Σήμερα, στις 12 το μεσημέρι, πρόκειται να πραγματοποιηθεί η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου της Βουλής, μετά την αποχώρηση του Κωνσταντίνου Τασούλα, τον οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Η κυβέρνηση έχει προτείνει για νέο πρόεδρο της Βουλής το Νικήτα Κακλαμάνη, ενώ την υποψηφιότητά του στηρίζει και η αντιπολίτευση.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σέβεται τη Δημοκρατία και τους θεσμούς σε αντίθεση με τον κ. Μητσοτάκη που τους καταστρατηγεί και τους εργαλειοποιεί για τα συμφέροντά του. Με τον ίδιο θεσμικό τρόπο θα λειτουργήσουμε και στην εκλογή προέδρου της Βουλής υπερψηφίζοντας την πρόταση της πλειοψηφίας. Ο νέος πρόεδρος οφείλει να είναι πρόεδρος όλης της Βουλής και όχι μόνο του κυβερνώντος κόμματος», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης είπε «ναι» στην υποψηφιότητα Κακλαμάνη, υπενθυμίζοντας ωστόσο πως το κόμμα καταλογίζει στη ΝΔ ευθύνες για κομματική επιλογή για την προεδρία της Δημοκρατίας:
«Ο κ. Μητσοτάκης έσπασε μια πολιτική παράδοση 30 ετών και οι χειρισμοί του στο θέμα της Προεδρίας της Δημοκρατίας δεν συνάδουν με το πνεύμα του Συντάγματος που επιτάσσει ευρείες συναινέσεις. Το ΠΑΣΟΚ δεν θα ακολουθήσει τη Νέα Δημοκρατία στην καταπάτηση των θεσμικών παραδόσεων. Εισηγούμαι να ψηφίσουμε τον Νικήτα Κακλαμάνη για Πρόεδρο της Βουλής αναδεικνύοντας τη διαφορετική αντιμετώπιση των θεσμών εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ».
Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας
Την ίδια ώρα, η Νέα Αριστερά αναμένεται να ψηφίσει «παρών» στην διαδικασία εκλογής του Νικήτα Κακλαμάνη, με τον Αλέξη Χαρίτση να διαμηνύει πως το κόμμα θα υποστηρίξει την Λούκα Κατσέλη για την ΠτΔ. Αντίθετα, η Πλεύση Ελευθερίας θα καταψηφίσει όλες τις προτάσεις για την προεδρία της Δημοκρατίας με την Ζωή Κωνσταντοπούλου να προαναγγέλλει πρωτοβουλία για συνεδρίαση συμβουλίου αντιπολίτευσης.
Αντιπαράθεση για τις συνεργασίες
Μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας για την ανάδειξη νέου προέδρου της Βουλής, μπαίνουμε στην τελική ευθεία για την πρώτη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, που έχει προγραμματιστεί για το Σάββατο, αυξάνοντας την ένταση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.
Η κυβέρνηση στρέφει τα πυρά της στο ΠΑΣΟΚ για τις ενδεχόμενες συνεργασίες με κόμματα της Αριστεράς, προκαλώντας νέο γύρο αντιπαράθεσης.
«Την στιγμή που η κυβέρνηση προσπαθεί να απαντήσει με πολιτικές στο σήμερα βλέπουμε την αντιπολίτευση την αξιωματική να συνομιλεί με τους πιο μαύρους πρωταγωνιστές του παρελθόντος», τόνισε ο Π. Μαρινάκης.
Από την πλευρά του, ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά την συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας του κόμματός του ζήτησε από τους βουλευτές του, να μην εμπλέκονται στο εξής σε συζητήσεις που θολώνουν το μήνυμα του ΠΑΣΟΚ.
Μετά τον Αντώνη Σαμαρά, υπέρ της υποψηφιότητας του Κωνσταντίνου Τασούλα τάχθηκε και ο ανεξάρτητος βουλευτής Μάριος Σαλμάς, ενώ ο ανεξάρτητος – προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ – βουλευτής Πέτρος Παππάς θα στηρίξει την υποψηφιότητα του Τάσου Γιαννίτση.