Οργή της Παλαιστινιακής παροικίας Ελλάδος κατά της Κυβέρνησης Μητσοτάκη: «Μέχρι πότε θα συνεχιστεί αυτή η ντροπή;»

Η Ελλάδα απείχε σε ψήφισμα της ΓΣ του ΟΗΕ για τις υποχρεώσεις του Ισραήλ στη Γάζα

Must Read

Την οργή της Παλαιστινιακής παροικίας Ελλάδος προκάλεσε η αποχή της Ελλάδας από την ψηφοφορία του ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, το οποίο ήρθε ως συνέχεια της υιοθέτησης της γνωμοδότησης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης για τις υποχρεώσεις του Ισραήλ ως κατοχικής δύναμης, σχετικά με την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας.

Το ψήφισμα που κατέθεσαν από κοινού Αλγερία, Μπελίζ, Βολιβία, Βραζιλία, Χιλή, Κολομβία, Αίγυπτος, Γουιάνα, Ινδονησία, Ιρλανδία, Ιορδανία, Κουβέιτ, Λιβύη, Μαλαισία, Ναμίμπια, Νορβηγία, Κατάρ, Σαουδική Αραβία, Σλοβενία, Νότια Αφρική, Ισπανία, Υεμένη και το κράτος της Παλαιστίνης, υιοθετήθηκε με την ψήφο 137 κρατών-μελών (μεταξύ αυτών και η Κυπριακή Δημοκρατία), ενώ 22 κράτη απείχαν και 12 καταψήφισαν.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ επικαλείται πηγές από τη Νέα Υόρκη, οι οποίες υποστήριξαν για την επιλογή της Ελλάδας να απέχει ότι «η χώρα μας αν και συμμερίζεται τις ανησυχίες που διατυπώθηκαν στο σχέδιο ψηφίσματος, απείχε διότι πιστεύει ότι πρέπει να δοθεί χρόνος για αντίδραση στα δύο τελευταία ψηφίσματα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, που αφορούν το έργο της UNRWA και την απαίτηση εκεχειρίας, τα οποία υπερψήφισε η Ελλάδα».

Ευάγγελος Σέκερης

Την ελληνική Κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ Πρέσβης Ευάγγελος Σέκερης, ο οποίος κατά τη διαδικασία επεξήγησης ψήφου που προηγήθηκε της ψηφοφορίας, είπε τα εξής:

«Η σημερινή ψηφοφορία επί του σχεδίου ψηφίσματος με το οποίο ζητείται συμβουλευτική γνώμη του Διεθνούς Δικαστηρίου αναδεικνύει για άλλη μια φορά την επείγουσα ανάγκη αντιμετώπισης της πρωτοφανούς κρίσης που λαμβάνει χώρα στη Μέση Ανατολή. Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στο διεθνές δίκαιο και τη διεθνή δικαιοσύνη. Έτσι, μόλις πριν από λίγες ημέρες, στις 11 Δεκεμβρίου 2024, στη 10η Έκτακτη Ειδική Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης, η Ελλάδα υπερψήφισε τα δύο ψηφίσματα για την υποστήριξη της εντολής της UNRWA καθώς και για την απαίτηση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να δώσουμε χρόνο στα εμπλεκόμενα μέρη καθώς και στη διεθνή κοινότητα να δώσουν συνέχεια στα προαναφερθέντα ψηφίσματα και να ενεργοποιηθούν προς την κατεύθυνση της αντιμετώπισης των ζητημάτων που έχουν τεθεί. Για το λόγο αυτό, αν και συμμεριζόμαστε τις ανησυχίες που διατυπώνονται στο σχέδιο, θα απέχουμε. Η Ελλάδα ως χώρα της περιοχής, αλλά και ως εισερχόμενο εκλεγμένο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, παραμένει έτοιμη να συνδράμει κάθε ειρηνευτική προσπάθεια που συμβάλλει στην προώθηση της τόσο αναγκαίας σταθερότητας και ευημερίας στην περιοχή».

