Να προβάλει τη λεγόμενη θετική ατζέντα επιχειρεί η κυβέρνηση, διαφημίζοντας το πολυσυζητημένο νομοσχέδιο για τον νέο τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού. Μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε νομοθετικές πρωτοβουλίες με στόχο να περιοριστούν τα προβλήματα στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, δίχως, ωστόσο, να δίνει περισσότερες λεπτομέρειες.
Ειδικότερα, απαντώντας στο αίτημα του Νίκου Ανδρουλάκη για έκτακτη φορολόγηση των καθαρών κερδών των τραπεζών, ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να παραδεχθεί πως πράγματι υπάρχουν ζητήματα όσον αφορά τις τράπεζες, όπως υψηλές προμήθειες, χαμηλά επιτόκια καταθέσεων, δάνεια που δεν δίνονται και ακίνητα που δεν έχουν εκποιήσει για να μειωθούν οι τιμές στην αγορά εργασίας. «Έχουμε ζητήσει από τις τράπεζες να αντιδράσουν, δεν μας ικανοποιεί η αντίδρασή τους, επομένως να αναμένετε πολύ σύντομα παρεμβάσεις από την κυβέρνηση. Πυροτεχνήματα, όμως, όπως έκτακτη φορολόγηση τραπεζών δεν θα απαντήσουν στα προβλήματα των πολιτών» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας με αυτό τον τρόπο στην πρόταση Ανδρουλάκη για έκτακτη φορολόγηση των τραπεζών.
Υπέρβαση στόχου
Κατά τα λοιπά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε την υπέρβαση του στόχου για μέσο μισθό στα 1.500 ευρώ το 2027, εκτιμώντας πως η «γαλάζια» δέσμευση όχι απλώς θα τηρηθεί, αλλά θα ξεπεραστεί. Μάλιστα, ισχυρίστηκε πως ισχύει στο ακέραιο και η δέσμευση της κυβέρνησης για κατώτατο μισθό 950 ευρώ το 2027, επιμένοντας να διαμηνύει πως ύψιστη προτεραιότητα είναι η βελτίωση της θέσης των εργαζομένων. «Θυμίζω στον ΣΥΡΙΖΑ ότι το ’19 ο κατώτατος ήταν 650 ευρώ και πως το ποσό αυτό έχει αυξηθεί στα 830 ευρώ» συμπλήρωσε, απευθυνόμενος στα έδρανα της αντιπολίτευσης. Την ίδια ώρα, όσον αφορά την πρόταση Ανδρουλάκη για μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά, ο πρωθυπουργός επέμεινε πως το μέτρο δεν απέδωσε στην Ισπανία και πως τέτοιες κινήσεις ευνοούν μόνο μεσάζοντες και όχι τους καταναλωτές. O ίδιος επέμεινε πως η λύση για μείωση του ΦΠΑ σε συγκεκριμένα προϊόντα δεν είναι σύννομη με τους κανονισμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Στα άλευρα, με μηδενικό ΦΠΑ, στην Ισπανία αυξήθηκαν 30%, ενώ στην Ελλάδα 17%. Το ίδιο και στο γάλα. Τελικά τέτοιες λύσεις ευνοούν όχι τους καταναλωτές, αλλά μόνο τους μεσάζοντες. Ξέρετε, επίσης, ότι δεν μπορεί να γίνει τμηματική μείωση του ΦΠΑ μόνο για κάποια προϊόντα» είπε. «Ο δημόσιος διάλογος δεν έχει περιθώριο για ακοστολόγητα συνθήματα και να ανοίγουν κρυφές ατζέντες για επιβολή φόρων και αύξηση συντελεστών, όπως άκουσα από βουλευτή σας, κ. Ανδρουλάκη» σημείωσε ο πρωθυπουργός, ο οποίος αναγκάστηκε να περικόψει την ομιλία του και να αποχωρήσει από την αίθουσα λόγω προβλήματος στη μέση του.
