Νέες «βόμβες» κατά του Μαξίμου και της πολιτικής του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, με νέα ηχηρή παρέμβαση στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου Γιώργου Χαρβαλιά «Γιαβόλ, Αίμα, Λήθη και Υποτέλεια».
Με φόντο την εσωκομματική ρήξη που προκάλεσε η διαγραφή Σαμαρά και οι αντιδράσεις για την στάση υποτέλειας της ελληνικής κυβέρνησης η οποία εμμένει σε μειοδοτικό διάλογο με την Τουρκία, ο πρώην πρωθυπουργός σε μια ομιλία «κόλαφο» για τις πρακτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη στα ελληνοτουρκικά, αναφέρθηκε στις γερμανικές αποζημιώσεις, την ακρίβεια, το μεταναστευτικό, ενώ πήρε θέση και για την προδοτική στάση κατά της Σερβίας, γκρεμίζοντας τον «Μητσοτακισμό».
Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στο αποκαλυπτικό βιβλίο του δημοσιογράφου Γιώργου Χαρβαλιά στο οποίο υπογράφει τον πρόλογο, τονίζοντας ότι «η γερμανική κατοχή προκάλεσε ανεπανόρθωτη ζημιά στην οικονομία και την κοινωνία της χώρας μας» και ότι η Γερμανία «δεν αρκεί να αναγνωρίσει μόνο στα λόγια τις ευθύνες της για τις καταστροφές που προκάλεσε στην Ελλάδα, αλλά πρέπει να το κάνει αυτό και εμπράκτως». Κεραυνούς εξαπέλυσε και κατά της Ε.Ε. σημειώνοντας ότι «δεν επιτεύχθηκε η πραγματική σύγκλιση μεταξύ των κρατών μελών και η κοινή οικονομική πορεία, αλλά συγκεκριμένα κράτη λειτούργησαν συχνά μεμονωμένα με αποκλειστικό γνώμονα το ίδιον συμφέρον».
Για την εξοντωτική ακρίβεια και την αλαζονική στάση της κυβέρνησης
Για την εξοντωτική πολιτική των μνημονίων, ο κ. Καραμανλής σημείωσε ότι «οι Έλληνες χάσαμε το 30% του εθνικού μας εισοδήματος και σχεδόν το 50% του βιοτικού μας επιπέδου», ενώ «οι οικονομικές ανισότητες διευρύνθηκαν, μεγάλα τμήματα των λαών περιθωριοποιήθηκαν». Αναφερόμενος στην αλαζονική στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη έναντι των πολιτών που ζητούν μέτρα κατά της ακρίβειας, ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι «ρίχνουν λάδι στη φωτιά όσοι από καθ΄ έδρας κουνούν περιφρονητικά το δάχτυλο στους πολίτες». «Η αποστροφή προς τις αλαζονικές ελίτ κινδυνεύει να μετασχηματιστεί σε απονομιμοποίηση του δημοκρατικού πολιτεύματος στα μάτια των πολιτών, με τους μεγάλους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται» τόνισε προσθέτοντας ότι «η κρίση είναι ήδη εδώ» και «το πιστοποιούν τα εκλογικά αποτελέσματα στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες» και στις ΗΠΑ.
Κεραυνοί για το μεταναστευτικό
Θίγοντας το κρίσιμο ζήτημα του μεταναστευτικού, την ώρα που η Ελλάδα καταγράφει ανησυχητική και ραγδαία αύξηση παράνομων μεταναστών, ο κ. Καραμανλής στηλίτευσε τις πρακτικές της Ε.Ε. σημειώνοντας ότι «άργησε πολύ να δώσει την απαιτούμενη έμφαση στην προστασία των κοινών Ευρωπαϊκών συνόρων που ακόμα και σήμερα παραμένει σε μεγάλο βαθμό προσχηματική». Όπως τόνισε: «Δεν δόθηκαν τα σωστά μηνύματα ως προς την αυστηρότητα των κανόνων εισόδου σε Ευρωπαϊκό έδαφος. Χώρες, όπως η Γερμανία, αρχικά σχεδόν απηύθυναν προσκλητήριο. Δεν οριοθετήθηκαν αυστηρά οι νόμιμες οδοί οικονομικής μετανάστευσης ως οι μόνες για την κάλυψη των αναγκών των Ευρωπαϊκών κρατών. Αφέθηκε έτσι στην ευχέρεια των διακινητών να αποφασίζουν για το ποιος θα εισέλθει στην Ευρώπη».
Πυρά για την Ε.Ε. που περιορίζεται σε ρόλο κομπάρσου
Για τον ρόλο της Ε.Ε. ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι «μοιάζει ανήμπορη να παρακολουθήσει τις εξελίξεις, πόσο μάλλον να τις επηρεάσει αποφασιστικά». Όπως επεσήμανε, «περιορίζεται σε ρόλο κομπάρσου ακόμα και σε διενέξεις που την αφορούν άμεσα. Το άγραφο αλλά για δεκαετίες ισχύσαν δόγμα, προμηθεύομαι φθηνή ενέργεια από την Ρωσία, ενισχύω διαρκώς τις εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα και εκχωρώ εν πολλοίς την άμυνα και την ασφάλεια στις ΗΠΑ, έχει καταφανώς ξεπεραστεί από τα γεγονότα».
Για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Όπως τόνισε ο κ. Καραμανλής είναι επιβεβλημένη η κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, ωστόσο κάποιοι «επιμένουν στην περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης, χωρίς να συνειδητοποιούν ότι τα πράγματα αργότερα πιθανότατα να είναι πολύ χειρότερα και για την Ουκρανία, και για την ειρήνη αλλά και για την Δύση που κινδυνεύει πλέον να χρεωθεί μια πολιτική ήττα μεγάλων διαστάσεων».