Ξέσπασμα οργής της Παλαιστινιακής παροικίας

Με ανακοίνωσή της η Παλαιστινιακή παροικία Ελλάδος εκφράζει τη δυσαρέσκειά της και την οργή της για τη στάση της ελληνικής αντιπροσωπείας, χαρακτηρίζοντας την Κυβέρνηση Μητσοτάκη «ακραία», προσθέτοντας ότι «εργάζεται σκληρά για να ικανοποιήσει την κυβέρνηση της ισραηλινής κατοχής».

Τονίζεται ακόμη ότι «η ελληνική κυβέρνηση απογοήτευσε τον λαό της, αποτυγχάνοντας να σταθεί στο πλευρό του παλαιστινιακού δικαίου» και η ανακοίνωση καταλήγει με το εξής:

«Μέχρι πότε θα συνεχιστεί αυτή η ντροπή; Μέχρι πότε η ελληνική κυβέρνηση θα ενεργεί ενάντια στις επιθυμίες του ελληνικού λαού;»

  • Αναλυτικά:

«Για άλλη μια φορά, η Ελλάδα απείχε από την ψηφοφορία στον ΟΗΕ για την απόφαση που κατέθεσε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα, η Νορβηγία, σχετικά με το αίτημα γνωμοδότησης από το Διεθνές Δικαστήριο για την ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα!

Δεν μας εξέπληξε η απόφαση του εκπροσώπου της ακραίας ελληνικής κυβέρνησης, η οποία εργάζεται σκληρά για να ικανοποιήσει την κυβέρνηση της ισραηλινής κατοχής.

Για άλλη μια φορά, η ελληνική κυβέρνηση απογοήτευσε τον λαό της, αποτυγχάνοντας να σταθεί στο πλευρό του παλαιστινιακού δικαίου, επιβεβαιώνοντας την ανθρωπιστική όψη του ελληνικού λαού!

Μέχρι πότε θα συνεχιστεί αυτή η ντροπή; Μέχρι πότε η ελληνική κυβέρνηση θα ενεργεί ενάντια στις επιθυμίες του ελληνικού λαού;»

Το αναθεωρημένο σχέδιο ψηφίσματος, που κατατέθηκε από πολλά κράτη-μέλη του ΟΗΕ και υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση στις 19/12/2024, καλεί τη διεθνή κοινότητα και τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών να αντιμετωπίσουν τις νομικές και ανθρωπιστικές συνέπειες των πολιτικών και πρακτικών του Ισραήλ στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, συμπεριλαμβανομένης της Ανατολικής Ιερουσαλήμ.

Όπως υπενθυμίζει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, το ψήφισμα βασίζεται στη γνωμοδότηση που εξέδωσε το Διεθνές Δικαστήριο στις 19 Ιουλίου 2024, η οποία έκρινε ότι «η συνεχιζόμενη παρουσία του Ισραήλ στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη είναι παράνομη» και ζήτησε «τον άμεσο τερματισμό των εποικιστικών δραστηριοτήτων και την αποκατάσταση των ζημιών που έχουν προκληθεί».

Τα επτά βασικά σημεία

  • 1. Καταδίκη των Πρακτικών του Ισραήλ:

Το ψήφισμα καταδικάζει τη συνεχιζόμενη κατοχή, την επέκταση των εποικισμών, την προσάρτηση και τα διακριτικά μέτρα του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων, τα οποία παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Αναγνωρίζει πρακτικές όπως η αναγκαστική μετακίνηση, η κατάσχεση γης και οι περιορισμοί στην κίνηση των Παλαιστινίων ως συστημική διάκριση και απαρτχάιντ.

  • 2. Απαιτήσεις προς το Ισραήλ:

Το Ισραήλ πρέπει να τερματίσει την παράνομη κατοχή εντός 12 μηνών, να αποσύρει τις στρατιωτικές του δυνάμεις, να σταματήσει τις εποικιστικές δραστηριότητες και να διαλύσει τις σχετικές υποδομές. Ζητείται αποκατάσταση των ζημιών, επιστροφή των κατασχεμένων περιουσιών και επαναπατρισμός των εκτοπισμένων Παλαιστινίων στους αρχικούς τόπους διαμονής τους.

