Φως στο παρασκήνιο των μεθοδεύσεων του Μεγάρου Μαξίμου για το δυστύχημα των Τεμπών ρίχνει σήμερα η «Εστία της Κυριακής», η οποία, με αφορμή την συνέντευξη που έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha την περασμένη Τετάρτη θέτει συγκεκριμένα και αμείλικτα ερωτήματα προς τον επικεφαλής της κυβέρνησης, ο οποίος εμφανίστηκε να παριστάνει τον ανίδεο για το τι συνέβη με το μπάζωμα, τι συνέβη με το παράνομο φορτίο της εμπορικής αμαξοστοιχίας και πώς σβήστηκαν τα επίμαχα βίντεο με τις φορτώσεις της από τα αρχεία του Οργανισμού Σιδηροδρόμων Ελλάδος.
- Από τον Μανώλη Κοττάκη, εφημερίδα «Εστία της Κυριακής»
Τα ερωτήματα που θέτουμε σήμερα είναι προϊόν επίπονου ρεπορτάζ που έγινε κατά τη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών με συνομιλίες με τους πρωταγωνιστές. Συναντηθήκαμε ή συνομιλήσαμε με τουλάχιστον επτά από τα πρόσωπα τα οποία περιλαμβάνονται στα κατηγορητήρια ή σχεδιάζονται να περιληφθούν σε αυτά, προκειμένου να αναζητηθούν οι απαραίτητες «Πολιτικές Ιφιγένειες», για να απομακρυνθούν οι πολιτικοί και νομικοί κίνδυνοι από το Μέγαρο Μαξίμου.
Επειδή τα ερωτήματα μας απηχούν την μία πλευρά και μπορεί να ισχύουν, αλλά μπορεί και όχι, τα θέτουμε δημοσίως στο φως της ημέρας και στην άλλη πλευρά, αναμένοντας απαντήσεις από την ίδια. Η σοβαρότητα του θέματος το επιβάλλει.
- Ερώτημα πρώτο: γιατί η κυβέρνηση έξι ολόκληρα χρόνια μετά από την ψήφιση του νέου Συντάγματος με το οποίο καθιερώνεται εικοσαετής παραγραφή για τα αδικήματα των υπουργών και πρωθυπουργών δεν έχει εισαχθεί ακόμα στο κοινοβούλιο προς ψήφιση ο εκτελεστικός νόμος για την αναθεώρηση του παλαιού νόμου περί ευθύνης υπουργών ο οποίος ανατρέχει στο 2003 από την περίοδο του Κώστα Σημίτη; Γιατί ισχύει ακόμη ο παλαιός νόμος και οι παλαιές παραγραφές εξπρές;
- Ερώτημα δεύτερο: είναι αλήθεια ναι ή όχι ότι ο πρωθυπουργός εκμυστηρεύτηκε σε έναν εκ των βασικών προσώπων της υποθέσεως ότι η η σύσταση της εξεταστικής επιτροπής και όχι προανακριτικής από την πρώτη ώρα τον διευκόλυνε, ώστε να κερδίσει πολιτικό χρόνο, για να φύγουν από το κάδρο οι υποκλοπές μέχρι να κριθούν σε πρώτο χρόνο οι ευρωπαϊκές φιλοδοξίες του; (αυτές διευκρινίστηκαν στο Νταβός σε συνάντηση του με την Πρόεδρο της Κομισιόν, τον Δεκέμβριο του 2023 και μετατέθηκαν για το 2026).
