Από την επομένη των αμερικανικών εκλογών, ο πυρήνας της Ε.Ε. εμφάνισε εικόνα διάλυσης. Η κυβέρνηση της Γερμανίας γκρεμίστηκε και μπήκε στο 2025 οδεύοντας προς έκτακτες εκλογές και χωρίς ψηφισμένο προϋπολογισμό. Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας «έπεσε», αντικαταστάθηκε με μια ακόμα πιο μέτρια επιλογή, ενώ επίσης δεν έχει ψηφιστεί «κανονικός» προϋπολογισμός. Και η υποτιθέμενη «πρωθυπουργός της Ευρώπης» Φον ντερ Λάιεν παραμένει άφαντη από το πλάνο, με ανύπαρκτη παρουσία.
- Από τον Βασίλη Γαλούπη
Όσο η Κομισιόν πετούσε δεξιά κι αριστερά τα χρήματα των Ευρωπαίων φορολογουμένων για να εξυπηρετεί τους λομπίστες των Βρυξελλών, όλα έμοιαζαν εύκολα. Σ’ αυτό το πλαίσιο εντάχθηκε και η σκορπισμένη στους πέντε ανέμους βοήθεια προς την Ουκρανία για να ικανοποιηθεί ο χαμένος «πόλεμος» του Μπάιντεν.
Η καλοπέραση της Κομισιόν με τις σκανδαλώδεις μπίζνες της σε βάρος των φορολογουμένων διαταράχθηκε απότομα. Ξαφνικά, Γερμανία και Γαλλία απειλούνται με δασμούς ή αυξημένους αμυντικούς προϋπολογισμούς, που θα εξοντώσουν τις οικονομίες τους. Και ατόφιο ευρωπαϊκό έδαφος, όπως η Γροιλανδία, βρίσκεται στο στόχαστρο του Τραμπ.
Όσοι περιμένουν ότι η Ε.Ε. θα υπερασπιστεί με πάθος κάποτε τα ελληνικά σύνορα έναντι της Τουρκίας άκουσαν ψελλίσματα ως απάντηση στα σχέδια του Αμερικανού προέδρου. Ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας είπε: «Δεν υπάρχει προφανώς καμία αμφιβολία ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα άφηνε άλλες χώρες του κόσμου να επιτεθούν στα κυρίαρχα σύνορά της, όποιοι και αν είναι αυτοί». Το κακό για την Ευρώπη είναι πως δεν το πιστεύει ούτε ο ίδιος. Η εγκαταλειμμένη αμυντική ισχύς της Ε.Ε., όπως φάνηκε και στο Ουκρανικό, δεν πείθει.
Χθες, η Φον ντερ Λάιεν αναγκάστηκε να βγει από το καβούκι της, αλλά επέτεινε την ανασφάλεια των Ευρωπαίων πολιτών. Επιβεβαίωσε ότι είναι μια γραφειοκράτης χωρίς ηγετικές ικανότητες, με κοινότυπες διαπιστώσεις:
«Η συνεργατική παγκόσμια τάξη, που φανταζόμασταν πριν από 25 χρόνια, δεν έχει γίνει πραγματικότητα. Αντιθέτως, έχουμε εισέλθει σε μια νέα εποχή σκληρού γεωστρατηγικού ανταγωνισμού. Θα πρέπει να συνεργαστούμε για να αποφύγουμε μια παγκόσμια κούρσα προς τον πάτο. Δεν είναι προς το συμφέρον κανενός να σπάσουν οι δεσμοί στην παγκόσμια οικονομία».
Η πνιγμένη από σκάνδαλα διαφθοράς Γερμανίδα ξέρει μόνο από μπίζνες, αλλά όχι και από γεωπολιτική. Εξακολουθεί να βλέπει έναν παγκοσμιοποιημένο κόσμο, όταν το μοντέλο αυτό δέχεται τώρα, ξανά από τον Τραμπ, το -κατά πάσα πιθανότητα- τελειωτικό πλήγμα. Όλες οι ατζέντες που προωθούσε η Φον ντερ Λάιεν σκίζονται από προχθές πάνω στο Οβάλ Γραφείο, μία προς μία. Το βέβαιο είναι πως Κομισιόν, Βερολίνο και Παρίσι δεν εμπνέουν καμία εμπιστοσύνη ότι μπορούν να αντέξουν την ταυτόχρονη πίεση από Ουάσινγκτον και Μόσχα. Η πορεία της Ευρώπης στην πολιτική και οικονομική θύελλα μοιάζει χωρίς πυξίδα. Η Ευρώπη βρίσκεται στη μέση μιας τέλειας καταιγίδας. Δεν είναι μόνο η οικονομία της που παλεύει κόντρα, με αντίθετους ανέμους. Είναι και ότι οι ψηφοφόροι δείχνουν διάθεση να αλλάζουν τους ηγέτες τους όλο και πιο συχνά πια, αναζητώντας πιο δυναμικές πολιτικές. Μέσα σε αυτά τα βαριά νερά έρχεται και η υπερκαταιγίδα Τραμπ. Τα πρώτα δείγματα είναι ανησυχητικά, επειδή ο Αμερικανός πρόεδρος γνωρίζει πως η Ευρώπη είναι σε φάση αδυναμίας και απουσίας ηγετικών προσωπικοτήτων. Σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με την πρώτη του φορά στον Λευκό Οίκο, όταν ο Μακρόν παραδεχόταν πως «η Ευρώπη παραπαίει στην άκρη ενός γκρεμού» και ότι «το ΝΑΤΟ ήταν εγκεφαλικά νεκρό».
Η Γερμανία κατευθύνεται στις κάλπες στις 23 Φεβρουαρίου, αλλά μια νέα κυβέρνηση είναι απίθανο να αναλάβει τα καθήκοντά της πριν από τα τέλη Απριλίου. Και η Γαλλία αντιμετωπίζει τη βαθύτερη πολιτική κρίση της στην πρόσφατη Ιστορία. Η Πολωνία, μια άλλη από τις «μεγάλες» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πρόκειται να εκλέξει πρόεδρο τον Μάιο. Και η Φον ντερ Λάιεν είναι έξω από τα -οικονομικά- νερά της.
Οι παρεμβάσεις του Ίλον Μασκ βρίσκουν όλο και μεγαλύτερο αντίκτυπο στην Ευρώπη, ενώ οι Γροιλανδοί δείχνουν περισσότερο πρόθυμοι να απομακρυνθούν από τη Δανία απ’ όσο ίσως θα περίμενε κανείς. Ο Τραμπ θέλει να κλείσει το μέτωπο στην Ουκρανία, συμπιέζοντας κι άλλο την Ευρώπη, ενώ τα πλάνα επενδύσεων της Κομισιόν, όπως για την περιβόητη πράσινη ατζέντα, ήδη «καίγονται» από την πραγματικότητα. Μέσα σ’ όλα, ο Τραμπ θέλει να τροφοδοτεί με (ακριβότερο) LNG την Ευρώπη, κάτι που θα αυξήσει κι άλλο τον πληθωρισμό και το κόστος ζωής.
Η Ευρώπη δεν είναι καλή στο να αντιμετωπίζει ξένους αντιπάλους, ενώ η «τυφλή» επιλογή του Βερολίνου να εκδιώξει τη Βρετανία κοστίζει πλέον διπλά σε όλα τα επίπεδα. Η Ε.Ε. αντιμετωπίζει σε παθητικό ρόλο τρεις παγκόσμιες γεωπολιτικές δυνάμεις ταυτόχρονα – Ρωσία, Κίνα και ΗΠΑ. Και βρίσκεται ανάμεσα σε εμπορικούς και κανονικούς πολέμους τριγύρω της.
Δημοσκόπηση σε 24 χώρες από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων δείχνει ότι πολλές χώρες, όπως η Ινδία και η Ρωσία, πιστεύουν ότι η επιστροφή του Τραμπ είναι καλό νέο. Αντίθετα, οι Ευρωπαίοι είναι πανικόβλητοι. Οι ηγέτες της Ε.Ε. γνώριζαν ήδη ότι έπρεπε να χαράξουν μια νέα κοινή πορεία, αλλά, όπως πάντα, δεν συμφωνούσαν ποια θα μπορούσε να είναι αυτή. Ο χρόνος που είχε μπροστά της η Ευρώπη για να προετοιμαστεί ήταν πολύς, αλλά τώρα τελείωσε. Δυστυχώς για όλους μας, η Ε.Ε. οδεύει γυμνή σε ένα πολυμέτωπο πεδίο συγκρούσεων.
Πηγή: Εφημερίδα Δημοκρατία
Διαβάστε ακόμα:
- Βελγικό δικαστήριο αρνήθηκε να εκδικάσει την υπόθεση διαφθοράς της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
- Βραβεύεται η Ούρσουλα για την προώθηση(!) της ευρωπαϊκής ενότητας
- Η Ούρσουλα κηρύσσει τον πόλεμο στον Μασκ!
Διαβάστε την τριλογία ECLIPSE του John Shirley…