Το «γάντι» στους διαφωνούντες του κόμματός του έριξε ο Αλέξης Τσίπρας, στον απόηχο της επεισοδιακής συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής το περασμένο Σαββατοκύριακο, καλώντας όσους έχουν ήδη εκφραστεί με επιφυλάξεις και ενστάσεις να… κατέβουν από το τρένο!
Μέσω συνέντευξής του στον Alpha ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ (επικαλούμενος τις δύο διασπάσεις στην Κουμουνδούρου, όταν ο Φώτης Κουβέλης ίδρυσε τη ΔΗΜ.ΑΡ. και όταν επήλθε η ρήξη με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, το 2015, θέλοντας έτσι να ξεκαθαρίσει ότι είναι έτοιμος για όλα, ακόμη και για σκληρές αποφάσεις), διεμήνυσε με νόημα πως «εμείς όταν διαφωνούμε δεν υπονομεύουμε, ο καθένας ακολουθεί τον δρόμο του».
Απάντησε, με αυτό τον τρόπο, στο εσωκομματικό πρέσινγκ, δείχνοντας, σαφώς, τον δρόμο της εξόδου σε όσους διαφωνούν, μεταξύ άλλων, με την ανάγκη διεύρυνσης προς την Κεντροαριστερά.
Παράλληλα, σχολιάζοντας τη φημολογία περί έντονης εσωκομματικής αμφισβήτησης προς το πρόσωπό του και κληθείς να απαντήσει εάν υπάρχουν φράξιες που αμφισβητούν τις πολιτικές του επιλογές, ο Αλέξης Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι διαφορετικές απόψεις υπάρχουν σε όλα τα «ζωντανά και τα υγιή κόμματα», επισημαίνοντας πως «εμείς, όμως, έχουμε την κουλτούρα του ζωντανού διαλόγου – πολλές φορές μοιάζει θορυβώδης, αλλά στο διά ταύτα υπάρχει ένα σχέδιο που δεν αμφισβητείται».
Διαβάστε επίσης: Στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός για Brexit και προϋπολογισμό
Όσο για το πολυσυζητημένο νέο όνομα του ΣΥΡΙΖΑ, σχολίασε, δίχως να ανοίξει τα χαρτιά του, «πρώτα το περιεχόμενο και μετά η μαρκίζα», προσθέτοντας πως «μπορεί να είναι κάτι το οποίο θα σας εκπλήξει», αν και όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι έχει ήδη καταλήξει στο όνομα «ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία», το οποίο θα ανακοινωθεί εντός του Μαρτίου.
Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να δώσει εξηγήσεις για τα περί «αρμών της εξουσίας», υποστηρίζοντας ότι η επίμαχη δήλωση που προκάλεσε σάλο αφορούσε το «ναρκοθετημένο πεδίο που βρήκαμε στη διοίκηση σε ελεγκτικούς μηχανισμούς, ένα κράτος-λάφυρο, που δημιούργησαν τα κόμματα εξουσίας και εμπόδισαν την προσπάθειά μας στην πρώτη τετραετία».