- Ερώτημα τρίτο: είναι αλήθεια ότι ο πρώην υπουργός Κώστας Καραμανλής επέμεινε από την πρώτη ώρα για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής αλλά η πρόταση του αυτή απορρίφθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς προκρινόταν η εξεταστική που θα εξαφάνιζε από την επικοινωνιακή ατζέντα τις υποκλοπές, κάτι που ο ίδιος αγνοούσε;
- Ερώτημα τέταρτο: είναι αλήθεια ότι ο πρωθυπουργός είχε το περασμένο φθινόπωρο στο Μέγαρο Μαξίμου συνάντηση με τον τέως περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστό, ο οποίος φέρεται να του διαμαρτυρήθηκε μετά την καταδίκη του για τον «Ιανό» με την φράση «γιατί με “δίνετε”, αφού δεν έχω καμία σχέση με το μπάζωμα;». Είναι αλήθεια ότι στην ίδια συνάντηση ο κύριος Αγοραστός φέρεται να του διαμαρτυρήθηκε επικαλούμενος σχετικές πληροφορίες ότι η κυβέρνηση συμφωνεί με το σπάσιμο της δίκης των Τεμπών στα δύο, για να προηγηθεί η δίκη για το μπάζωμα και για να προσφερθούν βορρά στο κοινό καταδικασθέντες, ο ίδιος, ο υφυπουργός Χρήστος Τριαντόπουλος, και ο Επικεφαλής της πολιτικής προστασίας (με καλές σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ) κύριος Παπαγεωργίου; Είναι αλήθεια ότι ο πρωθυπουργός τού απάντησε ότι πράγματι το μπάζωμα δε συσχετίζεται με την κυρία υπόθεση και τίποτε δεν εμποδίζει την δικαιοσύνη, εφόσον, το κρίνει να σπάσει την δίκη στα δύο;
- Ερώτημα πέμπτο: γιατί η κυβέρνηση δεν διέψευσε ποτέ το πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της «Εστίας της Κυριακής» που υποστήριζε ότι η κυβέρνηση επιδίωξε στο παρασκήνιο το διορισμό του τέως αναπληρωτή Υπουργού Επενδύσεων Γιάννη Τσακίρη σε θέση αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, προκειμένου να έχει ποινική ασυλία; ( ο κύριος Τσακίρης υπέγραψε την την υπουργική απόφαση εκταμίευσης 682.000 € για το μπάζωμα από χρήματα που προορίζονταν για … επενδύσεις και φέρεται να έχει ποινική ευθύνη. Στην απόφαση του οριζόταν σαφώς ότι δόθηκαν εντολές στην περιφερειακή ενότητα Λάρισας για το μπάζωμα και δεν ήταν δική της απόφαση. Αυτή η απόφαση ανακλήθηκε ένα χρόνο μετά με νεότερη για να απαλλαγεί πλήρως από τυχόν ποινικές ευθύνες ο κύριος Τσακίρης ) .
Ο νόμος περί ευθύνης υπουργών
Τα ερωτήματα είναι πολλά. Ας ξεκινήσουμε πρώτα με το σκάνδαλο του νόμου περί ευθύνης υπουργών. Όσους εκτελεστικούς νόμους επειγόταν η κυβέρνηση να εγκριθούν από το κοινοβούλιο, μετά την αναθεώρηση του Συντάγματος του 2019, τούς έχει ψηφίσει. Ή αποπειράθηκε να τους ψηφίσει. Τρανταχτό παράδειγμα η ψήφος των αποδήμων στις ευρωεκλογές και τις εθνικές εκλογές.
Ένας εκτελεστικός νόμος του Συντάγματος όμως δεν έχει εισαχθεί ακόμη προς ψήφιση και το ενδιαφέρον είναι ότι, παραταύτα, η κυβέρνηση κομπορρημονεί δημοσίως προς τους πολίτες (οι οποίοι αγνοούν το νομικό υπόβαθρο) ότι εκείνη άλλαξε τις παραγραφές για τα πολιτικά πρόσωπα και ιδίως τους υπουργούς σε εικοσαετή. Πράγματι αυτό συνέβη με εισήγηση του θαρραλέου -υπουργού Επικρατείας τότε- Γιώργου Γεραπετρίτη.
Μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών όμως η κυβέρνηση έντρομη συνειδητοποίησε ότι όλα τα πολιτικά πρόσωπα που τυχόν εμπλέκονται σε αυτές δεν θα κοιμούνται ήσυχα για τα επόμενα 20 χρόνια ειδικώς όταν θα έχουν απομακρυνθεί από την εξουσία. Έτσι ανέστειλε με συνοπτικές διαδικασίες την ψήφιση του νέου νόμου περί ευθύνης υπουργών ο οποίος θα αντικαθιστούσε τον σχετικό νόμο 3126/ 2003 ο οποίος ψηφίστηκε επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη και επί υπουργίας του αείμνηστου Φίλιππου Πετσάλνικου.
