Ο φόβος ότι με τον ανασχηματισμό μπορεί να χάσει τη θέση του, οι πληροφορίες ότι το υπουργείο του οποίου ηγείται θα διαχωριστεί στα δύο και οι αυστηρές συστάσεις από το Μέγαρο Μαξίμου ότι πρέπει να βγει και να μιλήσει για τις αλλαγές που έχουν γίνει στον σιδηρόδρομο μετά την τραγωδία των Τεμπών έχουν κάνει τον υπουργό Μεταφορών και Υποδομών Χρήστο Σταϊκούρα να πάρει σβάρνα τα κανάλια τις τελευταίες μέρες και να λέει πως «έχουμε πιο ασφαλείς μετακινήσεις σε σχέση με το παρελθόν».
Όμως ο ίδιος δεν μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά ούτε για το τι μεταφέρουν τα τρένα ούτε για το αν υπάρχει απόλυτη ασφάλεια στις μεταφορές!
Μιλώντας για τις εξελίξεις στον ελληνικό σιδηρόδρομο μετά την τραγωδία των Τεμπών και σε μια προσπάθεια να καλυφθεί, ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε χθες στην ΕΡΤ πως δύο ήταν οι βασικές ευθύνες του από το καλοκαίρι που ανέλαβε. «Η πρώτη αφορά τα Τέμπη και η δεύτερη τον γενικότερο εκσυγχρονισμό του σιδηροδρομικού δικτύου» τόνισε ο υπουργός Μεταφορών.
Αναφερόμενος στο θέμα του ελέγχου του φορτίου στις εμπορικές αμαξοστοιχίες κάλυψε το υπουργείο Μεταφορών για την περίοδο της τραγωδίας, καθώς υποστήριξε ότι υπεύθυνοι είναι ο αποστολέας και ο μεταφορέας.
Ωστόσο ο ίδιος πριν από δύο μέρες μιλώντας στον Σκάι άφησε εμβρόντητους όσους τον άκουγαν να λέει -δύο χρόνια μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών- πως δεν μπορεί να βάλει και το χέρι του στη φωτιά για την ασφάλεια στα τρένα και για το τι μεταφέρουν!
Απαντώντας στην ερώτηση «δεν μπορείτε να βάλετε το χέρι σας στη φωτιά για το αν διακινούνται παράνομα φορτία με τα τρένα, μπορείτε;», είπε: «Μα ποιος μπορεί να το βάλει… από τη στιγμή που βλέπετε ότι υπάρχει μία προανάκριση η οποία διενεργείται».
«Δηλαδή όποιος θέλει κάνει ό,τι θέλει, αυτό λέτε;» ήταν η νέα ερώτηση, με τον υπουργό να απαντά «προσπαθούμε διαρκώς να βοηθάμε την ασφάλεια των μεταφορών».
Κι εκεί που τίναξε τα πάντα στον αέρα ήταν όταν πρόσθεσε το εξής: «Απόλυτη ασφάλεια στις μεταφορές δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο. Στην Ουαλία 21/10/24 που λειτουργούσαν τα συστήματα ETMS έγινε σύγκρουση. Στο Στρασβούργο πριν από λίγες εβδομάδες έγινε σύγκρουση τραμ. Σημαίνει ότι υπάρχει και ο ανθρώπινος παράγοντας».
Χθες στην ΕΡΤ ο κ. Σταϊκούρας επεσήμανε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την αναβάθμιση της ασφάλειας των σιδηροδρομικών μεταφορών. «Σήμερα έχουμε πια πιο ασφαλείς μετακινήσεις απ’ ό,τι στο παρελθόν» είπε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, συμπληρώνοντας ότι «η βελτίωση του σιδηροδρομικού δικτύου είναι μια διαρκής διαδικασία που απαιτεί συνεχή παρακολούθηση και αναβάθμιση» και θέλει «υπομονή και επιμονή ώστε να υλοποιήσουμε αυτές τις πρωτοβουλίες».
Πηγή: Εφημερίδα «δημοκρατία»
Δείτε επίσης:
- Ο Σταϊκούρας δεν πρόκειται να «φάει» τη σφαίρα για να σώσει τον Μητσοτάκη
- Μήνας αποφάσεων για την κυβέρνηση: Έρχεται σαρωτικός ανασχηματισμός;