Στο πιάτο του Ερντογάν η εθνική κυριαρχία μας

Ο «σουλτάνος» αποκάλυψε ότι αρχίζει διάλογος εφ' όλης της ύλης με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, προαναγγέλλοντας απευθείας διαπραγματεύσεις για την τύχη του Αιγαίου και των νησιών μας

Must Read

Νέα «βόμβα» έριξε ο Ερντογάν, αποκαλύπτοντας ότι ο ελληνοτουρκικός διάλογος που έχει δρομολογηθεί θα είναι εφ’ όλης της ύλης και με απευθείας διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών, ώστε «να βρουν συγκεκριμένες λύσεις»!

Ακόμα κι αν οι προθέσεις του «σουλτάνου» είναι εκβιαστικές -μολονότι και κατά το παρελθόν έχει προαναγγείλει παρασκηνιακές συμφωνίες και έχει επιβεβαιωθεί-, από την ελληνική κυβέρνηση δεν υπήρξε τις τελευταίες ώρες καμία κεντρική αντίδραση. Και εκτός της παθητικής στάσης, πλην μίας απάντησης του Π. Μαρινάκη σε τηλεοπτική εκπομπή, την ίδια ώρα γίνονται και άκρως ανησυχητικές διαρροές που προετοιμάζουν το κλίμα για οριστική εγκατάλειψη των 12 ν.μ., αλλά ακόμα και της ύστατης κόκκινης γραμμής για τον γενικό κανόνα των 6 ν.μ. στα χωρικά μας ύδατα.

Ο κ. Ερντογάν έκανε τις δηλώσεις αυτές εν όψει της μετάβασης του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα τον ερχόμενο μήνα για να αρχίσει τις συνομιλίες με τον ομόλογό του Γ. Γεραπετρίτη, με στόχο να προχωρήσουν στην επόμενη φάση ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης με τον Τούρκο πρόεδρο, που έχουν συμφωνήσει να συναντηθούν ξανά στην Άγκυρα τον ερχόμενο Ιανουάριο. Προηγήθηκε, μάλιστα, δημοσίευμα της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Hürriyet» που, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές της Άγκυρας, αποκάλυψε ότι ο κ. Φιντάν στην επικείμενη συνάντηση με τον κ. Γεραπετρίτη θα απαιτήσει λύση πακέτο για το Αιγαίο, με θέματα και για την κυριαρχία στα νησιά, το FIR κ.λπ., ενώ θα καλέσει την Ελλάδα σε διαφορετική περίπτωση να άρει τις αντιρρήσεις της για την προσφυγή στη Χάγη.

Κι ενώ η έως τώρα επίσημη θέση της ελληνικής πλευράς ήταν ότι δέχεται προς συζήτηση μόνο το θέμα οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών, η νέα κερκόπορτα ανοίγει μέσω του χθεσινού πρωτοσέλιδου δημοσιεύματος της «Καθημερινής». Υπό τον παραπλανητικό τίτλο «Έξι μίλια; Ούτε κατά διάνοια!», μια «ανώτατη αρμόδια κυβερνητική πηγή» (που διατηρείται όμως… αόρατη) προβαίνει εν όψει του ραντεβού Γεραπετρίτη – Φιντάν «σε κατηγορηματική απόρριψη της φιλολογίας ότι δήθεν η Αθήνα προτίθεται να αποδεχθεί χωρικά ύδατα στα 6 μίλια παντού». Στην πραγματικότητα, όμως, αυτό που προαναγγέλλεται είναι ότι οι κ. Μητσοτάκης και Γεραπετρίτης εγκαταλείπουν αφενός τελεσίδικα το αναφαίρετο δικαίωμα της επέκτασης των χωρικών υδάτων μας στα 12 ν.μ., αφήνοντας, αφετέρου, ανοικτό και το ενδεχόμενο να δεχτούν ακόμα και τα 6 ν.μ., που άπτονται του σκληρού πυρήνα της εθνικής κυριαρχίας, να μην ισχύουν «παντού»!

Από την πλευρά του, ο Ερντογάν μίλησε σχετικά στη διάρκεια πτήσης του από το Βελιγράδι. «Μετά τις εκλογές του 2023 υπήρξε μια κατανόηση για να δούμε αν θα μπορούσαμε να λύσουμε το υφιστάμενο χρόνιο πρόβλημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, μέσω μιας περιεκτικής διαπραγμάτευσης. Μαζί με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη δώσαμε πολιτική στήριξη σε αυτή τη διαδικασία και το υπουργείο Εξωτερικών μας προχώρησε σε μια ολοκληρωμένη μελέτη για το θέμα αυτό» δήλωσε στους Τούρκους δημοσιογράφους. «Είναι σημαντικό να υπάρχει βούληση και από τις δύο πλευρές να ορίσουν τα προβλήματα, να περιγράψουν το περιεχόμενό τους και να βρουν συγκεκριμένες λύσεις» πρόσθεσε, για να συμπληρώσει επιπλέον ότι «ο υπουργός Εξωτερικών μας Χακάν Φιντάν θα μεταβεί στην Ελλάδα και θα έχει συνομιλίες για τα θέματα αυτά. Θα συζητήσουμε όλα αυτά τα θέματα στη βάση της ολιστικής μας προσέγγισης για το Αιγαίο».

«Πιστεύω ότι οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας κινούνται προς ένα καλύτερο μέλλον. Εμείς από την αρχή προσεγγίζουμε τα θέματα που βρίσκονται στην ατζέντα των δύο χωρών προσανατολισμένοι στη λύση. Λέμε “οι δύο χώρες μπορούν να επιδείξουν βούληση για λύση και να αφήσουν πίσω τους τα προβλήματα”» συνέχισε ο Ερντογάν, προσθέτοντας: «Δεν επιβουλευόμαστε τα εδάφη κανενός και είμαστε πλήρως αποφασισμένοι να προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας μέχρι τέλους»…

Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This