Ο νόμος εκείνος καθιέρωνε παραγραφές εξπρές για τους υπουργούς και το έκανε βεβαίως διότι όπως απεδείχθη και αργότερα ο Σημίτης και το επιτελείο του γνώριζαν τι σκάνδαλα είχαν κάνει οι υπουργοί του περιβάλλοντος του και άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και αυτό που κρίθηκε επείγον τότε ήταν να παραγράφουν το συντομότερο δυνατόν τα σκάνδαλα των ΠΑΣΟΚ. Το αν η δικαιοσύνη αργότερα κατάφερε να παραπέμψει τον Άκη Τσοχατζόπουλο τον Γιάννο Παπαντωνίου τον Τάσο Μαντέλη και άλλους αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι κίνησε την διαδικασία δίωξης τους με βάση το νόμο για το ξέπλυμα χρήματος που είχε πολύ μεγαλύτερη παραγραφή και δε χρειάζεται άδεια της Βουλής και όχι με τον κλασικό νόμο περί ευθύνης υπουργών.
Αυτές οι παλαιές παραγραφές που προέβλεπε ο νόμος του ΠΑΣΟΚ ανακαλύφθηκε εν έτει 2021 όταν ξέσπασε το σκάνδαλο των υποκλοπών ότι ήταν πολύ βολικές και για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Καθώς μετά από δύο συνόδους της Βουλής σύμφωνα με την με την αποσβεστική προθεσμία που προβλέπει το παλαιό Σύνταγμα τα όποια αδικήματα ακόμη και τυχόν του πρωθυπουργού παραγράφονται. Έτσι υπό το βάρος της συνειδητοποίησης ότι το νέο Σύνταγμα με την εικοσαετή παραγραφή στρεφόταν εναντίον και της ίδιας της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ελήφθη μία στρατηγική απόφαση.
Να μην ψηφιστεί ο εκτελεστικός νόμος που θα εναρμονίζει την εικοσαετή παραγραφή του Συντάγματος με την παραγραφή που προβλέπει ο κοινός νομοθέτης. Η σκέψη που κάνει ο κοινός πολίτης ότι το Σύνταγμα υπερισχύει του απλού νόμου είναι λάθος. Πριν λάβει η κυβέρνηση αυτήν την απόφαση συμβουλεύτηκε συνταγματολόγους και ποινικολόγους, οι οποίοι της είπαν ότι επί συγκρούσεως δύο διαφορετικών διατάξεων, μιας του Συντάγματος και μίας του κοινού νομοθέτη, σε περίπτωση παραπομπής πολιτικού προσώπου υπερισχύει αυτή που είναι ευνοϊκή για τον κατηγορούμενο. Δηλαδή ο νόμος του 2003 που εξασφαλίζει παραγραφή εξπρές.
Με την καθυστέρηση που προκάλεσε η εξεταστική επιτροπή στην σύσταση της προανακριτικής και με την εξαφάνιση της υπόθεσης των Τεμπών από την τηλεοπτική ατζέντα –τα κανάλια αρνήθηκαν να παραλάβουν το ηχητικό ντοκουμέντο «δεν έχω οξυγόνο» από την Μαρία Καρυστιανού και να το μεταδώσουν όπως κατήγγειλε η ίδια χθες σε συνέντευξη της στην εφημερίδα «Θεσσαλονίκη»– φτάσαμε στο σωτήριον έτος 2025.
