Φιλόδοξους στόχους για την πράσινη μετάβαση των ελληνικών νησιών, με έργα ΑΠΕ, θαλάσσια αιολικά πάρκα, ταμιευτήρες νερού και αφαλατώσεις, θέτει η κυβέρνηση μέσα από το Ταμείο Απανθρακοποίησης. Η τριμερής σύμβαση υπεγράφη χθες στη Νάξο μεταξύ του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Μέσω του Ταμείου Απανθρακοποίησης των νησιών διατίθενται στην Ελλάδα προς δημοπράτηση 25 εκατ. δικαιώματα εκπομπών CO2 από το σύστημα εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών αερίων θερμοκηπίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την απανθρακοποίηση των ενεργειακών συστημάτων των ελληνικών νησιών. Οι καταρχάς διαθέσιμοι πόροι του νέου αυτού Ταμείου, στο βασικό σενάριο τιμής των δικαιωμάτων εκπομπών, διαμορφώνονται στα 1,6 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά το Ταμείο εκτιμάται πως θα κινητοποιήσει επενδύσεις ύψους 3,8 δισ. ευρώ για το χρονικό διάστημα 2025-2032. Εφόσον ληφθούν υπόψη οι προβλέψεις για την αύξηση της τιμής των δικαιωμάτων, τα επόμενα δύο χρόνια, όταν και θα δημοπρατηθούν τα δικαιώματα εκπομπών της χώρας μας, στα ποσά αυτά μπορούν να προστεθούν έως και 1,5 δισ. ευρώ επιχορηγήσεων και 3,5 δισ. ευρώ συνολικών επενδύσεων επιπλέον, αντιστοίχως.
Το Ταμείο Απανθρακοποίησης των νησιών διαρθρώνεται στους εξής τρεις βασικούς πυλώνες:
1. Νέες εγκαταστάσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ). Τουλάχιστον το 50% του συνολικού προϋπολογισμού του Ταμείου αφορά έργα ανάπτυξης συστημάτων ΑΠΕ και αποθήκευσης στα νησιά, που θα υλοποιηθούν στο πλαίσιο αυτού του πυλώνα. Στα επιλέξιμα έργα περιλαμβάνονται μικρές επενδύσεις, που στοχεύουν σε αυτοκατανάλωση κατοικιών και επιχειρήσεων, αλλά και μεγαλύτερες, όπως είναι τα υβριδικά συστήματα παραγωγής ενέργειας, τα οποία συνδυάζουν ΑΠΕ με συστήματα αποθήκευσης. Επίσης, έμφαση δίνεται στη χρηματοδότηση για την ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων.
2. ∆ιασυνδέσεις των νησιών. Στο πλαίσιο του δεύτερου πυλώνα θα χρηματοδοτηθούν έργα ηλεκτρικών διασυνδέσεων των νησιών. Μεταξύ αυτών είναι η ηλεκτρική διασύνδεση των ∆ωδεκανήσων, ενώ παράλληλα επιταχύνεται η ολοκλήρωση επιμέρους διασυνδέσεων των Κυκλάδων.
3. Εγκαταστάσεις για την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ. Στον τρίτο πυλώνα θα κατευθυνθούν πόροι για την ανάπτυξη συστημάτων cold-ironing σε λιμάνια νησιών, με σκοπό την τροφοδότηση των πλοίων με ηλεκτρική ενέργεια όσο παραμένουν στο λιμάνι, καθώς και για την ανάπτυξη υποδομών φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα στα νησιά. Σημαντικά έργα του τρίτου πυλώνα είναι, επίσης, αυτά για την κατασκευή ταμιευτήρων στα νησιά, που ταυτόχρονα στοχεύουν τόσο στην ηλεκτροπαραγωγή και την αποθήκευση όσο και στην καλύτερη διαχείριση των υδάτινων αποθεμάτων των νησιών.
Μετά την υπογραφή της σύμβασης, το επόμενο βήμα για την κινητοποίηση των πόρων του Ταμείου περιλαμβάνει την προετοιμασία και υποβολή, από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, των λπτομερών φακέλων των έργων και προγραμμάτων προς ένταξη.
«Είναι ένα ακόμα χρηματοδοτικό εργαλείο, το οποίο έχει προστεθεί σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια, την οποία η κυβέρνησή μας έχει κάνει εδώ και 5 χρόνια για να στηρίξει τη νησιωτική Ελλάδα. Ξέρετε πολύ καλά -το πίστευα, το πιστεύω- ακριβώς ότι η νησιωτικότητα είναι μια ιδιαιτερότητα της πατρίδας μας, ένα τεράστιο συγκριτικό της πλεονέκτημα, αλλά και μια γεωγραφική ιδιαιτερότητα που απαιτεί ξεχωριστή φροντίδα από το κράτος» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του. Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι στέκεται δίπλα στις νησιώτισσες και στους νησιώτες.
«Ακραίοι» όσοι δεν θέλουν τις ΑΠΕ παντού
Αλγεινή εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός επέλεξε να ταυτίσει τους κατοίκους, κυρίως της περιφέρειας, που αντιδρούν στην καταστροφή του φυσικού πλούτου από την αλόγιστη ανάπτυξη των ΑΠΕ με μία, όπως είπε, «ρητορική κυρίως από ακραία κόμματα κατά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, ειδικά των ανεμογεννητριών, σ’ έναν βαθμό και των φωτοβολταϊκών».
Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία
Διαβάστε ακόμα:
- Δημοσκόπηση: Πώς κρίνετε την διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη;
- Ο Μητσοτάκης αναρωτήθηκε για τον σκύλο ρομπότ: «Αν το χαϊδέψω θα με δαγκώσει;»
- Σαλμάς: Ο Μητσοτάκης δεν θα είχε ενδοιασμό να διαγράψει τον Καραμανλή αν ήταν βουλευτής
Μάλλον την πλήρη Απανθρακωση των νησιών, εννοεί ο Μωυσής….
Άλλο ένα πεδίο οικονομικής δόξης λαμπρόν!!! Όλα για την μίζα…Να πας ρε Corleone να παρουσιάσεις τα ” πράσινα” σχέδιά σου και στο ΑΒΑΤΟ της Μυκόνου και της Σαντορίνης ,μπαγλαμά…
Στάικος Π.
Καλύτερα θα ήταν αν ανακοίνωνε την ΑΝΘΡΑΚΟΠΟΙΗΣΗ του εαυτού του, θα έκανε ηρωική πράξη για την χώρα μας.