Είναι πια ένα συνηθισμένο μοτίβο. Κάθε φορά που ο Μητσοτάκης στριμώχνεται πραγματικά, κάνει μια εμφάνιση ως υποτίθεται «διασώστης» ο Σκέρτσος στα κανάλια. Πάντα με πρόθεση «πυροσβέστη», αλλά με το ίδιο αποτέλεσμα: εμπρηστικό! Το ίδιο συνέβη και χθες το πρωί, στην απόπειρα να τα… μπαλώσει μετά το φιάσκο της πρόσφατης πρωθυπουργικής συνέντευξης.
- Από τον Βασίλη Γαλούπη
Ο υπουργός Επικρατείας βρέθηκε σε τηλεοπτικό στούντιο για να πει, ως σκληρός λαϊκιστής, ότι «αν δεν ήμουν πολιτικό πρόσωπο, θα κατέβαινα και εγώ στην πορεία για τα Τέμπη». Εύλογα, ξέσπασαν αντιδράσεις στα social media, αφού η τοποθέτησή του εκλήφθηκε το λιγότερο ως προκλητική.
Το ακόμα πιο παράδοξο, όμως, είναι ότι ο Σκέρτσος αξιολογεί τον εαυτό του ως «πολιτικό».
Πολιτικός μπορεί να θεωρηθεί οποιοσδήποτε, με ή άνευ πτυχίων και ανεξαρτήτως ταλέντου ή επαγγελματικής κατάρτισης. Η μοναδική προϋπόθεση για να αποκτήσει καθένας την ιδιότητα του πολιτικού είναι να διεκδικήσει την ψήφο των πολιτών. Αν δεν πάρει αρκετές παραμένει «πολιτευτής», αν καταφέρει να μπει στη Βουλή αναβαθμίζεται σε «πολιτικό». Ο Σκέρτσος δεν υπήρξε ποτέ τίποτα από τα δύο.
Ο Σκέρτσος είναι απλά φίλος του Μητσοτάκη. Αυτό είναι, τελικά, και το μοναδικό… προσόν του για να εγκατασταθεί για πρώτη φορά στη ζωή του στο Μαξίμου, επί 5,5 χρόνια. Αρνείται να πάρει μέρος στις εκλογές, επειδή προφανώς δεν εμπιστεύεται τους πολίτες ότι θα εκτιμήσουν τον ελιτισμό του, και επιλέγει να εισχωρεί στην κυβέρνηση ως «φυτευτός».
Μη έχοντας σχέση με την πολιτική, ο Σκέρτσος, καλομαθημένος από τα διευθυντιλίκια στα γραφεία του Στουρνάρα και του Πικραμμένου, επιδίδεται σε παροιμιώδεις γκάφες όταν χρειάζεται να εκτεθεί στην κοινή γνώμη ως «αξιωματικός» του Κυριάκου. Ετσι και χθες.
Αν ο Σκέρτσος ήξερε τη δουλειά του, τότε θα γνώριζε πως στο χαρτοφυλάκιο ενός υπουργού κυβέρνησης δεν είναι να παραμυθιάζει τον κόσμο για όσα θα έκανε «αν δεν ήταν πολιτικό πρόσωπο», αλλά για όσα κάνει ως νο 2 του πρωθυπουργού. Ο Σκέρτσος έχει να παρουσιάσει μόνο μια «πολιτική» δραστηριότητά του για το θέμα των Τεμπών: αυτή του συνωμοσιολόγου.
Στις 28 Μαρτίου 2024 μίλησε στη Βουλή και είπε: «Το δήθεν μπάζωμα του χώρου είναι θεωρία συνωμοσίας που επιμένει να αγνοεί τον ανθρώπινο παράγοντα (σ.σ.: σταθμάρχη)».
Αυτή είναι η μέχρι τώρα συνεισφορά του λαϊκιστή Σκέρτσου για το έγκλημα των Τεμπών: να προκαλεί με fake news. Διότι μέχρι την Τετάρτη, και επί δύο ολόκληρα χρόνια, ήταν αυτός που μαζί με τον Μητσοτάκη χλεύαζαν τους πολίτες ότι τα περί μπαζώματος και εκρήξεων είναι συνωμοσιολογίες. Τελικά, η μοναδική συνωμοσία που στήθηκε και διακινήθηκε ήταν μέσα από το Μαξίμου. Ολοι το αντιλήφθηκαν πλέον, μετά την ταπεινωτική εμφάνιση και τις έμμεσες ή άμεσες παραδοχές του πρωθυπουργού στον Alpha.