Με βάση τη νομοθεσία η παραγραφή για τα πολιτικά πρόσωπα που κατηγορούνται για την υπόθεση των Τεμπών λήγει σε αυτή τη σύνοδο της Βουλής, το αργότερο τον Ιούνιο. Κατά άλλους στις 26 Μαρτίου 2025
Προσχηματική η σύσταση προανακριτικής
Η τυχόν σύσταση της προανακριτικής επιτροπής για την οποία θα χρειαστεί διαβιβαστικό «αμελλητί» από τον ανακριτή κατά το 86 του Συντάγματος είναι λοιπόν προσχηματική γιατί είναι βέβαιον ότι μέχρι τον Ιούνιο η προανακριτική δεν θα έχει προλάβει να καταλήξει σε πόρισμα και η Βουλή δεν θα έχει προλάβει να στείλει την υπόθεση στο Ειδικό Δικαστήριο. Πόσω μάλλον όταν ο ανακριτής εκμυστηρεύεται σε δημοσιογράφους ότι θα διαβιβάσει την δικογραφία για πολιτικά πρόσωπα αφού καταθέσουν δύο διευθυντές του υπουργείου Μεταφορών.
Τους οποίους «καλεί» από… πέρυσι όπως θα διαπιστώσει κανείς ανατρέχοντας στα σχετικά πρωτοσέλιδα της εφημερίδας «Εστία» . Πιθανή παραπομπή των όποιων πολιτικών προσώπων στο Ειδικό Δικαστήριο μετά τον προσεχή Ιούνιο (η κυβέρνηση άφησε να διαρρεύσουν στο διαδίκτυο και τα ονόματα των Γιώργου Γεραπετρίτη και Γιώργου Καραγιάννη, υπουργού και υφυπουργού αντιστοίχως), θα έχει ως αποτέλεσμα να κληθεί το Τριμελές δικαστικό συμβούλιο του ανώτατου δικαστηρίου μας να κρίνει το θέμα της παραγραφής και ιδιαίτερα την σύγκρουση μεταξύ του Συντάγματος και του κοινού νομοθέτη.
Με πιθανότερο να κρίνει παραγεγραμμένο ό,τι έχει παραπεμφθεί. Όμως ο πρωθυπουργός θα έχει καταφέρει να διασύρει μερικά πρόσωπα για να εκτονωθεί η λαϊκή οργή και θα έχει προστατεύσει τον εαυτό του από ενδεχόμενες νομικές συνέπειες. Ήδη με την άγνοια που δήλωσε για το παράνομο φορτίο και τις ευθύνες που έριξε στους Ιταλούς (μελετά ακόμη και επανακρατικοποίηση του ΟΣΕ για να τους φορτώσει το τυχόν λαθρεμπόριο), με την άγνοια που δήλωσε για το μπάζωμα (και τις ευθύνες που έριξε σε επιχειρησιακές αποφάσεις) και με την άγνοια για την διαγραφή το βίντεο φόρτωσης της εμπορικής αμαξοστοιχίας (και τις ευθύνες που έριξε στην Αστυνομία) χάραξε την προσωπική πολιτική και νομική υπερασπιστική του γραμμή.
Το κυρίως σκάνδαλο του δυστυχήματος δεν είναι η σύμβαση 717. Ο Άρειος Πάγος άλλωστε θεωρεί ότι η αιτιώδης συνάφεια μεταξύ της σύμβασης 717 και του δυστυχήματος διακόπηκε με τις ενέργειες του σταθμάρχη. Προφανώς και είναι μέγα θέμα αλλά πολιτικά όχι το πρωτεύον.
Το κυρίως σκάνδαλο είναι η εμπορική αμαξοστοιχία ,το παράνομο φορτίο και το ενδεχόμενο λαθρεμπόριο καυσίμων. Η φωτιά από τα καύσιμα αφαίρεσε 27 από τις 57 ζωές . Δυστυχώς τα Τέμπη είναι μία μπάμπουσκα. Από το σκάνδαλο της ασφάλειας των σιδηροδρόμων ξεπηδά ένα μεγαλύτερο σκάνδαλο, της πιθανής λαθραίας διακίνησης καυσίμων που προκάλεσε τους επιπλέον θανάτους νέων ανθρώπων. Προφανώς τιμούμε την μνήμη και των 57.
Όσον αφορά το αντικείμενο αυτής της προανακριτικής επιτροπής είναι προφανές ότι θα επιχειρηθεί να επικεντρωθεί κυρίως στο μπάζωμα και στην σύμβαση 717 τις παρατάσεις της οποίας το Ελεγκτικό Συνέδριο έκρινε προθύμως νόμιμες και δευτερευόντως στο παράνομο φορτίο για το οποίο τα περισσότερα στοιχεία έχουν εξαφανιστεί. Και αποτελούν όπως παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός αιτία θανάτου πολλών νέων ανθρώπων.
