Τα αδιέξοδα που δημιουργεί η πρόχειρη και στείρα επικοινωνιακή εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη για την απολιγνιτοποίηση της χώρας έως το 2028, την απουσία σχεδίου για τις λιγνιτικές περιοχές της Ελλάδας, καθώς και το σχέδιο ιδιωτικοποίησης των ενεργειακών υποδομών της χώρας που υποκρύπτει η κυβέρνηση της ΝΔ, αναδεικνύουν εξήντα ένας (61) βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με Επίκαιρη Επερώτηση που κατέθεσαν με επικεφαλής τον Τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο.
Επισημαίνουν τα κεντρικά προβλήματα που δημιουργεί η εν λόγω εξαγγελία χωρίς κανένα σχεδιασμό, τόσο σε σχέση με την επάρκεια του ενεργειακού συστήματος της χώρας, όσο και με τη βίαιη διάρρηξη της οικονομικής και κοινωνικής βάσης της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, περιοχών που σηκώνουν, εδώ και δεκαετίες το βάρος της ηλεκτροδότησης της Ελλάδας.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ αποκαλύπτουν το πραγματικό πολιτικό σχέδιο της ΝΔ, πίσω από την προσπάθεια δημιουργίας ενός «πράσινου» προσωπείου για αμιγώς επικοινωνιακούς λόγους, που δεν είναι άλλο από την επιλογή υποκατάστασης του λιγνίτη με φυσικό αέριο, με ιδιωτικές μονάδες εισαγόμενου καυσίμου με σημαντικό ανθρακικό αποτύπωμα, όπως εξάλλου αποτυπώνεται και στη μελέτη επάρκειας ισχύος του ΑΔΜΗΕ για την περίοδο 2020-2030 (η οποία εκπονήθηκε μετά την εξαγγελία, τον Ιανουάριο του 2020).
Τονίζουν ακόμη, ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας διαμορφώνει το ενεργειακό μείγμα της χώρας, μόνο βάσει ιδιωτικών συμφερόντων, στην ηλεκτροπαραγωγή και στα δίκτυα, με αποτέλεσμα ο ενεργειακός σχεδιασμός, η μετάβαση στην κλιματική ουδετερότητα, η ανταγωνιστικότητα και η ασφάλεια εφοδιασμού της χώρας να αφήνεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία.
Το πρωταρχικό ερώτημα όμως που ανακύπτει είναι εάν το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης ΝΔ για την απολιγνιτοποίηση είναι εφικτό και πώς θα ανασταλούν οι καταστροφικές οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες για τις λιγνιτικές περιοχές της Ελλάδας. Σημειώνεται ότι πολύ μεγάλο μέρος της τοπικής οικονομίας στη Δυτική Μακεδονία και τη Μεγαλόπολη εξαρτάται οικονομικά και κοινωνικά από τη λειτουργία των μονάδων.
Όλα τα παραπάνω αποφασίστηκαν χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες, με τελευταίο επεισόδιο την αποτυχία της πρόσφατης επίσκεψης του κυβερνητικού επιτελείου στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, στα πλαίσια της συνεχιζόμενης επικοινωνιακής διαχείρισης της Δίκαιης Μετάβασης. Παράλληλα με την «ημερίδα» της 08/02/2020, που δεν έγινε σε δημόσιο χώρο, διεξήχθη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, καθώς και ακολούθησε η αποχώρηση των τοπικών φορέων από την προσχηματική διαβούλευση, δημάρχων, εργαζομένων, διότι δεν υπήρχε κανένα συγκεκριμένο σχέδιο προς παρουσίαση.
Δείτε επίσης: Μεταναστευτικό: Ο Μουτζούρης καλεί τον Μηταράκη για διάλογο το Σαββατοκύριακο «αλλά από μηδενική βάση»
Σε απόλυτη αντίθεση με τη δήθεν πράσινη πολιτική της ΝΔ, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ απέρριψε την επιλογή υποκατάστασης του λιγνίτη με φυσικό αέριο, το μερίδιο του οποίου προβλεπόταν επίσης να μειωθεί από 27% το 2016 σε 18% στην ηλεκτροπαραγωγή, το 2030, αλλά αντίθετα προβλεπόταν η υποκατάσταση του λιγνίτη από ΑΠΕ.
Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν επίσης, η πρώτη που ξεκίνησε την κατάρτιση ενός οδικού χάρτη για τη μετάβαση της Περιφ. Δυτικής Μακεδονίας στη μεταλιγνιτική εποχή, με χρηματοδότηση της Ευρ. Επιτροπής και με τη συνδρομή ειδικών της Παγκόσμιας Τράπεζας, εξασφάλισε κονδύλια μέσω μέρους των εσόδων από τον εκπλειστηριασμό δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου για τη στήριξη της Δίκαιης Μετάβασης, και σύστησε το πρώτο στην Ευρώπη εθνικό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης το οποίο συζητήθηκε σε δημόσια εκδήλωση στις 4 Ιουνίου 2018 στην Κοζάνη, ενώ τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση το πλαίσιο της χρηματοδότησης καθώς και προτάσεις ώριμων έργων που θα μπορούσαν να χρηματοδοτηθούν στις ΠΕ Κοζάνης, Φλώρινας και στο Δήμο Μεγαλόπολης.
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν από τον αρμόδιο Υπουργό να τους ενημερώσει σε ποιες μελέτες επιπτώσεων και ανάπτυξης της χώρας βασίστηκε η εξαγγελία της απολιγνιτοποίησης, ποιες οι επιπτώσεις της εξαγγελίας αυτής στο Επιχειρησιακό Πλάνο της ΔΕΗ, ποιο είναι το περιεχόμενο και τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ολοκληρωμένου και διαφορετικού παραγωγικού μοντέλου που προτείνει η κυβέρνηση για τις λιγνιτικές περιοχές της χώρας, πώς θα εξασφαλίσει η κυβέρνηση περισσότερα μέτρα και χρηματοδότηση για τις λιγνιτικές περιοχές της χώρας στη διαπραγμάτευση που έχει ξεκινήσει σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την χρηματοδότηση της Δίκαιης Μετάβασης, και ιδιαίτερα από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης, λαμβάνοντας υπόψη την υστέρηση της Ελλάδας στην αρχική ανακοίνωση της ΕΕ για την κατανομής πόρων.
Διαβάστε εδώ το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Επερώτησης