Αντόνιο Κόστα: «Η Ευρώπη δεν πρέπει να αποκλείσει ένα κοινό ταμείο για να χρηματοδοτήσει την άμυνά της»

Συνέντευξη στην εφημερίδα Le Figaro του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Must Read

Τον τρόπο με τον οποίο σκοπεύουν οι Ευρωπαίοι να ενισχύσουν την κοινή τους άμυνα και να απαντήσουν στις πιέσεις που ασκεί ο Ντόναλντ Τραμπ εξηγεί στην εφημερίδα Le Figaro ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Αντόνιο Κόστα.

Σε συνέντευξή του με τίτλο «Η Ευρώπη δεν πρέπει να αποκλείσει ένα κοινό ταμείο για να χρηματοδοτήσει την Άμυνά της» ο πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, ο οποίος την περασμένη Δευτέρα υποδέχθηκε τους 27 αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, καθώς και τον Βρετανό πρωθυπουργό, Κιρ Στάρμερ, και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Μαρκ Ρούτε, σε ανεπίσημη συνάντηση στις Βρυξέλλες για το μέλλον της ευρωπαϊκής άμυνας, δήλωσε ότι «οι Ευρωπαίοι είναι σύμφωνοι να κάνουν περισσότερα, πιο γρήγορα και καλύτερα».

Στους τρόπους που εξετάστηκαν για την αύξηση των αμυντικών δαπανών συζητήθηκε «η δημιουργία μεγαλύτερης ευελιξίας για τους εθνικούς προϋπολογισμούς, η αξιοποίηση εργαλείων, ιδιαίτερα η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για την κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων και άλλα ευρωπαϊκά εργαλεία για την ενίσχυση της βιομηχανίας και τις κοινές ικανότητες των κρατών μελών».

Όπως είπε ο Αντόνιο Κόστα, η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Άμυνας έχει ήδη προσδιορίσει τις προτεραιότητες σε ό,τι αφορά τις δυνατότητες, οι οποίες είναι απόλυτα συνεπείς με εκείνες του ΝΑΤΟ. «Το ΝΑΤΟ αξιολογεί το κόστος των εν λόγω προτεραιοτήτων προκειμένου να καθορίσει ακριβώς τις αναγκαίες επενδύσεις. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνονται η αεροπορική και η αντιπυραυλική άμυνα, τα πυρομαχικά και ο ηλεκτρονικός πόλεμος ή οι υπεύθυνοι στρατηγικής».

Στο ερώτημα εάν η ιδέα ενός κοινού χρέους παραμένει στο τραπέζι, παρά τις επιφυλάξεις της Γερμανίας, ο επικεφαλής του Ευρωπαικού Συμβουλίου απάντησε ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί καμία λύση σε αυτό το στάδιο. «Δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές. Το κοινό χρέος δεν είναι ούτε η μοναδική επιλογή, ούτε μια επιλογή που να πρέπει να αποκλειστεί. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει την Λευκή Βίβλο για την άμυνα τον Μάρτιο και τον Ιούνιο θα πρέπει να υπάρχει η ετοιμότητα λήψης κρίσιμων αποφάσεων».

Για το εάν πρέπει να υπάρχει ευρωπαϊκή προτίμηση στις επενδύσεις άμυνας των 27, ο Αντόνιο Κόστα επισημαίνει ότι αυτό που είναι βασικό, πρώτα απ’ όλα, είναι να δαπανάμε καλύτερα. «Αυτό σημαίνει να εναρμονίσουμε τα πρότυπά μας, να εγγυηθούμε πλήρη διαλειτουργικότητα και να αυξήσουμε τη συλλογική μας ζήτηση, ιδιαίτερα μέσω κοινών αγορών». Πρόκειται για επενδύσεις που θα ενισχύσουν τις ικανότητές παραγωγής και θα αναπτύξουν τη βιομηχανική και τεχνολογική μας βάση στην Ευρώπη. Αυτό είναι βασικό γιατί, όπως τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ, η Ρωσία παράγει περισσότερα σε τρεις μήνες απ’ ό,τι η Ευρώπη και η Αμερική μαζί σε έναν χρόνο».