Η Κεραμέως
Στο μεταξύ απέρριψε η υπουργός Εργασίας Νίκη Κεραμέως και τις δύο τροπολογίες που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ στο νομοσχέδιο για τον κατώτατο μισθό, χαρακτηρίζοντάς τες αναχρονιστικές και υποστηρίζοντας ότι ούτε ενισχύουν το εισόδημα των εργαζομένων ούτε τους βοηθούν. Εν τω μεταξύ, η υπουργός Εργασίας υπεραμύνθηκε του νέου τρόπου υπολογισμού του κατώτατου μισθού, απορρίπτοντας τις τροπολογίες του ΠΑΣΟΚ. Αναφορικά με την τροπολογία που προβλέπει πως ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται από εθνική συλλογική σύμβαση από τους κοινωνικούς εταίρους, η υπουργός υποστήριξε: «Από το 2012 και μετά υπάρχει νομοθετικά αυτή η δυνατότητα να καθορίζουν καλύτερες αμοιβές για τους εργαζομένους, ωστόσο ούτε μία φορά δεν το έκαναν, και εσείς θέλετε να τους δώσετε αυτή τη δυνατότητα να το κάνουν για όλους τους εργαζομένους».
Σκληρή κριτική άσκησε και για τη δεύτερη τροπολογία, επισημαίνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ ζητά την επαναφορά του συστήματος της υποχρεωτικής διαιτησίας εργατικών διαφορών, κάτι που αποκλείεται από τον αναθεωρημένο ευρωπαϊκό κοινωνικό χάρτη. Όπως είπε η κυρία Κεραμέως, μία μόνο χώρα στον ΟΟΣΑ, η Τουρκία, εφαρμόζει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ. «Θέλει να αντιγράψει τους θεσμούς της Τουρκίας, μόνο και μόνο για να κάνει το χατίρι σε συγκεκριμένους συνδικαλιστές σε βάρος των συμφερόντων των εργαζομένων. Το ΠΑΣΟΚ του 1981 είναι πιο μπροστά από το ΠΑΣΟΚ του 2024» σημείωσε.
Κόντρα Φάμελλου με Ανδρουλάκη με φόντο τη… συναίνεση
Στο πρώτο τους τετ α τετ υπό τη νέα τους ιδιότητα -αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης από τη μια και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ από την άλλη-, οι Νίκος Ανδρουλάκης και Σωκράτης Φάμελλος είχαν «θερμό» τετ α τετ με φόντο τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ανδρουλάκη. Μιλώντας επί του νομοσχεδίου της Νίκης Κεραμέως για τον νέο τρόπο καθορισμού του κατώτατου μισθού, ο νέος τιμονιέρης του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε με νόημα πως «δεν μπορώ να μη σχολιάσω ότι με ξένισε το κλίμα στη συνάντηση των κυρίων Μητσοτάκη και Ανδρουλάκη. Λες και οι υποκλοπές δεν έγιναν ποτέ», συμπληρώνοντας το ίδιο δηκτικά πως εκπέμπεται ένα σήμα συναίνεσης. «Η χώρα δεν χρειάζεται συναινετική αντιπολίτευση, αλλά μια ανατρεπτική αντιπολίτευση. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είναι ποτέ βολική αντιπολίτευση. Πρέπει να συνεργαστούμε απέναντι σε μια αντιλαϊκή κυβέρνηση» υποστήριξε ο Σωκράτης Φάμελλος και πρό σθεσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι εδώ με δυναμισμό και «δεν θα κάνει κανένα χατίρι συνένωσης ή συνεργασιών με τη Ν.Δ.».
Η απάντηση
Άμεση και ιδιαιτέρως σκληρή υπήρξε η απάντηση του Νίκου Ανδρουλάκη, κάνοντας λόγο για «φτηνά» και «δηλητηριώδη» υπονοούμενα, τα οποία «αποδεικνύουν πως ο κατήφορος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει τέλος». «Αγαπητέ κύριε Φάμελλε, πρόεδρε του ΣΥΡΙΖΑ, αποκάλυψα το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, το πήγα στη Δικαιοσύνη. Έβγαλα αντισυνταγματικό τον νόμο συγκάλυψης της Ν.Δ. Τι από όλα αυτά κάνατε εσείς, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, για να κάνετε σήμερα τα δηλητηριώδη υπονοούμενα απέναντι μου;» διερωτήθηκε. «Εγώ σας ρώτησα εάν υπάρχει κλίμα συναίνεσης ή προγραμματικής αντιπολίτευσης. Είδα ακρότητα στην απάντησή σας – εγώ δεν μίλησα έτσι» ανταπάντησε ο Σωκράτης Φάμελλος.
Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία
Διαβάστε ακόμα:
- Αναβάλλεται το ταξίδι του πρωθυπουργού στο Λίβανο
- Εγκρίθηκε το ν/σ για τον κατώτατο μισθό με 157 ψήφους υπέρ έναντι 139 κατά