Λατινοπούλου για το Έπος του ’40: Οι 4 αλήθειες για τον Ιωάννη Μεταξά που δεν διδάσκουν στα ελληνικά σχολεία

Must Read

Η ευρωβουλευτής και πρόεδρος της Φωνής Λογικής, Αφροδίτη Λατινοπούλου, σχολιάζει για την εθνική επέτειο:

«Τέσσερα πράγματα για το Ελληνικό έπος της 28ης Οκτωβρίου και τον τεράστιο ρόλο του πρωθυπουργού Ιωάννη Μεταξά που δεν μας δίδαξαν ποτέ στο σχολείο.

ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ».

Δείτε το βίντεο

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Όπου να ναι θα τιμούμε και τον Παπαδόπουλο , τον Ιωαννίδη , τον Σαμψών και φυσικά τους Βασιλιάδες. Έχασα μια θεία μου , μικρή κοπέλα 16 χρόνων με τις μαλακίες του Μεταξά που κατέβαζε συνέχεια τα παιδιά να κάνουν παρελάσεις μέσα στην βροχή και το κρύο , την περιβόητη νεολαία του. Οπαδός του εθνικοσοσιαλισμού ήταν και το απέδειξε με την επίσκεψη του Γκέμπελς στην Ελλάδα μερικά χρόνια πριν την εισβολή. Όπως φυσικά και η κυρία Λατινοπουλου , μαζί με άλλους Ευρωπαίους πατριώτες!!! Να είναι καλά ο γέρος ο Καραμανλής που τους έστειλε όλους στα τσακιδια και έφτιαξε την πρώτη καθαρή αστική δημοκρατία στην Ελλάδα.

  2. Δέν μας διευκρίνησε η κυρία ξερόλα απο συγκυρίες ευροβουλευτής ποιούς θεωρεί ήρωες αυτούς που πολέμησαν τους Γερμανούς η τα κουμάσια της τους εθνοδοσύλογους που συνεργάτηκαν με τον κατακτητή; ( εθνοδοσύλογος = όχι εθνικιστης η εθνικόφρων)

    • Αυτούς πού πολέμησαν τους ιταλογερμανους όπως ο παππούς μου ρε και όχι τους μαύρους και κόκκινους προδοτες. οι μεν μαύροι ρουφιξαν το αίμα των ελκηνων συνεργαζόμενοι με τους κατακτητές οι δε αιματοκύλισαν την χώρα ενεργοποιημένα του Στάλιν. Το ίδιο εχθροί του λαού και οι δύο.

  3. Διαβάζοντας τα σχόλια μόνο θλίψη νοιώθει κάποιος νομίζεις ότι οι σχολιαστές είναι άνθρωποι που μισούν την Ιστορία μας μοναδικοί στον κόσμο. Τώρα που Ξαναγράφεται η Ιστορία και ο Σωκράτης και η Αθηνά ήταν μαύροι θα φύγει και η λέξη Έλληνας από την ιστορία. Έτσι οι εναπομείναντες εδώ θα είναι ευτυχισμένοι.
    Και κυβέρνηση υπήρχε και στρατός υπήρχε και ήρωες υπήρχαν είτε το θέλουμε είτε οχι
    Τελικά ο Κιτσικης ειχε. Οι γνήσιοι Έλληνες Είναι οι Τούρκοι και εδώ κατοικούν προσποιούμενοι τους Έλληνες

  4. Κυρία Λατινοπούλου καιρός είναι να μάθετε ΄λοτι δεν είναι όλοι οι Έλληνες οπαδοί της προπαγάνδας τουχώρου σας και πολλοί από αυτούς ξέρουν Ιστορία.
    Μάθετε λοιπόν ότι ο αγαπητός ΣΑΣ Ι. Μεταξάς λίγο πριν τον πόλεμο, τον Μάη του 1940, απαντούσε ως εξης σε σχετική ερώτηση στην εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ:
    «Είμεθα ουδέτεροι εφ’ όσον χρόνον η Αγγλία θέλει να είμεθα ουδέτεροι. Τίποτα δεν κάνομε χωρίς συνεννόησιν με την Αγγλία και, τις περισσότερες φορές ό,τι κάνομε γίνεται κατά σύστασιν ή παράκλησιν της Αγγλίας. Η Ελλάς είναι ζωτικό τμήμα της αγγλικής αυτοκρατορικής αμύνης».
    _ Ένα συγνώμη από την Ιστορία δεν θα σας έβλαπτε κυρία Λατινιπούλου, επειδή είσαι Ευρωβουλευτής δε σημαίνει ότι γνωρίζεις τα πάντα, μάλλον το αντίθετο θα έλεγα!

  5. Και κάτι ακόμη για τον Δημοκράτη ΜΕΤΑΞΑ:
    I. Τα συνεχή αποτυχημένα εκλογικά αποτελέσματα –της τάξης του 3% τα περισσότερα- τον έστρεψαν ακόμα περισσότερο ενάντια στον κοινοβουλευτισμό, έγραφε στο ημερολόγιό του: ¨Αποκτώ την πεποίθησην ότι αδύνατον να προοδεύσωμεν με κοινοβουλλευτισμόν¨, και ¨Δηλώ κατηγορηματικώς ότι θα εργασθώ προς ανατροπήν του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος¨ αλλά και ¨Άμα δαγκώσω εγώ, δεν αφήνω εύκολα, είναι «μπουλντό껨, προειδοποιούσε εμφατικά τους αντιπάλους του.
    II. Στις εκλογές της 26/1/1936 όπου και πάλι απέτυχε-κατέλαβε μόνο του 3.94 %- και ενώ ο ίδιος σημείωνε ότι ¨Ο αντιβενιζελισμός δεν με θέλει. Με απέβαλεν. Καλλίτερα¨, ο βασιλιάς Γεώργιος με την ανοχή όλου του τότε αστικού πολιτικού κόσμου τον διορίζει, στις 5 Μαρτίου του 1936, αυτόν- τον αποτυχημένο εκλογικά και δηλωμένο εχθρό της δημοκρατίας-υπουργό Στρατιωτικών.
    _ Αυτά αγαπητή Αφρούλα …

    • O Μεταξάς δεν είχε λαϊκό έρεισμα, διότι ήταν άνθρωπος σοβαρός και δεν “έταζε”, όπως οι λοιποί πολιτικάντηδες, ούτε ρουσφετολογούσε. Για τον κοινοβουλευτισμό είχε απόλυτο δίκιο και το βλέπομε σήμερα καλύτερα από ποτέ. Το έργο των 4,5 ετών διακυβερνήσεώς του θα μείνει γραμμένο με χρυσά γράμματα στην Ιστιορία.