Για τη Μέση Ανατολή
Για την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, ο κ. Καραμανλής υπεραμύνθηκε του δικαίωματος του Ισραήλ στην άμυνα, ωστόσο σημείωσε ότι «η υπέρμετρη χρήση βίας πέραν του ότι οδηγεί στην απώλεια του ηθικού πλεονεκτήματος, δεν βγάζει πουθενά» και ότι «είναι αναγκαίο να πεισθεί ότι, αν δεν συναινέσει με ειλικρίνεια στην ίδρυση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους, το αδιέξοδο θα παραμένει».
Παρέμβαση για τη Σερβία
Ο πρώην πρωθυπουργός «γκρέμισε» το αφήγημα του Μητσοτάκη για την ενοχοποίηση της Σερβίας, σημειώνοντας ότι «η ενθάρρυνση εκ μέρους της Δύσης συγκεκριμένων εθνικισμών έναντι άλλων είναι τα γενεσιουργά αίτια για την αναβίωση μιας κρίσης που έχει βέβαια βεβαρυμμένο ιστορικό παρελθόν». Μίλησε για κρίση που βαθαίνει και μεγαλοιδεατισμούς που που αξιοποιούνται για συμφέροντα των Μεγάλων Δυνάμεων. «Δεν έχει λογική, παρά μόνο προκατάληψη και ιστορική εμπάθεια, το να έπεται η Σερβία, έναντι άλλων κρατών, στο χρονοδιάγραμμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων» τόνισε ο κ. Καραμανλής.
Για τον μειοδοτικό διάλογο με την Τουρκία – «Αυτά να τα ξεχάσουν»
Όσο για την στάση υποτέλειας που επιδεικνύει η κυβέρνηση Μητσοτάκη απέναντι στις προκλήσεις του Σουλτάνου Ερντογάν, ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η χώρα μας πρέπει «να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την επιθετικότητα και τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας». Όπως σημείωσε, η «μόνη διαφορά που έχουμε με την Τουρκία» η οριοθέτησητης ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας, πρέπει να λυθεί με «ξεκάθαρες θέσεις».
«Τα θέματα που εκ του πονηρού και αυθαίρετα επιχειρεί η Τουρκία να βάλει στην ημερησία διάταξη είναι ανυπόστατα. Είτε πρόκειται για εθνική κυριαρχία είτε για κυριαρχικά δικαιώματα στερεά θεμελιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο είτε για την αποστρατιωτικοποίηση των νήσων. Αυτά ας τα ξεχάσουν και η Τουρκία αλλά και όσοι διεθνείς παράγοντες τα ενθαρρύνουν ή τα ανέχονται» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι πρέπει η Ελλάδα να «στηρίζει την πολύπαθη Κύπρο» στον αγώνα «για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, στον αγώνα για την επιβίωση του Κυπριακού ελληνισμού».
Αιχμές για την διαγραφή Σαμαρά
Αφήνοντας αιχμές για την διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά που επήλθε μετά από την έντονη κριτική που άσκησε για τα ελληνοτουρκικά, ο κ. Καραμανλής τόνισε: «Θέλω να επαναλάβω ότι η άλλη γνώμη, η διαφορετική ανάγνωση ακόμα και η έντονη κριτική δεν πρέπει να δαιμονοποιούνται. Και πάντως δεν αντιμετωπίζονται με πειθαρχικά μέτρα, καθιστώντας μάλιστα δυσχερέστερη την απαραίτητη εθνική ομοψυχία για την στήριξη της εθνικής γραμμής».
Για την Προεδρία της Δημοκρατίας
Όσο για τα όσα ακούστηκαν περί υποψηφιότητάς του για την θέση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ο κ. Καραμανλής απάντησε: «Με τιμά η σκέψη ειδικά μάλιστα όταν προέρχεται από έναν πρώην Πρωθυπουργό. Θέλω όμως να ξεκαθαρίσω ότι το θέμα ούτε με αφορά ούτε με ενδιαφέρει».
Διαβάστε αναλυτικά ολόκληρη την ομιλία του Κ. Καραμανλή:
«Κυρίες και Κύριοι,
Το βιβλίο του Γιώργου Χαρβαλιά απευθύνεται στον αναγνώστη που αναζητά την πολύπλευρη γνώση και τον προβληματισμό. Πλήρες ερευνητικής δουλειάς, συμπεριλαμβανομένων αδημοσίευτων ή ξεχασμένων πηγών, σε συνδυασμό με την αιχμηρή κριτική ματιά του συγγραφέα, προσφέρει μια πραγματική αναγνωστική πρόκληση. Στο βιβλίο αυτό, δεν θα βρει κανείς μισά λόγια και καθώς πρέπει διατυπώσεις. Ο συγγραφέας παραθέτει ξεκάθαρα τα συμπεράσματα της έρευνάς του και παίρνει θέση. Και μπορεί κανείς να συμφωνήσει ή να διαφωνήσει μαζί του, όμως σίγουρα θα προβληματιστεί και θα βγει πιο ενημερωμένος. Το βιβλίο του Γιώργου Χαρβαλιά συνδέεται άμεσα με τον εγχώριο διάλογο για τα τεκταινόμενα στη χώρα μας και την Ευρώπη κατά τη διάρκεια του προηγούμενου και του τρέχοντος αιώνα και κάνει μια πολύ χρήσιμη συνεισφορά.
