Για τρίτη φορά εκμεταλλεύομαι τη ζεστή, όσο και πατριωτική φιλοξενία του Newsbreak, σχετικά με την όντως αδιανόητη υπόθεση του ΠΑΜΑΚ (του δικού μου ΠΑΜΑΚ, που πήρε σάρκα και οστά επί των πρυτανικών μου ημερών), που κακοφόρμισε και εξελίχθηκε σε ανοσιούργημα.
- Από τη Μαρία Νεγρεπόντη-Δελιβάνη
Δυστυχώς, δεν έχω λύσεις, αλλά μόνο πλήθος αποριών.
1. Ο πρύτανης κ. Στέλιος Κατρανίδης, όταν αργοπορημένα πληροφορήθηκε το απαράδεκτο περιεχόμενο του συνεδρίου, που αφορούσε την ανύπαρκτη μακεδονική γλώσσα, ορθότατα απαγόρευσε το ΠΑΜΑΚ ως χώρο των εργασιών του. Ωστόσο, οι Σκοπιανοί και φιλοσκοπιανοί έγραψαν την πρυτανική διαταγή στα παλαιότερα των υποδημάτων τους, και ανενόχλητοι συνέχισαν το καταχθόνιο έργο τους. Δεν γνωρίζω τι έπραξε στη συνέχεια ο πρύτανης, όταν πληροφορήθηκε αυτή την εξέλιξη. Αν ήταν, δηλαδή, επί τόπου ή όχι, αν απευθύνθηκε στην Αστυνομία, αν πληροφόρησε τον ΥΠΕΠΘ. Και δεν γνωρίζω, διότι στη συνέχεια ο πρύτανης δεν υπήρξε ορατός στο όλον συνονθύλευμα, που επικράτησε στο ΠΑΜΑΚ.
2. Κυκλοφόρησε επίσης, χωρίς να γνωρίζω αν και κατά πόσον αυτό ανταποκρίνεται στα πράγματα, ότι ο κ. Κατρανίδης δήλωσε μεταξύ των άλλων, ότι «δεν έχει το δικαίωμα να παρέμβει στο θέμα του συνεδρίου, διότι αυτό θα ήταν αντιδημοκρατικό». Προφανώς, πρόκειται για μη ορθή πληροφορία, διότι με βάση το θέμα του συνεδρίου, δεν θα ήταν σοβαρή η όποια επίκληση Δημοκρατίας στο χώρο του ΠΑΜΑΚ.
3. Με τι τρόπους και με τίνων την ευθύνη ανήλθαν στο αξίωμα του καθηγητή ΠΑΜΑΚ άτομα που, εδώ και χρόνια, κραύγαζαν (και υπάρχουν αποδείξεις σε επήκοο όλων), ότι «η Μακεδονία δεν είναι ελληνική», και τα οποία άτομα ήταν αυτά που πρωτοστάτησαν στο συνέδριο περί της ανύπαρκτης μακεδονικής γλώσσας; Εύλογο είναι, ακόμη, το ερώτημα αν ο κ Κατρανίδης γνώριζε το περιεχόμενο της διδασκαλίας των καθηγητών/φιλοσκοπιανών, που παρεισέφρησαν στο ΠΑΜΑΚ, ή αντιθέτως, στο όνομα της Δημοκρατίας γινόταν «μπείτε σκύλοι, αλέστε». Διότι, κάποιες πληροφορίες μου αυτό βεβαιώνουν. Εύλογα διερωτώμαι, ακόμη, αν ήταν εν γνώσει του ΥΠΕΠΘ αυτά τα δεδομένα και πως τοποθετείται τώρα, που αναμφίβολα γνωρίζει τους φιλοσκοπιανούς καθηγητές, οι οποίοι εμφορούνται από αντεθνικές θέσεις, και οι οποίοι πρωτοστάτησαν στο περί ου ο λόγος ανοσιούργημα. Εδώ που φθάσαμε είναι απαραίτητο ο ΥΠΕΠΘ, με τις όποιες ενέργειες του αποφασίσει, να προστατεύσει στο μέλλον το ΠΑΜΑΚ από τον κίνδυνο ανάλογων επεισοδίων.
