Επιθετική παρέμβαση Τσίπρα: Η Μέρκελ, η Σακελλαροπούλου και η παρεκτροπή Μητσοτάκη – Τι είπε για το μέλλον του στην πολιτική

Πολιτικές εξελίξεις και τεκταινόμενα στην Κεντροαριστερά στο «μικροσκόπιο» του πρώην Πρωθυπουργού

Must Read

Στο 4ο Φόρουμ του «Οικονομικού Ταχυδρόμου» με θέμα «Ένα Νέο Παραγωγικό Πρότυπο – “Ελλάδα 2030”» μίλησε ο πρώην Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, εξαπολύοντας επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη για το θέμα της επιλογής στην Προεδρία της Δημοκρατίας, κάνοντας λόγο για «θεσμική υποβάθμιση» και «παρεκτροπή».

Ο τέως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε επίσης τα όσα αναφέρει η Άγκελα Μέρκελ στο βιβλίο της, αναφέρθηκε στα όσα συμβαίνουν στην Κεντροαριστερά, ενώ λίγα λόγια είπε και για το δικό του πολιτικό μέλλον.

Συνοπτικά, τα βασικά σημεία των δηλώσεων του Αλέξη Τσίπρα:

«Η εικόνα, μας λέει ότι πάρα πολύ δύσκολα θα υπάρξει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Δεν έχω μαντικές ικανότητες. Ο κατακερματισμός του προοδευτικού χώρου δεν είναι θετικό. Και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες που τον είδαμε ήταν τελικά προς όφελος της δεξιάς ή και της ακροδεξιάς, που είναι ο πραγματικός κίνδυνος για την Ευρώπη και το πολιτικό σύστημα. Αν θέλουμε να έχουμε μια θετική προοπτική για τις προοδευτικές δυνάμεις και εναλλακτική προοδευτικής διακυβέρνησης ο πολυκερματισμός πρέπει να μας προβληματίσει για το πώς θα τον υπερβούμε».

«Δεν είμαι δυστυχής που δεν βρίσκομαι στην πρώτη γραμμή αυτή την ώρα. Δεν με εμπνέει η συγκυρία. Μπορεί ένας ενεργός πολιτικός να κάνει σημαντικά πράγματα ακόμη και αν δεν είναι στην πρώτη γραμμή. Είμαι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, νοιάζομαι γι αυτό τον χώρο. Θα πορευθώ έτσι και θα προσπαθήσω να υπάρξει εναλλακτική σε αυτό τον τόπο».

«Όταν πας να διαπραγματευτείς ξεκινάς από μία θέση αντίδρασης. Δεν έχει πειράξει την ίδια (σ.σ. Μέρκελ), αλλά φαίνεται ότι έχει πειράξει εσάς. Μελέτησα όλες τις εναλλακτικές επιλογές, όμως ουδέποτε σκέφθηκα την επιλογή της επιστροφής σε εθνικό νόμισμα. Αν δεν υπήρχε η εμμονή της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ τότε τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα. Στην 17ωρη διαπραγμάτευση υπήρξε επιμονή Σόιμπλε για την οποία με ενημέρωσε προσωπικά ο Μπάρακ Ομπάμα να πάμε σε ένα Ταμείο που θα το διαχειρίζονται ξένοι στο Λουξεμβούργο. Ο Τόμσεν επέμενε σε δεύτερη περικοπή των συντάξεων… Την ιστορία την γράφουν οι νικητές. αλλά μετά έρχεται το foreign office και αποχαρακτηρίζουν κάποια αρχεία».

«Κάποιοι πρωτοστάτησαν σε αυτή την προπαγάνδα. Κάποιοι ήταν και Μερκελιστές. Το βιβλίο αυτό είναι προφανές ότι έχει την δική της υποκειμενική οπτική, αλλά η Μέρκελ ήταν πρωταγωνιστής και όχι παρατηρητής. Παραθέτει γεγονότα που είναι αναμφισβήτητα.Ο ΣΥΡΙΖΑ πέτυχε να σώσει την χώρα. Το ’14 και το 15 δεν ήταν καθόλου δεδομένο ότι αυτό θα συμβεί».

