Δικαιολογίες για τα 1.700.000 ευρώ που έχουν πάρει οι Σπαρτιάτες χρησιμοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος παρουσιάζοντας στη Βουλή την τροπολογία με την οποία αναστέλλεται η κρατική χρηματοδότηση του κόμματος Στίγκα. Ο Θ. Λιβάνιος επεσήμανε ότι από τον Οκτώβριο του κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ σχετική τροπολογία, οι Σπαρτιάτες δεν έχουν πάρει χρήματα.
«Είχαμε πει ότι θα συμπληρώσουμε την διάταξη συγκεκριμένα και θα τη φέρουμε σε κατάλληλο χρόνο. Ξεκαθάρισε ότι από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα, που ψηφίζεται η τροπολογία, δεν έχει δοθεί καμία χρηματοδότηση οπότε δεν υπάρχει κανένα θέμα να λειτούργησε αυτό το δίμηνο ως τροχοπέδη στην χρηματοδότηση των κομμάτων», ανέφερε ο υπουργός.
Ο Θ. Λιβάνιος σημείωσε ότι με την τροπολογία ρυθμίζονται τρία θέματα:
-Το πρώτο σχετίζεται με τον ορισμό της επαναφοράς της χρηματοδότησης, όπως ήταν πριν το 2019, οπότε είχε γίνει αλλαγή από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και την είχε ψηφίσει και το ΠΑΣΟΚ, και η οποία δημιούργησε το ζήτημα με την εκλογική χρηματοδότηση των κομμάτων, ακόμη κι αν αυτά δεν συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία για την οποία χρηματοδοτήθηκαν.
-Το δεύτερο είναι ότι προβλέπεται μια ειδική διάταξη, σύμφωνα με την οποία θα επιστρέφονται τυχόν εκλογικές χρηματοδοτήσεις, διότι το 60% της εκλογικής χρηματοδότησης καταβάλλεται πριν τη διενέργεια των εκλογών και το 40% μετά τις εκλογές. Μια διαδικασία επιστροφής ώστε να επιστρέφονται χρήματα τα οποία είχαν δοθεί σε κόμματα, τα οποία για οποιοδήποτε λόγο δεν συμμετείχαν στις εκλογές
-Τρίτον και το σημαντικότερο άρθρο είναι η συμπλήρωση της εκλογικής νομοθεσίας, η οποία αφορά και την δυνατότητα η Βουλή, με απόφαση που θα λάβει με ονομαστική ψηφοφορία να αναστείλει την χρηματοδότηση κόμματος, μέχρι να βγει αθωωτική απόφαση από τη Δικαιοσύνη σχετικά με πρόσωπα, τα οποία φέρονται να είναι οι πραγματικοί αρχηγοί των κομμάτων, και τα οποία έχουν καταδικαστεί σύμφωνα με τις διατάξεις του 187 και του 187 Α και συμπληρώνεται και μια δυνατότητα έναρξης αναστολής μέχρι να πάρει απόφαση η Βουλή των Ελλήνων.
Ο υπουργός Εσωτερικών διευκρίνισε ότι «και η απόφαση του ΣτΕ το 2015, που είχε συζητήσει ένα αντίστοιχο θέμα και η απόφαση του Αρείου Πάγου, είναι προφανώς κείμενα τα οποία θα τύχουν της απαραίτητης νομοθετικής ερμηνείας και μάλιστα είχα πει ότι εν αντιθέσει με την αιτιολογική που είχε κατεβάσει το ΠΑΣΟΚ τον Οκτώβριο στη διάταξη η αιτιολογική πρέπει να είναι γενική κι όχι ειδική – να μην περιγράφει ονομαστικά συγκεκριμένες περιπτώσεις, αλλά να καλύπτει όλο το σύνολο διότι δεν ξέρουμε ούτε στο μέλλον ποιους θα αφορά αυτή η διάταξη, ούτε προφανώς νομοθετούμε, ούτε είναι σωστό να νομοθετούμε ατομικά και προσωπικά για συγκεκριμένες περιπτώσεις. Άρα, όπως είχαμε πει, η τροπολογία έτυχε επεξεργασίας και τίθεται ενώπιον της Βουλής, προκειμένου να αποφανθεί σχετικά με το προτεινόμενο περιεχόμενο».
Μήπως δε θάπρεπε να παίρνουν κρατική χρηματοδότηση και όσα κόμματα χρωστάνε πολλά εκατομμύρια;