Ο πανικόβλητος κύριος Μητσοτάκης θέλει να προσφέρει θυσία Ιφιγένεια στον λαό τον πρώην υπουργό Κώστα Καραμανλή, το έγκλημα του οποίου είναι ότι υπέγραψε την παράταση της σύμβασης 717 αλλά, όπως είναι γνωστό στους παροικούντες, βασιζόταν σε γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας της ΕΡΓΟΣΕ. Δεν λειτούργησε αυτοτελώς.
Ανάμεσα στα ερωτήματα όμως που θα πρέπει να απαντήσει αυτή η προανακριτική επιτροπή είναι και το αν τυχόν υπάρχει mail κορυφαίου υπουργού του Μεγάρου Μαξίμου προς κορυφαίο ηγετικό στέλεχος της ΕΡΓΟΣΕ το οποίο του ζητούσε εγγράφως να παρατείνει την ισχύ της σύμβασης 717 και για ποιο λόγο. Η πληροφορία αυτή διακινείτο μεταξύ μελών του Υπουργικού Συμβουλίου προ εξαμήνου, άγνωστο αν ισχύει.
Αν είναι έτσι, ίσως εξηγηθεί για ποιο λόγο κορυφαίοι οικονομικοί παράγοντες τις χώρας που δεν είχαν έννομο συμφέρον για την υπόθεση μετά την άσκηση διώξεων κατά των στελεχών της ΕΡΓΟΣΕ από την οικονομική εισαγγελία ανέλαβαν το βάρος να καταβάλλουν τις εγγυήσεις ορισμένων κατηγορουμένων (μετά την αποκάλυψη της υποθέσεως από την «Εστία» και μετά την δραματική μείωση των ποσών εγγυοδοσίας με νεότερη απόφαση της δικαιοσύνης, οι επιχειρηματίες έκαναν πίσω).
Το «σπάσιμο» της δικογραφίας
Μεγάλη σημασία με βάση τον αρχικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, πριν προκύψουν οι μεγάλες διαδηλώσεις, είχε το «σπάσιμο» της δικογραφίας, με στόχο να προταχθεί η υπόθεση του μπαζωμάτων από την κυρία υπόθεση που είναι η σύγκρουση των αμαξοστοιχιών και το παράνομο φορτίο. Η «Εστία» έχει καιρό πληροφορίες τις οποίες δημοσίευσε στα πρώτα φύλλα της μετά την είσοδο της νέας χρονιάς χωρίς ποτέ να διαψευστούν από κανέναν ότι η κυβέρνηση δεν διαφωνεί με τυχόν απόφαση το σπάσιμο της δικογραφίας με την επίκληση της παραγραφής.
Με το επιχείρημα ότι είναι πλημμέλημα και ότι έχει πολύ συντομότερη παραγραφή από τα άλλα αδικήματα. Ακριβές μεν, βολικό δε. Γιατί η παραγραφή είναι πενταετής. Υπάρχει χρόνος.
Στην πραγματικότητα το Μέγαρο Μαξίμου θα θέλει να «θυσιάσει» τον περιφερειάρχη Κώστα Αγοραστό, ο οποίος καταδικάστηκε για τον «Ιανό» από δικαστήριο του οποίου ο πρόεδρος κρινόταν για αρεοπαγίτης (παρά την αθωωτική πρόταση του εισαγγελέα), τον Υπεύθυνο της πολιτικής προστασίας στο συντονιστικό όργανο κύριο Παπαγεωργίου και και τον τότε υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστο Τριαντόπουλο, ο οποίος σύμφωνα με μαρτυρίες «είχε το βασικό πρόσταγμα στο πεδίο».
Είχε μεταβεί τότε στα Τέμπη συνοδευόμενος και από στέλεχος του επικοινωνιακού επιτελείου του Μεγάρου Μαξίμου! Ο κύριος Τριαντόπουλος έκανε μάλιστα το λάθος από απειρία να αποκαλύψει το ρόλο του σε συνέντευξη που έδωσε στην τοπική εφημερίδα της Λάρισας «Ελευθερία».