«Όταν πήγα στο Βερολίνο καθίσαμε σε ένα τραπέζι. Μου είπε ότι “εδώ έχετε κάποιες υποχρεώσεις. Έχετε 14 δεσμεύσεις και ο Σαμαράς έχει εκπληρώσει μόνον μία”. Είχε προτείνει η κυβέρνηση Σαμαρά να κάνουμε μια γιαλαντζί έξοδο. Να βγούμε, αλλά να μπούμε σε μια πιστοληπτική γραμμή… Είναι μύθος ότι η διαπραγμάτευση κόστισε 100 δισ. Η αλήθεια είναι πως αυτή η δραματοποίηση του δημοψηφίσματος που ήταν η στιγμή της σωτηρίας της χώρας και κάποιοι την ονόμασαν κωλοτούμπα ήταν ένα plan b. Το plan a ήταν να πάμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό. Έτσι καταρρίπτεται ο μύθος ότι το 3ο μνημόνιο ήταν αχρείαστο και το βαρύτερο όλων. Έρχεται η στιγμή της ιστορικής αποτίμησης όπου όλα θα οδηγηθούν στα πραγματικά τους μεγέθη. Από τα μνημόνια βγήκαμε με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως λέει και η Μέρκελ το 2018 σώθηκε και η Ευρώπη».

«Ο Χρήστος Ράμος είναι ένας αξιοσέβαστος και αδέκαστος δικαστής. Ωστόσο αν θέλουμε να είμαστε θεσμικοί δεν πρέπει να μπούμε σε ονοματολογία που έχει ανοίξει με ευθύνη του Μεγάρου Μαξίμου. Δεν θα ήθελα να  τοποθετηθώ για ποιος θα έπρεπε να είναι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πριν – όπως οφείλει κατά τη γνώμη μου – ξεκαθαρίσει τη θέση του αυτός που έχει τη βασική ευθύνη για το γεγονός ότι εξελίσσεται όλη αυτή η κουβέντα. Πρόκειται για παιχνίδι της ΝΔ με τους θεσμούς, για θεσμική υποβάθμισης του θεσμού».

«Έχουμε Πρόεδρο της Δημοκρατίας που λήγει η θητεία της σε λίγους μήνες και έχει δικαίωμα ανανέωσης θητείας (…) δεν την επέλεξα εγώ, εγώ επέλεξα τον κ. Παυλόπουλο τηρώντας το πολιτικό έθιμο προέδρου από το αντίπαλο στρατόπεδο. Οφείλει να μας πει ο κ. Μητσοτάκης, που έκανε λάθος και γιατί δεν θα ανανεώσει η κ. Σακελλαροπούλου τη θητεία της; Και οφείλει να το πει διότι με ευθύνη του εξελίσσεται αυτή η συζήτηση. Έχει την θεσμική ευθύνη να μην ευτελίζει άλλο αυτό τον θεσμό και να μην κάνει πολιτικά παιχνίδια με τους θεσμούς και να μας πει που απέτυχε… Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει σοβαρά εσωκομματικά προβλήματα και για αυτό έχει αυτή τη στάση στο θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Πρόκειται για θεσμική υποβάθμιση και παρεκτροπή».

«Η πρόκληση που βιώνουμε είναι να σταματήσει αυτή η απόκλιση της χώρας από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο. Σήμερα με ποιος ανταγωνιζόμαστε, με την Βουλγαρία και την Ουγγαρία. Αυτός ήταν ο στόχος μας;  Η κυβέρνηση Μητσοτάκη ανέλαβε τη χώρα με ρυθμισμένο χρέος, γεμάτα δημόσια ταμεία και με μια προίκα το ταμείο ανάπτυξης και ανθεκτικότητας, ένα εργαλείο που σπαταλιέται. Αυτό που συμβαίνει στη χώρα τα τελευταία χρόνια, το χαρακτήρισα ως μια κατάσταση παρεοκρατίας. Αν δεν περνάς από το Μαξίμου δεν παίρνεις δάνειο και δεν έχεις χρηματοδότηση. Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έχουν αποκλειστεί από το Ταμείο και μεγάλες επωφελούνται. Θα πέσουμε σε τοίχο γρηγορότερα απ’ ότι νομίζουμε».

