Τα βασικά σημεία των αλλαγών στο Στράτευμα

Θα καλύπτεται χρονικό διάστημα 12 ετών και πρόκειται να επικαιροποιούνται ανά τρία χρόνια ή και συντομότερα, αναλόγως των δεδομένων ασφαλείας της χώρας

Must Read

Η δημιουργία σύγχρονου, τακτικά ευέλικτου και άρτια εξοπλισμένου Στρατού, μικρότερου σε μέγεθος αλλά με μεγαλύτερη ισχύ πυρός, που θα μπορεί να επιχειρεί όχι μόνο σε μεγάλους σχηματισμούς αλλά και σε επίπεδο μικρών και ευέλικτων μηχανοκίνητων μονάδων, οι οποίες θα διαθέτουν αυτόνομες drone και αντι-drone δυνατότητες και θα αξιοποιούν σύγχρονα οπλικά συστήματα και μέσα (δορυφορικές επικοινωνίες, ηλεκτρονικός Πόλεμος κλπ.) αποτελεί τη φιλοσοφία που διέπει τη Νέα Δομή Δυνάμεων 2024-2035 των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ).

  • Από τον Περικλή Ζορζοβίλη

Τα κύρια σημεία της Νέας Δομής Δυνάμεων 2024-2035, η οποία καλύπτει χρονικό διάστημα 12 ετών και πρόκειται να επικαιροποιείται ανά τρία χρόνια ή και συντομότερα, αν μεταβληθούν τα δεδομένα του περιβάλλοντος ασφαλείας της χώρας, βάσει των δηλώσεων του υπουργού Εθνικής  Άμυνας Νίκου Δένδια και όσων στοιχείων αποδεσμεύτηκαν, είναι τα ακόλουθα:

• Μείωση των στρατοπέδων από 837 σε 705, με στόχο τη βελτίωση της οργανωτικής λειτουργίας των μονάδων και την αύξηση στο 70% του ποσοστού στελέχωσής τους σε καιρό ειρήνης.

• Εξορθολογισμός των αμυντικών δαπανών.

• Δημιουργία πολυεπίπεδου συστήματος αεράμυνας, με δημιουργία αντι- αεροπορικού και αντι-drone θόλου, που θα καλύπτει το σύνολο της εθνικής επικράτειας.

• Χρήση σύγχρονων μέσων και όπλων, με πρόβλεψη μεταξύ άλλων για: 200 αεροσκάφη 4,5ης και 5ης γενιάς για την Πολεμική Αεροπορία, 16 κύριες μονάδες επιφάνειας για το Πολεμικό Ναυτικό, άρματα μάχης 3ης γενιάς στα νησιά. Απόκτηση στρατηγικών πυραύλων μακράς εμβέλειας. Χρήση μη επανδρωμένων οχημάτων, drone και αντί-drone συστημάτων σε επίπεδο μονάδας.

• Απόκτηση δορυφόρου για τις ανάγκες των Ε.Δ., για χρήση ασφαλών δορυφορικών επικοινωνιών.

• Εκσυγχρονισμός του Συστήματος Διοίκησης και Ελέγχου των Ε.Δ και η επίτευξη διακλαδικής συνέργειας και συνεργασίας.

• Αναβάθμιση της θητείας, μεταρρύθμιση της Εθνοφυλακής και ενσωμάτωση της εφεδρείας.

• Αναβάθμιση των δυνατοτήτων συλλογής πληροφοριών και για διεξαγωγή επιχειρήσεων στο σύγχρονο περιβάλλον κυβερνοπολέμου και ηλεκτρονικού πολέμου.

• Ενίσχυση και αναβάθμιση των δυνάμεων ταχείας αντίδρασης. Αύξηση της διαθεσιμότητας μεταφορικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων.

• Ενίσχυση της δυνατότητας συνδρομής στην αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών με μονάδες διττής χρήσης.

• Εκσυγχρονισμός των υποδομών Διοικητικής Μέριμνας και Υποστήριξης.

• Επιχειρησιακές ικανότητες για προβολή ισχύος σε ανατολική Μεσόγειο και Κύπρο.

• Δημιουργία πλάνου σταδιοδρομίας των στελεχών των Ε.Δ., αλλαγές των μισθολογίων σπουδαστών και στελεχών και αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης στα στρατιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.

• Αναβάθμιση της μέριμνας για το στρατιωτικό προσωπικό (μεταρρύθμιση των στρατιωτικών νοσοκομείων, δημιουργία υποστηρικτικού μηχανισμού στρατιωτικής οικογένειας).




 

Η νέα Δομή Δυνάμεων περιλαμβάνει σημαντικές οργανωτικές αλλαγές, όπως η συγκρότηση νέων επιχειρησιακών μονάδων, αλλά και εξορθολογισμό υφιστάμενων οργανωτικών δομών, συμπεριλαμβανομένων:

• Της αναδιοργάνωσης-συγχώνευσης και κατάργησης 132 στρατοπέδων και μονάδων, επί συνόλου 837.

• Της δημιουργίας ενιαίου αντιαεροπορικού και αντι-drone θόλου, σε εθνικό και επίπεδο μονάδας.

