Κυβέρνηση και ΚΙΝΑΛ καθίζουν στο «σκαμνί» τον Παπαγγελόπουλο, χωρίς κανένα επιβαρυντικό στοιχείο σε βάρος του!

Must Read

Ειλημμένη και αμετάκλητη θεωρείται η απόφαση της πλειοψηφίας της προανακριτικής να διευρύνει το κατηγορητήριο κατά του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου – μια απόφαση, η οποία οδηγεί, αναπόφευκτα, στη σκέψη ότι η κυβερνώσα παράταξη θα προτείνει την παραπομπή του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης στο Ειδικό Δικαστήριο, παρόλο που δεν έχει προσκομιστεί ούτε ένα επιβαρυντικό στοιχείο!

Αφού τα περί σκευωρίας χρεοκόπησαν, μετά τις καταθέσεις των δυο προστατευόμενων μαρτύρων στη ΓΑΔΑ, αλλά και έπειτα από τους τέσσερις ολόκληρους μήνες συνεδριάσεων της προανακριτικής, που απέβησαν άκαρπες, ΝΔ και Κίνημα Αλλαγής, αποφασίζουν να… καταχωνιάσουν μια και καλή το σκάνδαλο Novartis, και να «ξεπλύνουν» πολιτικά μια σειρά από υποθέσεις, όπως του… ναρκόπλοιου NOOR1, αλλά και της λίστας Λαγκάρντ.

Βασιζόμενοι σε μια σειρά από αναξιόπιστες καταθέσεις, όπως των δικαστικών Παναγιώτη Αθανασίου και Ιωάννη Αγγελή, αλλά και του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, οι οποίες δεν είχαν απολύτως καμία σχέση με την υπόθεση της φαρμακοβιομηχανίας, που υποτίθεται ότι εξετάζει η προανακριτική, τα δυο κόμματα μιλούν για ισχυρές ενδείξεις περί ύπαρξης ενός παραδικαστικού κυκλώματος.

Σε αυτή την κατεύθυνση αναμένεται, όπως όλα δείχνουν, να προστεθούν στα τέσσερα αρχικά αδικήματα – δηλαδή, της ηθικής αυτουργίας σε κατάχρηση εξουσίας, της πρόκλησης και προσφοράς για τέλεση εγκλήματος, της παράβασης καθήκοντος και της ηθικής αυτουργίας σε ψευδορκία – και εκείνα της «εκβίασης», της «απειλής» και της «απιστίας», ενώ το μόνο που εκκρεμεί είναι ο τρόπος «αναβάθμισης» του κατηγορητηρίου.

Μετά από πρόταση της ΝΔ, με την οποία συμφώνησε και το Κίνημα Αλλαγής, ο Κώστας Τασούλας, απέστειλε επιστολή προς το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, μέσω της οποίας του ζητά να αποφανθεί ως προς την ακριβή διαδικασία που θα πρέπει να ακολουθηθεί. Το Συμβούλιο θα γνωμοδοτήσει είτε υπέρ της λήψης νέας απόφασης από την Ολομέλεια, όπως είχε γίνει στην περίπτωση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου, είτε υπέρ της απλής απόφασης της προανακριτικής.

Σε κάθε περίπτωση, η γνώμη του Συμβουλίου ζητείται, ώστε η όποια απόφαση ληφθεί από τη Βουλή να είναι «θωρακισμένη» έναντι του Δικαστικού Συμβουλίου και να μην τεθεί θέμα ακυρότητας , σε περίπτωση παραπομπής στο Ειδικό Δικαστήριο.

Άλλωστε, όλες οι κινήσεις των τελευταίων εβδομάδων δεν αφήνουν καμία αμφιβολία για το που οδηγείται η υπόθεση. Η πλειοψηφία δείχνει αποφασισμένη να καθίσει τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης στο εδώλιο του κατηγορουμένου και να τον παραπέμψει στο Ειδικό Δικαστήριο, παρόλο που δεν υπάρχουν αποδεικτικά στοιχεία εναντίον του.

Πριν το Ειδικό Δικαστήριο, ωστόσο, μεσολαβεί η κρίση του Δικαστικού Συμβουλίου, το οποίο και θα πρέπει να αποφασίσει για την νομιμότητα ή μη μιας σειρά από αμφιλεγόμενες αποφάσεις που έλαβε η ΝΔ, πάντοτε με τις πλάτες του Κινήματος Αλλαγής, αρχής γενομένης, της διεύρυνσης του κατηγορητηρίου, αλλά και της συσχέτισης της υπόθεσης της Novartis με εκείνης του NOOR1.