«Δεν υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας, υπάρχει κίνδυνος να γίνουμε ουραγός της Ευρώπης και κίνδυνος κοινωνικής έντασης και κρίσης. Αν δεν έχουμε μια διατηρίσιμη, ισχυρή ανάπτυξη η χώρα δεν θα μπορέσει να ανταπεξέλθει. Με 1% ανάπτυξη δεν θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε, θα βρεθούμε μπροστά σε υπαρξιακές προκλήσεις. Δεν υπάρχει φορολογική δικαιοσύνη στη χώρα, δεν έχουμε παραγωγικές επενδύσεις. Έρχονται funds να κάνουν αρπαχτές. Με τουρισμό και real estate δεν μπορούμε να πάμε πολύ μακριά. Πρέπει να  επενδύσουμε σε καινοτομία, νέες τεχνολογίες, πράσινη ενέργεια και μετάβαση. Αν δεν υπάρχει ένα οργανωμένο σχέδιο δημόσιων επενδύσεων στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, ριζικές μεταρρυθμίσεις για να προσελκύσεις ιδιωτικές επενδύσεις που να έχουν αποτέλεσμα στην πραγματική παραγωγική βάση δεν θα πάμε πολύ μακριά… Η χώρα χρειάζεται ένα μεγάλο αναπτυξιακό σοκ ανάλογο της περιόδου Βενιζέλου – Τρικούπη. Αυτό μπορεί και πρέπει να έρθει μέσα από ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής».

«Θα έπαιρνα σχεδόν το σύνολο των κερδών, για ένα ειδικό ταμείο εγγυοδοσίας που θα αποτελούσε εργαλείο για τις τράπεζες για χρηματοδότηση νοικοκυριών, μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Υπάρχει δυσανάλογη αύξηση των εσόδων, με την κυβέρνηση Μητσοτάκη επί δυομιση χρόνια να μην κάνει τίποτα. Η πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, δεν είναι ουσιαστική αλλά συμβολική. φορολογεί ένα μέρος των κερδών (περίπου 160 εκατ. ευρώ) όταν τα έσοδα αγγίζουν τα 10 δισ. ευρώ και τα κέρδη τα 5 δισ. ευρώ. Η πρόταση είναι too little, too late. Χρειάζεται μεγαλύτερη φορολόγηση και τα χρήματα να πηγαίνουν σε ένα ταμείο εγγυοδοσίας για νοικοκυριά και επιχειρήσεις που δεν έχουν πρόσβαση σε δανεισμό. Πρέπει να σταματήσει η πρακτική της αισχροκέρδειας και να συμμορφωθούν οι τράπεζες σε μια πραγματικότητα συμβατή με τις κοινωνικές ανάγκες. Για να γίνει αυτό δεν βλέπω άλλο τρόπο από την εφαρμογή πολιτικής που θα πονέσει. Το πρόβλημα δεν είναι να δείξουμε ότι παίρνουμε τα χρήματα και τα βάζουμε στο δημόσιο ταμείο αλλά να οδηγήσουμε τις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την κοινωνία. Οι τράπεζες πρέπει να επιτελέσουν τον ρόλο τους που είναι να χρηματοδοτούν την οικονομία».

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Τελικά οι σκοπιανοί πήραν την Θεσσαλονίκη? κατέβηκαν με τα τανκς και πήραν και την νότια Μακεδονία ? όταν έχεις υπογράψει την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και δεν έχεις διασφαλίσει ρητά ότι δεν θα ονομάσουν το κράτος τους Μακεδονία – τότε εσύ έχει κάνει την προδοσία !!! Πατήρ Μητσοτάκης – Αντώνης Σαμαράς.

  2. Ο μεν πατριώτης θα θέσει veto γράφοντας τον George Bush
    και την Merkel μαζί στα (@@) του προς χάρη της Μακεδονίας

    ο δε κουμμουνο-προδότης θα την πνίξει στης λίμνης τα νερά
    προς χάρη του George $oros

  3. Θα ήθελα να τον ρωτούσα, όχι για την φούρια του να βρεί τους 151 για να θάψει την Μακεδονία, αγνοώντας όλη την Ελλάδα που του φώναζε ΟΧΙ,
    ΑΛΛΑ
    να μου απαντήσει, με τι σκεπτικό, με τι πατριωτισμό και με τι καρδιά είχε δεχτεί στις 7 Ιουνίου του 2017 να αρχειοθετήσει την δίκη Γεωργίου/Ελστατ ως προαπαιτούμενο των δανειστών για να του εκταμιεύσουν την δόση των €7.7δισ.

    “Ποιά η οικονομική σχέση μεταξύ των δύο βρε γ/μένε προδότη ;”

  4. Ο πιο μεγάλος πράκτορας της ελληνικής πολιτικής σκηνής. Το άτομο που “πάντρεψαν” στον Αλαβάνο, εν μια νυκτί. Ίσως να είναι μεγαλύτερος πράκτορας και από τον καταφανώς πράκτορα Κασελάκη.

