Στις Βρυξέλλες βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να συμμετάσχει στην έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με θέμα το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027. Πρόκειται, όπως λένε στην κυβέρνηση, για μια εξαιρετικά δύσκολη εξίσωση και -κατ’ επέκταση- για μια δύσκολη διαπραγμάτευση, καθώς με λιγότερους κοινοτικούς πόρους χρειάζεται να καλυφθούν μεγαλύτερες ανάγκες.
Η Ευρώπη, όπως είπε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, «καλείται να αντιμετωπίσει ταυτόχρονα δύο προβλήματα και τέσσερις προκλήσεις». Το πρώτο από τα δύο προβλήματα οφείλεται στο γεγονός ότι μία από τις βασικές χώρες συνεισφοράς -το Ηνωμένο Βασίλειο- αποχώρησε από την Ε.Ε., και το δεύτερο, στο γεγονός ότι οι χώρες συνεισφοράς επιμένουν σε έναν μειωμένο κοινοτικό Προϋπολογισμό.
Σε ό,τι αφορά το πρώτο πρόβλημα, το Brexit συνεπάγεται ένα καθαρό χρηματοδοτικό κενό της τάξεως των 10 δισεκατ. ευρώ ετησίως. Το γεγονός αυτό δυσκολεύει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ καθαρών συνεισφορέων (net contributors) και καθαρών αποδεκτών (net receivers) για το ύψος του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου. Σε ό,τι αφορά το δεύτερο πρόβλημα, η θέση των καθαρών συνεισφορέων ότι το μέγεθος του νέου ΠΔΠ πρέπει να παραμείνει ποσοστιαία στο 1% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος (ΑΕΕ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης των «27», την ώρα που θα πρέπει να βρεθούν πόροι για να αντιμετωπιστούν οι τέσσερις προκλήσεις που αφορούν: την Πολιτική Συνοχής, την Κοινή Αγροτική Πολιτική, τη μεταναστευτική-προσφυγική κρίση και την κλιματική αλλαγή.
Οι μικρότεροι καθαροί εισφορείς όπως είναι η Αυστρία, η Ολλανδία, η Δανία και η Σουηδία δηλώνουν ότι πως δεν θα πρέπει να υπάρξει αύξηση των κονδυλίων κατά την επόμενη επταετία. Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι μεταξύ 2021 και 2027 θα πρέπει να παραμείνει στο 1% των οικονομικών επιδόσεων ή στα 1.000 δις ευρώ. Η Γερμανία είναι η χώρα που καταβάλλει τις μεγαλύτερες εισφορές με 14 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως και οι εισφορές της στο μέλλον θα μπορούσαν να αυξηθούν μέχρι το 2027 στα 20 ή στα 30 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητάει να διοχετεύεται το 1,3% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ στον κοινοτικό προϋπολογισμό. Αυτό σημαίνει 300 δισεκατομμύρια περισσότερα τα επόμενα χρόνια για τους καθαρούς εισφορείς. Η Κομισιόν προτείνει 1,11% ενώ ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ 1.07%. Ένας συμβιβασμός δεν θα είναι απλή υπόθεση.
Δείτε επίσης: «Άρωμα γυναίκας» στην πρεσβευτική… καρέκλα των ΗΠΑ για την Ελλάδα – Το Αύγουστο φεύγει ο Τζ. Πάιατ