4. Μετά από τα όσα αδιανόητα συνέβησαν, μεταξύ των οποίων και βιαιοπραγίες εναντίον του τ. πρύτανη του ΠΑΜΑΚ κ. Ζαπράνη, που έσπευσε στον τόπο του εγκλήματος (επειδή θεώρησε ότι είχε υποχρέωση), επιβάλλεται να κοινοποιηθούν οι ενέργειες στις οποίες προέβη ο πρύτανης κ. Κατρανίδης (επειδή, κάποιοι υποστηρίζουν ότι τέτοιες δεν υπήρξαν), καθώς και αυτές στις οποίες σκέπτεται να προβεί, και που εξυπακούεται ότι ενδείκνυται να μην είναι χρονοβόρες αλλά ταχύτατης απόδοσης (να διευκρινίσω, στο σημείο αυτό, το αυταπόδεικτο, ότι, δηλαδή, δεν πρόκειται για αδιάκριτες ερωτήσεις εκ μέρους μου, δεδομένου ότι το ΠΑΜΑΚ δεν αποτελεί ιδιωτική ιδιοκτησία και δεδομένου ότι ολόκληρη η Θεσσαλονίκη είναι κυριολεκτικά στα κάγκελα, σχετικά με την ενδεδειγμένη συνέχεια αυτού του ανοσιουργήματος). Εξυπακούεται, ότι τα ίδια ερωτήματα αφορούν και τον ΥΠΕΠΘ. Δηλαδή, τι σκέπτεται να πράξει τώρα που γνωρίζει (αν προηγουμένως -πιθανώς- δεν γνώριζε);
5. Το ΠΑΜΑΚ, ένα μικρό Πανεπιστήμιο επί των ημερών μου, έγινε ένα πολύ μεγάλο ΑΕΙ, που μέχρι προχθές γέμιζε με υπερηφάνεια τους Θεσσαλονικείς. Πολλοί Θεσσαλονικείς απορημένοι με ρωτούν που βρίσκονται αυτοί οι πολυάριθμοι καθηγητές και μέλη ΔΕΠ, που δεν εμφανίστηκαν στα συμβάντα του αντεθνικού συνεδρίου, δεν προέβησαν σε δηλώσεις… δεν φάνηκαν πουθενά, δεν αντέδρασαν με οποιονδήποτε τρόπο, δεν ακούστηκαν.
6. Να σημειωθεί ότι δεν οργανώθηκαν διαμαρτυρίες και συγκεντρώσεις για τα αντεθνικά συμβάντα στο ΠΑΜΑΚ από μέλη ΔΕΠ, φοιτητές κλπ., αλλά από όσο γνωρίζω, την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης εκδήλωση διαμαρτυρίας κατά της απαράδεκτης διοργάνωσης συνεδρίου στο Πανεπιστήμιο Μακεδονία από Σκοπιανούς και διδάσκοντες στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για την ανύπαρκτη «Μακεδονική γλώσσα». Συμμετείχαν το Εθνικό Μέτωπο με πολυπληθή αντιπροσωπεία, η δημοτική κίνηση «Θεσσαλονίκη Πόλη Ελληνική», η Ελληνική Ορθόδοξη Νεολαία (ΕΟΝ), η Λαϊκή Κίνηση Πολιτών Θεσσαλονίκης, η Πρόεδρος των Ομοσπονδιών Μακεδόνων Υφηλίου κ. Νίνα Γκατζούλη και άλλοι θεσμικοί εκπρόσωποι Μακεδονικών συλλόγων και οργανώσεων. Οι παρόντες ενέκριναν ψήφισμα διαμαρτυρίας, το οποίο παραδόθηκε από τριμελή επιτροπή με επικεφαλής την κα Νίνα Γκατζούλη, εκπροσώπους της ΕΟΝ και της νεολαίας του Εθνικού Μετώπου. Αντί του δημάρχου που απουσίαζε, το ψήφισμα παρέλαβε ο αντιδήμαρχος κ. Τσιαπακίδης. Ανάλογο ψήφισμα προς τον Πρύτανη του ΠΑΜΑΚ θα επιδοθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Σημειώνεται ότι το Εθνικό Κόμμα ήταν το μόνο κόμμα που συμμετείχε στην εκδήλωση. ΕΥΓΕ στην πρωτοβουλία. Δυστυχώς δεν έγινε επαρκώς γνωστή, γιατί τουλάχιστον η υπογράφουσα θα είχα παραστεί.
6. Επί των ημερών μου, οι καθηγητές ΑΕΙ είχαν συνείδηση της ιδιαίτερης αποστολής τους στην κοινωνία, καθώς και των υποχρεώσεών τους ως ανώτατων κρατικών λειτουργών. Τώρα; Έπαψε αυτό να ισχύει; Η υποτέλεια και ο εθνομηδενισμός εισέβαλαν ακάθεκτα και στα ΑΕΙ;
Δείτε επίσης:
- Ναζιστικό βιβλίο των Σκοπιανών(!) μοιράστηκε στην εκδήλωση ντροπής στο ΠΑΜΑΚ
- ΠΑΜΑΚ: Κανονικά γίνεται το συνέδριο των φιλοσκοπιανών! – «Εξαπατηθήκαμε, δεν υπήρχε έγκριση» λέει ο πρύτανης