Great Sea Interconnector: Γαλλικό «μπάσιμο» που αλλάζει τα δεδομένα αποκαλύπτει το Bloomberg! «Σιγή» από ΑΔΜΗΕ και Μeridiam

Must Read

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο Bloomberg επικαλούμενο πηγές με γνώση του θέματος, η γαλλική εταιρεία Meridiam SAS συμφώνησε να αγοράσει μερίδιο στο ελληνικό κομμάτι του Great Sea Interconnector ύψους 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ (1,98 δισεκατομμυρίων δολαρίων) για την ηλεκτρική διασύνδεση με την Κύπρο και το Ισραήλ μέσω υποθαλάσσιων καλωδίων σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Bloomberg, οι Γάλλοι θα αποκτήσουν μερίδιο 49,9% στο πρότζεκτ Great Sea Interconnector, ενώ ο ΑΔΜΗΕ θα διατηρήσει το 50,1%. Μέχρι στιγμής καμία από τις δύο πλευρές δεν επιβεβαιώνει την ύπαρξη (ή όχι) σχετικής συμφωνίας.

Βάσει της συμφωνίας, υπάρχει η δυνατότητα συμμετοχής επιπλέον επενδυτών στο μέλλον, πιθανώς υπό τους ίδιους όρους και εάν επιβεβαιωθεί, αυτό θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για τη συμμετοχή της Κύπρου χωρίς προσκόμματα. Και οι δύο εταιρείες (Meridiam, ΑΔΜΗΕ) θα χρηματοδοτήσουν το μερίδιό τους στο έργο.

Όπως σχολίασε επί του ζητήματος κυβερνητική πηγή από την Κύπρο, «η γαλλική εταιρεία Meridiam φαίνεται να έχει υπογράψει ένα προσύμφωνο (term sheet), στο οποίο καταγράφονται οι όροι για εξαγορά μετοχών της εταιρείας Great Sea Interconnector, με πρόθεση για πιθανή χρηματοδότηση του έργου».

Θυμίζουμε ότι η GSI είναι ο φορέας υλοποίησης του έργου ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και θυγατρική του ΑΔΜΗΕ.

Ένας φορέας, στον οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία (σ.σ. η οποία θεωρείται «τρίτο μέρος») δεν έχει αποφασίσει ακόμα αν θα συμμετάσχει στο μετοχικό κεφάλαιο. Αυτό θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις τις επόμενες ημέρες και ανάλογα με τις διαβουλεύσεις των Υπουργείων Ενέργειας Κύπρου και Ελλάδας.

Παρέχοντας και λεπτομέρειες από πηγές κοντά στις διαπραγματεύσεις, το Bloomberg αναφέρει ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας, το διοικητικό συμβούλιο της GSI θα αποτελείται αρχικά από 11 μέλη, έξι που θα διορίζονται από τον ΑΔΜΗΕ και τα υπόλοιπα πέντε από τη Meridiam.

Η οργανωτική δομή της GSI θα ακολουθεί τους όρους της σύμβασης παραχώρησης, την οποία έχουν συμφωνήσει και τα δύο μέρη, είπε μία από τις πηγές.

Το σχέδιο προβλέπει την υποθαλάσσια σύνδεση ηλεκτρικής ενέργειας η οποία θα είναι από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως και ανοίγει το δρόμο για την ενσωμάτωση της Κύπρου, του τελευταίου μη διασυνδεδεμένου μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο σύστημα μεταφοράς του μπλοκ.

Πάνω από 1.200 χιλιόμετρα (745 μίλια) καλωδίων υψηλής τάσης θα τοποθετηθούν σε βάθη έως και 3.000 μέτρων, σημειώνει το Bloomberg στο ρεπορτάζ του.

Η ηλεκτρική διασύνδεση Κύπρου-Ελλάδας μέσω Κρήτης, ξεκίνησε το 2023. Στην επόμενη φάση του έργου, το Ισραήλ θα είναι επίσης σε θέση να ενισχύσει την ασφάλεια εφοδιασμού του, ενώ θα αποκτήσει τη δυνατότητα να αυξήσει περαιτέρω και ταχύτερα τη συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό του μείγμα.

Το εγχείρημα περιλαμβάνεται στον κατάλογο των έργων κοινού ενδιαφέροντος της ΕΕ και το μπλοκ έχει ήδη χορηγήσει επιχορήγηση 657 εκατομμυρίων ευρώ για το τμήμα Κύπρου-Κρήτης.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This