Προφανώς η γερμανική κατοχή προκάλεσε ανεπανόρθωτη ζημιά στην οικονομία και την κοινωνία της χώρας μας. Ενδεχομένως η Ελλάδα θα ήταν σε καλύτερη μοίρα σήμερα, εάν δεν είχε υποστεί την αφαίμαξη που υπέστη τότε, σε οικονομικούς πόρους, υποδομές και ανθρώπινο δυναμικό. Η Ελλάδα, μαζί με την Πολωνία, επλήγησαν περισσότερο, στα χρόνια της κατοχής. Και γι αυτό η Ελλάδα δικαιούνταν και ακόμη δικαιούται να αποζημιωθεί για την άδικη ζημία που υπέστη, τα αποτελέσματα της οποίας επηρέασαν τη σύγχρονη εξέλιξή της. Αυτή η διαπίστωση δεν έχει μόνο ηθικό έρεισμα, αλλά και απολύτως τεκμηριωμένα νομικό. Η Γερμανία δεν αρκεί να αναγνωρίσει μόνο στα λόγια τις ευθύνες της για τις καταστροφές που προκάλεσε στην Ελλάδα, αλλά πρέπει να το κάνει αυτό και εμπράκτως. Είναι, πέρα απ΄όλα τ΄άλλα, και ζήτημα Διεθνούς και Ευρωπαϊκής νομιμότητας. Η αποπληρωμή του κατοχικού δανείου, το οποίο συνήφθη αναγκαστικώς, δεν παραγράφηκε ποτέ και η Ελλάδα δεν παραιτήθηκε ποτέ από αυτήν. Αλλά και οι αποζημιώσεις για τις ανθρώπινες απώλειες και τις υλικές καταστροφές δεν χαρίσθηκαν ποτέ. Μετατέθηκαν μόνο για την εποχή που η Γερμανία θα διέθετε την πολιτειακή υπόσταση που θα της επέτρεπε την ανάληψη αυτών των υποχρεώσεών της. Την υπόσταση αυτή η Γερμανία απέκτησε με την ενοποίησή της, το 1990. Έκτοτε, κανένα νομικό κείμενο δεν την απάλλαξε από αυτές τις υποχρεώσεις της. Ο ίδιος ο Καγκελάριος Ludwig Erhard το αναγνώρισε αυτό επισήμως, το 1965. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι, ακόμη και στις μέρες μας, συγκεκριμένα το 2019, η Υπηρεσία Εμπειρογνωμόνων του Γερμανικού Κοινοβουλίου αναγνώρισε ότι δεν τίθεται θέμα παραίτησης ή παραγραφής και προέτρεψε τη Γερμανία να προσφύγει, από κοινού με την Ελλάδα, στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, για τη διευθέτηση του ζητήματος. Και προφανώς, η Γερμανία οφείλει να το πράξει αυτό, προκειμένου να αποκαταστήσει νομικά και ηθικά την τάξη και να μην αφήνει σκιές να την αμαυρώνουν. Η άρνησή της, όπως την ξανακούσαμε πρόσφατα, καθιστά τις συγγνώμες και την φραστική μεταμέλεια, υποκριτικές και υστερόβουλες.
Είναι κοινός τόπος ότι η μεταπολεμική Γερμανία έπαιξε έναν ιδιαίτερο ρόλο στη διαμόρφωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι, εξάλλου, γνωστό ότι, μαζί με τη Γαλλία, της αποδίδεται συχνά ο τίτλος της «ατμομηχανής» της Ευρωπαϊκής ενοποίησης. Όμως οι προσανατολισμοί της γερμανικής πολιτικής και, θα πω ακόμα, οι αγκυλώσεις και εμμονές της απομάκρυναν την Ευρωπαϊκή ενοποίηση από το όραμα των πατέρων της. Η Γερμανία έκανε την οικονομία το όχημα της μεγάλης επιρροής της στα Ευρωπαϊκά πράγματα και συχνά της ηγεμονίας της σε αυτά. Και έριξε το βάρος της στον οικονομικό άξονα, αλλά με τους δικούς της όρους. Η επιρροή αυτή της Γερμανίας πολλές φορές ξεστράτισε την Ευρωπαϊκή Ένωση από το πραγματικό νόημά της, με αποτέλεσμα να κλονιστεί και η πίστη των Ευρωπαίων πολιτών στο Ευρωπαϊκό όραμα. Ένα όραμα που ως πρωταρχικά συστατικά στοιχεία του έχει την αλληλεγγύη, την συνοχή και την κοινή ευημερία.
Αντιθέτως δεν επιτεύχθηκε η πραγματική σύγκλιση μεταξύ των κρατών μελών και η κοινή οικονομική πορεία, αλλά συγκεκριμένα κράτη λειτούργησαν συχνά μεμονωμένα με αποκλειστικό γνώμονα το ίδιον συμφέρον. Είναι αλήθεια ότι η Ελλάδα, όπως και άλλα κράτη μέλη, επωφελήθηκε από χρηματοδοτήσεις και Ευρωπαϊκά προγράμματα. Είναι, επίσης, αλήθεια ότι υπήρξαν καθυστερήσεις ως προς την υιοθέτηση των αναγκαίων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στο εσωτερικό της χώρας μας. Όμως η παγκόσμια οικονομική και χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 ανέδειξε τις αδυναμίες της Ευρώπης και τα περιορισμένα όρια ενοποίησης και σύγκλισής της.
Η πολιτική των Μνημονίων ήταν εξόχως αποκαλυπτική. Αφού και σε επίπεδο αποτελεσματικότητας απέτυχε, ενώ και στην σύλληψή της είχε κατά βάση την έννοια της τιμωρίας και του παραδειγματισμού. Κυρίως όμως διότι έδειξε ότι, αντιμέτωπη με μια μεγάλη πρόκληση, η ηγεσία της Ευρώπης διάλεξε την κοντόφθαλμη και μίζερη προσέγγιση. Αντί μεταφοράς πόρων από τον πλουσιότερο Βορρά στον φτωχότερο Νότο, αντί αμοιβαιοποίησης του χρέους με την έκδοση Ευρωομολόγου, επιστρατεύτηκαν ιδεολογήματα και συμπεριφορές υποτίμησης, κατασυκοφάντησης και διαστρέβλωσης της πραγματικότητας έναντι ολόκληρων λαών. Οι Έλληνες χάσαμε το 30% του εθνικού μας εισοδήματος και σχεδόν το 50% του βιοτικού μας επιπέδου, η Ευρώπη όμως ολόκληρη απεκαλύφθη ρηχή, άτολμη και παρηκμασμένη. Οι οικονομικές ανισότητες διευρύνθηκαν, μεγάλα τμήματα των λαών περιθωριοποιήθηκαν.
Οι πολλοί βλέπουν το κοινωνικό κράτος να συρρικνώνεται, τις ευκαιρίες για τους νέους ειδικά να ελαχιστοποιούνται, το βιοτικό τους επίπεδο να υποβαθμίζεται. Αποτέλεσμα είναι να υπονομεύεται η κοινωνική συνοχή αλλά και η πολιτική ομαλότητα και σταθερότητα. Όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες αμφισβητούν το ισχύον οικονομικό και πολιτικό σύστημα. Αν σε αυτά προστεθεί και ο άκρατος δικαιωματισμός που θίγει πατροπαράδοτες αξίες, τις ίδιες τις ρίζες της Ευρωπαϊκής ταυτότητας, το μείγμα τείνει να καταστεί εκρηκτικό. Η ενόχληση, η δυσαρέσκεια γίνονται αγανάκτηση και θυμός. Και ρίχνουν λάδι στη φωτιά όσοι από καθ΄ έδρας κουνούν περιφρονητικά το δάχτυλο στους πολίτες. Η αποστροφή προς τις αλαζονικές ελίτ κινδυνεύει να μετασχηματιστεί σε απονομιμοποίηση του δημοκρατικού πολιτεύματος στα μάτια των πολιτών, με τους μεγάλους κινδύνους που αυτό συνεπάγεται. Δεν πρόκειται για σενάρια του απώτερου μέλλοντος. Η κρίση είναι ήδη εδώ. Το πιστοποιούν τα εκλογικά αποτελέσματα στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες, το επιβεβαίωσε με τρόπο εκκωφαντικό η πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση στις ΗΠΑ.
Μεγάλους κλυδωνισμούς στο Ευρωπαϊκό οικοδόμημα προκαλεί και το πρόβλημα της παράνομης μετανάστευσης. Ένα πρόβλημα με μεγάλο αντίκτυπο στην κοινωνική συνοχή, την πολιτική σταθερότητα, την ίδια την ταυτότητα της Ευρώπης. Η φυσιογνωμία των ευρωπαϊκών πόλεων έχει πλέον μεταβληθεί δραματικά. Το ζήτημα της αδυναμίας ενσωμάτωσης τόσο μεγάλων και ετερόκλητων πληθυσμών, και εν πολλοίς ξένων προς την ευρωπαϊκή κουλτούρα, εμφανίζει πλέον ολοένα και περισσότερο τις διαστάσεις του. Η ανασφάλεια και η ανησυχία των Ευρωπαίων πολιτών αντικατοπτρίζεται στις πολιτικές τους αναζητήσεις. Η Ευρωπαϊκή Ένωση άργησε πολύ να δώσει την απαιτούμενη έμφαση στην προστασία των κοινών Ευρωπαϊκών συνόρων που ακόμα και σήμερα παραμένει σε μεγάλο βαθμό προσχηματική. Δεν δόθηκαν τα σωστά μηνύματα ως προς την αυστηρότητα των κανόνων εισόδου σε Ευρωπαϊκό έδαφος. Χώρες, όπως η Γερμανία, αρχικά σχεδόν απηύθυναν προσκλητήριο. Δεν οριοθετήθηκαν αυστηρά οι νόμιμες οδοί οικονομικής μετανάστευσης ως οι μόνες για την κάλυψη των αναγκών των Ευρωπαϊκών κρατών. Αφέθηκε έτσι στην ευχέρεια των διακινητών να αποφασίζουν για το ποιος θα εισέλθει στην Ευρώπη. Ενώ, ως προς την απόδοση ασύλου, τα κράτη μέλη έχουν διαφορετικούς κανόνες που, σε πολλές περιπτώσεις, είναι πολύ ελαστικοί. Και το μεγάλο αγκάθι παραμένει η πολιτική επιστροφών, η οποία είναι το λιγότερο αναποτελεσματική. Δυστυχώς, και στο μείζον αυτό πρόβλημα, τα κράτη μέλη λειτουργούν μονομερώς και αδυνατούν να δουν τη συνολική εικόνα στο Ευρωπαϊκό επίπεδο. Πρόσφατο παράδειγμα οι ενέργειες της Γερμανίας, με γνώμονα αποκλειστικά τη διαχείριση του προβλήματος εντός των συνόρων της.
Κυρίες και Κύριοι,
Το παγκόσμιο γεωπολιτικό περιβάλλον έχει μεταβληθεί ραγδαία. Οι βεβαιότητες και τα δεδομένα του παρελθόντος έχουν ανατραπεί και τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι η ρευστότητα, η αβεβαιότητα, η αστάθεια και ο πολυκερματισμός. Οι ανταγωνισμοί έχουν αυξηθεί, το ίδιο και οι συγκρούσεις. Μεγαλύτεροι αλλά και μεσαίοι παράγοντες του διεθνούς συστήματος διεκδικούν διευρυμένο, ενίοτε και πρωταγωνιστικό ρόλο σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο. Μέχρι χθες φάνταζε αδιανόητο, όμως σήμερα έχουμε στην περιφέρεια της Ευρώπης δύο πολέμους, στην Ουκρανία και την Μέση Ανατολή, και αρκετές διενέξεις σε επίπεδο κρίσης από τον Καύκασο μέχρι τα Δυτικά Βαλκάνια.