  • 3. Υποχρεώσεις Άλλων Κρατών και Διεθνών Οργανισμών:

Τα κράτη-μέλη δεν πρέπει να αναγνωρίζουν ή να υποστηρίζουν τις ενέργειες του Ισραήλ στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη και καλούνται να επιβάλουν κυρώσεις σε οντότητες που συνδράμουν στην κατοχή. Οι διεθνείς οργανισμοί, συμπεριλαμβανομένου του ΟΗΕ, καλούνται να σεβαστούν τις αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου και να μην συνεργάζονται με μέτρα που εκμεταλλεύονται τους πόρους ή αλλοιώνουν τη δημογραφία των κατεχόμενων Παλαιστινιακών Εδαφών.

  • 4. Ανθρωπιστικές Ανησυχίες:

Το ψήφισμα επισημαίνει την κρίσιμη ανθρωπιστική κατάσταση στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη και απευθύνει έκκληση για διεθνή στήριξη προς τον παλαιστινιακό λαό και την προώθηση βιώσιμης ανάπτυξης.

  • 5. Λογοδοσία και Δικαιοσύνη:

Δίνεται έμφαση στην εξασφάλιση λογοδοσίας για τις παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου, μέσω δίκαιων και ανεξάρτητων ερευνών και διώξεων. Προτείνεται η δημιουργία διεθνούς μηχανισμού αποκατάστασης και τεκμηρίωσης ζημιών που προκαλούνται από τις ενέργειες του Ισραήλ.

  • 6. Διεθνείς Διασκέψεις και Παρακολούθηση:

Συγκαλείται διάσκεψη των Υψηλών Συμβαλλόμενων Μερών στις Συμβάσεις της Γενεύης για την επιβολή της εφαρμογής τους στα Κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη. Προτείνεται διεθνής διάσκεψη υπό την αιγίδα της Γενικής Συνέλευσης για την εφαρμογή των ψηφισμάτων του ΟΗΕ σχετικά με την Παλαιστίνη και τη λύση των δύο κρατών.

  • 7. Μελλοντικές Ενέργειες:

Ζητείται από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ να υποβάλει έκθεση εντός τριών μηνών για την εφαρμογή του παρόντος ψηφίσματος. Η Γενική Συνέλευση επαναβεβαιώνει την ευθύνη της να ασχοληθεί με το ζήτημα της Παλαιστίνης και να διασφαλίσει τη συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο. Το ψήφισμα στοχεύει στην αντιμετώπιση της διαρκούς ισραηλινο-παλαιστινιακής σύγκρουσης μέσω της συμμόρφωσης με το διεθνές δίκαιο, διασφαλίζοντας δικαιοσύνη και λογοδοσία, και υποστηρίζοντας το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού στην αυτοδιάθεση. Τονίζεται η επείγουσα ανάγκη για τον τερματισμό της κατοχής και την επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς ειρήνης στην περιοχή.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

  1. Εμετική η στάση της Νέας Δημοκρατίας στο ζήτημα.
    Η Ελλάδα θα έπρεπε να είναι πυλώνας σταθερότητας και να μεσολαβεί μεταξύ Αράβων και Ισραηλινών λόγω γεωγραφίας και πολιτισμού.
    Το προδοτικό κόμμα που μας κυβερνά παίζει βρώμικα αφαιρώντας από την Ελλάδα αυτό το γεωπολιτικό χαρτί.
    Όσο για τα θύματα στην Γάζα, ποσώς ενδιαφέρεται ένα μόρφωμα σαν την ΝΔ που δολοφονεί νέους Έλληνες στα Τέμπη και μετά συγκαλύπτει το έγκλημα της.
    Οι άνθρωποι της ΝΔ είναι ότι πιο σιχαμένο έχει κυβερνήσει αυτόν τον τόπο.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This