Ο πρόεδρος Τραμπ, προτού καν αναλάβει επισήμως τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο του 2025, σπεύδει να κλείσει αναγκαίες εκκρεμότητες, προτού αφοσιωθεί στους μεγάλους στόχους της εσωτερικής και διεθνούς πολιτικής που θέλει να ακολουθήσει, όσο του επιτρέπουν οι απότομες αλλαγές και ανατροπές στο διεθνές πεδίο, τουλάχιστον.
- Της Κύρας Αδάμ
Μία από τις αναγκαίες εκκρεμότητες που έκλεισε στα γρήγορα ο πρόεδρος Τραμπ ήταν η τοποθέτηση των Αμερικανών πρεσβευτών στους δύο πιστούς συμμάχους των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, αλλά με προβλήματα μεταξύ τους, δηλαδή στην Ελλάδα και την Τουρκία. Η τοποθέτηση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ ως επικεφαλής της αμερικανικής πρεσβείας στην Ελλάδα έχει γίνει αντικείμενο σχολίων και παρατηρήσεων τόσο στον αμερικανικό όσο και στον ελληνικό Τύπο, με τις τηλεοπτικές εκπομπές lifestyle να υπερτερούν των καθαρά πολιτικών εκπομπών, λόγω και της ιδιαίτερης παρουσίας στον φακό της κυρίας Γκίλφοϊλ.
Με τη θεαματική επιλογή μιας προσωπικότητας που ουδεμία σχέση έχει με τη διπλωματία, αλλά χειρίζεται θαυμάσια, εκτός των άλλων, την τέχνη των social media – life style, ο πρόεδρος Τραμπ, σε μια πρώτη ανάγνωση, κλείνει δύο θέματα. Το πρώτο είναι θέμα διευθέτησης ενδοοικογενειακών προβλημάτων, που δεν ενδιαφέρει κανέναν. Το δεύτερο, όμως, αποτελεί μείζον πολιτικό θέμα για την Ελλάδα και την πολιτική της.
Η προεδρική τοποθέτηση στην αμερικανική πρεσβεία στην Ελλάδα μιας προσωπικότητας που δεν έχει ιδέα για τα δύσκολα και μπερδεμένα θέματα της χώρας με τη γειτονική και σύμμαχο στο ΝΑΤΟ Τουρκία, όπως και για τα πιο δύσκολα και επικίνδυνα θέματα στο τρίγωνο Ελλάδα – Κύπρος – Τουρκία στην Αν. Μεσόγειο, δείχνει ακριβώς τον βαθμό ενδιαφέροντος της νέας αμερικανικής προεδρίας για τη σύμμαχο Ελλάδα. Και τούτο διότι είναι άλλος ο χειρισμός όταν αφορά χώρα με ανοιχτά θέματα ή διαφορετικές απόψεις και πολιτικές με τις ΗΠΑ και άλλος ο χειρισμός όταν αφορά χώρα πιστή σύμμαχο των ΗΠΑ, όπως η Ελλάδα. Μια χώρα απολύτως πρόθυμη να ικανοποιήσει και υλοποιήσει αμερικανικές ανάγκες στην περιοχή -που δεν στρέφονται κατ’ ανάγκην εναντίον εθνικών ελληνικών συμφερόντων-, δηλαδή μια χώρα δεδομένη και απολύτως προβλέψιμη στη συμπεριφορά της απέναντι στις ΗΠΑ.
Η ευφυής κυρία Γκίλφοϊλ, φαν του ελληνικού γιαουρτιού και της ελληνικής κουζίνας, καταπώς λέει η ίδια, με όψιμο θαυμασμό για τους Ελληνες, τους οποίους είχε καταχεριάσει και προσβάλει την περίοδο των Μνημονίων, δήλωσε ειλικρινώς ότι θα εξυπηρετήσει κατά τον καλύτερο τρόπο την πολιτική Τραμπ απέναντι στη δεδομένη και άκρως προβλέψιμη Ελλάδα. Μια δουλειά, εύκολη εκ πρώτης όψεως.
Ο Αμερικανός νέος πρόεδρος και η εκπρόσωπός του στην Ελλάδα με τις πρώτες δηλώσεις της δηλώνουν ότι δεν θα αναμειχθούν στην εξέλιξη των διμερών ελληνοτουρκικών σχέσεων, όσο αυτές δεν επηρεάζουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή. Η «απόσυρση» άλλωστε των ΗΠΑ από την Ελλάδα και την Τουρκία με τα προβλήματα τους στο Αιγαίο έχει σχεδόν ολοκληρωθεί από την κυβέρνηση Μπάιντεν.
Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία