Σε αδιάφορο κλίμα πραγματοποιήθηκε ακόμη μία τυπικού χαρακτήρα μηνιαία ενημέρωση του Κυριάκου Μητσοτάκη προς την Πρόεδρο της ∆ημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου. Ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στο Προεδρικό Μέγαρο αναφέρθηκε στην εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ, θέλοντας να διαβεβαιώσει ότι «η Ελλάδα θα συνεχίσει τη συνεργασία με όποιον πρόεδρο επιλέξει ο αμερικανικός λαός, διατηρώντας τους εταιρικούς και συμμαχικούς δεσμούς που έχει παραδοσιακά».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε και στην Πρόεδρο της ∆ημοκρατίας την απαραίτητη, όπως χαρακτήρισε, «γεωπολιτική ενηλικίωση της Ευρώπης», την οποία μάλιστα σκοπεύει να αναπτύξει και στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της Βουδαπέστης. Επικαλούμενος την έκθεση του Μάριο Ντράγκι για την πενιχρή ευρωπαϊκή ανταγωνιστικότητα σε σχέση με ΗΠΑ και Κίνα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι έχει έρθει η ώρα πια «η Ευρώπη να ανασκουμπωθεί και να πάρει πολύ σημαντικές αποφάσεις για το πώς θα μπορέσει να καλύψει το χαμένο έδαφος από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και από την Κίνα, με δρομολόγηση πολιτικών οι οποίες θα πρέπει να ξεφύγουν από τη μέχρι σήμερα πεπατημένη».
Ο πρωθυπουργός θέλοντας να επιμείνει στο διακηρυγμένο πλαίσιο της ουδετερότητας, εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την «έντονη πόλωση και τοξικότητα στις ΗΠΑ», καθώς αυτό «αποτελεί αυτοτελώς ένα πρόβλημα για τις δημοκρατίες μας».
«Στη δημοκρατία μπορεί να είμαστε αντίπαλοι, αλλά δεν είμαστε εχθροί» είπε σε ενωτικό τόνο ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος βέβαια στην εσωτερική πολιτική σκηνή και κυρίως σε προεκλογικές περιόδους επιδίδεται συχνά πυκνά σε παρεμβάσεις πόλωσης και διχασμού κατά των αντιπάλων του.
Στην εσωτερική ατζέντα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να υπεραμυνθεί των νομοσχεδίων για το φορολογικό και για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού μετά το 2027, παρά τις σφοδρές αντιπολιτευτικές αντιδράσεις. «Έχουμε τη δυνατότητα να προχωράμε σε στοχευμένες μειώσεις φόρων, που να ενισχύουν με αυτόν τον τρόπο το διαθέσιμο εισόδημα. Και το λέω αυτό γιατί σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι κυβερνήσεις αναγκάζονται να κάνουν το ακριβώς ανάποδο».
«Το γεγονός λοιπόν ότι τα δημόσια οικονομικά στη χώρα μας είναι πολύ υγιή, σε συνδυασμό με τους αρκετά υψηλότερους του ευρωπαϊκού μέσου όρου ρυθμούς ανάπτυξης, μας επιτρέπει ακριβώς να υλοποιούμε αυτήν την πολιτική λελογισμένης μείωσης των φόρων, στρέφοντας από δω και στο εξής την προσοχή μας πρωτίστως στη μεσαία τάξη» κατέληξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η Πρόεδρος της ∆ημοκρατίας από την πλευρά της προέβη σε γενικόλογες διαπιστώσεις, όπως ότι «η κοινωνική δικαιοσύνη είναι ένας κεντρικός πυρήνας σε μια δημοκρατία και έτσι η δίκαιη φορολόγηση υπηρετεί αυτόν τον σκοπό και όποιο μέτρο λαμβάνεται κινείται στη σωστή κατεύθυνση, όταν αποσκοπεί σε αυτόν τον σκοπό της δίκαιης φορολόγησης», ενώ συμπλήρωσε ότι «είναι σημαντικό να επιβαρύνονται όλοι ανάλογα, ούτως ώστε να επιτυγχάνεται η κοινωνική δικαιοσύνη και ισότητα και να μπορούμε να ελαφρύνουμε τα μέρη που θίγονται περισσότερο».
Σε ό,τι αφορά τις εκλογές στις ΗΠΑ, έκανε λόγο για σημαντικό γεγονός για το σύνολο της διεθνούς κοινότητας και κυρίως για την Ευρωπαϊκή Ένωση, σε αυτό το καθεστώς των γεωπολιτικών προκλήσεων.
Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία
Διαβάστε ακόμα: