«Απαγορευτικό απόπλου» στην υποψηφιότητα Κασσελάκη για τις εσωκομματικές κάλπες εξέδωσε το Σάββατο η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος.
- Από τον
Γιώργο Χατζηδημητρίου
Σε μια θυελλώδη συνεδρίαση που διεξαγόταν τόσο εντός όσο, κυρίως, εκτός της αιθούσης, όπου ισχυρή ήταν η παρουσία αστυνομικής δύναμης για την αποτροπή επεισοδίων από λιγοστούς αγανακτισμένους οπαδούς του τέως προέδρου, η πλειοψηφία αποφάσισε να αποκλείσει τον Κασσελάκη από τις προσεχείς προεδρικές εκλογές μετά το εξώδικο που έστειλε στο κόμμα, αλλά και όσα έχουν προηγηθεί με τις καταγγελίες του για «μαύρα ταμεία», «διαπλοκή» και «διαφθορά».
Μέχρι να καταλήξει στην επίμαχη απόφαση που επισημοποίησε το βαθύ ρήγμα και το γεγονός ότι στον ΣΥΡΙΖΑ συγκατοικούν αναγκαστικά δύο κόμματα μέχρι το επόμενο συνέδριο, προηγήθηκαν πρωτοφανείς σκηνές, με ένταση να κυριαρχεί στην ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, ανταλλαγή κατηγοριών και προσβλητικών χαρακτηρισμών, οπαδικές εκφράσεις μίσους, προπηλακισμοούς και απειλές για χειροδικίες, που παρέπεμπαν σε εκλογές δευτεροβάθμιου συνδικαλιστικού σωματείου παρά σε οργανωμένο κόμμα, και μάλιστα της Αριστεράς. Το σύνθημα «Κάτω η χούντα της Αριστεράς» που φώναζαν κάποιοι αποκαλύπτει την πολιτική ποιότητα των οπαδών του Κασσελάκη…
Οι «87» κατέβηκαν στην αρένα με σκοπό να δείξουν την έξοδο στον Κασσελάκη, χωρίς όμως, όπως αποδείχθηκε, να έχουν στοιχειωδώς προετοιμαστεί, διότι όλοι γνωρίζουν ότι συναθροίζουν ετερόκλητες δυνάμεις. Και στην άλλη όχθη, οι οπαδοί του Κασσελάκη, επιμένοντας σε ένα παιχνίδι που γελοιοποίησε το Καταστατικό και την κομματική νομιμότητα, αρνήθηκαν να παραλάβουν τις κάρτες διαπίστευσης των μελών, προκειμένου να προκαλέσουν τεχνητή έλλειψη απαρτίας. Ενδεικτικό των εμπόλεμων διαθέσεων, το εξής γεγονός. Οταν η εκπρόσωπος του τέως Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία έκανε μια άκρως επιθετική ομιλία «γεμάτη ειρωνεία και χολερικά σχόλια», όπως ειπώθηκε (μεταξύ άλλων, «στόλισε» τους Ράνια Σβίγκου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και Νίκο Παππά), η Ολγα Γεροβασίλη την υποχρέωσε πρώτα να παραλάβει την κάρτα διαπίστευσης, όπερ και εγένετο, και μετά να μιλήσει στο Σώμα. Χρειάστηκε να περάσουν σχεδόν τρεις ώρες και να επιστρατευθούν ακόμα και στελέχη που βρίσκονταν κυριολεκτικά στο κρεβάτι ή να ταξιδέψουν αυθημερόν από κοντινές πόλεις, μέχρι να συγκεντρωθούν βασανιστικά 151 μέλη και να αρχίσει η διαδικασία.
Στο μεσοδιάστημα, οι διάδρομοι του ξενοδοχείου στην πλατεία Καραϊσκάκη που φιλοξενούσε τη συνεδρίαση «έβραζαν» από έχθρα και πολεμικές διαθέσεις, με οπαδούς του Κασσελάκη -κυρίως τη Θεοδώρα Τζάκρη, τον διευθυντή της Κ.Ο. Θάνο Μωραΐτη, τον Λεωνίδα Μπεχράκη από την Αν. Αττική και τον πρώην βουλευτή Θανάση Οικονόμου- να καταγγέλλουν στις τηλεοπτικές κάμερες «διοικητικό αποκλεισμό», «αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις σταλινικού τύπου» και «διαδικασίες που θυμίζουν μαύρες μέρες των στρατοδικών της χούντας» και τους «απέναντι» να απαντούν ότι «πρέπει επιτέλους να μπει ένα φρένο αξιοπρέπειας στον ηθικό και πολιτικό κατήφορο πριν διαλυθούμε».
