Η πρωτοφανής επιχείρηση αποστασίας που μεθοδεύει εδώ και μήνες ο Κασσελάκης, γυρίζοντας τα πολιτικά ήθη σε σκοτεινές εποχές άθλιων παρασκηνιακών συναλλαγών με πρωταγωνιστή τον πατέρα του σημερινού πρωθυπουργού, πέτυχε χθες έναν ηχηρό στόχο. Η Θεοδώρα Τζάκρη και από κοντά η Γιώτα Πούλου ανεξαρτητοποιήθηκαν από τον ΣΥΡΙΖΑ, ρίχνοντας το κόμμα με το οποίο εκλέχθηκαν από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όπου το έστειλε ο λαός με την ψήφο του.
- Από τον Γιώργο Χατζηδημητρίου
Είναι κάτι που δεν έχει προηγούμενο στα μεταπολεμικά πολιτικά χρονικά, υποχρεώνοντας ακόμα και τους εχθρούς του ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν λόγο για «θεσμική ανωμαλία». Βεβαίως, η διπλή αποχώρηση δεν συνέβη τυχαία. Έγινε επειδή, όπως όλοι συμφωνούν, καμία από τις δύο βουλευτίνες δεν μπορούσε να σηκώσει μόνη της την ηθική απαξία της επαίσχυντης πολιτικά και θεσμικά πράξης. «Ο ΣΥΡΙΖΑ το κατάφερε και αυτό» σχολίαζαν χθες ειρωνικά στο περιστύλιο του Κοινοβουλίου. «Αντί για έναν Συμπιλίδη, να έχει δύο…».
Η Τζάκρη, που είχε προαποφασίσει τη φυγή της και «προκλητικά, χωρίς αυτοσεβασμό», όπως παρατηρούσαν στα πολιτικά γραφεία, δήλωνε ότι παραμένει μέχρι να ανακηρύξει κόμμα ο Κασσελάκης, δικαιολογήθηκε ότι αναχωρεί γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ «σήμερα βρίσκεται υπό την κατοχή γραφειοκρατών και μηχανισμών, και θα μου ήταν αδύνατον να παραμείνω σε ένα κόμμα το οποίο παραβιάζει προκλητικά, μαζικά και δημοσίως το συνταγματικό δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι χιλιάδων πολιτών και εκδιώκει τα μέλη του, άρα και τον λαό ο οποίος τον εξέλεξε». Απορία προκαλεί η στάση της Πούλου, η οποία, ενώ μόλις πριν από 10 μέρες διαβεβαίωνε ότι δεν θα είναι αυτή που θα γκρεμίσει το κόμμα της από την αξιωματική αντιπολίτευση, χθες πήρε τη μεγάλη απόφαση, προβάλλοντας, σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, «γελοίες προφάσεις».
Η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν σκληρή. «Είναι προφανές ότι η επιτυχία του χθεσινού ντιμπέιτ τούς ενόχλησε, και για αυτό διάλεξαν τη σημερινή ημέρα για να κάνουν πρεμιέρα της κακοστημένης παράστασής τους. Στάση απόλυτης πολιτικής και προσωπικής αναξιοπρέπειας και ατιμίας. Να είναι βέβαιοι ότι θα μείνουν στην Ιστορία με τα πιο μελανά χρώματα» ήταν το πρώτο σχόλιο. Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου, «ο αριστερός, προοδευτικός, δημοκρατικός κόσμος έχει και μνήμη και κρίση. Η θεσμική εκτροπή θα τον πεισμώσει ακόμα περισσότερο. Και θα δώσει την απάντηση που τους αξίζει στα αθύρματα της διαπλοκής και των παραθεσμικών κέντρων με τη δυναμική και μαζική του παρουσία στις κάλπες της Κυριακής».
Στο ίδιο μήκος κινήθηκαν και τα κορυφαία στελέχη Όλγα Γεροβασίλη («η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης χάθηκε μόνο στα χαρτιά»), Σ. Φάμελλος και Παύλος Πολάκης («η έκπτωση είναι προσωρινή») και όσοι άλλοι δημόσια κατήγγειλαν ότι «ο Κασσελάκης εξυπηρετεί απόλυτα τα σχέδια Μητσοτάκη – διαπλοκής για να σταλεί διδακτικό μήνυμα στον κόσμο που στήριξε την Αριστερά ότι δεν υπάρχει εναλλακτικός δρόμος».
