Η Αίγυπτος ήταν το «σημείο μηδέν» στην περιφερειακή μάχη επιρροής που διεξήχθη μεταξύ της Άγκυρας και του Κατάρ από τη μία πλευρά και της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ από την άλλη, κατά τη διάρκεια της Αραβικής Άνοιξης.
Ο Σίσι ανέτρεψε τον εκλεγμένο πρόεδρο των Αδελφών Μουσουλμάνων της Αιγύπτου με πραξικόπημα. Ο Ερντογάν υποστήριζε τον Μόρσι και μέχρι πριν από λίγα χρόνια, αρνιόταν να συναντηθεί με τον Σίσι, δηλώνοντας: «Δεν θα μιλήσω ποτέ σε κάποιον σαν αυτόν».
Οι δύο χώρες στήριξαν αντίπαλες πλευρές στον εμφύλιο πόλεμο της Λιβύης, με την Αίγυπτο να συνεργάζεται με τη Ρωσία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για να υποστηρίξει τον στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ ενάντια σε μια κυβέρνηση στην Τρίπολη που υποστηρίζεται από τουρκικές δυνάμεις και μισθοφόρους. Ο Ερντογάν και ο Σίσι συμφιλιώθηκαν αργότερα και πραγματοποίησαν αμοιβαίες επισκέψεις κατά την τρέχουσα χρονιά, απόδειξη της επιρροής της Τουρκίας στην περιοχή.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον και σε μια συγκυρία που το τοπίο στη Μέση Ανατολή αναδιαμορφώνεται και η κατάσταση στη Συρία παραμένει ρευστή, θα πραγματοποιηθεί στο Κάιρο η 10η Τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου, στην οποία θα συμμετέχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης.
Σύμφωνα με διαρροές, ο Έλληνας πρωθυπουργός θα εκπέμψει μήνυμα για τη στρατηγική σημασία της συνεργασίας Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου, ως άξονα σταθερότητας σε μια περίοδο ανακατατάξεων στη Μέση Ανατολή και εν μέσω κρίσεων σε περιφερειακό και διεθνές επίπεδο.
Ο πρωθυπουργός θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι.
Στη Σύνοδο θα δοθεί έμφαση στον τομέα της ενέργειας και της ενεργειακής ασφάλειας, τομέας όπου κυριαρχεί το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου GREGY, το οποίο φιλοδοξεί να καταστήσει τη χώρα μας ενεργειακή γέφυρα της Αιγύπτου με την Ευρώπη.
Θα συζητηθούν και οι περιφερειακές εξελίξεις με έμφαση στη Συρία, με τον Μητσοτάκη -σύμφωνα με πηγές του Μαξίμου- να επαναλαμβάνει τη θέση της Ελλάδας για την ανάγκη συμπεριληπτικής διαδικασίας με τη συμμετοχή όλων των Σύρων και θα εκπέμψει μήνυμα ότι η νέα ηγεσία της Συρίας πρέπει να αποδείξει στην πράξη ότι σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και ότι προστατεύονται τα δικαιώματα όλων των θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων.
Η τελευταία επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κάιρο πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2024, στο πλαίσιο κοινής επίσκεψης με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ευρωπαίους ηγέτες για την υπογραφή της Συμφωνίας Στρατηγικής και Εταιρικής Σχέσης ΕΕ – Αιγύπτου, καθώς και τη σημασία του Καΐρου στη συγκράτηση μεταναστευτικών ροών προς ευρωπαϊκές χώρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, η αιγυπτιακή κυβέρνηση αντιμετωπίζει με μεγάλη επιφυλακτικότητα την Κυβέρνηση Μητσοτάκη, τόσο μετά τα γεγονότα της Κάσου, αλλά κυρίως λόγω της ευνοϊκής πολιτικής που ακολουθεί έναντι της Τουρκίας, που οδήγησε μάλιστα στην αρχή όλων των κυρώσεων για τα εξοπλιστικά.
Δείτε ακόμη:
Όπως βλέπετε αγαπητά γίδια οι διακοπάρες μου συνεχίζονται.
Καλά. Αυτοί είναι Εγκληματική Οργάνωση. Ποια είναι η πατριωτική κυβέρνηση;;;;;;;;
Κανένας δεν τον εμπιστεύεται πλέον. Όλοι κατάλαβαν ότι είναι ο άνθρωπος του Ερντογάν. Ένας Δούρειος Ίππος στην περιοχή.
Οριοθέτηση ΑΟΖ με Κύπρο και πλήρης Οριοθέτηση ΑΟΖ με Αίγυπτο, ΤΩΡΑ.
Οτιδήποτε άλλο δεν θα είναι ούτε Εθνικό ούτε λογικό.
Οριοθέτηση αγαπητε πρεπει να γινει, αλλα οχι απο δαυτους.
αυτοι θα τα δωσουν ΟΛΑ. ΑΝ ΔΕΝ ΤΑΧΟΥΝ ΔΩΣΕΙ ΗΔΗ.!!
ΟΥΔΕΜΙΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ.
ΜΟΝΟ ΜΕ ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΑΟΖ.
ΟΛΑ ΤΑΛΛΑ ΕΙΝΑΙ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΟΥΣ.