Εμμονή Μητσοτάκη η άνευ όρων στήριξη στην Ουκρανία!

Ακολουθεί τα «γεράκια» της Ευρώπης σε έναν αδιέξοδο πόλεμο και, ως... επισπεύδων, ετοιμάζεται να στείλει και νέα βοήθεια, εμπλέκοντας ακόμα περισσότερο τη χώρα μας

Must Read

Τη στιγμή που ο Ντόναλντ Τραμπ έχει βάλει στόχο της δεύτερης θητείας του τον γρήγορο τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, που θα σημάνει και μια δραστική περικοπή της αμερικανικής βοήθειας στο Κίεβο, ο «δεδομένος» Κυριάκος Μητσοτάκης ακολουθεί τα «γεράκια» της Ευρώπης σε έναν αδιέξοδο πόλεμο που απειλεί την παγκόσμια ειρήνη και, ως… επισπεύδων, ετοιμάζεται να στείλει και νέα βοήθεια στην Ουκρανία, εμπλέκοντας ακόμα περισσότερο τη χώρα μας…




 

Του το ζήτησε χθες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Μαρκ Ρούτε, και φυσικά ο πρωθυπουργός δεν το αρνήθηκε. «Ως ΝΑΤΟ έχουμε τη δυνατότητα να υπερασπιστούμε κάθε ίντσα της επικράτειάς μας» είπε ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο Ρούτε τόνισε ότι το ΝΑΤΟ οφείλει να κινηθεί στην κατεύθυνση της ενίσχυσης της δικής του αποτροπής και άμυνας, αυξάνοντας τις σχετικές επενδύσεις και τις παραγωγικές δυνατότητές του.

Αφού χαρακτήρισε την Ελλάδα ισχυρή σύμμαχο, ανέφερε πως συζήτησε με τον πρωθυπουργό τις περιφερειακές προκλήσεις και υπογράμμισε πως ως σύμμαχοι μπορούν να συνεχίσουν να προσφέρουν ουσιώδη υποστήριξη στην Ουκρανία. «Η Ελλάδα εντάχθηκε στο ΝΑΤΟ πριν από 72 χρόνια.

Το 3% του ΑΕΠ

Έκτοτε, έχετε υπάρξει πιστή σύμμαχος και η χώρα έχει διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην υποστήριξη της συλλογικής μας άμυνας. Η Ελλάδα έχει καταστήσει προτεραιότητα την ασφάλεια, δαπανώντας το 3% του ΑΕΠ στην άμυνα. Η Ελλάδα έχει έναν υψηλά καταρτισμένο στρατό» είπε.

Ο… δεδομένος και επισπεύδων πρωθυπουργός τόνισε πως μαζί με τον Ρούτε εξέτασαν και
όσα συμβαίνουν στα πολεμικά μέτωπα της Ουκρανίας, με κοινή θέση ότι «η υποστήριξη στην Ουκρανία πρέπει να συνεχιστεί, ειδικά τον χειμώνα. Μένουμε συνεπείς στη δέσμη μέτρων της συνόδου κορυφής της Ουάσινγκτον. Η χώρα μας στέκεται σταθερά στο πλευρό των αμυνομένων εδώ και χίλιες και κάποιες μέρες που διαρκεί αυτή η παράνομη (ρωσική) εισβολή» είπε.

Είπε ακόμα ότι οι δυο τους αναγνώρισαν πως, απέναντι στις σύνθετες προκλήσεις οι οποίες διαμορφώνονται στην εποχή μας, «πρέπει να χτίζουμε γέφυρες συνεργασίας με τους εταίρους μας, να προχωρούμε από κοινού, με πίστη στις θεμελιώδεις αρχές της ελευθερίας, της δημοκρατίας και της αλληλεγγύης, με αναγκαία και απαράκλητη προσήλωση όλων στην τήρηση του Διεθνούς Δικαίου και των διεθνών συνθηκών».