      • Και μερικά ευτράπελα από τον σοβαρόν Δικτάτορα:
        1) ¨Είμαι κόμης¨ και ¨ ανήκω εις την αριστοκρατία¨: δύο ρήσεις του Μεταξά που σαφώς και δείχνουν άνθρωπο μεγαλομανή , ο οποίος ταυτόχρονα είναι και κομπλεξικός αφού γράφει για κάποια δεξίωση που βρέθηκε: ¨Απόψε τσάι Άγγλων. Είμεθα όλοι. Με προσέχουν πολύ ολίγον. Δεν ξέρω Αγγλικά. Είμαι και κοντός.¨ και σε άλλη περίπτωση, ¨Είμαι άτολμος μέσα μου¨.
        2) Σε μια άλλη σελίδα του ημερολογίου του έγραφε, ¨Τρέφω μνησικακία κατά του κόσμου¨ και ¨Εις ότι αφορά τον έξω κόσμο η ψυχή μου είναι γεμάτη από χολή και μίσος¨ και αργότερα σημείωνε ,¨Νομίζω ότι η μάζα των εκλογέων είναι αθεραπεύτως διεφθαρμένη¨: τρεις γραπτές ομολογίες του ίδιου –σε διαφορετικούς χρόνους- που δείχνουν το μίσος του και την αποστροφή του προς τον απλό κόσμο που κατά την άποψή του δεν αναγνώριζε τη μεγαλοφυΐα του, όπως αυτός την εννοούσε.
        3) Ταυτόχρονα διακατεχόταν από φθόνο και μίσος για της πολιτικούς ¨οι πολιτικοί είναι θεατρίνοι¨ και ¨Νεύρα. Με υπουργούς είμαι μισότρελος¨, έλεγε και έβγαζε την ουρά του απέξω, αυτός που διψούσε για την εξουσία, που κατά τον Κλεάνθη Γρίβα παρουσίαζε εξουσιοφρένεια -που αποτελεί μορφή σχιζοφρένειας-, αυτός που ζούσε για την πάση θυσία διεκδίκηση και κατοχή της εξουσίας.
        4) Για την εξουσία για την οποία, σύμφωνα με τον Γ. Μαυρογορδάτο, είχε μια κυνική και ψυχοπαθολογική αντίληψη, αφού όπως ο ίδιος ο Μεταξάς έγραφε: ¨Σκοπός … της αποκτήσεως της εξουσίας είναι η ικανοποίησης του εγωκεντρισμού εκάστου ανθρώπου … και ίσως – ίσως η απαλλαγή από του φόβου τον οποίον εμπνέουν οι άλλοι, η δυσπιστία της πάντα άλλον πλην εαυτού¨, για να επιβεβαιώσει έτσι την παραπάνω 2η σημείωσή σχετικά με το μίσους του για τον κόσμο.

      • Και κάτι ολίγα για το έργον του, που θα μείνει με ΧΡΥΣΑ γράμματα στην ιστορία του φασισμού:
        _ Η κρατική καταστολή θεσπίστηκε με δυο αναγκαστικούς νόμους: τον Α.Ν. 117/1936 «περί μέτρων προς καταπολέμησιν του κομουνισμού» και τον Α.Ν. 1073/1938 «περί μέτρων ασφαλείας του κοινωνικού καθεστώτος».
        1) Με τον πρώτο νόμο αναγορεύτηκαν σε εγκλήματα: οι απεργίες, τα λοκ – άουτ, οι δημόσιες συγκεντρώ-σεις, η διάδοση «ανατρεπτικών» ιδεών, ο προσηλυτισμός σε αυτές και η σύσταση σωματείων προς διάδο-ση αυτών.
        2) Με το δεύτερο νόμο εισήχθηκαν πρακτικές άγνωστες στη χώρα μας: τα «στρατόπεδα συγκέντρωσης» που έγιναν ξερονήσια θανάτου, οι «δηλώσεις μετάνοιας» των φυλακισμένων κομουνιστών με στόχο τον εξευτελισμό τους και τα «πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων» με στόχο το έλεγχο των διορισμών των Δημοσίων Υπαλλήλων και των υπαλλήλων σε επιχειρήσεις και οργανισμούς με στόχο τον αποκλεισμό των «βενιζελοκομουνιστών», αλλά ήταν τόσος ζήλος των αρχών που τα ζητούσαν ακόμη και για την έκδοση διαβατηρίου ή άδειας οδήγησης! Πλήρης τρομοκράτηση του λαού!

        • Θα τα δεις σύντομα και εδώ στην Ευρώπη της ευημερίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θέλουν μάλλον να συνεχίσουν από εκεί που σταμάτησαν …. Άρχοντες και Βασιλιάδες , αυλικοί από πάνω και όλοι οι υπόλοιποι σε ένα καζάνι χωρίς καμία ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Μόνο τότε θα νιώθουν ασφαλείς ότι δεν πρόκειται να χάσουν την εξουσία τους.

  6. Για το ρετσινόλαδο, τα βραστά αυγά του Μανιαδάκη ξερει κάτι η Αφροδιτούλα;
    Αγαπητή Αφροδίτη διάβασε τα παρακάτω:
    “Η προπαρασκευή του στρατού και του λαού για τον επερχόμενο πόλεμο είναι ένα ζήτημα που δημιουργεί προβληματισμούς και αντιπαραθέσεις ανάμεσα στους «οπαδούς» και στους «αντιπά-λους» του Ι. Μεταξά.
    Για να κατανοήσουμε την στρατιωτική ετοιμότητα του καθεστώτος πρέπει να τη μελετήσουμε σε δυο χρονικές περιόδους: η πρώτη από το 1936 έως Απρίλιο του 1939 και η δεύτερη από τον Απρίλιο του ’39 έως την κήρυξη του πολέμου.
    Α) Μέχρι τον Απρίλιο του 1939 η χώρα στρατιωτικά ήταν ανέτοιμη να αντιμετωπίσει την Ιταλία, αφού τα πολεμικά σχέδια κάλυπταν αποκλειστικά τον από βορά υποτιθέμενο βουλγαρικό κίνδυνο στην ανατο-λική Μακεδονία και Θράκη όπου και αναπτύχτηκε η «οχυρωματική γραμμή Μεταξά» με την κατασκευή 21 οχυρών.
    Β) Από τον Απρίλιο και μετά ο ιταλικός στρατός βρίσκεται στην Αλβανία και είναι αναγκαία η επανασχεδίαση της άμυνας της χώρας. Η στρατιωτική ηγεσία «ανακαλύπτει» ότι δεν υπάρχει το παραμικρό σχέδιο αντιμετώπισης της Ιταλίας από ξηράς και ο αρχηγός του ΓΕΣ Παπάγος, μεταπολεμικά, θα επιρρίψει όλη την ευθύνη για την παράλειψη αυτή στην κυβέρνηση του Μεταξά, παραλείποντας να πει μια κουβέντα για τη δική του ευθύνη!
    Τον Μάιο του 1939 ήταν έτοιμο το νέο αμυντικό σχέδιο της χώρας και ενώ θα περίμενε κανείς να έχει δοθεί μεγάλο βάρος στην Ήπειρο, παρατηρεί ότι και πάλι προτασσόταν ο εκ βορά κίνδυνος. Εννέα μεραρχίες διατέθηκαν στη Μακεδονία και μόνο εφτά στην άμυνα της Ηπείρου¨.

  7. 1) Ο πρωθυπουργός μας λέει ηΑφροδιτούλα … ξεχνάει ότι π Μέταξας ήταν Δικτάρορας ελέω Γεωργίου από το 1936.
    2) Η λέξη ΟΧΙ δεν υπάρχει αγάπη μου Αφροδιτούλα δε κάνενα ισορικό ντοκουμέντο, ειναι απλά μια προπαγανδιστική λέξη της εποχης της. Την εικόνα του λαϊκού -που τόσο την πονάει- ΟΧΙ μπορεί να την δει στις φωτογραφίες των τρένων της εποχής.
    3) Η μη απάντηση στον τρορπιλισμό της Έλλης οφείλεται στην επέμβαση των προστατών μας, των Άγγλων. Η εποποιία του Ρούπελ είναι άλλη μια προπαγανδιστική στιγμή -ναναι καλά ο Πρέκας- της (Άκρο)Δεξιάς ιστοριογραφίας,, η οποία αντιπαρέχεται πλήρως την δυνατότητα των Γερμανών να περάσουν δίπλα από τα οχυρά που ήταν κατάλοιπα του Α΄ΠΠ, όπως είχαν περάσει ένα χρόνο πριν -τον Μάιο του 1940- δίπλα από την ¨περίφημη¨ γραμμή Μαζινώ και διέλθσαν τον Γαλλικό στρατό σε 11 ημέρες.
    ΣΗΜ: Κανεις βέβαιαια δεν αμφισβητεί τον ηρωισμό που επέδειξαν όσοι βρέθηκαν μέσα στα οχυρα.
    4) Για τη διάλυση του Ε.Σ. Αφροδιτούλα ξανακοίταξε τα πραγματικά γεγονότα … ίσως καταλάβεις ότι οι ΔΙΚΤΑΤΟΡΕΣ διαλύουν τα στράτευμα … ο λόγος είναι απλός και πλήρως κατανοητός … για θυμήσου λίγο και τον Γεώργιο Παπαδόπουλο, τον Ιωαννίδη. το Κυπριακό και το πλήρες φιάσκο της επιστράτευσης … αφού βγαλεις το άπρο αρμάνι…

    • Δηλαδή ὁ διαλυμένος ἀπό τόν δικτάτορα Ἑλληνκός Στρατός νίκησε τούς Ἰταλούς; Ὁ Ε.Σ. ἦταν διαλυμένος ἀπό τά ἐπανειλημμένα κινήματα 1923-1935 καί ὁ Μεταξᾶς τόν αναδιοργάνωσε.
      Ὁ Μεταξᾶς εἶχε λάβει ἀπό τήν βουλή ἐξουσιοδότηση ἐλλείψει ἄλλου πολιτικοῦ ἀρχηγοῦ. Ἄν δέν ἦταν αὐτός, ὁ Μουσολίνι θά ἔφθανε σέ μία ἑβδομάδα στό Σύνταγμα.
      Καί ὁ Παπαδόπουλος πού εἶχε ἀνατραπῆ τὀ 1973 ἀπό τόν Ἰωαννίδη δέν εἶχε καμμία σχέση μέ τό Κυπριακό. Καί τούς τούρκους, μέ ὁμιλία του στόν ΟΗΕ, τούς κάλεσε ὁ Μακάριος νά ἐπέμβουν διότι δῆθεν κινδύνευε ἡ ἀσφάλεια καί τῶν τουρκοκυπρίων.

      • Κοίταξε λίγο παραπανω ένα σχόλιο μου και θα καταλάβεις ακριβώς την ευθύνη του κυρ Γιάννη στη διάλυση ή αν θές λάθος τοποθέηση του στρατού και την ηλιθιότητα των οχυρών.
        Για τον Παπαδόπουλο τι να σου πω. Αν θεωρείς ότι το επί 6 χρόνια αφεντικό δεν έχει ευθύνες είναι μια άποψη πολύ πρωτοποριακή(Από το 1973 έτσι απλά είναι η κομπίνα της σκέψης σου: Το Δεκέμβριο του 1973 έγινε η αλλαγή και τον Ιουνιο του 1974 -δηλαδή σε 6 μήνες- έγινα τα γγονότα κάτω!)
        Ναι ο Μακάριος τα έκανε ΟΛΑ … μεγάλη πλάκα!

      • _ Για τα του Μεταξά ρίξε μια ματιά στα παρακάτω βιβλία:
        1. Λιναρδάτος Σπύρος, 4η Αυγούστου, εκδ. ΘΕΜΕΛΙΟ
        2. Λιναρδάτος Σπύρος, Πως φτάσαμε στην 4η Αυγούστου, εκδ. το ΒΗΜΑ
        3. Κολιόπουλος Ι., Η δικτατορία του Μεταξά και ο πόλεμος του ΄40, εκδ. το ΒΗΜΑ
        4. Η δικτατορία του Ιωάννη Μεταξά., εκδ. τα Νέα/Ιστορία, τ.3
        5. Ε- Ιστορικά, Η Ελλάδα στο Β’Π.Π.- ΟΧΙ, εκδ. Ελευθεροτυπία, 2007
        6. Ε- Ιστορικά, Η δικτατορία του Μεταξά, εκδ. Ελευθεροτυπία, 2010
        7. Ε-Ιστορικά , Ιωάννης Μεταξάς, τ. 94, εκδ. Ελευθεροτυπία
        8. Ιστορία του Ελληνικού Έθνους, τ. ΙΕ, Εκδοτική Αθηνών
        _ Για την πραγματική ικανοτητα του ιταλικού στρατού καλό είναι να διαβάσεις αρκετά ακόμη ΚΑΙ θα σου έδιναν έναν μπούσουλα τα πολλά σχόλια του Χίτλερ περί αυτού.
        _ Θα ήταν ενδιαφέρον να μελετήσεις τον προβληματισμό των Άγγλών και τη διένεξή τους με τον Παπάγο για την αμυνα εναντι των Γερμανών, όπου μπορείς να δεις πολλά από τα λάθη που υπήρχαν στην αμυντική διάταξη της χώρας.