Μετά την αποχώρηση των Πέτρου Παππά, Αλέκου Αυλωνίτη, Ραλλίας Χρηστίδου, Κυριακής Μάλαμα και των δύο χθεσινών, ο Κασσελάκης «ψάχνει» με το φανάρι άλλους τέσσερις για να ανακοινώσει δική του Κ.Ο.. Θα ήθελε να συμβεί αυτό μέχρι το Σάββατο, οπότε θα ανακοινώσει το κόμμα Ι.Χ. με τίτλο, κατά πάσα πιθανότητα, «Δημοκρατικό Κόμμα», α λα Αμερική, ωστόσο τα… κουκιά δεν βγαίνουν. Παρατηρείται επιφυλακτικότητα…
Στην Κουμουνδούρου δηλώνουν με ικανοποίηση ότι το ντιμπέιτ είχε μεγαλύτερη θεαματικότητα από το αντίστοιχο του ΠΑΣΟΚ υπό συνθήκες πιο αντίξοες και επικεντρώνονται τώρα στη μάχη της συμμετοχής στις κάλπες της Κυριακής, ποντάροντας στον θιγμένο κομματικό πατριωτισμό.
Πρωτοφανείς αλλαγές: Τα προνόμια που χάνει ο ΣΥΡΙΖΑ και… παίρνει το ΠΑΣΟΚ
Οι πρωτόγνωρες σκηνές, με την έκπτωση του ΣΥΡΙΖΑ από την αξιωματική αντιπολίτευση, αλλά και τις διαρκείς ανακατατάξεις τόσο στη Ν.Δ. όσο και στα κόμματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης έχουν οδηγήσει σε ραγδαία αλλαγή του κοινοβουλευτικού τοπίου. Αυτή τη στιγμή η Ν.Δ. έχει συνολικώς 155 έδρες, μετά και την αποχώρηση του Αντώνη Σαμαρά, ενώ είχαν προηγηθεί οι καρατομήσεις των Μάριου Σαλμά και Λευτέρη Αυγενάκη. Το ΠΑΣΟΚ πλέον αναδεικνύεται σε δεύτερη δύναμη, με 31 βουλευτές, αφήνοντας πίσω του τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αριθμεί 29. Στα ίδια μένει το ΚΚΕ με 21 βουλευτές, η Ελληνική Λύση διαθέτει 11 έδρες, η Νέα Αριστερά επίσης 11, 10 βουλευτές η ΝΙΚΗ, η Πλεύση Ελευθερίας 6 και 5 οι «Σπαρτιάτες». Όσο για τους ανεξάρτητους, ανέρχονται σε 21 και προέρχονται από όλη τη βεντάλια των κομμάτων.
Μετά τις ραγδαίες αλλαγές, ο Κώστας Τασούλας προέβη στο πρώτο του σχόλιο. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής, οι εξελίξεις αυτές είναι «στενάχωρες». «Είναι στενάχωρο. Είναι η πρώτη φορά που δεν ισχύει η ψήφος του εκλογικού σώματος. Προβλέπεται μεν, αλλά δεν είχε ποτέ υλοποιηθεί» ανέφερε σε συνομιλία του με τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες.
Νωρίς σήμερα το πρωί, όποτε και θα συνεδριάσει η Ολομέλεια, θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις στο Σώμα και ακολούθως θα δρομολογηθούν οι προβλεπόμενες αλλαγές. Ο Νίκος Ανδρουλάκης θα καταστεί αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και θα μετακομίσει στο σχετικό γραφείο του ισογείου του μεγάρου της Βουλής. Επιπλέον, ο Νίκος Ανδρουλάκης και το ΠΑΣΟΚ δικαιούνται πλέον περισσότερους μετακλητούς υπαλλήλους (συνολικώς 10), αλλά και περισσότερα γραφεία στη Βουλή. Όσον αφορά πάντως την κρατική χρηματοδότηση, αυτή δεν πρόκειται να μεταβληθεί, καθώς εξαρτάται αποκλειστικώς από το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών και όχι από τις εκάστοτε κοινοβουλευτικές ανακατατάξεις.
Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία
Διαβάστε ακόμα:
- Τα ονόματα των Τζάκρη-Πούλου θα σταθούν δίπλα στους αποστάτες και τους διαπλεκόμενους πολιτικούς, σχολιάζουν οι «87»
- Οι πληγές πονάνε όταν κρυώνουν
- Το μεγάλο μας πολιτικό «τσίρκο»: Η προαγωγή, οι πρωτιές, τα προνόμια, τα όνειρα, οι κραυγές και οι ειρωνείες
Μπράβο κοριτσάρες που απεγκλωβίστηκατε και “αποστασίατε” ( αφήγημα της σάπιας ολιγαρχίας)από τους πολιτικους αυτούς κακούργους νόθα τέκνα του κυρκου και με “κακαες” ηθικό υπόβαθρο