• Της διακλαδικής δομής πυραυλικής αποτροπής.

• Της απόκτησης επικοινωνιακού δορυφόρου αποκλειστικά για τις ανάγκες των Ε.Δ.

• Της δημιουργίας Μονάδων Κυβερνοχώρου (Μονάδα 1864), Ηλεκτρονικών Πληροφοριών (Μονάδα 1821), Διαστημικών Εφαρμογών (Μονάδα 1912), Συλλογής Πληροφοριών από ανθρώπινες πηγές (Μονάδα 1947).

• Της σύστασης Κοινού Σώματος Πληροφορικής και Διεύθυνσης Πληροφορικής.

• Της συγκρότησης της Διοίκησης Κατασκευών Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών.

Όπως ανακοινώθηκε, στόχος του υπουργείου Εθνικής Άμυνας είναι η Νέα Δομή Δυνάμεων να υποστηριχτεί σε βάθος χρόνου από την εγχώρια αμυντική και ναυπηγική βιομηχανία, η οποία θα έχει στη διάθεσή της κονδύλια ύψους έως 6 δισ. ευρώ για να συμμετάσχει στην υλοποίηση νέων προγραμμάτων.

Μάλιστα, ενδεικτικά αναφέρονται συγκεκριμένα εξοπλιστικά προγράμματα:

• Εκσυγχρονισμός των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ-200HN του Πολεμικού Ναυτικού.

• Πρόγραμμα Εκσυγχρονισμού Μέσης Ζωής (ΕΜΖ) των υφιστάμενων υποβρυχίων τύπου 214 «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» και συμμετοχή στο πρόγραμμα ναυπήγησης των νέων υποβρυχίων.

• Πρόγραμμα ΕΜΖ των πυραυλακάτων τύπου ΡΟΥΣΣΕΝ.

• Πρόγραμμα ναυπήγησης νέας κορβέτας, της MMPC (Modular and Multirole Patrol Corvette: σπονδυλωτή πολλαπλού ρόλου κορβέτα περιπολίας), γνωστής ως «ευρωκορβέτας», και νέας φρεγάτας, της αμερικανικής προέλευσης, τύπου Constellation.

• Σχεδιασμός και παραγωγή μη επανδρωμένων οχημάτων σε στεριά, θάλασσα, αέρα και υποβρύχια.

• Κατασκευή συστημάτων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) και αντι-drones.

Θα εξοικονομηθούν πόροι 1,7 δισ. ευρώ σε ορίζοντα δεκαετίας

Κατά το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ο περιορισμός των λειτουργικών δαπανών, η μείωση της πολυτυπίας και η ομογενοποίηση των οπλικών συστημάτων που προβλέπεται στη Νέα Δομή Δυνάμεων θα επιτύχει εξοικονόμηση πόρων ύψους 1,7 δισ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας.

Συνολικά προβλέπεται η διάθεση πόρων που θα ξεπερνούν το 2% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) σε ετήσια βάση και σε βάθος 12ετίας, ώστε, πέραν της υλοποίησης νέων προγραμμάτων, να εξασφαλιστούν η λειτουργία των Ε.Δ., η συντήρηση και η επιβιωσιμότητα του υλικού και των εγκαταστάσεών τους, και να επαυξηθεί η επιχειρησιακή τους ικανότητα.

Ειδικότερα, προβλέπεται η διάθεση 2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, ώστε να εντάσσονται στις Ε.Δ. και τα επόμενα χρόνια νέα οπλικά συστήματα και να συντηρούνται τα υφιστάμενα. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι για το διάστημα 2024-2035 οι ανειλημμένες υποχρεώσεις από την υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων ανέρχονται σε ύψος 12,8 δισ. ευρώ.

Στο συγκεκριμένο οικονομικό πλαίσιο, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει διπλό έργο:

• Nα προτεραιοποιήσει και να σχεδιάσει διακλαδικά κατάλογο 852 αυτοτελών προγραμμάτων, συνολικού προϋπολογισμού 53 δισ. ευρώ.

• Nα επιχειρήσει την αναστροφή της κατάστασης των προηγούμενων χρόνων, που η μείωση των αμυντικών δαπανών την περίοδο 2015-2020 δημιούργησε κενό ύψους 20 δισ. ευρώ, με αποτέλεσμα αφενός η χώρα να μην αποκτήσει την περίοδο εκείνη σύγχρονα οπλικά συστήματα και αφετέρου να μη συντηρήσει επαρκώς όσα διέθετε.

Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Σοβαρά τώρα μπορεί κάποιος να μου εξηγήσει πως από 837 στρατόπεδα και 27% επανδρώσει σήμερα πως θα πάμε σε 705 στρατόπεδα και 70% επανδρώσει με την ατζέντα 2030???? Συγνώμη αυτά τα 132 τι επανδρώσει έχουν???

  2. Αν δεν αποκτήσουμε ΑΜΥΝΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ -Μade in Greece-, δεν κάνουμε τίποτα.

    Όλα τα αλλά είναι ωραία και αναγκαία, αλλά χωρίς βιομηχανία δεν κερδίζεις ΚΑΝΕΝΑΝ ΠΟΛΕΜΟ !!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This