Η Ελλάδα είναι από χθες (Πρωτοχρονιά) μη μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, και είναι ευκαιρία και τιμή για τη χώρα μας μέσα από αυτή τη θέση να στηρίξει και να προασπίσει τα εθνικά μας θέματα, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, αλλά και να είναι πρωταγωνίστρια στις διεθνείς εξελίξεις.
Ευχής έργον είναι να μη μείνει στην τυπική διεκπεραίωση των καθηκόντων της.
Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, με αφορμή την έναρξη της θητείας της Ελλάδας, έστειλε μήνυμα για τη σημασία που έχει για τη χώρα μας αυτή η θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ:
«Η Ελλάδα αναλαμβάνει, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία, τη θέση μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Η Ελλάδα καθίσταται, στην πράξη, συμπαραγωγός της διεθνούς πολιτικής για την παγκόσμια αρχιτεκτονική ασφαλείας με ουσιαστικό λόγο, ρόλο και ευθύνη στις παγκόσμιες εξελίξεις. Προσηλωμένη στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής αρχών και αξιών και στο Διεθνές Δίκαιο, η Ελλάδα προσβλέπει να λειτουργήσει ως σταθεροποιητικός παράγοντας, να αποτελέσει τη γέφυρα μεταξύ Βορρά και Νότου, Ανατολής και Δύσης, και να συμβάλει στην αποκατάσταση της αληθούς έννοιας της επιταγής για την ειρηνική επίλυση των διαφορών. Με στόχο την προάσπιση του σκοπού του οργανισμού, να ενώσει δηλαδή όλα τα έθνη του κόσμου, ώστε να εργαστούν για την ειρήνη, θα προβούμε κατά τη διετή θητεία μας σε διμερείς και πολυμερείς συνέργειες με όλα τα κράτη των Ηνωμένων Εθνών, προωθώντας την πολυμερή διπλωματία και τις Αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».
Η συμμετοχή μας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μπορεί να χαρακτηριστεί για την Ελλάδα ως ευκαιρία προκειμένου να ισχυροποιήσει δεσμούς και να δημιουργήσει νέες συμμαχίες, δείχνοντας μεταξύ άλλων διάθεση παρέμβασης και σε ζητήματα που απασχολούν τη διεθνή διπλωματία.
Στην ψηφοφορία, τον Ιούνιο του 2024, μεταξύ των 188 μελών της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών για την ανάδειξη πέντε μη μόνιμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, η Ελλάδα συγκέντρωσε 182 ψήφους και εξελέγη για την περίοδο 2025-2026.
Μεγάλη επιτυχία για την Ελλάδα, και ο Γιώργος Γεραπετρίτης, μετά την εκλογή, είχε δεσμευθεί ότι η ελληνική συμμετοχή στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα έχει στόχο να φέρει τα έθνη πιο κοντά.
Είχε τονίσει τότε ο υπουργός Εξωτερικών ότι σύνθημα της Ελλάδας είναι ο διάλογος, η διπλωματία, η δημοκρατία: «Οι μεγάλοι πόλεμοι, οι οποίοι ταλανίζουν την οικουμένη και βρίσκονται στη γειτονιά μας, αλλά και άλλες σημαντικές προκλήσεις, τις οποίες η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει θέσει ως προτεραιότητα κατά τη διάρκεια της διετίας ως μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας. Και αυτό είναι η απαρέγκλιτη τήρηση του Διεθνούς Δικαίου. Η νέα πνοή που πρέπει να δοθεί στη διευθέτηση των διαφορών με τρόπο ειρηνικό».
Πηγή: Εφημερίδα «δημοκρατία»
Πιστεύετε στη δημοκρατία ότι η κυβέρνηση προδοτών θα εργαστεί υπέρ των Ελληνικών συμφερόντων;
Δυστυχώς για τη χώρα, σε αυτή την περίοδο έχει ως υπεξ έναν δηλωμένο μειοδότη και πρωθυπουργό τον πειθήνιο και φιλότουρκο Κούλη