Την ίδια ώρα, το Δικαστικό Συμβούλιο θα πρέπει να κρίνει και για το νόμιμο της απόρριψης των αιτημάτων του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για εξαίρεση του «γαλάζιου» εισηγητή, Θάνου Πλεύρη από την προανακριτική, παρά το ασυμβίβαστο που προκύπτει, καθώς είναι συνήγορος του Αντώνη Σαμαρά.

Σε κάθε περίπτωση, οι εργασίες της προανακριτικής δεν πρόκειται να παραταθούν πέραν της 17ης Μαρτίου, με πηγές της επιτροπής να σχολιάζουν ότι πίσω από τη βιασύνη της ΝΔ, κρύβεται η προσπάθειά της να προλάβει την ολοκλήρωση της έρευνας των αντεισαγγελέων του Αρείου Πάγου, ώστε να μην βρεθεί έτσι προ τετελεσμένων.

Δεδομένου ότι έχει επί της ουσίας αποφασιστεί η παραπομπή του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου – παρά τις εσωκομματικές φωνές που προειδοποιούν ότι τέτοια απόφαση θα οδηγήσει στο διασυρμό της ΝΔ, εφόσον είναι δεδομένο ότι η απόφαση θα είναι αθωωτική – τέλη Μαρτίου αναμένεται να συζητηθεί το πόρισμα της προανακριτικής στην Ολομέλεια και, στη συνέχεια, το λόγο θα έχει το Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο και θα κρίνει τη βασιμότητα των κατηγοριών που αποδίδονται από την προανακριτική.

Τρεις «καυτές» εβδομάδες γεμάτες καταθέσεις

Πάντως, οι επόμενες τρεις εβδομάδες που μεσολαβούν μέχρι την λήξη των εργασιών της προανακριτικής, θα είναι «καυτές», καθώς θα πρέπει να ληφθούν αρκετές ακόμη καταθέσεις. Την Τρίτη καταθέτει ο Νίκος Παππάς (φωτό) που θα απαντήσει τους ισχυρισμούς του Σάμπυ Μιωνή.

Ωστόσο, παρόλο που η ΝΔ «πήγε» για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, και της… βγήκε ο Αντώνης Σαμαράς, αρνήθηκε – παρά την εντονότατη διαφωνία του ΣΥΡΙΖΑ – να τον καλέσει να καταθέσει, αποδεικνύοντας την απροκάλυπτη μεροληψία με την οποία χειρίζεται την προανακριτική.

Την Τετάρτη καταθέτει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, και την Πέμπτη η Ελένη Τουλουπάκη, με την οποία ΝΔ και ΚΙΝ.ΑΛ. έχουν ανοίξει μέτωπο, εγκαλώντας την για την μη διαβίβαση στην προανακριτική απόρρητων εγγράφων του FBI, ενώ, προ εβδομάδων, ο Βασίλης Κεγκέρογλου υπέβαλε αίτημα να κληθεί ενώπιον της επιτροπής με την ιδιότητα της υπόπτου και όχι της μάρτυρος, το οποίο και απερρίφθη, μετά το σάλο.

Η εισαγγελέας Διαφθοράς, πάντως, αναμένεται να επικαλεστεί το εισαγγελικό απόρρητο και να μην αποκαλύψει στοιχεία από την ουσία της έρευνας της. Ταυτοχρόνως, αναμένεται να θέσει την προανακριτική προ των ευθυνών της, αναφορικά με το ενδεχόμενη διαρροής εγγράφων του FBI, καθώς, με επίσημο έγγραφό της, η προανακριτική ομολογεί πως έχει στην κατοχή της, ως μη όφειλε, στοιχεία, όπως αριθμούς πρωτοκόλλου, ή ακόμη και αντίγραφα, τα πρωτότυπα των οποίων φυλάσσονται ως απόρρητα στην εισαγγελία κατά της διαφθοράς.

Στη λίστα, ακόμη, των επόμενων μαρτύρων, άγνωστο πότε θα προλάβουν να καταθέσουν, συγκαταλέγονται και οι Παύλος Πολάκης, πιθανότατα οι επίκουροι εισαγγελείς Ντζούρας και Μανώλης και η πρώην επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, καθώς και η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη.

Η πλειοψηφία της προανακριτικής έχει αποφασίσει τελευταίος να κληθεί ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Διαβάστε επίσης: Η «δημοκρατία» βαθμολογεί την Κυβέρνηση: Συναγερμός σε όλα τα μέτωπα

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Tο newsbreak.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Latest News

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This