Εναν μήνα από την εκλογή του Σ. Φάμελλου στην προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, επανήλθαν στο κόμμα τα χαμόγελα και η ηρεμία, όπως λένε με ανακούφιση, λόγω της φυγής Κασσελάκη από την Κουμουνδούρου. Ο στόχος ανάκτησης της σοβαρότητας -υποστηρίζουν κομματικές πηγές- δείχνει να επιτυγχάνεται, ενώ ταυτόχρονα μπήκε ένα τέλος στον δημοσκοπικό κατήφορο.
- Από τον Γιώργο Χατζηδημητρίου
Για την ώρα επικρατεί νηνεμία απροσδιόριστης διάρκειας, γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ, που είναι συνηθισμένος να λειτουργεί με πολλές φωνές στο εσωτερικό του, ποτέ δεν ξέρει κανείς τι μπορεί να συμβεί. Αυτός είναι κι ο λόγος που ο νέος πρόεδρος στις τελευταίες του δηλώσεις εξαίρει την αρχή της συλλογικότητας και της ενιαίας φωνής προς τα έξω, κάτι όχι και τόσο εύκολο.
Σε κεντρικά ζητήματα, έχουν κατατεθεί διαφορετικές προσεγγίσεις από στελέχη, με πρώτον από όλους τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος ήδη από το βράδυ των εκλογών, αφού δήλωσε ότι περιττεύει η περιπέτεια ενός δεύτερου γύρου, ξεκαθάρισε ευθέως ότι εκφράζει το μισό κόμμα. Στόχος του Σ. Φάμελλου να ανακτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή και την κοινωνία. Για να συμβεί αυτό, απαιτείται, όπως αναγνωρίζουν όλοι, άνοιγμα στον λαό και οργανωτική ανασυγκρότηση, ώστε να ζωντανέψουν οι οργανώσεις μελών.
Συνεργάτες του προέδρου, επικαλούμενοι σχετικές δημοσκοπήσεις, αναφέρουν ότι «το κόμμα, έπειτα από μια μακρά περίοδο εσωστρέφειας, παραπολιτικής και διχόνοιας, που προκάλεσε τη συρρίκνωσή του, έχει επιστρέψει στην πραγματική πολιτική και στέκεται δίπλα στα προβλήματα της κοινωνίας».
Θετικό από την άποψη αυτή μήνυμα θεωρείται η επιστροφή στελεχών που είχαν αποχωρήσει το τελευταίο διάστημα (Τεμπονέρας, Μιχαηλίδης, Νεφελούδης, Τσιόγκας, Αραχωβίτης, Τζουμάκας), η επιστροφή στην Π.Γ. μελών που είχαν επίσης αποχωρήσει (Σπίρτζης, Βασιλειάδης) και κυρίως οι εγγραφές/ επανεγγραφές 11.000 μελών την ημέρα των εσωκομματικών εκλογών.
Οι διμερείς σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ, το οποίο εκ των πραγμάτων θα έχει αναβαθμισμένο ρόλο στην προοδευτική ανασύνθεση, χωρίς και να δείχνει ιδιαίτερη προθυμία πάντως, είναι οριακές. «Εμείς ρωτήσαμε δημόσια ποια μπορεί να είναι τα πεδία συναίνεσης με την κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Μπορεί να υπάρχει συναίνεση στην αλλαγή του άρθρου για τα δημόσια πανεπιστήμια; Στην ιδιωτικοποίηση του νερού; Στην προσβολή των ανεξάρτητων Αρχών και των κανόνων δικαίου; Αυτά είναι ξεκάθαρα ερωτήματα. Δεν έχουμε πάρει απαντήσεις», λέει ο Φάμελλος. «Δεν δέχομαι μαθήματα από εκείνους που έχασαν και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση» απαντά δηκτικά ο Ν. Ανδρουλάκης.
Επόμενη στάση το συνέδριο της άνοιξης, που θα είναι ταυτόχρονα και καταστατικών αλλαγών αλλά και διεύρυνσης. Νωρίτερα όμως, στις αρχές του έτους, ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξεκαθαρίσει τη στάση του για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, με κριτήριο ότι η νυν πρόεδρος Αικατερίνη Σακελλαροπούλου απέτυχε στη θητεία της και ότι ο/η διάδοχός της πρέπει να είναι πρόσωπο του προοδευτικού χώρου.
Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία