Ερώτηση για την κάλυψη που έχει προσφέρει στα funds ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης προκειμένου να αισχροκερδούν έκανε ο ανεξάρτητος πλέον βουλευτής Μάριος Σαλμάς, με αφορμή το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας μας στις 19 Νοεμβρίου.
Στο συγκεκριμένο δημοσίευμα, με το οποίο εγκαινιάσαμε μεγάλη έρευνα που πραγματοποίησε η εφημερίδα μας για την κλοπή της περιουσίας τον Ελλήνων, αποκαλύπταμε πώς ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κ. Χατζηδάκης, μέσω υπουργικής απόφασης που πέρασε πρόσφατα, δίνει τη δυνατότητα στα funds να μη γνωστοποιούν το ποσό με το οποίο αγοράζουν τα δάνεια των πολιτών.
Να θυμίσουμε πως ο Μάριος Σαλμάς συμμετείχε στην περίφημη ερώτηση που κατέθεσαν τον περασμένο μήνα 11 βουλευτές της Ν.∆. προς τον Κωστή Χατζηδάκη για το ζήτημα της προστασίας των δανειοληπτών από τις εταιρίες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων. Μια ερώτηση που προκάλεσε σοβαρές αναταράξεις και αντιπαραθέσεις στο στρατόπεδο της Ν.∆.
Τώρα, ο κ. Σαλμάς, βασιζόμενος στα στοιχεία που δημοσίευσε η εφημερίδα μας, μεταξύ άλλων, σημείωσε πως «στην πράξη, υπάρχει μια συστηματική αποσιώπηση του ποσού εξαγοράς των δανείων από τα funds, άλλοτε με ελλιπή δημοσιοποίηση των όρων της σύμβασης και άλλοτε με νομοθετικές “παρεμβάσεις” που αποκρύπτουν το συγκεκριμένο στοιχείο. Παρά την αρχική επιβεβαίωση του υπουργείου Οικονομικών ότι το ποσό εξαγοράς είναι υποχρεωτικό να αναφέρεται, η υπουργική απόφαση 19169 ΕΞ 2024 έρχεται να αναιρέσει τη δημοσίευσή του, αφήνοντας έναν απροσδιόριστο “τρόπο υπολογισμού” που στηρίζεται στους “συμβατικούς όρους” των συμβάσεων, οι οποίοι δεν δημοσιοποιούνται. Έτσι, το ποσό εξαγοράς καθίσταται επί της ουσίας “αόρατο”».
Απόκρυψη
Στη συνέχεια υπογράμμισε πως «η πρακτική αυτή θυμίζει τακτικές με “ψιλά γράμματα” σε συμβάσεις που αμφισβητούνται για τη νομιμότητά τους. ∆ημιουργεί μια προφανή διέξοδο, ένα “παράθυρο” απόκρυψης κρίσιμων στοιχείων, που λειτουργεί αποκλειστικά εις βάρος του πλέον αδύναμου μέρους της συμφωνίας, δηλαδή του δανειολήπτη».
Αναφερόμενος στα παραπάνω μέτρα της κυβέρνησης τόνισε πως «αυτά καταστρατηγούν ξεκάθαρα την αρχική πρόθεση του νόμου, προσφέροντας όχι απλώς “διευκολύνσεις” αλλά θεσμική προστασία σε πρακτικές αισχροκέρδειας. Τα funds και οι εταιρίες διαχείρισης αποκτούν πλέον τη δυνατότητα να απαιτούν υπέρογκα ποσά από τους οφειλέτες, χωρίς ίχνος διαφάνειας και χωρίς καμία δυνατότητα δικαστικού ελέγχου, βασιζόμενα σε νομικές “λεπτομέρειες” που επιτρέπουν διόδους διαφυγής».
Καταλήγοντας, ο Μάριος Σαλμάς ρώτησε τον Κωστή Χατζηδάκη πώς δικαιολογεί την απόφαση να αποκρύπτεται το ποσό εξαγοράς των δανείων από τα funds, όταν η αρχική πρόθεση του νόμου ήταν να προσφέρει προστασία στους δανειολήπτες και να δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες αποπληρωμής.
Ρώτησε, ακόμη, αν είναι αποδεκτό να αφαιρείται η υποχρέωση δημοσίευσης του ποσού εξαγοράς μέσω υπουργικής απόφασης, αφήνοντας στη θέση του έναν αόριστο «τρόπο υπολογισμού», αλλά και με ποιον τρόπο οφείλουν οι πολίτες να προστατευτούν από τις πρακτικές των funds, όταν το υπουργείο θεσπίζει «παραθυράκια» που επιτρέπουν την αδιαφάνεια και προσφέρουν νομική προστασία σε πρακτικές αισχροκέρδειας, στερώντας τη δυνατότητα δικαστικού ελέγχου και διαφάνειας. Ζήτησε βεβαίως και εξηγήσεις για το πώς αντιλαμβάνεται ο κ. Χατζηδάκης τον κοινωνικό του ρόλο ως εγγυητής της προστασίας των δανειοληπτών, όταν φαίνεται πως ευνοεί τις εταιρίες διαχείρισης εις βάρος των πολιτών.
Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία
Διαβάστε ακόμα:
- Σαλμάς: Ο Μητσοτάκης δεν θα είχε ενδοιασμό να διαγράψει τον Καραμανλή αν ήταν βουλευτής
- Ένας 27χρονος κατηγορείται για πρόσκληση σε βία εναντίον του βουλευτή Μάριου Σαλμά
- Δημοσκόπηση: Πώς κρίνετε την διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη;
Ο ΧΑΤΖΗΔΑΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΙΟ ΜΙΣΗΤΟ [ΠΟΛΙΤΙΚΑ] ΠΡΟΣΩΠΟ ΤΗΣ Ν.Δ ΚΑΙ ΤΟΥ ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ .ΑΝ ΠΕΡΑΣΕ ΜΕ ΝΟΜΟ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΛΕΕΙ Ο ΣΑΛΜΑΣ ΤΟΤΕ ΠΡΕΠΕΙ 2.500.000 ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ ΝΑ ΤΟΥ ΥΠΟΒΑΛΟΥΝ ΜΗΝΥΣΗ.
Μήνυση που θα δικαστεί που ;
Στα Ελληνικά … δικαστήρια ;
Σοβαρέψου ή διάβασε ή ρώτα να μάθεις αν υπάρχει “Ελληνική Δικαιοσύνη” από τότε που μπούκαρε η τρόικα στα γραφεία των δικαστών (της Ευελπίδων) κάπου στο 2011 – 2012