Την ίδια ώρα η Ευρώπη μοιάζει ανήμπορη να παρακολουθήσει τις εξελίξεις, πόσο μάλλον να τις επηρεάσει αποφασιστικά. Με την διαδικασία ολοκλήρωσής της επιεικώς μετέωρη, χωρίς κοινή εξωτερική και αμυντική πολιτική, με εμφανές έλλειμμα ηγεσίας και αδύναμες κυβερνήσεις, ειδικά στις μεγάλες χώρες της, η Ευρώπη δεν έχει αυτόνομη και αξιόπιστη παρουσία στην ευρύτερη περιοχή της. Περιορίζεται σε ρόλο κομπάρσου ακόμα και σε διενέξεις που την αφορούν άμεσα. Το άγραφο αλλά για δεκαετίες ισχύσαν δόγμα, προμηθεύομαι φθηνή ενέργεια από την Ρωσία, ενισχύω διαρκώς τις εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα και εκχωρώ εν πολλοίς την άμυνα και την ασφάλεια στις ΗΠΑ, έχει καταφανώς ξεπεραστεί από τα γεγονότα.
Το τι πρέπει να γίνει είναι σαφές. Το αν θα γίνει όμως είναι άλλο θέμα. Έχει λεχθεί ότι η Ευρώπη προχωρά προς τα εμπρός μόνο μέσα από κρίσεις και ότι η ανάγκη θα αφυπνίσει τις Ευρωπαϊκές χώρες και κυρίως βέβαια εκείνες που εκ των πραγμάτων έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο. Βλέποντας πάντως το σημερινό τοπίο, τον εσωτερικό διχασμό, την δυσαρεστημένη κοινή γνώμη, τις ανεπαρκείς πολιτικές ηγεσίες ιδιαίτερη αισιοδοξία δεν επιτρέπεται.
Ένα απλό παράδειγμα: η σταδιακή αμυντική χειραφέτηση της ΕΕ απαιτεί πόρους. Οι απαραίτητες δημόσιες επενδύσεις για την ανάπτυξη της ΕΕ και τον ανταγωνισμό με τις ΗΠΑ και την Κίνα, επίσης. Η πρόσφατη έκθεση Draghi θεωρεί αναγκαίες τις πρόσθετες ετήσιες επενδύσεις ύψους 1 τρις ευρώ για να μη μείνει η Ευρώπη ουραγός στην ανταγωνιστικότητα. Με το μοντέλο όμως της «δημοσιονομικής ορθοδοξίας», στο οποίο κατά κύριο λόγο εμμένει η Γερμανία, όλα αυτά είναι ανέφικτα.
Κυρίες και Κύριοι,
Η ευθύνη της Ρωσίας και συνακόλουθα η απερίφραστη καταδίκη της για την εισβολή στην Ουκρανία είναι δεδομένη. Η παράταση όμως της σύγκρουσης μόνο κινδύνους ενέχει. Η πιθανότητα διάχυσής της σε γειτονικές περιοχές, κυρίως μάλιστα της κλιμάκωσής της σε όλο και πιο απειλητικά επίπεδα είναι ορατή. Οι απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και οι υλικές καταστροφές ανυπολόγιστες. Η εικόνα επί του πεδίου δυσμενής με την προοπτική περαιτέρω επιδείνωσής της εμφανή. Είναι επιβεβλημένη μια σοβαρή προσπάθεια κατάπαυσης του πυρός. Οι διαπραγματεύσεις για την οριστική διευθέτηση του ζητήματος προφανώς θα είναι δύσκολες, περίπλοκες και χρονοβόρες. Ασφαλέστερη βάση εκκίνησής τους είναι οι συμφωνίες του Μίνσκ, για το ναυάγιο των οποίων οι υπεύθυνοι είναι περισσότεροι του ενός.
Παρ όλα αυτά βλέπουμε και εδώ κάποιους να επιμένουν στην περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης, χωρίς να συνειδητοποιούν ότι τα πράγματα αργότερα πιθανότατα να είναι πολύ χειρότερα και για την Ουκρανία, και για την ειρήνη αλλά και για την Δύση που κινδυνεύει πλέον να χρεωθεί μια πολιτική ήττα μεγάλων διαστάσεων.
Στο σημείο αυτό πρέπει να υπογραμμιστεί και ένα αλγεινό φαινόμενο που παρατηρήθηκε στα χρόνια αυτού του πολέμου. Οι όποιες επιφυλάξεις, η άλλη άποψη για τους χειρισμούς της Δύσης, αντιμετωπίστηκαν από διάφορες δυτικές ελίτ με μια ενορχηστρωμένη επίθεση ισοπεδωτικής απαξίωσης και συκοφάντησης, στα όρια της νοσηρότητας. Για όσους επί δεκαετίες αγωνιστήκαμε για την πολιτική, ποιοτική και ηθική υπεροχή των ιδεών της Δύσης, το φαινόμενο αυτό μόνο οδύνη και απαισιοδοξία για το μέλλον γεννά.
Στην Μέση Ανατολή, αναντίρρητα το Ισραήλ έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να υπερασπίζεται την ασφάλεια, την ακεραιότητά του και τους πολίτες του. Όμως η υπέρμετρη χρήση βίας πέραν του ότι οδηγεί στην απώλεια του ηθικού πλεονεκτήματος, δεν βγάζει πουθενά. Είναι αναγκαίο να πεισθεί ότι, αν δεν συναινέσει με ειλικρίνεια στην ίδρυση ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους, το αδιέξοδο θα παραμένει. Η στρατιωτική υπεροχή δεν αρκεί για να εξασφαλίσει την σταθερότητα, την ασφάλεια, την ειρηνική συνύπαρξη. Όποιος ιστορικά πίστεψε ότι μπορεί στο διηνεκές να εξαλείψει βιαίως όλους τους αντιπάλους του, ακόμα και τους δυνητικούς, διαψεύστηκε οικτρά. Ορθώς καταδικάζονται οι τρομοκρατικές οργανώσεις και οι πρακτικές τους, η βία όμως από μόνη της δεν εξαλείφει τα βαθύτερα αίτια που τις εκτρέφουν.