Ο εξωκοινοβουλευτικός -και συχνά αντιθεσμικός με τις παρεμβάσεις του- Σκέρτσος λαΐκιζε ξεκάθαρα τον Μάρτιο, μιλώντας για λαϊκά δικαστήρια και θεωρίες συνωμοσίας, με ερωτήματα που σήμερα επιστρέφουν «μπούμερανγκ» στην ίδια την κυβέρνηση:
«Μας δίνεται η ευκαιρία να αποδείξουμε και ποιοι είμαστε, αλλά και με ποιον είμαστε. Με την αλήθεια και με τη μνήμη ή με τα λαϊκά δικαστήρια, με τις θεωρίες συνωμοσίας, με την οχλοκρατία και με τη λήθη;»
Βάσει της έγκυρης… πληροφόρησης και του… πολιτικού ενστίκτου, εκτίμησε τότε πως «η δίκη για τα Τέμπη ξεκινά εντός του 2024(!), μόνο ενάμιση χρόνο από το δυστύχημα. Για ποια συγκάλυψη και για ποια καθυστέρηση μιλάμε;». Για τις μονταζιέρες, που ήταν τότε στην επικαιρότητα, έκανε λόγο για χειραγώγηση της κοινής γνώμης: «Ολες αυτές οι δήθεν αποκαλύψεις θα είχαν ενδεχομένως νόημα εάν δεν είχε ομολογήσει ο σταθμάρχης το λάθος του».
Τώρα που είδε σχεδόν 1 εκατ. ανθρώπους στον δρόμο σε πάνω από 100 πόλεις της Ελλάδας, ο Σκέρτσος ξέχασε τα υποτιμητικά που έλεγε πέρυσι για τις αντιδράσεις του κόσμου περί «οχλοκρατιών» και «λαϊκών δικαστηρίων». Ξαφνικά, χθες άλλαξε απόψεις. «Είμαστε μαζί με την κοινωνία στα απόλυτα εύλογα και υγιή αιτήματά της και κανείς δεν θέλει τη συγκάλυψη».
Ομως, όπως πάντα, το καλύτερο το κρατούσε για το τέλος: «Αν είχα μια υπόνοια, την παραμικρή υπόνοια πως υπάρχει συγκάλυψη, θα είχα φύγει από την κυβέρνηση».
Δηλαδή, όλα αυτά τα χρόνια που είναι στο Μαξίμου ο Σκέρτσος δεν έχει δει καμία ενέργεια συγκάλυψης από την κυβέρνηση; Δεν άκουσε τον Κώστα Αχ. Καραμανλή να ψευδορκεί στην εξεταστική επιτροπή; Δεν πληροφορήθηκε ότι η κυβέρνηση απαγόρευσε να κατηγορηθεί για ψευδορκία, όπως τώρα και ο Καποτόρτο;
Δεν άκουσε ποτέ τον Τριαντόπουλο, που κι αυτός ήταν μαζί με τον Σκέρτσο εκείνο το διάστημα στο Μαξίμου ως υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ, τι πήγε να κάνει στη Λάρισα κατ’ εντολήν Μητσοτάκη; Δεν διάβασε τις ανακοινώσεις του Τριαντόπουλου, που παραδεχόταν ότι με εντολές του αλλοιώθηκε ο τόπος του δυστυχήματος; Ο Σκέρτσος δεν διακίνησε με πάθος όσα -εξαρχής ψευδή εν γνώσει όλων- είπε ο Μητσοτάκης για την εμπορική αμαξοστοιχία; Τρέλα πουλάει ο υπουργός; Ποιον προσπαθεί να κοροϊδέψει;
Η συγκάλυψη οργανώθηκε μέσα από το Μαξίμου, κι αυτό αποδεικνύεται απ’ όλα τα μέχρι τώρα ευρήματα, πορίσματα, ανακοινώσεις και καταθέσεις. Σήμερα, λοιπόν, που ο Σκέρτσος πληροφορείται τι συνέβη, μπορεί να ανοίξει την πόρτα και να φύγει. Για να δώσει μετά το «παρών», απελευθερωμένος από το βαρίδι του «πολιτικού προσώπου», στην επόμενη διαδήλωση κατά της κυβέρνησης για τα Τέμπη…
ΑΚΗΣ ΣΚΕΡΤΣΟΣ
Υπουργός Επικρατείας
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1976. Σπούδασε δημοσιογραφία στο ΑΠΘ και έκανε μεταπτυχιακό στο «λόμπινγκ»(!) στο «Τζ. Ουάσινγκτον» των ΗΠΑ. Προέρχεται από την Κεντροαριστερά. Διετέλεσε διευθυντής γραφείου του ΥΠΟΙΚ Στουρνάρα το 2012-2014, διευθυντής γραφείου του υπηρεσιακού πρωθυπουργού Πικραμμένου και γενικός διευθυντής του ΣΕΒ. Στις 9 Ιουλίου 2019 διορίστηκε, ως εξωκοινοβουλευτικός, υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ και τον Αύγουστο του 2021 αναβαθμίστηκε σε υπουργό Επικρατείας, πόστο που του ανατέθηκε και μετά τις εκλογές του 2023.
Πηγή: Εφημερίδα δημοκρατία