Κοινή συνέντευξη Τύπου πραγματοποιούν αυτή την ώρα ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι μετέβησαν στον Έβρο για να παρακολουθήσουν από κοντά τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά σύνορα, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τους παρέχει πλήρη ενημέρωση.
«Το πρόβλημα δεν είναι μεταναστευτικό-προσφυγικό, συνιστά ασύμμετρη απειλή. Δεν πρόκειται για προσφυγικό πρόβλημα, η Τουρκία θέλει να στρέψει την προσοχή αλλού εκτός Συρίας.
Δυστυχώς η Τουρκία έχει μετατραπεί σε επίσημο διακινητή προσφύγων. Η Ελλάδα έδειξε ότι μπορεί να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της με όπλο τη νομιμότητα και την αποφασιστικότητά της. Οι απειλές του Ερντογάν δεν πέρασαν, προσέκρουσαν στο φρόνημα του λαού και στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.
Η Ελλάδα έχει αποδείξει τη φιλοξενία της, όταν αργεί μια λύση ο ανθρωπισμός γίνεται αγανάκτηση. Δεν υπάρχει κράτος χωρίς ασφαλή σύνορα.
Είναι υποχρέωσή μου να περιφρουρήσω την ακεραιότητα της χώρας μου και αυτό θα κάνω. Γνώμονάς μας η ασφάλεια της Ελλάδας και της Ευρώπης.
Η Ευρώπη δεν έχει ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της, ας είμαστε ειλικρινείς. Η Τουρκία κάνει πράξη την ομολογημένη απειλή της. Παραβιάζει κατάφωρα τη συνθήκη με την ΕΕ, που την υποχρεώνει να κρατά στο έδαφός της τους μετανάστες.
Το πρόβλημα δεν είναι μεταναστευτικό- προσφυγικό, συνιστά ασύμμετρη εισβολή, με εμπροσθοφυλακή ανθρώπους που χρησιμοποιούν βία και δακρυγόνα από την τουρκική στρατοχωροφυλακή. Οσα συμβαίνουν στα ελληνικά σύνορα αποτελούν πολιτικό διεθνές ζήτημα πρώτου μεγέθους.
Κινούμαστε στο πλαίσιο του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου. Πάνω από όλα όσα συμβαίνουν στα ελληνικά σύνορα αποτελούν διεθνές πολιτικό ζήτημα πρώτου μεγέθους» σημείωσε μεταξύ άλλων ο Έλληνας πρωθυπουργός και τη σκυτάλη πήρε ο Σαρλ Μισέλ που υπογράμμισε:
«Αυτό που κάνετε, είναι κρίσιμης σημασίας για την Ε.Ε. Η παρουσία μας, εδώ σήμερα, είναι ένα σημαντικό μήνυμα. Είμαστε μαζί. Είναι ζωτικής σημασίας η προστασία των συνόρων. Τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα
Πρέπει να δείχνουμε σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, σας εμπιστευόμαστε. Πράγματι έχουμε συμφωνία με την Τουρκία και θα συνεχίσουμε να εγγυώμεθα τη συμφωνία και θα περιμένουμε από την Τουρκία να τηρεί τα συμφωνηθέντα. Για τη Συρία, θα εντείνουμε τις προσπάθειες για πολιτική λύση. Είμαστε σε θέση να προστατεύσουμε τα σύνορά μας».
Από την πλευρά της, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν σημείωσε πως «οι ελληνικές ανησυχίες είναι και δικές μας ανησυχίες. Οι μετανάστες έπεσαν στην παγίδα των ψεύτικων υποσχέσεων.
Η κατάσταση στα σύνορά μας είναι ευθύνη της Ευρώπης συνολικά, θα χειριστούμε το ζήτημα με αλληλεγγύη. Η ενότητά μας θα κυριαρχήσει. Χρειάζονται ψύχραιμες ενέργειες με βάση τις αξίες μας. Η Τουρκία δεν είναι εχθρός. Ευχαριστώ την Ελλάδα που είναι η δική μας ευρωπαϊκή ασπίδα. Η τάξη στα ελληνικά σύνορα θα τηρηθεί. Μπορούμε να παρέχουμε οικονομική υποστήριξη 700 εκατ. ευρώ στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 350 άμεσα.
Ξεκινάμε τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας, μέσω του αιτήματος που έχει υποβληθεί από την Ελλάδα. Θα είμαστε σε στενή επικοινωνία για να διασφαλίσουμε ότι θα παρέχουμε την απαραίτητη υποστήριξη, ευθύνη της Ευρώπης συνολικά τα σύνορα της Ελλάδας. Όσοι δοκιμάσουν την ενότητα της Ευρώπης θα απογοητευθούν. Τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα, σας ευχαριστούμε για τη δουλειά που κάνετε».
Ο Νταβίντ Σασόλι παίρνοντας τον λόγο υπογράμμισε την ανάγκη «να ενισχύσουμε μία κοινή ευρωπαϊκή πολιτική για το μεταναστευτικό. Ευχαριστούμε την Ελλάδα και τους Έλληνες πολίτες και σε όσους προσπαθούν να προστατεύσουν τους ανθρώπους. Χρειαζόμαστε μια καμπή και η παρουσία μας σήμερα είναι κάλεσμα στην Ευρώπη να αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα και να υπάρξει κοινή πολιτική στο μεταναστευτικό.
Και παράλληλα να πούμε ευχαριστώ στην Ελλάδα, αλλά και να πούμε στην Τουρκία ότι θέλουμε να συζητήσουμε, αλλά πρέπει να σεβαστεί συμφωνίες. Πρέπει να χαράξουμε κοινή πολιτική, αυτό μας ζητούν οι Ελληνες πολίτες σήμερα, να αντιμετωπίσουμε μια πρόσκληση που θα έχει μακροπρόθεσμη πολιτική. Υπάρχουν πολλοί ασυνόδευτοι ανήλικοι, οφείλουμε να διαφυλάξουμε το μέλλον τους, να το προστατεύσουμε, και επ’ αυτού η δέσμευση των ευρωπαϊκών κρατών θα πρέπει να είναι πιο γενναιόδωρη».
Κλείνοντας τη συνέντευξη Τύπου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε πως είναι μία δύσκολη δουλειά αυτή που γίνεται στα σύνορα και εξέφρασε την ελπίδα ότι τώρα που η απειλή έχει υλοποιηθεί ανεπιτυχώς «να δοκιμάσουμε μία νέα προσέγγιση».
«Είναι το λιγότερο που οφείλουμε στους ανθρώπους αυτούς που νιώθουν ότι δεν έχουν τίποτα να χάσουν και γίνονται μέσο προς εκμετάλλευση. Δεν μπορούμε να σπρώχνουμε το βάρος στις χώρες των συνόρων».