Συνεχίζοντας, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «η Ελλάδα επενδύει λίγο παραπάνω από το 3% του ΑΕΠ της στην άμυνα». «Είμαστε από τους πρωταγωνιστές στην Ευρώπη. Θέλω να θυμίσω ότι επενδύαμε άνω του 2% στην άμυνα και στις πολύ δύσκολες εποχές των Μνημονίων, όταν άλλες ευρωπαϊκές χώρες επένδυαν πολύ λιγότερο από αυτό» τόνισε.

Πρόσθεσε επίσης πως η Ελλάδα έχει καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις στις Βρυξέλλες γύρω από την ενίσχυση της ευρωπαϊκής άμυνας. «Ειδικά για την εξεύρεση δημοσιονομικού χώρου, ιδιαίτερα για εκείνες τις χώρες που θέλουν να επενδύσουν περισσότερο στον τομέα αυτόν, ώστε όλα τα κράτη-μέλη να θωρακιστούν πιο αποτελεσματικά, και για την ανάγκη αντιπυραυλικής προστασίας, μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις στην Ουκρανία» είπε.

Φιλοφρονήσεις

Στο μεταξύ, ο Μαρκ Ρούτε, συνεχίζοντας τις φιλοφρονήσεις προς την Ελλάδα -που βέβαια έγιναν λόγω της άνευ όρων στήριξης στην Ουκρανία, την οποία προσφέρει η κυβέρνηση Μητσοτάκη-, σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει μια αναπτυσσόμενη αμυντική βιομηχανία. «Η Ελλάδα έχει επίσης υποστηρίξει την Ουκρανία από τις πρώτες ημέρες της εισβολής της Ρωσίας».

Υποστήριξε ακόμα ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί στον πόλεμό της στην Ουκρανία βορειοκορεατικά στρατεύματα και όπλα, ιρανικά drones και κινεζικά αγαθά για την αμυντική της βιομηχανία. «Πρόκειται για επικίνδυνη επέκταση του πολέμου και πρόκληση για την παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια.

Η υποστήριξή μας στην Ουκρανία την κρατάει στη μάχη. Πρέπει να προχωρήσουμε περαιτέρω για να αλλάξει η ροή της σύγκρουσης». Πρόσθεσε δε ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να παράσχει στην Ουκρανία την απαραίτητη αεράμυνα και να τηρήσει τη δέσμη μέτρων της συνόδου κορυφής της Ουάσινγκτον. Αναφέρθηκε στον συντονισμό της βοήθειας και της εκπαίδευσης στον τομέα της ασφάλειας, στην οικονομική δέσμευση ύψους 40 δισ. ευρώ και σε περαιτέρω μέτρα για να έρθει η Ουκρανία πιο κοντά στο ΝΑΤΟ.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που ο Μάικ Γουόλτς, ο οποίος πρόκειται να αναλάβει καθήκοντα συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, εξέφρασε την «έντονη ανησυχία» του Ντόναλντ Τραμπ για την κλιμάκωση της σύγκρουσης. Ο πόλεμος πρέπει να οδηγηθεί σύντομα σε «ένα υπεύθυνο τέλος» δήλωσε ο Γουόλτς στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News την Κυριακή.

«Κάρφωσε» τον Κυριάκο για την εκπαίδευση των Ουκρανών

«Μόλις τον προηγούμενο μήνα η Αθήνα υπέγραψε διμερή συμφωνία συνεργασίας με το Κίεβο και καλωσορίζω ότι η Ελλάδα θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της εκπαίδευσης Ουκρανών πιλότων και τεχνικών στα μαχητικά F-16, ενισχύοντάς τους σε αυτόν τον βάναυσο πόλεμο» αναφέρεται στο δελτίο Τύπου του NATO για την επίσκεψη του γενικού
γραμματέα Μαρκ Ρούτε και τις επαφές του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Για το συγκεκριμένο ζήτημα δεν υπήρξε αναφορά στις δηλώσεις του πρωθυπουργού, πλην της διαβεβαίωσης ότι «η χώρα μας στέκεται σταθερά στο πλευρό των αμυνομένων εδώ και χίλιες και κάποιες μέρες, που διαρκεί αυτή η παράνομη εισβολή».

Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This