Στην παγίδα της συναίνεσης επιδιώκει να εγκλωβίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το ΠΑΣΟΚ για να ανακόψει τη δημοσκοπική ανάκαμψή του. Μπορεί για την ώρα αυτή η ανάκαμψη να είναι ισχνή, ωστόσο οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου θεωρούν ότι στα δυόμισι δύσκολα χρόνια που ακολουθούν, αν η Ν.Δ. δεν αυξήσει τα ποσοστά της και δεν αποκτήσει δυναμική αυτοδυναμίας, τότε ενδέχεται οι πολίτες να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο το κόμμα της Χαριλάου Τρικούπη.
- Από τον Πάνο Σώκο
Και το όπλο για να ανακοπεί η ενίσχυση του ΠΑΣΟΚ τούς το έδωσε ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης, όταν μετά την πρόσφατη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό φάνηκε διαλλακτικός και διαθέσιμος, λέγοντας ότι «η συναίνεση χρειάζεται δύο, να κάνει η κυβέρνηση τα βήματά της και η αντιπολίτευση τα δικά της».
Η φράση του αυτή -για την οποία δέχτηκε εσωκομματική κριτική- δεν πέρασε απαρατήρητη από το Μέγαρο Μαξίμου, που ήδη ετοιμάζεται να σύρει το ΠΑΣΟΚ σε συναίνεση σε τρία σημαντικά θέματα, επιδιώκοντας δύο πράγματα: πρώτον, αν αρνηθεί, να το εκθέσει στην κοινή γνώμη ότι ακολουθεί μηδενιστική και ισοπεδωτική αντιπολίτευση.
Δεύτερον, αν συναινέσει, να φανεί στην κοινή γνώμη ότι επί της ουσίας όχι μόνο δεν έχει διαφορετική πρόταση από την κυβέρνηση, αλλά σύρεται στη δική της πολιτική. Αυτά τα τρία θέματα είναι η συνταγματική αναθεώρηση με αιχμή την αναθεώρηση του άρθρου 16 για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας και η αλλαγή του εκλογικού νόμου.
Εντός του 2025 θα αρχίσει η σχετική συζήτηση. Ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει για μία «τολμηρή συνταγματική αναθεώρηση», πέντε χρόνια από την προηγούμενη, και έχει προσδιορίσει τον χρόνο από το καλοκαίρι και μετά.
Συνταγματική αναθεώρηση
Κυρίαρχο θέμα θα είναι η αναθεώρηση του άρθρου 16, που και στο παρελθόν έχει αποτελέσει πολλές φορές σημείο έντονης αντιπαράθεσης ανάμεσα στη Δεξιά και την Κεντροαριστερά. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει και το ΠΑΣΟΚ θα κληθεί να καταθέσει τη δική του πρόταση.
Το θέμα είχε συζητηθεί και το 2006, με κυβέρνηση πάλι της Ν.Δ. Το ΠΑΣΟΚ αρχικά εμφανιζόταν σύμφωνο, αλλά, λόγω εσωκομματικών αντιδράσεων, την τελευταία στιγμή ο τότε πρόεδρός του Γιώργος Παπανδρέου άλλαξε γνώμη και δεν στήριξε την αναθεώρηση του άρθρου. Το 2019, επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η Νέα Δημοκρατία πρότεινε ξανά την αναθεώρηση του άρθρου χωρίς ανταπόκριση, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί ακόμα και τώρα οριζοντίως και καθέτως.
Στον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν πως θα έχουν εκλογικά οφέλη αν συναινέσει το ΠΑΣΟΚ, γιατί θεωρούν πως το κόμμα τους θα ηγηθεί ενός πολιτικού και κοινωνικού μετώπου κόντρα στην αναθεώρηση, τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ θα σύρεται από την κυβέρνηση σε θετική ψήφο…
Στην κυβέρνηση για να κερδίσουν τη συναίνεση του ΠΑΣΟΚ είναι διατεθειμένοι να κάνουν παραχωρήσεις στο θέμα της αλλαγής του τρόπου επιλογής της ηγεσίας της Δικαιοσύνης που θέτει επίμονα ο Νίκος Ανδρουλάκης και το είχε θέσει και στον πρωθυπουργό. Βασικό σκεπτικό είναι πως αντί να διορίζει την ηγεσία της Δικαιοσύνης η εκάστοτε κυβέρνηση, η ανάδειξή της να γίνεται στη Βουλή με ευρεία πλειοψηφία των κομμάτων, ώστε να υπάρχουν θεσμικά αντίβαρα.