      • _ Για την ευθύνη του Παπαδόπουλου, αν κι εγώ μίλησα για τους δικτάτορες που πάντα διαλύουν το στρατό της χώρας τους εννοώντας τη Χούντα από την αρχή μέχρι το τέλος της, για ρίξε μια ματιά στο παρακάτω κείμενο του Γ. Στάμκου:
        “…Η ελληνική κυβέρνηση του Γεωργίου Παπανδρέου αποφάσισε να ενισχύσει την άμυνα της Κύπρου -καταστρατηγώντας έτσι τη Συνθήκη της Ζυρίχης-, απέναντι στην απροκάλυπτη τουρκική απειλή για εισβολή και διχοτόμηση, με μία Ελληνική Μεραρχία με συνολική δύναμη 10.000 περίπου ανδρών, επιπλέον της ΕΛΔΥΚ. Συνολικά, μετά το 1965 και μέχρι την αποχώρηση της Ελληνικής Μεραρχίας με απόφαση της Χούντας (Δεκέμβρης 1967 – Γενάρης 1968), οι ελληνικές δυνάμεις στην Κύπρο, ήταν 24.700 άνδρες περίπου (Ελληνοκύπριοι εθνοφρουροί 15.000, ΕΛΔΥΚ 1.200, Ελληνική Μεραρχία 8.500), υποστηριζόμενες από βαρέα όπλα, πλοία, υποβρύχια και αεροσκάφη, αποτελώντας έτσι μια ισχυρή δύναμη αποτροπής απέναντι στην απειλή τουρκικής εισβολής καθώς και μιας γενικευμένης ένοπλης εξέγερσης των Τουρκοκυπρίων. Οι τελευταίοι μπορούσαν να συγκεντρώσουν τότε υπό τα όπλα περίπου 11.000 άνδρες σε συνδυασμό με 1.000 περίπου άνδρες της ΤΟΥΡΔΥΚ.
        Τελικά, με δικαιολογία την ύπαρξη άμεσου κινδύνου Ελληνοτουρκικής σύρραξης, στις 29.11.1967 αποφασίστηκε από την τότε Χουντική “Κυβέρνηση Κ. Κόλλια” η ανάκληση της Ελληνικής Μεραρχίας από την Κύπρο. Οι ΗΠΑ, που στήριζαν αρχικά τη Χούντα των Συνταγματαρχών, επωφελούμενες της στρατιωτικής αδυναμίας της Ελλάδας κι επισείοντας τον (ανύπαρκτο) κίνδυνο βουλγαρικής εισβολής στα βόρεια σύνορά της (!), έπαιξαν ρόλο στην αναγκαστική αποχώρηση των Ελληνικών δυνάμεων από την Κύπρο το 1967”.
        _ Ο Ιωαννίδης ήταν ένας εξ όλων των ανοήτων της Χούντας.
        _ Και βέβαια προσπέρασες την αναφορά μου στο φιάσκο της επιστράτευσης του 1974, όπου δεν υπήρχχε ούτε σφαίρα στις αποθήκες. και βέβαια αυτό δεν έγινε σε 6 μήνες, Δεκένβριος ΄73 – Ιούνιος ΄74

    • ΣΕΒΑΣΜΟΣ … όλοι όσοι γράφουμε σχόλια , σεβόμαστε ο ένας τον άλλον. Η Κυρία Λατινοπουλου είναι ένα καθαρό πρόσωπο , μια σύγχρονη Ελληνίδα με τις απόψεις της. Αυτό κρίνουμε και σχολιάζουμε.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This