Βόμβα ΟΟΣΑ για τη φορολογία

Η έκθεση του οργανισμού προτείνει αλλαγές, στο πνεύμα όσων είχε επιβάλει το... ΔΝΤ. Τι λέει για τις ασφαλιστικές εισφορές και τη σχέση τους με την απασχόληση

Must Read

Επώδυνες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα της χώρας προτείνει ο ΟΟΣΑ στην τελευταία έκθεσή του για την Ελλάδα, χειρότερες σε αρκετά σημεία από αυτές που είχε επιβάλει ή ζητούσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο! Ειδικότερα, ο οργανισμός ζητά μείωση του αφορολόγητου ορίου, επανεξέταση των φοροαπαλλαγών, αναμόρφωση των συντελεστών ΦΠΑ και αύξηση των φόρων στα τσιγάρα και τα ανθυγιεινά τρόφιμα.

Στην έκθεσή του ο ΟΟΣΑ επισημαίνει πως, παρά τις μειώσεις στη φορολογία τα τελευταία χρόνια, «η φορολογική επιβάρυνση της εργασίας παραμένει υψηλή, κυρίως όσον αφορά τις ασφαλιστικές εισφορές», προσθέτοντας ότι περαιτέρω μείωσή της θα μπορούσε να αυξήσει την απασχόληση, μειώνοντας παράλληλα τα κίνητρα για αυτοαπασχόληση.

Ταυτόχρονα όμως προτείνει τη μείωση του αφορολόγητου των 10.000 ευρώ, το οποίο, όπως αναφέρει, αντιστοιχεί στο 61% των μέσων ετήσιων μισθολογικών αποδοχών και απαλλάσσει από τον φόρο εισοδήματος τα μισά ελληνικά νοικοκυριά. «Αυτή η στενή βάση είναι ένας από τους λόγους που η Ελλάδα έχει λιγότερα έσοδα από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων σε σχέση με άλλες χώρες, αν και έχει υψηλότερους φορολογικούς συντελεστές πάνω από το αφορολόγητο».

Για τον ΦΠΑ ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι υπάρχει σημαντικό περιθώριο βελτίωσης, καθώς το «κενό συμμόρφωσης» (δηλαδή η απώλεια εσόδων) έχει μειωθεί, αλλά παραμένει από τα υψηλότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. «Το βελτιωμένο αλλά ακόμη χαμηλό επίπεδο συμμόρφωσης συνεχίζει να περιορίζει τα έσοδα, παρά τους υψηλούς συντελεστές». Ειδικότερα, προτείνει τη σταδιακή κατάργηση εξαιρέσεων από τον τυπικό συντελεστή του ΦΠΑ στις περιπτώσεις που δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι μειώνουν την εισοδηματική ανισότητα, αναφέροντας για παράδειγμα τους χαμηλότερους συντελεστές που ισχύουν για τον τουρισμό.

Ο ΟΟΣΑ προτείνει τη μείωση της φορολογίας για τους χαμηλόμισθους με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, παράλληλα με τη μείωση του αφορολόγητου. Προτείνει επίσης αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα τσιγάρα και την επιβολή ΕΦΚ σε τρόφιμα πλούσια σε λίπη, ζάχαρη και αλάτι, τα οποία είναι επιβλαβή για την υγεία.

Μεταξύ των προτάσεων που κάνει ο Οργανισμός περιλαμβάνονται:

• Η μεταρρύθμιση των επιδομάτων ανεργίας, ώστε να συνδέονται αυτά με τις αποδοχές στο παρελθόν και να αυξηθεί η διάρκειά τους με βάση το ιστορικό καταβολής εισφορών, βελτιώνοντας παράλληλα τα κίνητρα για εργασία.

• Η ενοποίηση των διάφορων προγραμμάτων στήριξης για νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα και απλοποίηση των όρων επιλεξιμότητας.

• Η χρηματοδότηση νέων επιδοτήσεων για ηλεκτρικά οχήματα με την αύξηση του ΕΦΚ στο ντίζελ.

• Η γρήγορη υλοποίηση του one stop shop για επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η αναθεώρηση των διαδικασιών για περιβαλλοντικές άδειες.

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της έκθεσης του ΟΟΣΑ για τη χώρα μας, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης σχολίασε ότι αυτή καταγράφει την ισχυρή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και την ποιοτική αναβάθμιση των παραγωγικών της δυνατοτήτων, όπως αυτή αποτυπώνεται στην αύξηση των εξαγωγών και των επενδύσεων. Ο Έλληνας υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στο ζήτημα της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, επισημαίνοντας ότι το όφελος από τα μέτρα που υλοποιήθηκαν τους τελευταίους 15 μήνες ανέρχονται σε 1,8 δισ. ευρώ.

Ο Μητσοτάκης δηλώνει πάλι… ικανοποιημένος

Πανηγυρίζει, ως συνήθως, ο Κυριάκος Μητσοτάκης για τα ευρήματα της έκθεσης του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία. Υποδεχόμενος χθες στο Μέγαρο Μαξίμου τον επικεφαλής του οργανισμού Ματίας Κόρμαν, εξέφρασε την ικανοποίησή του, τονίζοντας ότι «είναι μια παρουσίαση που αναγνωρίζει την πολύ ουσιαστική πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια. Αυτή η πρόοδος κάνει πραγματική διαφορά όσον αφορά το βιοτικό επίπεδο των πολιτών μας, όπως αποδεικνύεται από τη μείωση της ανεργίας, αλλά και την αύξηση των πραγματικών μισθών, όπως παρουσιάζονται στην έκθεση, ιδιαίτερα για τα έτη 2023 και 2024. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η οικονομία έχει δημιουγήσει 500.000 θέσεις εργασίας τα τελευταία πέντε χρόνια».

Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη η έκθεση παρουσιάζει «χρήσιμες προτάσεις σχετικά με την πορεία των μελλοντικών δράσεών μας. Πιστεύω ότι δεν υπάρχει καμία αμφιβολία -και νομίζω ότι αυτό επιβεβαιώνεται από την έκθεση- ότι η ελληνική οικονομία σήμερα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι ήταν πριν από πέντε χρόνια». Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε επίσης ότι η σύνθεση της οικονομικής δραστηριότητας της Ελλάδας αλλάζει σταδιακά. «Το μερίδιο της βιομηχανίας και της μεταποίησης έχει αυξηθεί, τόσο σε όρους ΑΕΠ όσο και σε όρους απασχόλησης. Και, συνολικά, αυτή η διαδικασία σύγκλισης έχει αρχίσει. Αυτό αντανακλάται και στην εκτίμηση της έκθεσης για ισχυρή αύξηση της δυνητικής παραγωγής, που δηλώνει επιτάχυνση της παραγωγικής ικανότητας της Ελλάδας» κατέληξε.

Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Μόνο και μόνο ο τίτλος σας δείχνει πόσο άρρηκτα δεμένοι είσαστε με τα μνημόνια που έφεραν και στήριξαν με νύχια και με δόντια τα παιδιά σας (είτε του ΣΥΡΙΖΑ, είτε των ΑΝΕΛ).

    Τίτλος που επιχειρεί να δημιουργήσει επιπρόσθετο άγχος και τρόμο σε χαχόλους που δεν σκέφτονται ότι το ΟΟΣΑ είναι άλλος ένας διεθνής νταβατζής, όπως το ΔΝΤ, η ΕΚΤ και λοιπά και λοιπά.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This