    Βέβαια, το θέμα έχει και άλλο υπόβαθρο, εκείνο που λέει : πείτε μας οι -ζαίοι μια διαφορά του ΠΑΣΟΚ από την ΝΔ και από ΣΥΡΙΖΑ. Ή έστω ΕΝΑΝ μνημονιακό νόμο των προκατόχων του που κατάργησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

    Εν τέλει, θα πάνε στο πουθενά τους. Εκεί που ανήκουν όλοι τους, με κυρίαρχο μαύρο της Ελληνικής Ιστορίας το υποκείμενο που έκανε το υπερήφανο ΟΧΙ του Δημοψηφίσματος, χαμερπές “ναι”, αλλά και παρέδωσε την Μακεδονία μας στα χέρια γυφτοσκοπιανών (και Ούννων).

  5. Ο Ζηκος ξαναεμφανιστηκε να μας αραδιάσει κι άλλα ψέματα. Ρε τεμπέλη αντε για κάνα σουβλάκι με το πρώην το χοντρό το φιλο σου χαραμοφαηδες

      • ..
        Δεν τον βγάζουν τώρα από το ίδρυμα..
        ..Είναι εκθεσιακό κομμάτι.

  6. Προδότης και απατεώνας. Ενας βλάκας που ένας πιό ηλίθιος λαός από αυτόν τον έκανε πρωθυπουργό.
    Ο επαγγελματίας απατεώνας ανησυχεί για την ακροδεξιά.

  7. “Προδότης τής αριστεράς”, “χειρότερος από τον χειρότερο δεξιό”, “διεφθαρμένος, πραξικοπηματίας πολιτικός” [Α.Αλαβάνος]
    “Μαλάκας είναι, μαλακίες λέει”, “Ένα τσογλάνι είναι” [Θ.Πάγκαλος]
    “Δυσλεκτικός λωποδύτης” [εφ. Μακελειό]

      • ..
        ..Οταν έσκυψε με δέος και νεο ταξική χάρη ,μπροστά απ την αναπηρική καρέκλα του γκεσταπίτη..
        κ έκανε αμέσως το υποπόδιο με την νεο κομματική του φινέτσα..
        Κι ο γκεσταπίτης πήρε αμέσως το μαστίγιο κι άρχησε να μετράει νομοσχέδια και μνημόνια πάνω στον πραγματικά ανάπηρο αρχηγό μας..
        ..Εκεί ταραχτήκαμε όλοι μας πάρα πολύ..
        Ευτυχώς όμως,γύρησε νικητής και σοσιαλούχος,πιό έμπειρος από ποτέ..

        • ..Εκτελούσε και υψηλές εθνικές πατριωτικές εντολές προησταμένων του βέβαια..
          Δεν ήταν μόνος του.
          Κορόιδα ήταν να πάνε τα μνπνα της μητσολεπροτάκη να φάνε βρωμόξυλο;..
          Οχι βέβαια..
          Τα φωρτόσανε στο ανάπηρο,μετά το βάλανε σε ίδρυμα,κι όλοι (οι γερμανοί)καλά..και μείς,πιό βούρλα!

  8. Σε μία φυσιολογική ευνομούμενη Πολιτεία θα έπρεπε να είναι ισόβια καταδικασμένος.
    Σε μία ανυποληπτη ευτυχισμένη Πολιτεία δίνει συνέντευξεις έχει άποψη και έχει το θράσος χιλίων μαϊμούδων να κάνει κρίσεις.
    Κάθε λαός έχει το πολιτικό προσωπικό που του ταιριάζει
    Ακόμα και τα αμερικανάκια επαναστάτησαν εναντίον του βαθέως κράτους και των πραγματικών ελίτ. Επιλέγοντας το Τράμπ.
    Εδώ αρκούνται σε ένα επίδομα θέρμανσης.

    • Σε μια φυσιολογική πολιτεία άλλοι πρωθυπουργοί θα έπρεπε να ήταν φυλακή αλλά εδώ είναι Ελλάδα με ψηφοφόρους σαν εσένα.

    • Οι φυσιολογικές πολιτείες που ονειρεύεσαι όμως,
      είναι ευνομούμενες διότι οι πολίτες τους δεν τρέχουν σαν χ/σμένοι να αναδείξουν όποιον κλέφτη τους τραγουδίσει προεκλογικά τα λόγια που θέλουν να ακούσουν.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This