Σχετικά με το πώς η ΕΕ μπορεί να αποφύγει έναν εμπορικό πόλεμο με τον Τραμπ, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προτρέπει να αποφευχθούν οι εικασίες. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ είναι εδώ και πολύ καιρό σύμμαχοι, εταίροι και φίλοι. Αν προκύψει ένα εμπορικό πρόβλημα μεταξύ τους, θα πρέπει να συζητηθεί και να βρεθούν λύσεις. Όπως δηλώνει, «είμαστε έτοιμοι για διάλογο, αλλά πρέπει επίσης να είμαστε προετοιμασμένοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των πολιτών και των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων αν χρειαστεί. Έχουμε λάβει υπόψη τις δηλώσεις του και προετοιμαζόμαστε να αντιδράσουμε εάν χρειαστεί».

Όσον αφορά σε ενδεχόμενο κίνδυνο διαίρεσης των Ευρωπαίων σε περίπτωση που ο Τραμπ προσπαθήσει να διαπραγματευτεί διμερώς με κάποιους, όπως η Τζόρτζια Μελόνι, ο Αντόνιο Κόστα τόνισε ότι ο καθένας καταλαβαίνει πως «οι 27 μαζί είναι πιο ισχυροί».

Στο ερώτημα εάν η Ευρώπη θα ήταν έτοιμη να στείλει στρατεύματα στην Γροιλανδία λαμβάνοντας υπόψη τις απειλές του Αμερικανού προέδου, επεσήμανε ότι η ΕΕ είναι αξιόπιστος και προβλέψιμος εταίρος, με προσήλωση στις αρχές του Χάρτη των ΗΕ. «Όταν υποστηρίζουμε την Ουκρανία με βάση τον σεβασμό της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της αδιαπραγμάτευτης ακεραιότητας των συνόρων, το ίδιο ισχύει και για ένα κράτος-μέλος της ΕΕ. Η Γροιλανδία αποτελεί μέρος της επικράτειας της Δανίας. Υποστηρίζουμε πλήρως τη Δανία, σε συντονισμό με την κυβέρνησή της» είπε.

Ο Αντόνιο Κόστα σχολίασε και την πρόταση του Ντόναλντ Τραμπ σχετικά με την Γάζα. Όπως είπε «παραμένουμε προσηλωμένοι στη λύση των δύο κρατών ως μοναδική οδό για μια διαρκή ειρήνη στη Μέση Ανατολή. Η άμεση προτεραιότητά μας είναι να τηρηθεί η κατάπαυση του πυρός για να επιτραπεί η επιστροφή των εκτοπισμένων, η ανασυγκρότηση και η παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας».

Τέλος, σε ό,τι αφορά τον ρόλο που θα παίξει η ΕΕ στις διαπραγματεύσεις για την ειρήνη στην Ουκρανία, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος επισημαίνει ότι οι Ουκρανοί είναι οι πρώτοι που επιθυμούν την ειρήνη, αλλά μόνον η Ουκρανία μπορεί να αποφασίσει πότε θα πληρούνται οι συνθήκες για διαπραγματεύσεις.

Δείτε επίσης:

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις τελευταίες & σημαντικές ειδήσεις.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο YouTube για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Ακολουθήστε το newsbreak.gr στο κανάλι μας στο Viber για να είστε πάντα ενημερωμένοι.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο newsbreak.gr

Κάθε σχόλιο δημοσιεύεται αυτόματα. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να αφαιρέσουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το newsbreak.gr ουδεμία νομική ή άλλη ευθύνη φέρει.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

εισάγετε το σχόλιό σας!
Πληκτρολογήστε το όνομα σας

Περισσότερα Βίντεο

Διαβάζονται τώρα

spot_img

More Articles Like This