Οικονομική συνεργασία Ελλάδας και Σερβίας

Οι σχέσεις των δύο χωρών και οι διεθνείς εξελίξεις απασχόλησαν τη συνάντηση του Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Μάρκο Τζούριτς

Must Read

Αρκετά μηνύματα με φόντο τις διεθνείς εξελίξεις και τον ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα έστειλε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Σέρβο ομόλογό του Μάρκο Τζούριτς. Ο κ. Γεραπετρίτης στην έναρξη της τοποθέτησής του επανέλαβε τη στήριξη της χώρας μας στην ένταξη της Σερβίας στην Ε.Ε., τονίζοντας ότι αυτό το ζήτημα «αποτελεί γεωπολιτικής φύσεως αναγκαιότητα». Παράλληλα, εξήρε τις ενταξιακές προσπάθειες της γειτονικής χώρας, υπενθυμίζοντας τη μακρόχρονη φιλία των δύο χωρών σε ιστορικό, πολιτιστικό και θρησκευτικό επίπεδο.




 

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η Ελλάδα «πρωτοστάτησε μέσω της Ατζέντας της Θεσσαλονίκης του 2003 στην ευρωπαϊκή ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων για την παγίωση της σταθερότητας και της ασφάλειας στην περιοχή». Επιβεβαιώνοντας αυτό το καλό κλίμα, οι δύο υπουργοί συζήτησαν για την προώθηση έργων διασυνδεσιμότητας, αντάλλαξαν ευχαριστίες, αναφέρθηκαν στον ομοσπονδιακό τεχνικό Ιβάν Γιοβάνοβιτς και υπέγραψαν μνημόνιο κατανόησης για τη συνεργασία μεταξύ Ελλάδας – Σερβίας. Για παραδοσιακή, αιώνια φιλία μεταξύ Ελλάδας και Σερβίας έκανε λόγο από την πλευρά του ο Σέρβος υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Τζούριτς και ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση που στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Σερβίας. Όπως τόνισε, η ένταξη της Σερβίας στην Ε.Ε. θα βοηθούσε και την Ελλάδα, ενώ θα συμβάλει στην οικονομική ανάπτυξη, ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή.

 

Στη συνέχεια, ο κ. Γεραπετρίτης, αναφερόμενος στο Κόσοβο, σημείωσε πως «η Ελλάδα υποστηρίζει τη διαδικασία διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, και εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες».

Τα μέτωπα

Σχετικά με τα εξελισσόμενα μέτωπα σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή, ο υπουργός Εξωτερικών διατύπωσε τη θέση ότι «η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει επιλέξει στάση αρχής σε όλα τα πεδία, με απόλυτη προσήλωση στο Διεθνές Δίκαιο» και πρόσθεσε ότι «η ειρηνική επίλυση διαφορών οφείλει να αποτελέσει τη λυδία λίθο της διεθνούς αρχιτεκτονικής ασφαλείας».




 

Ερωτηθείς για την κατάσταση στη Συρία, ο κ. Γεραπετρίτης επεσήμανε πως αυτή παραμένει ρευστή μετά την πτώση του καθεστώτος Άσαντ και εξέφρασε τη θέση ότι «θα πρέπει να υπάρξει συμπεριληπτική διοίκηση, εδαφική ακεραιότητα, εγγυημένη και απαλλαγμένη από εξωτερικούς δρώντες, σαφής προστασία των χριστιανικών πληθυσμών και των μνημείων, και προστασία των ευάλωτων πληθυσμών».

Επιπλέον, διαβεβαίωσε πως «η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή ήταν παρούσα ενεργώς στη Συρία», προσθέτοντας πως: «Bρίσκομαι σε διαρκή επικοινωνία με όλους τους Άραβες ομολόγους μου».

Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία

Διαβάστε ακόμα:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This