Η πρόταση για Πρόεδρο της Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, δεν ήταν «κεραυνός εν αιθρία». Μήνες πριν, δημοσιεύματα είχαν υποστηρίξει πως η πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, θα αποτελέσει την επιλογή του πρωθυπουργού για το ανώτερο πολιτειακό αξίωμα.
- Της Μαρίας Παναγιώτου
Αμέσως μετά την επίσημη ανακοίνωση του ονόματός της, στις 15 Ιανουαρίου, από τον κ. Μητσοτάκη, δημοσιεύματα αποκάλυπταν μέσα από γλαφυρές περιγραφές πως, λίγες ημέρες πριν από το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ, όπου είχε επίσημη συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ, συναντήθηκε «υπό άκρα μυστικότητα» για δείπνο με την κυρία Σακελλαροπούλου, στο σπίτι του στον Λυκαβηττό, όπου «είχαν μια μακρά συζήτηση για αρκετά θέματα», κατά τη διάρκεια της οποίας «την ενημέρωσε για τις σκέψεις του να την προτείνει για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα».
Μάλιστα, τα ρεπορτάζ επισήμαιναν πως το δείπνο κρατήθηκε μυστικό ακόμη κι από στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού, ενώ, στη διάρκειά του ο κ. Μητσοτάκης διαπίστωσε πως η κυρία Σακελλαροπούλου πληρούσε όλα τα κριτήρια που ο ίδιος είχε θέσει.
Οι περιγραφές στα εν λόγω δημοσιεύματα ήταν ομολογουμένως εξαιρετικά γλαφυρές και ατμοσφαιρικές, σαν να επρόκειτο για μια συνάντηση χωρίς ερωτηματικά. Κανείς δεν σχολίασε, για παράδειγμα, το θεσμικό ατόπημα που είχε πραγματοποιηθεί μέσα από αυτή τη συνάντηση, καθώς ο πρωθυπουργός, στην πραγματικότητα, είχε συναντηθεί «υπό άκρα μυστικότητα» με την πρόεδρο του Ανώτατου Διοικητικού Δικαστηρίου.
Σε κάθε δημοκρατία, συναντήσεις του επικεφαλής της κυβέρνησης με τον πρόεδρο του ανώτερου δικαστηρίου της χώρας, στον ιδιωτικό του χώρο και υπό αυτές τις συνθήκες, θεωρούνται θεσμική εκτροπή. Όπως φαίνεται, όμως, όχι στη δική μας...
Σε κάθε περίπτωση, ενδιαφέρον έχει μια πτυχή αυτής της συζήτησης που αποκαλύπτει για πρώτη φορά η «κυριακάτικη δημοκρατία». Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η κυρία Σακελλαροπούλου δήλωσε «στο δείπνο του Λυκαβηττού», πως δεν θα δεχόταν την υποψηφιότητά της, εάν δεν τη στήριζε και ο Αλέξης Τσίπρας, καθώς, όπως φαίνεται, δεν ήθελε να ταυτιστεί αμιγώς με το κόμμα της Ν.Δ. Όπως έχει, εξάλλου, γραφτεί, η οικογένεια της κυρίας Σακελλαροπούλου διατηρούσε πάντοτε άριστες σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ, ενώ η ίδια έχει εξαιρετική φιλία με τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Και σε αυτό ακριβώς το σημείο ξεδιπλώνεται ένα άγνωστο παρασκήνιο που έχει τη σημασία του…
Ο κρίσιμος διαμεσολαβητής
Αμέσως μετά το περίφημο, πλέον, δείπνο με τον πρωθυπουργό, η κυρία Σακελλαροπούλου, με καταγωγή από τη Θεσσαλονίκη και σπουδές στη Γαλλία, που το 2015 είχε κρίνει πως ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου έπρεπε να κηρυχθεί αθώος για τη νόθευση της «λίστας Λαγκάρντ» λόγω αμφιβολιών, αποφάσισε, προφανώς, πως δεν μπορούσε να αφήσει την περίπτωση της υποψηφιότητάς της για το ύπατο αξίωμα στα χέρια της τύχης.
Μια συνάντηση με τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης κ. Καλογήρου, ο οποίος είχε παίξει τον πλέον καθοριστικό ρόλο και στον διορισμό της στην προεδρία του ΣτΕ, οργανώνεται άμεσα. Το αποτέλεσμα αυτής της συνάντησης ήταν ο κ. Καλογήρου να αναλάβει, για ακόμα μία φορά, με προθυμία να υποστηρίξει στον Αλέξη Τσίπρα το όνομά της για τη θέση, παρά το γεγονός πως ο τέως πρωθυπουργός υποστήριζε μέχρι εκείνη τη στιγμή την υποψηφιότητα του Προκόπη Παυλόπουλου.
Βασικό επιχείρημα του κ. Καλογήρου ήταν πως ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε να τη στηρίξει, εφόσον την είχε στηρίξει και για την προεδρία του ΣτΕ. Βασικό αντεπιχείρημα όσων δεν θεωρούσαν την κυρία Σακελλαροπούλου κατάλληλη για τη θέση, ήταν πως «άλλο πράγμα είναι η προεδρία του ΣτΕ κι άλλο η Προεδρία της χώρας». Και, καθώς υπήρχαν σκέψεις και για πρόταση ονόματος αμιγώς από τον χώρο της Αριστεράς, οι αμφιταλαντεύσεις συνεχίστηκαν.
Ωστόσο, για ακόμα μία φορά, επικράτησε η άποψη του κ. Καλογήρου. Έτσι, πριν καν ανακοινώσει ο πρωθυπουργός το όνομά της, όλα είχαν κανονιστεί. Φαίνεται πως η κυρία Σακελλαροπούλου είχε αποδειχτεί πιο ικανή στις ζυμώσεις και στους χειρισμούς ακόμη κι από έμπειρους πολιτικούς, όπως εξάλλου είναι τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και ο Αλέξης Τσίπρας. Η πρόταση του ονόματός της, που αποτέλεσε, πρωτίστως, ιδέα του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, είχε γίνει συντριπτικά αποδεκτή.
Και μπορεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος να είχε… χάσει την Προεδρία, καθώς η επιστήθια φίλη του είχε καταφέρει με μαεστρία τη συναίνεση που επιζητούσε, αποκλείοντας έτσι το σενάριο της πολιτικής λύσης για το αξίωμα, πριν καν αρθρώσει επίσημα ο κ. Μητσοτάκης το όνομά της, ωστόσο το «σύστημα Βενιζέλου» είχε βρει και πάλι έναν τρόπο για να διατηρείται πρωταγωνιστής στις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα μας.
Οι απόψεις Παυλόπουλου για τις γνώσεις της
H κυρία Σακελλαροπούλου κατάφερε να αναρριχηθεί στην ανώτερη θέση του ΣτΕ τον Οκτώβριο του 2016, με τις ευλογίες του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως του Μιχάλη Καλογήρου και του Δημήτρη Τζανακόπουλου, οι οποίοι λέγεται πως υποστήριξαν με θέρμη την υποψηφιότητά της. Υπήρχαν, βεβαίως, κι άλλες φωνές που υποστήριζαν περισσότερο την περίπτωση του αντιπροέδρου Αθανασίου Ράντου, αλλά δεν κατάφεραν να επικρατήσουν.
Ωστόσο, αμφιταλαντεύσεις υπήρξαν κυρίως επειδή η κυρία Σακελλαροπούλου προερχόταν από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ και, ειδικώς, από το φιλικό περιβάλλον του Ευάγγελου Βενιζέλου. Τελικά, επικράτησαν οι φωνές που την υποστήριζαν.
Το περασμένο, μάλιστα, καλοκαίρι, όταν στάλθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο το Προεδρικό Διάταγμα για τις προαγωγές στον Άρειο Πάγο, με το οποίο διορίζονταν πρόεδρος η Ειρήνη Καλού και εισαγγελέας η Δήμητρα Κοκοτίνη, η κυρία Σακελλαροπούλου ήταν αυτή που είχε διαβεβαιώσει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ πως δεν υπήρχε κανένα συνταγματικό πρόβλημα, δηλαδή πως το διάταγμα θα μπορούσε να υπογραφεί από τον κ. Παυλόπουλο, παρά το γεγονός πως είχαν προκηρυχθεί εκλογές.
Θα μπορούσε, κανείς, να πει πως, εκείνη την περίοδο η κυρία Σακελλαροπούλου αποτέλεσε ατύπως τη σύμβουλο της κυβέρνησης για το θέμα. Όπως είναι γνωστό από την ιστορία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν υπέγραψε τελικά το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα. Εκείνο το οποίο δεν είναι γνωστό από την ιστορία και αποκαλύπτει για πρώτη φορά η «κυριακάτικη δημοκρατία», είναι πως ο κ. Παυλόπουλος εξέφραζε σε συνομιλητές του ιδιαιτέρως υποτιμητικές απόψεις για τις γνώσεις της κυρίας Σακελλαροπούλου περί του Συνταγματικού Δικαίου.
Συνήθιζε, δε, να λέει σε όσους υποστήριζαν την υπογραφή του Προεδρικού διατάγματος: «Αυτά τα συνταγματικά από τη Σακελλαροπούλου τα μάθατε;»
Διαβάστε επίσης: Συνέντευξη Δώρας Αυγέρη: «Ο κ. Μητσοτάκης είναι περισσότερο πρότζεκτ, παρά πρωθυπουργός!»