Ένας ακόμη διασυρμός για την χώρα μας αποτελεί έρευνα της Κομισιόν για το Κράτος Δικαίου και την Δημοκρατία. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη αξιολογείται από 7 στους 10 πολίτες ως κατώτερη στο ζήτημα του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων.
More than half of Europeans feel informed about the rule of law in their country, and two-thirds believe EU rights and values are well protected.
Our latest #Eurobarometer highlights citizens’ perceptions of 🇪🇺 values and rights.
More info ↓
— European Commission (@EU_Commission) October 15, 2024
Ουραγός η Ελλάδα στην σχετική λίστα στην ΕΕ.
Όπως φαίνεται και στον παραπάνω πίνακα, η αντίληψη ότι οι αξίες της Ένωσης προστατεύονται ποικίλλει μεταξύ των χωρών μελών, από 92% στη Φινλανδία (+7) έως 32% (-11) στην Ελλάδα.
Στο δεύτερο μέρος της έρευνας περισσότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους (53%) αισθάνονται καλά ενημερωμένοι για το Κράτος Δικαίου στην χώρα τους ενώ σχεδόν 3 στους 10 δηλώνουν καλά ενημερωμένοι για το Κράτος Δικαίου σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Άλλα ευρήματα
Η έρευνα διεξήχθη σε όλα τα κράτη μέλη τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2024.
Δείτε επίσης:
- Πού είναι η δικαιωματίστρια Πρόεδρος την ώρα που καταλύεται το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα;
- Νέο «χαστούκι» της Κομισιόν στον Μητσοτάκη για το κράτος Δικαίου – Κινδυνεύουν οι δημοσιογράφοι στην Ελλάδα
ΓΙΑ ΘΥΜΗΣΟΥ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ Α.ΠΑΓΟΥ Κ.ΜΑΤΘΙΑ\
Σύμφωνα με τον κ. Ματθία, που ξέρει καλά πρόσωπα και πράγματα στο δικαστικό χώρο, «οι θεοφοβούμενοι δικαστές συχνάζουν σε μονές και εκκλησίες, συναναστρέφονται κατά κανόνα κληρικούς, δεν παρακολουθούν τις κοινωνικές εξελίξεις, είναι αφελείς αλλά και τυπολάτρες, υπερβολικά αυστηροί σε ηθικοθρησκευτικά διλήμματα, στην αναγνώριση ελαφρυντικών υπέρ των κατηγορουμένων και στην επιμέτρηση των ποινών».
Ως παραδείγματα έφερε την ευπιστία κάποιων απέναντι στον Γιοσάκη, τον Αττικής Παντελεήμονα, ηγούμενους και μοναχούς, που τους έκαναν όργανά τους.
«Η τέως πρόεδρος Πρωτοδικών Ροδόπης ευνόησε συνειδητά τον ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου με τη σκέψη, όπως η ίδια παραδέχθηκε, ότι αυτός θα διέθετε την περιουσία που θα του αναγνωριζόταν σε αγαθοεργίες. Ξεχνώντας τη δικαστική της ιδιότητα, μερολήπτησε συνειδητά από θρησκοληψία», είπε χαρακτηριστικά.
Ενδιαφέρον έχει όμως η αναφορά του κ. Ματθία στην ωφελιμιστική προσκόλληση δικαστών στην Εκκλησία. Να πώς περιγράφει την κατάσταση: «Βλέπουν (οι δικαστές) ότι τα θρησκευτικά σύμβολα βρίσκονται σχεδόν σε όλους τους χώρους άσκησης κρατικής εξουσίας, ότι ιερωμένοι τελούν τις επίσημες κρατικές τελετές, ότι λατρευτικές εικόνες είναι αναρτημένες πάνω από την έδρα σε όλα τα ακροατήρια, ότι κάθε χρόνο γίνεται «αγιασμός» στα δικαστήρια, ότι ο Άγιος Διονύσιος ο Αρεοπαγίτης έχει οριστεί «προστάτης των δικαστών», ότι επισκέψεις ιερωμένων σε δικαστικά γραφεία είναι συχνές και πυκνώνουν παραμονές διάσκεψης επί υποθέσεων που «ενδιαφέρουν» την Εκκλησία».
«Βλέπουν επίσης» συνεχίζει ο κ. Ματθίας, «ότι κατά τις προαγωγές από το υπουργικό συμβούλιο στις ηγετικές θέσεις της δικαστικής ιεραρχίας η Εκκλησία στηρίζει τους θεοφοβούμενους δικαστικούς λειτουργούς και ότι καμιά φορά εισακούεται. Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι η πεποίθηση ορισμένων διαδίκων και δικαστών ότι η Εκκλησία είναι σε θέση να ασκεί σε επίδικες υποθέσεις και στις προαγωγές των δικαστών ουσιαστική επιρροή. Γι’ αυτό και κάποιοι διάδικοι επιζητούν και επιτυγχάνουν τη μεσολάβηση κληρικών σε εκκρεμείς δίκες και κάποιοι δικαστές γίνονται τακτικοί «συνομιλητές» μητροπολιτών με την προσδοκία ότι αυτοί θα τους υποστηρίξουν», τονίζει χαρακτηριστικά.
Αποκορύφωμα της αφύσικης αυτής διαπλοκής είναι, κατά τον κ. Ματθία, η από ετών σχεδιαζόμενη οικοδόμηση ναού μέσα στον Άρειο Πάγο. Κατά τον ίδιο, αυτό γίνεται για να υπάρχει ευχερής και τακτική επαφή της Εκκλησίας με μέλη του δικαστηρίου, της Εισαγγελίας και του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου, ώστε να μπορεί να ασκείται επιρροή στο δικαιοδοτικό έργο και στη διοίκηση της Δικαιοσύνης.
Όπως λέει, με τις επεμβάσεις στις προαγωγές ελπίζεται ότι θα προωθούνται οι προσκείμενοι στην Εκκλησία δικαστές και εισαγγελείς που ακολούθως θα κατευθύνουν τη Δικαιοσύνη!
Ερευνα της Κομισιόν για το Κράτος Δικαίου στην Ελλάδα…..χαχαχα
Χ€στηκε ο κουλης, ο τύπος κανει Ζ.
Κοιταει το ταμειο. Ποιος θα τον θυμαται σε 5…10 χρονια.
Ποιος θυματε τον σημιτη, τον Gap, τον κουρασμενο, τον mr. Ζάππειο 1 κ 2, τον Αλεξι, τον papadimo.
Κατάντησαν τον νεοελληνα robot.
Κράτος δικαίου η Ελλάδα. Άλλο ένα ανέκδοτο της κυβέρνησης των άριστων. Κράτος δικαίου με μηδενική δημόσια περίθαλψη κράτος δικαίου με το 29%του κόσμου στα όρια της φτώχειας ,κράτος δικαίου να υπάρχουν ακόμη βουλευτές που 59 αθώες ψυχές ζητούν δικαίωση,κράτος δικαίου όταν καρτέλ καθορίζουν τον δείκτη τιμών των προϊόντων διαβίωσης τον καθορίζουν υπό την ανοχή της κυβέρνησης ,κράτος δικαίου όταν παρακολουθούνται τα τηλέφωνα των πολιτών,κράτος δικαίου η υπερφορολογηση ,κράτος δικαίου των άριστων. Συγχαρητήρια στην Μητσοτάκης ΑΕ.