Ο Παύλος Πολάκης, που διαφώνησε εξαρχής με τον αποκλεισμό Κασσελάκη -«εγώ θέλω να τον νικήσω, όχι να τον αποκλείσω», είπε-, απουσίαζε στην Κρήτη, καθόσον επιδιώκει να προσεγγίσει το ακροατήριο του τέως τηρώντας ισορροπίες. Η ομάδα του όμως ήταν εκεί, εκφράζοντας τη διαφωνία της στην ψηφοφορία που ακολούθησε. Οπως σχολίαζαν στη «δημοκρατία» στελέχη της, η πλειοψηφία, με την απόφασή της, «χάρισε τζάμπα “πελατεία” στον Κασσελάκη, ενώ απέδειξε ότι ούτε καν τον αποκλεισμό του δεν ήταν έτοιμη να διαχειριστεί, αν και τον είχε προαποφασίσει». Την πρόταση για τον αποκλεισμό Κασσελάκη κατέθεσε ο πρώην υπουργός Γιάννης Μουζάλας -η Μαρία Ρεπούση ζήτησε να απαλειφθεί η ονομαστική αναφορά-, ενώ νωρίτερα ο πρώην γενικός διευθυντής του ΣΥΡΙΖΑ και επικεφαλής της οικονομικής υπηρεσίας Θύμιος Γεωργόπουλος πρότεινε την παραπομπή Κασσελάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής μετά το εξώδικο που έστειλε στο κόμμα, αλλά και επειδή επιμένει να δηλώνει «πρόεδρος» αν και έχει καθαιρεθεί.
Κατά προσέγγιση η… καταμέτρηση
Στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ καταμέτρηση δεν έγινε, αλλά… κατά προσέγγιση την πρόταση αποκλεισμού υπερψήφισαν 138 ή 140 μέλη ενώ καταψήφισαν 12 στελέχη – τα έξι της πλευράς Πολάκη (Βασίλης Σμπώκος, Γιώργος Παναγιωτόπουλος, Χριστόφορος Βερναρδάκης, Μάρκος Χατζησάββας, Δημήτρης Παρθένης και Μιχάλης Γιαπιτζής) που δήλωσαν ότι ο μεν Κασσελάκης θέλει ένα μικρό, «δικαιωματικό» κόμμα, οι δε «87», ένα «κόμμα-παρακολούθημα άλλων πολιτικών σχεδίων».
Αδυσώπητη μάχη στο συνέδριο με φόντο τα ασημικά του κόμματος
«Είμαι εδώ – Η φωνή μας είναι στο συνέδριο» διεμήνυσε λίγη ώρα αργότερα ο Κασσελάκης, δίνοντας ραντεβού στο συνέδριο της 8ης Νοεμβρίου, το οποίο υπάρχει πιθανότητα να μετατεθεί. «Δεν μπορεί να συμβεί αυτό» σημείωνε η πλευρά της πλειοψηφίας. Το συνέδριο, όπως εξηγούσαν, θα έχει μία και μόνη αποστολή: να εγκρίνει τις υποψηφιότητες για τις εκλογές που θα ακολουθήσουν και ανάμεσά τους δεν θα περιλαμβάνεται αυτή του Κασσελάκη. Αλλωστε, όπως επισήμανε ο Χ. Σπίρτζης, καταληκτικό όριο για την υποβολή υποψηφιοτήτων είναι η 24η Οκτωβρίου.
Ολοι ξέρουν όμως ότι, αν ο συσχετισμός το επιτρέψει, η κατάσταση αυτή μπορεί να ανατραπεί. Γι’ αυτό και, όπως εξηγούσε στη «δημοκρατία» πολύπειρο στέλεχος της Αριστεράς, «η μάχη θα έπρεπε από χθες κιόλας να αρχίσει στις Οργανώσεις Μελών για την εκλογή συνέδρων (2-3 Νοεμβρίου) ώστε να μη χαθεί ο έλεγχος».
Πρόκειται, όπως σημειώνουν οι αντικειμενικοί παρατηρητές, για μια σκληρή και αδυσώπητη μάχη, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται κυνικά το ταμείο του κόμματος, το οποίο περιλαμβάνει την κρατική χρηματοδότηση, το κτίριο-φιλέτο της Κουμουνδούρου, το οποίο είναι απαλλαγμένο από χρέη και ο Κασσελάκης, όπως είχε γράψει η «δ», εξέταζε τη δυνατότητα να το αξιοποιήσει μέσω real state, ο ιστορικός τίτλος της εφημερίδας «Αυγή», ο ραδιοσταθμός Στο Κόκκινο και το Επιστημονικό Ιδρυμα «Νίκος Πουλαντζάς», που επίσης επιχορηγείται από το κράτος.
«Αυτό που ψηφίσαμε σήμερα ήταν μια μίνιμουμ πράξη αξιοπρέπειας» συνόψισε στα απομεινάρια του Σαββάτου η Ολγα Γεροβασίλη. Το ερώτημα που εύλογα ανακύπτει είναι εάν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καιρό να την ανακτήσει…