Κυρίες και Κύριοι,
Θέλω να επαναλάβω για μια ακόμα φορά ότι η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια είναι ανησυχητική. Η εκ του προχείρου εσπευσμένη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, η μονοσήμαντη ενοχοποίηση της Σερβίας για όλα τα δεινά, η ενθάρρυνση εκ μέρους της Δύσης συγκεκριμένων εθνικισμών έναντι άλλων είναι τα γενεσιουργά αίτια για την αναβίωση μιας κρίσης που έχει βέβαια βεβαρυμμένο ιστορικό παρελθόν. Οι συμφωνίες του Dayton και το τεχνητό ομόσπονδο κράτος της Βοσνίας – Ερζεγοβίνης κρατούνται, τρόπος του λέγειν, εν ζωή με τεχνική υποστήριξη.
Στο Κόσοβο, η κρίση βαθαίνει, η ανοιχτή σύγκρουση υποβόσκει. Οι μεγαλοιδεατισμοί από κάποιες πλευρές δεν κρύβονται όπως και η διάθεση Μεγάλων Δυνάμεων να τους αξιοποιούν κατά τα συμφέροντά τους. Αν δεν εκπονηθεί τάχιστα ένα συνολικό σχέδιο για την περιοχή, με ξεκάθαρες κόκκινες γραμμές και συνάμα την προοπτική ένταξης στην ΕΕ για όλες τις χώρες, με σεβασμό πάντα στα κριτήρια της ΕΕ, τα πράγματα θα διολισθαίνουν στο χειρότερο. Δεν έχει λογική, παρά μόνο προκατάληψη και ιστορική εμπάθεια, το να έπεται η Σερβία, έναντι άλλων κρατών, στο χρονοδιάγραμμα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
Κυρίες και Κύριοι,
Είναι σε αυτόν τον πολύ δύσκολο και απρόβλεπτο κόσμο που η χώρα μας πρέπει να δώσει τις μάχες της και να διεκδικήσει τα δίκαιά της. Να συμβάλλει στην αφύπνιση της Ευρώπης, για να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες της. Να πρωταγωνιστήσει στην σταθεροποίηση και την προοπτική ομαλότητας στα Βαλκάνια. Με αυστηρά μηνύματα προς απροκάλυπτους ή και υποκρυπτόμενους μεγαλοϊδεατισμούς. Να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την επιθετικότητα και τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας. Με ξεκάθαρες θέσεις για την μία και μόνη διαφορά που έχουμε με την Τουρκία, την οριοθέτηση δηλαδή της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας. Τα θέματα που εκ του πονηρού και αυθαίρετα επιχειρεί η Τουρκία να βάλει στην ημερησία διάταξη είναι ανυπόστατα. Είτε πρόκειται για εθνική κυριαρχία είτε για κυριαρχικά δικαιώματα στερεά θεμελιωμένα στο Διεθνές Δίκαιο είτε για την αποστρατιωτικοποίηση των νήσων. Αυτά ας τα ξεχάσουν και η Τουρκία αλλά και όσοι διεθνείς παράγοντες τα ενθαρρύνουν ή τα ανέχονται. Να συνεχίσει η Ελλάδα να στηρίζει την πολύπαθη Κύπρο, επί μισό αιώνα θύμα παράνομης εισβολής και κατοχής, στον αγώνα για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση, στον αγώνα για την επιβίωση του Κυπριακού ελληνισμού.
Η ιδιαίτερα απαιτητική αυτή ατζέντα επιβάλλει ισχυρές ένοπλες δυνάμεις, αξιόπιστη αποτρεπτική ικανότητα, ενεργό πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, καθαρά μηνύματα προς όλους, πάνω από όλα εθνική ενότητα και συνεννόηση.
Θέλω να επαναλάβω ότι η άλλη γνώμη, η διαφορετική ανάγνωση ακόμα και η έντονη κριτική δεν πρέπει να δαιμονοποιούνται. Και πάντως δεν αντιμετωπίζονται με πειθαρχικά μέτρα, καθιστώντας μάλιστα δυσχερέστερη την απαραίτητη εθνική ομοψυχία για την στήριξη της εθνικής γραμμής.
Μια τελευταία λέξη για τα περί Προεδρίας της Δημοκρατίας. Με τιμά η σκέψη ειδικά μάλιστα όταν προέρχεται από έναν πρώην Πρωθυπουργό. Θέλω όμως να ξεκαθαρίσω ότι το θέμα ούτε με αφορά ούτε με ενδιαφέρει»
Το επίπεδο του διαλόγου στα σχόλια, αποδεικνύει γιατί δεν υπάρχουν νέες πολιτικές δυνάμεις και νέα πρόσωπα.
Γιατί σαν λαός το επίπεδό μας έχει καταπέσει στα τάρταρα.
Μπορούμε να συγκριθούμε πλέον, μόνο με τους γύφτους…
Ναι μαμά
Μήπως είσαι μπουστης ρε αρχιδι γίδι;
Μωρη πουτανα Νέση γαμω το σπιτάκι σου τι επίπεδο θες σε site μπουρδελιαρικο
..
Αλλαξε πλατφόρμα κι ο ”επενδυτής”,που να ξεδιπλώσει επίπεδο..
..
ρε κουφάλίτσες καργιολίτσες…
Σε άλλα τσατσο σάιτ,που πέφτει ρουφιανιλίκι και μπάν σε χρόνο μηδέν,είστε όλες παναγίτσες ρε καφράκια..
..
Μπαμ μπαμ στο μουνακι σου βρωμιάρα Εμείς προβοκαρουμε το site για να κλείσει τα σχόλια η να βάλει moderade
..
Μπράβο ρε μαλάκα..Συγχαρητήρια!..
Πώς φαίνονται τα σκατοφασιστάκια του κερατά …
από χίλια χιλιόμετρα μακρυά..
..
Και φυσικά,θα ήταν τελείως βλακεία να ρωτήσει κανείς,για ποιόν ηλίθιο λόγο να θέλει κανείς κάτι τέτοιο..
..Τί να ρωτήσει κανείς έναν ΗΛΙΘΙΟ;..
..
Τελικά θες τόσο χοντρό γαμησι να σου ξεχυλωσουμε το κωλι
..