Από το κάδρο του μπαζώματος λείπει ο αναπληρωτής υπουργός επενδύσεων κύριος Τσακίρης, ο οποίος μετά τις εκλογές του 2023 έμεινε εκτός κυβέρνησης και χωρίς ποινική ασυλία. Είναι ο άνθρωπος που υπέγραψε την εκταμίευση 682.000€ από τον προϋπολογισμό των επενδύσεων για το μπάζωμα και στην απόφαση του την οποία αποκάλυψε η «Εστία» αναγράφεται ρητώς ότι στην Σύσκεψη του συντονιστικού οργάνου «δόθηκαν εντολές προς την περιφερειακή ενότητα Λάρισας» για το μπάζωμα.
Έντρομοι στο Μαξίμου από το γεγονός ότι ο κύριος Τσακίρης δεν είχε ποινική ασυλία προώθησαν σιωπηρώς την υποψηφιότητά του και πέτυχαν τον διορισμό του στην θέση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για την οποία έχει ποινική ασυλία. Η εφημερίδα μας αποκάλυψε όλο το παρασκήνιο για το διορισμό του στην εκπνοή του 2024 και η απάντηση της κυβέρνησης αλλά και του ίδιου ήταν η σιωπή. Δηλαδή η πλήρης επιβεβαίωση του δημοσιεύματος μας.
Η «Εστία της Κυριακής» θα περιμένει απάντηση στα ερωτήματα της αλλά μέχρι τότε είναι απολύτως προφανές γιατί ο πρωθυπουργός εφαρμόζει την πανομοιότυπη τακτική του «με παραπλάνησαν», «όλα έγιναν εν αγνοία μου» στην υπόθεση των Τεμπών όπως ακριβώς έπραξε και στην υπόθεση των υποκλοπών. Πρόκειται για modus operandi.
Στοιχειώδης σύγκριση και αντιπαραβολή των συνεντεύξεων που δόθηκε σε τηλεοπτικούς σταθμούς και για την υπόθεση των υποκλοπών και για την υπόθεση των Τεμπών παραπέμπει σε ένα κοινό μοτίβο: του πρωθυπουργού, ο οποίος δεν γνωρίζει βασικές πληροφορίες για ευαίσθητα ζητήματα που αφορούν τη λειτουργία της χώρας είτε είναι για τις ατομικές ελευθερίες των πολιτών είτε είναι η προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών. Προτιμά να είναι ανίδεος συνένοχος. Κυριάκος Νίξον.
- ΥΓ 1 Η αντιπολίτευση ως φαίνεται είναι συμπαίκτης του πρωθυπουργού και δεν έλαβε το μήνυμα υπέρβασης της από τις διαδηλώσεις. Ο εκβιαζόμενος Νίκος Ανδρουλάκης ανήγγειλε πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης και στο Μέγαρο Μαξίμου ήδη πανηγυρίζουν για την χείρα βοηθείας που τους προσφέρεται. Κορυφαία προσωπικότητα της Αριστεράς θεωρούσε μέχρι πρόσφατα ότι «η Καρυστιανού αποπροσανατολίζει την έρευνα με την εμμονή της στο παράνομο φορτίο της εμπορικής…».
- ΥΓ 2 Ο Γιώργος Γεραπετρίτης δεν ορκίστηκε ποτέ Υπουργός Μεταφορών και δεν υπέγραψε καμία σύμβαση. Μεταβίβασε την αρμοδιότητα στο Υπουργείο Επικρατείας. Προφύλαξε τον εαυτό του μετά την πικρή εμπειρία του ως μέλος του ΔΣ του ΟΤΕ το 2004. Δύσκολη η παραπομπή του.
- ΥΓ 3 Επειδή ο πρωθυπουργός μίλησε για «κυματισμούς» στο Υπουργικό Συμβούλιο της Παρασκευής, τού αφιερώνουμε το εικαστικό έργο του Ιάπωνα καλλιτέχνη Κατσουσίκα Χοκουσάι με τίτλο «το Μεγάλο Κύμα».