Την ενίσχυση της κοινής ευρωπαϊκής άμυνας με περισσότερους πόρους, θέμα που έχει θέσει κι άλλες φορές στο παρελθόν, έθεσε εκ νέου χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην έναρξη της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες και ανέπτυξε τις ελληνικές θέσεις για το θέμα. Παράλληλα υποστήριξε ότι στον Λίβανο και στη Συρία θα πρέπει να προστατευθούν οι θρησκευτικές κοινότητες και ιδίως η ελληνορθόδοξη κοινότητα και ζήτησε η Ε.Ε. να έχει ενιαία άποψη για το θέμα.
«Νομίζω ότι κοινός τόπος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι η ανάγκη της στήριξης της οικονομικής και γεωπολιτικής δυναμικής της ηπείρου μας, είτε μιλάμε για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της σε συνέχεια των συστάσεων της έκθεσης Draghi είτε μιλάμε για την ενίσχυση της αμυντικής της δυνατότητας, να μπορεί από μόνη της να αποτρέψει τις όποιες απειλές ενδεχομένως να εκδηλωθούν έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης» δήλωσε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε πως «είναι πλέον ξεκάθαρο ότι η Ευρώπη πρέπει να διαθέσει περισσότερους ευρωπαϊκούς πόρους για την κοινή ευρωπαϊκή άμυνα». Ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει υπάρξει πρωταγωνίστρια στη διαμόρφωση μιας πιο ενεργούς αμυντικής πολιτικής της Ε.Ε. και σημείωσε ότι τα θέματα αυτά θα συζητηθούν και σε έκτακτη σύνοδο κορυφής τον Φεβρουάριο. «Είναι, όμως, απολύτως ξεκάθαρο για εμένα ότι η Ευρώπη πρέπει να διαθέσει περισσότερους ευρωπαϊκούς πόρους για την κοινή ευρωπαϊκή της άμυνα» είπε.
H χθεσινή Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν η τελευταία για το 2024 και σύμφωνα με τον πρωθυπουργό ασχολήθηκε πρωτίστως με τη θέση της Ευρώπης στον κόσμο εν όψει και των τελευταίων πολύ σημαντικών γεωπολιτικών εξελίξεων, από την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι τον συνεχιζόμενο πόλεμο στην Ουκρανία και από την κρίση στη Μέση Ανατολή και τις εξελίξεις στη Συρία μέχρι τις σχέσεις της Ε.Ε. με τον παγκόσμιο Νότο. Στη συζήτηση για τη θέση της Ευρώπης στον κόσμο ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της Ε.Ε. και έδωσε έμφαση στην ανάγκη υλοποίησης της έκθεσης Ντράγκι, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη σημασία των σχέσεων με την Ινδία, αλλά και στον IMEC, τον ∆ιάδρομο Ινδίας – Μέσης Ανατολής – Ευρώπης, θέμα που έχει συζητήσει με τον πρωθυπουργό της Ινδίας στις συχνές επικοινωνίες που έχουν, με τελευταία τον περασμένο Νοέμβριο.
Η Ορθοδοξία
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους ομολόγους του στη Σύνοδο για την επίσκεψή του στον Λίβανο και στάθηκε στην ανάγκη, όπως είπε, προστασίας των διαφόρων θρησκευτικών κοινοτήτων, αναφερόμενος ιδιαίτερα στους ελληνορθοδόξους του Λιβάνου, αλλά πρωτίστως της Συρίας, οι οποίοι εμπίπτουν και στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου Αντιοχείας.
Όσον αφορά τη Συρία, υπογράμμισε ότι το πιο σημαντικό αυτή τη στιγμή είναι να διασφαλιστεί η εδαφική ακεραιότητα της χώρας και η νέα κυβέρνηση να είναι μια κυβέρνηση πρώτα και πάνω απ’ όλα συμπεριληπτική, η οποία θα υποστηρίξει και θα διαφυλάξει τα δικαιώματα των θρησκευτικών μειονοτήτων. «Προφανώς σε αυτή τη συζήτηση η Ευρώπη πρέπει να προσέλθει με μια ενιαία άποψη και η Ελλάδα θα έχει έναν καθοριστικό ρόλο στο να διαμορφώσει την ευρωπαϊκή προσέγγιση στα ζητήματα που αφορούν στη Συρία» είπε.
Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία
Διαβάστε ακόμα:
- Δημοσκοπήσεις: Έντονη δυσφορία των πολιτών για την κυβέρνηση παρά τις προσπάθειες να «αναστήσουν» τον Μητσοτάκη
- Δημοσκόπηση: Πώς χαρακτηρίζετε την επίθεση Σαμαρά στην κυβέρνηση Μητσοτάκη;
Προσπαθεί να μεταφέρει την ευθύνη άμυνας της Ελλάδας στην ΕΕ. Νομίζει ότι οι Ευρωπαίοι θα έρθουν να πολεμήσουν τους Τούρκους. Κούνια που τον κούναγε!!!!
Οι Τούρκοι θα απαιτήσουν και οι Ευρωπαίοι, με πρώτους τους φιλελεύθερους προοδευτικούς της ΝΔ, θα δεχτούν να συμμετέχουν σε όποια πρωτοβουλία για την ευρωπαϊκή άμυνα.
Επί πρώην Πρωθυπουργού Σαμαρά, τον οποίον διέγραψε με συνοπτικές διαδικασίες ο Μητσοτάκης, η Ελλάδα “έχτισε” τις τριμερείς συμμαχίες στην Ανατολική Μεσόγειο Ελλάδα-Κύπρος-Ισραήλ το 2013 και Ελλάδα-Κύπρος-Αιγύπτος το 2014 έναντι της Τουρκικής επεκτατικότητας.
Σήμερα επί Πρωθυπουργού Μητσοτάκη οι παραπάνω τριμερείς συμμαχίες κατεδαφίζονται προς όφελος της Τουρκίας και εις βάρος του Ελληνισμού.