Αντε να σας μαζέψει κανάς μπόγιας ρε ηλίθιε..
Για τολμά να εμφανιστείς από κοντά να δεις τι σημαίνει τραμπισμος βρωμοπουστα
..
Τράβα να σε γαμίσει κανάς απ το συνάφι σου μωρή βρωμόπουστα σκατόβλαχε και κλάσδε μας το πούτσο..
Έλα από κοντά πουστριτσα που γαμιεται στο μπουρδέλο σόι σου όλοι μαζυ
..Αντε για τον μπόγια και σύ με την άλληνα από πάνω
Εσύ κατηγορείς τις αδερφές που τις υπερασπίζεσαι βλαμενη γυφτισα πουτσομπατσες θες
Τα προηγούμενα 15 χρόνια γιατί δεν μιλούσε; Γιατί δεν έριχνε τους προδότες της ΝΔ;
Γιατί η ΝΔ έπαιρνε 41τακατο και όταν έχει τέτοιο ποσοστα δεν μιλάς γιατί δείχνεις πολέμιος στη δημοκρατία. Με το 28% απελευθερωθηκαν
Μουνακι ως συνήθως…ΓΑΜΙΕΣΑΙ
Όλοι αυτοί που χλευάζουν και κατηγορούν τον Κώστα τον Καραμανλή
για την “φτιαχτή” χρεοκοπία της Ελλάδας, είναι οι ίδιοι αμετανόητοι ρεζίληδες
που είχαν ψηφίσει “λεφτά υπάρχουν”.
εχουν κανει τον καθε ενα σαπισμενο πολιτικο, δηθεν επανασταστη.
ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΑΛΗΘΕΙΑ?
ΤΙ ΕΚΑΝΕ? ΜΕ ΤΟ ΞΕΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ?
ΤΙ ΕΚΑΝΕ ΓΙΑ ΤΟ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ??
ΤΙΠΟΙΤΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ.
ΑΛΛΑ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΤΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ-ΑΠΟΚΟΜΜΑ ΕΧΕ ΠΕΣΕΙ ΣΤΑΑ ΤΑΡΤΑΡΑ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΣΗΚΩΣΣΟΥΝ ΠΑΣΗ ΘΥΣΙΑ.
ΑΛΛΑ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ, ΟΤΑΝ… ΜΕ ΓΝΩΜΟΝΑ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝ, ΚΑΙ ΤΟ ΝΑ ΠΑΝΕ ΝΑ ΓΜΗΘΟΥΝ ΟΙ ΑΛΛΟΙ,
ΠΑΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΖΕΙΣ ΣΚΟΥΠΙΔΙΑ, ΜΑΡΙΟΝΕΤΕΣ, ΤΙΣ ΣΤΥΜΕΝΕΣ ΛΕΜΟΝΟΚΟΥΠΕΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΚΗΝΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΕΡΙΕΜΕΝΕΙΣ ?
ΦΥΣΙΚΟ ΚΑΙ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΟΙΤΑΞΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΟ ΤΟΥΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝ. ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ ΠΑΡΑ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑΤΑ, ΠΡΟΔΟΣΙΕΣ, ΚΑΙ ΚΑΙ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ.!!!
ΣΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ, ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ, ΚΑΙ ΟΠΟΥ ΑΛΛΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ, ΑΠΛΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑΤΙ ΕΣΥ Ο ΙΔΙΟΣ ΤΟΥΣ ΕΔΩΣΕΣ ΤΟ ΔΙΚΙΑΩΜΑ.
ΓΙΑΤΙ ΕΝΟΣΩ ΤΟ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ, ΚΙΑΚΟΜΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ, ΕΣΥ ΕΝ ΓΝΩΣΗ ΣΟΥ ΠΗΓΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΨΗΦΙΣΕΣ.
ΚΑΙ ΕΝΩ ΤΟΙ ΞΕΡΕΙΣ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ, ΑΚΟΜΑ ΚΟΙΤΑΣ ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟΚΕΙ ΜΕΣΑ ΘΑ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ.
ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΕΣΥ Ο ΙΔΙΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΣ.
ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΟΧΗ ΣΟΥ, ΤΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΣΟΥ, ΚΑΙ ΤΟΝ ΩΧΔΕΡΦΙΣΜΟ ΣΟΥ.!
ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΕΧΕΙΣ ΚΙΕΣΥ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΝΑ ΔΕΙΞΕΙΣ ΟΤΙ ΕΧΕΙΣ ΔΟΝΤΙΑ ΚΑΙ ΤΙΚΑΝΕΙΣ ? ΤΗΝ ΚΑΝΕΙΣ, ΑΥΤΟ ΚΑΝΕΙΣ.
ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ, ΚΙΑΚΟΜΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ ΟΤΙ…
ΔΕΝ υπαρχει εθνικη ανεξαρτησια μεσα στην ΕΕ και με υποτελεια στο ΝΑΤΟ.
ΔΕΝ Υπαρχει εθνικη ανεξαρτησια χωρις το δικο σου νομισμα, και χωρις δυνατοτητα ασκησης δημοσιονομικης πολτικης.
ΔΕΝ υπαρχει εθνικη ανεξαρτησια με υπερταμεια, με καθεστως μνημονιακης κατοχης και Α.Α.Δ.Ε..!!
ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ Η ΠΟΛΥΠΟΘΗΤΗ ΚΑΘΑΡΣΗ, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ, ΜΕ ΟΡΑΜΑ, ΚΑΙ ΚΥΡΙΩΣ ΣΧΕΔΙΟ.
ΚΑΙ Η ΜΟΝΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ.!!
ΕΘΝΙΚΟ ΝΟΜΙΣΜΑ , ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ, ΕΘΝΙΚΗ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ.!!!
Ξεσηκωμος σημαινει ότι αφηνω τη βολη μου, ξεχναω κομματα και παραταξεις.
