Με επίκεντρο τις ραγδαίες γεωπολιτικές εξελίξεις στη Συρία, τα κρίσιμα ελληνοτουρκικά ζητήματα, καθώς και τις κυβερνητικές διπλωματικές πρωτοβουλίες της Ελλάδας εν όψει της συμμετοχής της χώρας μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ο Γιώργος Γεραπετρίτης ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς.
Ο Νίκος Ανδρουλάκης μετά το τέλος της συνάντησής του με τον Γιώργο Γεραπετρίτη τόνισε: «Συζητήσαμε εκτενώς τις ραγδαίες εξελίξεις στη Συρία, αλλά και την κατάσταση ταραχής που επικρατεί στη Μέση Ανατολή. Όσον αφορά τον διάλογο με την Τουρκία, πρέπει να βασίζεται στα πραγματικά ρεαλιστικά δεδομένα και όχι σε υψηλές προσδοκίες, που πολλές φορές καλλιεργούνται για εσωτερική κατανάλωση».
Από την πλευρά του, ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε ότι «είχαμε μια ουσιαστική και εποικοδομητική συζήτηση με τον υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος με ενημέρωσε για τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις, όπως και για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Συζητήσαμε για όλα τα θέματα της ευρύτερης περιοχής, για την εξωτερική πολιτική της χώρας, αλλά και για τα θέματα ειρήνης και ασφάλειας».
Παράλληλα, ο Σωκράτης Φάμελλος μετέφερε στον κ. Γεραπετρίτη την εικόνα που απεκόμισε από την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο, επαναλαμβάνοντας τη θέση «για ταχύτερη επανεκκίνηση των συνομιλιών από εκεί που διεκόπησαν στο Κραν Μοντανά, το 2017, ώστε να έχουμε επίλυση του βασικού προβλήματος της Κύπρου, μια και είμαστε στα 50 χρόνια από την εγκληματική εισβολή και κατοχή από τις τουρκικές δυνάμεις».
Ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης με τον υπουργό Εξωτερικών, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «ξέρετε, το πρόβλημά μας δεν είναι ο διάλογος με την Τουρκία – ποτέ δεν ήταν ο διάλογος. Εμείς θέτουμε το ζήτημα του σκοπού που γίνεται ένας διάλογος, τους στόχους που έχει και το περιεχόμενο που αποκτά. Από αυτή την άποψη, εκφράσαμε τη μεγάλη ανησυχία μας, την αντίθεσή μας, ότι ο οδικός χάρτης, που αποφασίστηκε στη νατοϊκή σύνοδο κορυφής πέρσι, θέλει τη στήριξη και σταθεροποίηση της νοτιοανατολικής πτέρυγας του ΝΑΤΟ εδώ στην περιοχή και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε συνεκμετάλλευση του Αιγαίου και της Ανατολικής Μεσογείου».
Τη διαφωνία του με τους κυβερνητικούς χειρισμούς εξέφρασε και ο Κυριάκος Βελόπουλος, ο οποίος χαρακτηριστικά εξήγησε στις δηλώσεις του ότι «με τον κ. Γεραπετρίτη συμφωνήσαμε ότι διαφωνούμε στους χειρισμούς της κυβέρνησης τόσο στα Ελληνοτουρκικά όσο και στα Ελληνοαλβανικά και Ελληνοσκοπιανά».
Ο Αλέξης Χαρίτσης επανέλαβε μετά τη συνάντηση με τον κ. Γεραπετρίτη τη θέση ότι «η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει ένας παράγοντας σταθερότητας και πρέπει να είναι μέρος της λύσης, και όχι μέρος του προβλήματος». Ο υπουργός Εξωτερικών, θα συμμετάσχει σήμερα σε συζήτηση στο πλαίσιο του συνεδρίου με τίτλο «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 χρόνια ελληνική εξωτερική πολιτική».
Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία
Διαβάστε ακόμα:
- Κάθε ήττα της Ελλάδας είναι προσωπική επιτυχία του Γεραπετρίτη: Ο Υπουργός-χορηγός της Τουρκικής διπλωματίας
- Το ελληνικό ΥΠΕΞ «χαιρετίζει» την πτώση του Σύρου προέδρου Άσαντ που επί μισό αιώνα προστάτευε τους ελληνορθόδοξους!
- Δημοσκόπηση: Πώς κρίνετε την στάση της κυβέρνησης έναντι των Ελληνορθόδοξων της Συρίας;