Το «δόλωμα» με τους υποψηφίους για την Προεδρία της Δημοκρατίας
Την τελική απόφασή του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για τον υποψήφιο/α Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα την ανακοινώσει στα μέσα Ιανουαρίου, καθώς την επόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός καταρχάς θα βρεθεί στο Κάιρο στις 8 Ιανουαρίου για ακόμα μία τριμερή Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου με το βλέμμα στην Τουρκία, ενώ στις 9 Ιανουαρίου αναμένεται να απαντήσει στη Βουλή στην ερώτηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη για τους αγρότες.
Υπενθυμίζεται ότι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να έχει ορκιστεί στις αρχές Μαρτίου, καθώς και ότι μετά τη συνταγματική αναθεώρηση του 2019 δεν απαιτούνται 180 ψήφοι, αλλά ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας μπορεί να εκλεγεί με απλή πλειοψηφία, ακόμη και με σχετική πλειοψηφία σε πέμπτη ψηφοφορία.
Εάν ο πρωθυπουργός επιλέξει να προτείνει κάποιον από τον ευρύτερο χώρο του ΠΑΣΟΚ για την ανώτατη πολιτειακή θέση, το κόμμα αυτό θα αναγκαστεί να υπερψηφίσει την πρόταση. Θα είναι μία παγίδα πρώτης τάξεως, που εν πολλοίς θα ακυρώσει τη σκληρή αντιπολιτευτική τακτική που θέλει να αναδείξει το ΠΑΣΟΚ και θα το καταστήσει συνένοχο της κυβέρνησης, ξυπνώντας και μνήμες της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου του 2012-2014. Μέχρι τώρα έχουν ακουστεί προς αυτή την κατεύθυνση τα ονόματα του Ευάγγελου Βενιζέλου, του Γιάννη Στουρνάρα, της Αννας Διαμαντοπούλου, ακόμη και της… Λίνας Μενδώνη! Στην κυβέρνηση εκτιμούν επίσης πως το ΠΑΣΟΚ θα μπορούσε να δώσει θετική ψήφο και στην περίπτωση που ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτείνει την ανανέωση της θητείας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου.
Η αλλαγή του εκλογικού νόμου
Τη στιγμή που η κυβέρνηση διά στόµατος Μητσοτάκη υποστηρίζει ότι δεν σκοπεύει να αλλάξει τον εκλογικό νόµο, πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας πριν από μερικές μέρες ανέφεραν πως ο Νίκος Ανδρουλάκης στην πρόσφατη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό ζήτησε την κατάργηση της απαγόρευσης του «μπόνους» των 50 εδρών για τους συνασπισμούς κομμάτων (το σημερινό ΠΑΣΟΚ είναι συνασπισμός κομμάτων) και συμφώνησε με την αύξηση του ορίου εισόδου ενός κόµµατος στη Βουλή. Η δεύτερη πρόταση ευνοεί πρωτίστως τη Ν.Δ., γιατί με αυτόν τον τρόπο θα πέσει χαμηλά το όριο της αυτοδυναμίας. Για τον λόγο αυτό διαψεύστηκε το όλο θέμα από τη Χαριλάου Τρικούπη. Οι πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι οι διαρροές αυτές έγιναν από κυβερνητικές πηγές και έχουν ως στόχο να ανοίξει η συζήτηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου με τη σύμφωνη γνώμη του ΠΑΣΟΚ και χωρίς να φαίνεται ότι την πρωτοβουλία την παίρνει η κυβέρνηση.
Πηγή: Κυριακάτικη Δημοκρατία