Τέμπη: Κατεπείγουσα αίτηση των συγγενών θυμάτων στον Κακλαμάνη για τις «θαμμένες» δικογραφίες

Must Read

Την ώρα που σφίγγει ο κλοιός για το έγκλημα στα Τέμπη, συγγενείς θυμάτων απέστειλαν κατεπείγουσα αίτηση στον πρόεδρο της Βουλής Νικήτα Κακλαμάνη ζητώντας να ενημερωθούν αναλυτικά για τις δικογραφίες που όπως καταγγέλλεται «θάφτηκαν» στο συρτάρι του πρώην προέδρου Κωνσταντίνου Τασούλα.

Η επιστολή των συγγενών και συγκεκριμένα των Μαρία Καρυστιανού, Παύλος Ασλανίδης, Έλλη Παυλίδη, Σωκράτης Παυλίδης, Βασίλης Παυλίδης, Μιρέλα Ρούτσι, Πάνος Ρούτσι, Γιώργος Τσακλίδης, Ελένη Βασάρα κοινοποιείται σε όλους τους βουλευτές.

Όπως σημειώνουν οι συγγενείς που υπογράφουν την αίτηση, «η τραγωδία αυτή αποτελεί τρανό παράδειγμα των απότοκων της υποβάθμισης των σιδηροδρόμων, της ανυπαρξίας συστημάτων ασφάλειας, σηματοδότησης, τηλεδιοίκησης, επικοινωνίας, του μειωμένου και με ανεπαρκή εκπαίδευση και εμπειρία προσωπικού, αλλά και της διαπλοκής και σειράς εγκληματικών ενεργειών που συγκαλύπτονται συστηματικά».

Μάλιστα, επισημαίνουν ότι με βάση τις δικογραφίες που έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή «προκύπτουν ερευνητέες ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων και άρα προεχόντως έπρεπε αυτές να έχουν διερευνηθεί».

Συγκεκριμένα αναφέρουν:

«Το «μπάζωμα» του τόπου του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, μέσα από το οποίο “επιτεύχθηκε” η καταστροφή κρίσιμου αποδεικτικού υλικού. Τα οστά και τα προσωπικά αντικείμενα των νεκρών μας πετάχτηκαν σε παρακείμενα οικόπεδα, ενώ πολλά από αυτά που βρέθηκαν, παραμένουν ακόμα αταυτοποίητα, όπως αναφέρεται και σε σχετικές τεχνικές εκθέσεις.

Η αλλοίωση αποδεικτικών στοιχείων, όπως συνομιλίες μεταξύ των μηχανοδηγών, σταθμαρχών και άλλων εργαζομένων στο σιδηρόδρομο καθώς και βίντεο, τα οποία παραδόθηκαν στον ορισθέντα Ειδικό Εφέτη Ανακριτή παραποιημένα.

Η παντελής απουσία συστημάτων ασφαλείας, παρά τη χρηματοδότηση των αρμόδιων φορέων από την Ευρωπαϊκή Ένωση με εκατομμύρια ευρώ για την εγκατάσταση και τη λειτουργία των συστημάτων αυτών. Εξαιτίας της μη λειτουργίας της σηματοδότησης, της τηλεδιοίκησης και του ETCS που θα ενεργοποιούσε αυτομάτως την αυτόματη πέδηση, το αποτέλεσμα ήταν οι δύο αμαξοστοιχίες να κινούνται στην ίδια γραμμή, με αντίθετη κατεύθυνση και να προκληθεί η θανατηφόρα σύγκρουση.

Η ύπαρξη άμεσα ερευνητέου παράνομου φορτίου χημικών στην εμπορική αμαξοστοιχία, το οποίο προκάλεσε σειρά εκρήξεων και πυρκαγιά που έκαψε ζωντανούς περί τους 30 επιβάτες, που συνεπώς δεν πέθαναν από τη σύγκρουση, αλλά κάηκαν ζωντανοί, όπως προκύπτει από τεκμηριωμένες πραγματογνωμοσύνες και επιβεβαιώνουν τα ηχητικά από τα κινητά τηλέφωνά τους, που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Παράλληλα, στην αίτηση σημειώνουν ότι με βάσει δικογραφίες που έχουν διαβιβαστεί στη Βουλή «προκύπτουν ερευνητέες ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων και άρα προεχόντως έπρεπε αυτές να έχουν διερευνηθεί» και έτσι θέτουν τα παρακάτω ερωτήματα στον Νικήτα Κακλαμάνη και εν συνόλω την εθνική αντιπροσωπεία:

1. Ποια ακριβώς ημερομηνία διαβιβάστηκε και πρωτοκολλήθηκε στην Ελληνική Βουλή ως εισερχόμενη εκάστη από τις σχετιζόμενες με το Έγκλημα των Τεμπών Μηνύσεις/Εγκλήσεις/Μηνυτήριες Αναφορές/Δικογραφίες, οι οποίες διαβιβάστηκαν από τις Εισαγγελικές/Ανακριτικές Αρχές και τον Υπουργό Δικαιοσύνης ή κάθε άλλη Αρχή κατά το άρθρο 86 Συντάγματος;

2. Ποια Εισαγγελική ή Δικαστική Αρχή διαβίβασε πρωτογενώς εκάστη εκ των ανωτέρω υπό τον αριθμό 1. Μηνύσεων/Εγκλήσεων/Μηνυτήριων Αναφορών/ Δικογραφιών; Πότε εκάστη εξ αυτών διαβιβάστηκε στον Άρειο Πάγο, πότε εν συνεχεία ο Άρειος Πάγος διαβίβασε εκάστη εξ αυτών στον Υπουργό Δικαιοσύνης και πότε ακριβώς ο Υπουργός Δικαιοσύνης διαβίβασε εκάστη εξ αυτών στην Ελληνική Βουλή;

3. Ποια η ακριβής πορεία εκάστης εκ των ανωτέρω υπό τον αριθμό 1. Μηνύσεων/Εγκλήσεων/Μηνυτήριων Αναφορών/Δικογραφιών από τη διαβίβασή της στη Βουλή και μέχρι σήμερα, ποια τα επιμέρους στάδια της καθ’ οιονδήποτε τρόπο γνωστοποίησης ή επεξεργασίας της, και σε ποιο στάδιο εκάστη εξ αυτών σήμερα εκκρεμεί;».

«Δεν αποκρύφθηκε απολύτως τίποτα» λέει ο Κακλαμάνης

«Δεν αποκρύφθηκε απολύτως τίποτα» απάντησε ο πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλή.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ, ο κ. Κακλαμάνης δήλωσε ότι «μόνο η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας έχει την αρμοδιότητα να αποφασίσει, αφού τεθεί σχετικό ζήτημα και μετά από σχετική συζήτηση, περί του πρακτέου». Σημείωσε, επίσης, ότι «όλες οι δικογραφίες που έχουν έλθει στη Βουλή έχουν ανακοινωθεί στην Ολομέλεια της Βουλής και ότι, εξ’ όσων γνωρίζω, δεν υπάρχει κατάλογος ποινικών δικογραφιών στην Ειδική Γραμματεία του προέδρου της Βουλής πέραν του προβλεπόμενου βιβλίου εισερχομένων. Τα συμπληρωματικά έγγραφα που έρχονται προς συσχέτιση άλλης ήδη ανακοινωθείσας δικογραφίας, δεν ανακοινώνονται τουλάχιστον από το 2005 και μετά, από κανέναν Πρόεδρο Βουλής». «Ουδέποτε έγγραφο συμπληρωματικό ανακοινώθηκε. Απλά ενσωματώνεται στην κύρια δικογραφία. Οποιοσδήποτε συνάδελφος από την αντιπολίτευση ήθελε, μπορούσε να δει τη δικογραφία», πρόσθεσε. Μάλιστα, τόνισε ότι τα διαβιβαστικά των εισαγγελέων ανέφεραν πως αυτά τα έγγραφα αποστέλλονταν στη Βουλή προκειμένου να «συσχετιστούν» στην ήδη υποβληθείσα δικογραφία του Μαΐου. «Επομένως δεν αποκρύφθηκε απολύτως τίποτα», επεσήμανε ο κ. Κακλαμάνης.

Δείτε επίσης:

Βουλή: Ο Κακλαμάνης απέρριψε τη Ζωή – Και η Ντόρα στήριξε τον Τασούλα

 

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

More Articles Like This