Διεκδικω την εθνικη μου κυριαρχια, παση θυσια, καταγγελω μονομερως το χρεος και φυσικα σταματω να το πληρωνω, όπως και παγωνω κάθε οφειλης των πολιτων, μεχρι να γινει ελεγχος ποιος χρωστα παραγματικα, και ποιος όχι.
Ανακοινωνω ότι αποχωρω από την ΕΕ και φυσικα το ευρω, και εντωμεταξυ ανασυντασω κάθε πρωτογενη και δευτερογενη τομεα, εθνικοποιω την ΤτΕ, και χρεοκοπω τις συστημικες τραπεζες, και βαζω οικονομικους εισαγγελεις για ελεγχο, καθιζω στο σκαμνι πολιτικους, τραπεζιτες και οποιους αλλους θεωρουνται υπευθυνοι για την καταντια του κρατους σημερα, και εκδιδω εθνικο νομισμα.!!
ΩΡΑ ΕΙΝΑΙ ΛΟΙΠΟΝ, ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΝΕ ΝΑ ΒΥΘΙΖΟΜΑΣΤΕ ΣΤΑ ΒΑΘΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗΣ ΦΡΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΔΙΕΣΤΡΑΜΜΕΝΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΑΣ ΤΩΝ ΠΙΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΜΥΑΛΩΝ ΠΟΥ ΥΠΗΡΞΑΝ ΠΟΤΕ. ΚΑΘΑΡΣΗ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ.!
ΑΛΛΑ ΜΟΝΟ ΜΕ ΕΝΑΝ ΤΡΟΠΟ ΘΑ ΚΑΤΑΦΕΡΟΥΜΕ ΟΛΑ ΑΥΤΑ.
https: // uploads . disquscdn . com /images/68b9ace0a9dd2d13c9715d9f0bb16194cf1e481d25f3a1af4c9a2abdfa9ef6e2.png
ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΟΧΙ ΜΌΝΟ ΝΕΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ,
ΜΕ ΟΡΑΜΑ ΑΛΛΑ ΚΥΡΙΩΣ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΛΑΟ. 😎
Πολιτική κρίση ,όποιος δεν την βλέπει εθελοτυφλεί…Τα αυτονόητα τονίζει και λέει ο τέως Πρωθυπουργός ,αυτά που συζητάμε όλοι οι σώφρονες πολίτες ….
Στάικος Π.
Εσύ μωρη καριολα είσαι σλαβομακεδονιτσκι γαμησου σταϊκούρα καργια
Ραγιαδάκο μάθε ιστορία και μάθε την καταγωγή σου ….Επειδή έχεις πλαστικά αρχίδια κρύβεσαι στην ανωνυμία…
Στάικος Π.
Μακεδονιτσκι έλα να μας τα πεις από κοντά να φύγεις με κωλο κατακόκκινο επώνυμες Στατκά κοτα
Φεβρουάριος 1998.
Ένας Κώστας Καραμανλής, διέγραψε Σουφλιά, Μάνο, Κοντογιαννόπουλο.
Ρε λες να είναι ο ίδιος που σήμερα λέει πως η άλλη γνώμη δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα;
Τι θέλει και μιλάει; Νομίζει πως ξεχάστηκαν οι δικές του διαγραφές; Ούτε μία, ούτε δύο.
Ήταν πρωθυπουργός ο Σουφλιας και ο Κοντογιαννοπουλος δηλαδη αρα είναι το ίδιο με τον Σαμαρά
👍👍👍👍👍
Ξεχάσανε να πουν και για τον Τατούλη οι παλιολαμάκες.
Και τον Καρατζαφέρη και τον Αιβαλιωτη. Αυτός ο Leon είναι ο ορισμός του χαχολου. Σίγουρα θεωρεί τον εαυτό του μεγάλο στοχαστή ενώ είναι ζαμπονοτυροπιτα
Leon πουτσα πουτσα θέλεις δυνατό γαμησακι
Αλλο φιλελευθερισμός και άλλο Νεο -φιλελευθερισμός. Ο Καραμαλής ωραία τα λέει , είναι τα αυτονόητα τα σκεφτόμαστε όλοι (οι λογικοί άνθρωποι). Σαν τι μιλάει όμως ? σε τι έχει βαρύτητα ο λόγος του αφού είναι εκτός εξουσίας με δική του επιλογή. Αν είχε δύναμη , έπρεπε να παρέμβει στην κυβερνητική πολιτική και να κοντραριστεί και στα κοινωνικά και στα εθνικά θέματα.
“Θα είµαι απέναντι στις όποιες πιέσεις αποτολµηθούν
σε βάρος εθνικών συµφερόντων”
5 χρόνια συριζανελ δεν ειπε μια κουβέντα…
Τι να πει ρε βλακα; Οι Σύριζανελ εκοψαν το καλώδιο ποντισης των Τούρκων στο Αιγαίο. Ο Μητσοτάκης το έχει βάλει στον κωλο του και του κάνει γλειφοκωλι ο Γεραπετριτης
γλειφοκωλι έκανε ο μπουχέσας στον ζήκο μην τον χώσει φυλακή
Πουστρακι θα σε ματωσω το κωλο σου
Τους έκανε πλάτες βρε πλμλκα για να πουλήσουν την Μακεδονία.
Να 🖐🖐 πάρτα να μη στα χρωστάω τύφλα που ότι ακούς τρέχεις να το γράψεις σαν τον πόρδο απ’ το βρακί.😁
τι όχι ?
Θέλω να σε βρω να σε ξεσκίσω στο γαμησι βρωμοπουστρα
Χεστηκε για τον Καραμανλή ο Κουλης. Θα δώσει το Αιγαίο στους Τούρκους θα γεμίσει την χώρα με Αφγανους και Πακιστανούς και θα φύγει στο Λος Άντζελες αγκαλιά με τον Κασελακη και τον Πατελη
Σωστοοοοοος
Λάθος ή διαγραφή του Πρώην Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.