουμε σε ένα επίπεδο συζήτησης με την Τουρκία, όχι για την ουσία, αλλά ούτε καν για τη διαδικασία. Και αυτό που, δυστυχώς, έχει προκύψει είναι ότι συνήθως το τέλος κάθε γύρου μας έβρισκε ενίοτε σε χειρότερη θέση σε σχέση με την αρχή του», ανέφερε ενδεικτικώς ο κ. Γεραπετρίτης.
Υπενθυμίζεται ότι ο αρχικός στόχος των διερευνητικών επαφών που διήρκησαν 64 γύρους, μέχρι το 2022, ήταν να διερευνηθεί εάν και κατά πόσον υπάρχει κοινός τόπος και αν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την έναρξη διαπραγματεύσεων που θα μπορούσαν ενδεχομένως να καταλήξουν σε συμφωνία αναφορικά με την υφαλοκρηπίδα και την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Το παράδοξο είναι εν προκειμένω ότι η κυβέρνησις θεωρεί ότι αυτό που δεν επιτεύχθηκε σε 22 χρόνια – οι διερευνητικές ξεκίνησαν στις 12 Φεβρουαρίου του 2002-, θα το επιτύχει ο Έλλην ΥΠΕΞ Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος δεν έχει καμία εμπειρία από τέτοιες διαπραγματεύσεις ούτε είναι διπλωμάτης, μέσα σε τρεις μήνες, μέχρι δηλαδή το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας των δύο χωρών που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2025.
«Οι δύο ηγέτες έδωσαν την εντολή στους υπουργούς Εξωτερικών να διερευνήσουν το έδαφος για το κατά πόσον υπάρχουν πρόσφορες συνθήκες για να εκκινήσουν οι συζητήσεις σχετικά με την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης», ανέφερε ενδεικτικώς ο κ. Γεραπετρίτης μετά την συνάντηση των κ.κ Μητσοτάκη-Ερντογάν τον Σεπτέμβριο στην Νέα Υόρκη.
Επί του πρακτέου, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, Γεραπετρίτης και Φιντάν, αναλαμβάνουν το βαρύ φορτίο των συνομιλιών, το οποίο θα εστιάσει στο νομικό πλαίσιο που θα κινηθούν οι δύο πλευρές, στο εύρος της διαφοράς – οι Τούρκοι έχουν ανοίξει μια βεντάλια θεμάτων και δεν έχουν μετακινηθεί ούτε σπιθαμή από τις πάγιες θέσεις τους-, και εφόσον υπάρξει κάποια συμφωνία, τότε στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας που θα γίνει στην Άγκυρα με την νέα χρονιά, θα δοθεί εντολή στις ομάδες των διπλωματών και των εμπειρογνωμόνων να μεταφέρουν όσα ειπώθηκαν προφορικά στο χαρτί. Πάντως αν πράγματι ο κ. Γεραπετρίτης καταφέρει να κάμψει όλες τις ανυπόστατες τουρκικές διεκδικήσεις μέσα σε τρεις μήνες, θα δικαιούται χωρίς δεύτερη σκέψη το Νόμπελ Ειρήνης.
Στουρνάρας: Οι μεγάλες αμυντικές δαπάνες δεν μας επιτρέπουν να γίνουμε Ιρλανδία!
‘Ενα άλλο σημείο που προβληματίζει τους κεντροδεξιούς κύκλους είναι τυχόν σύνδεση του νέου διευθυντή του διπλωματικού γραφείου του Πρωθυπουργού με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννη Στουρνάρα, του οποίου οι φιλοδοξίες φθάνουν μέχρι και την προεδρία της Δημοκρατίας. Ανησυχούν συγκεκριμένα μήπως διαρρεύσουν ευαίσθητες πληροφορίες προς τον κ. Στουρνάρα, καθώς η γυναίκα του κ. Νικολαΐδη είναι υποδιοικητής στην Τράπεζα της Ελλάδος – αν και η ίδια δεν έχει δώσει επ ουδενί τέτοιες αφορμές. Πάντως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος έχει δείξει το τελευταίο διάστημα ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ελληνοτουρκικά αλλά και τα εξοπλιστικά. Στα τέλη Σεπτεμβρίου είχε υπεραμυνθεί της πολιτικής των «ήρεμων νερών» με την Τουρκία, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι οι μεγάλες αμυντικές δαπάνες δεν μας επιτρέπουν να γίνουμε Ιρλανδία!
Ειδικώτερα, μιλώντας στην παρουσίαση του βιβλίου του Τάκη Παππά «Παράδοξη Χώρα: Γιατί η Ελλάδα υστερεί σε σχέση με την Ιρλανδία και την Πορτογαλία και τι μπορούμε να μάθουμε από αυτές;, αναφέρθηκε στον εξοπλισμό της χώρας, λέγοντας σε όχι και τόσο ενθουσιώδη τόνο: «Στο σημείο αυτό θέλω να αναφερθώ πιο αναλυτικά στο δυσανάλογα μεγάλο βάρος των αμυντικών δαπανών που φέρει ο Έλληνας φορολογούμενος σε σχέση με τους φορολογούμενους όλων των άλλων χωρών-μελών της ζώνης του ευρώ, που σχετίζεται με την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων και, κυρίως, με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις».
Αναφερόμενος εκτενώς στα ελληνοτουρκικά, που σημειωτέον δεν ήταν το θέμα της εκδηλώσεως, επεσήμανε: «Είναι πολύ σημαντικό γεγονός ότι ο ελληνοτουρκικός διάλογος που ξεκίνησε το 2023 έχει ήδη αποφέρει σημαντικά αποτελέσματα σε ότι αφορά τις παραβιάσεις στο Αιγαίο, τον περιορισμό στις μεταναστευτικές ροές και την οικονομική συνεργασία. Πάνω απ’ όλα όμως έχει δημιουργήσει ένα πλαίσιο σταθερότητας και ασφάλειας στους πολίτες. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ενόσω πριν από δυο χρόνια τα ελληνοτουρκικά αποτέλεσαν, μαζί με την ακρίβεια, την μεγαλύτερη ανησυχία των πολιτών, σήμερα, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, οι πολίτες ενδιαφέρονται χωρίς να ανησυχούν. Αυτό έχει μια πολύ σημαντική αντανακλαστική ωφέλεια για την σταθερότητα και την προοπτική της ελληνικής οικονομίας».
Και προσέθεσε ότι «θα ήταν ευχής έργον να υπάρξει συμφωνία για την διευθέτηση της μείζονος διαφοράς μας με την Τουρκία, δηλαδή την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, γεγονός που αναμφίβολα θα δημιουργήσει τις συνθήκες για μακρά και βιώσιμη ειρήνη, για ευημερία στην περιοχή και ειδικά στη χώρα μας».
Είναι πραγματικά άξιο απορίας από που αντλεί όλη αυτή την αισιοδοξία ο κ. Στουρνάρας κατά την επέτειο των 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή και κατοχή της Κύπρου και την καθιέρωση του δόγματος της «Γαλάζιας Πατρίδας» στα τουρκικά σχολεία.
Πηγή: Εστία της Κυριακής