Έντονη δυσαρέσκεια και εκνευρισμό προκαλεί στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας η συμπεριφορά της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, η οποία την εβδομάδα που πέρασε κίνησε γη και ουρανό για να μην κατατεθεί ερώτηση με υπογραφές δεκάδων βουλευτών για τα βιβλία των Θρησκευτικών από συμπολιτευόμενους βουλευτές.
Ούτε ένας ούτε δύο, αλλά 30 (!) βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας -ενώ υπήρχαν και άλλοι που ζητούσαν να συμμετάσχουν, αλλά δεν πρόλαβαν- υπέγραψαν μια ερώτηση προς την υπουργό Παιδείας σχετικά με την απόσυρση των βιβλίων Γαβρόγλου, που στην πράξη αποχριστιανοποιούσαν το μάθημα των Θρησκευτικών και το μετέτρεπαν σε… γενική Θρησκειολογία.
Ονόματα τα οποία μάλιστα θεωρούνται ότι ανήκουν σε διαφορετικές «εσωτερικές πτέρυγες» της Νέας Δημοκρατίας, με τους «προεδρικούς» μάλιστα να αποτελούν την πλειοψηφία, λόγω και του ότι σε αυτή την κατηγορία θεωρείται ότι ανήκει ο πρώτος που συνέταξε την ερώτηση Νεοκλής Κρητικός, βουλευτής Λακωνίας. Μαρκόπουλος, Κυρανάκης, Μπογδάνος, Σπανάκης, Ράπτη είναι μόλις μερικά από αυτά τα ονόματα.
Η ερώτηση είχε ως βάση τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που ακύρωσε ως αντισυνταγματικές τις υπουργικές αποφάσεις του πρώην υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, αλλά και του Ν. Φίλη, ως αντίθετες προς το Σύνταγμα της χώρας, με τις οποίες ζητείτο να αποκτήσει το μάθημα των Θρησκευτικών ορθόδοξο χριστιανικό προσανατολισμό.
Οι βουλευτές θα ρωτούσαν την κυρία Κεραμέως πότε θα αποσυρθούν από τα σχολεία τα διδακτικά εγχειρίδια («φάκελοι», όπως ονομάζονται) του ακυρωθέντος Νέου Προγράμματος Σπουδών και πρότειναν την αντικατάστασή τους με τα βιβλία των Θρησκευτικών που διδάσκονταν μέχρι το 2016 -δηλαδή, πριν από την εφαρμογή του συριζαϊκού Νέου Προγράμματος Σπουδών-, τα οποία είναι συμβατά με τις αποφάσεις και υποδείξεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.
«Να κάνουν τις ερωτήσεις ένας ένας»
Όπως είναι φυσικό, η ερώτηση κυκλοφόρησε στα emails των βουλευτών, προκειμένου να την υπογράψουν όσοι άλλοι θα το επιθυμούσαν. Κάπου εκεί, η συγκεκριμένη ερώτηση, μαζί με τις υπογραφές, θα έφτασε και στο email της κυρίας Κεραμέως, η οποία εξεμάνη και κατέφυγε στον γ.γ. της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Ν.Δ. Σταύρο Καλαφάτη, κάνοντας λόγο για «αντιπολιτευτικές τακτικές», και του ζήτησε να παρέμβει ώστε να μην κατατεθεί η συγκεκριμένη ερώτηση με τις υπογραφές και των 30 βουλευτών.
«Αν θέλουν, ας την υποβάλουν ένας ένας» φέρεται ότι είπε εξοργισμένη η υπουργός Παιδείας. Κάτι που, από ό,τι φαίνεται, τελικά θα συμβεί, μετά την πυροσβεστική παρέμβαση του Σ. Καλαφάτη – αφού αρκετοί είναι οι βουλευτές που δηλώνουν αποφασισμένοι από εβδομάδα να προβούν σε τέτοιου είδους κινήσεις.
Διαβάστε επίσης: Η «δημοκρατία» βαθμολογεί την Κυβέρνηση: Τρικυμία σε στεριά και θάλασσα
Θα περίμενε κανείς ότι η Νίκη Κεραμέως θα ήταν πρόθυμη να απαντά σε τέτοιου είδους ερωτήσεις των βουλευτών του κόμματος που στηρίζει την κυβέρνηση στην οποία συμμετέχει, αφού, ειδικά με 30 υπογραφές, θα ήταν φανερό ότι επρόκειτο περί ενός αιτήματος με ισχυρή υποστήριξη από τη βάση της Ν.Δ. Άλλωστε, όταν ο ΣΥΡΙΖΑ είχε φέρει αυτές τις αλλαγές, η Νέα Δημοκρατία σε ανακοίνωσή της τόνιζε: «Η αιφνίδια αλλαγή του μαθήματος των Θρησκευτικών, χωρίς καμία συνεννόηση με την Εκκλησία, όταν δεν υπάρχουν καν νέα βιβλία για να το υποστηρίξουν, αποδεικνύει ότι η κυβέρνηση επιχειρεί συνειδητά να διχάσει και να πολώσει… Δεν μπορεί να υποβαθμίζεται η διδασκαλία για την ορθόδοξη πίστη, την οποία ασπάζεται η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων».
Έχει αλλάξει μήπως η στάση της Ν.Δ. στο συγκεκριμένο ζήτημα; Δύο εξηγήσεις υπάρχουν για τη στάση της υπουργού Παιδείας: Είτε δεν θέλει -για κάποιον λόγο- να αλλάξει τα βιβλία, κάτι το οποίο θα έπρεπε να προκαλεί προβληματισμό στο κόμμα, είτε ανακαλύπτει «εσωτερική αντιπολίτευση», διότι δεν αισθάνεται ασφαλής στην υπουργική της θέση. Δεν θα μπορούσε να λείπει και ένα σχόλιο για τη σχετική αφωνία της Εκκλησίας. Ειδικά όταν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο άνθρωπος ο οποίος είναι σε θέση «κλειδί» για το ζήτημα των συγκεκριμένων βιβλίων θεωρείται του περιβάλλοντος κορυφαίου ιεράρχη.