Πρόσω ολοταχώς για σύσταση προανακριτικής επιτροπής κατά του Χρήστου Τριαντόπουλου για το μπάζωμα του χώρου της σιδηροδρομικής τραγωδίας, εν μέσω οξείας αντιπαράθεσης τόσο μεταξύ της κυβέρνησης της αντιπολίτευσης όσο και ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και έντονου προβληματισμού για τον κίνδυνο να ξεπλυθούν οι ευθύνες του υπό παραίτηση υπουργού.
Η «πράσινη» παράταξη, μέσα και σε έναν ιδιότυπο διαγκωνισμό με την Κουμουνδούρου για το ποιος θα έχει την πρωτοβουλία των αντιπολιτευτικών κινήσεων, πήρε το κοινοβουλευτικό της όπλο και κατέθεσε το αίτημα σύστασης προανακριτικής επιτροπής, ώστε να διερευνηθούν το είδος και ο βαθμός συμμετοχής του στην αλλοίωση του τόπου του δυστυχήματος. Λίγες ώρες μετά ο Χρήστος Τριαντόπουλος ανακοίνωσε πως απομακρύνεται από την κυβέρνηση, με το ΠΑΣΟΚ να εμφανίζεται ικανοποιημένο, επειδή μια δική του κίνηση οδήγησε στο «φάγωμα» ενός μέλους του υπουργικού συμβουλίου, το οποίο ελέγχεται για τις πράξεις του.
Από κει και πέρα όμως, το ερώτημα του ενός εκατομμυρίου παραμένει: Είναι ικανή η δικογραφία που βρίσκεται στη Βουλή να καθίσει στο σκαμνί τον Χρήστο Τριαντόπουλο ή πράγματι ελλοχεύει κίνδυνος η προανακριτική να μετατραπεί σε ακόμα ένα πλυντήριο ευθυνών, όπως ακριβώς και η ντροπιαστική εξεταστική επιτροπή του 2024, η οποία έβγαλε λάδι όλους ανεξαιρέτως τους εμπλεκομένους, προεξάρχοντος του Κώστα Καραμανλή; Η απάντηση είναι δύσκολη, καθώς, όπως ψιθυρίζουν άπαντες, όλα θα εξαρτηθούν και από την πορεία της εν εξελίξει έρευνας της Δικαιοσύνης, δεδομένου ότι εφόσον η προανακριτική είναι «ανοιχτή», όλα τα πρόσθετα στοιχεία κατά του Χρήστου Τριαντόπουλου, ενδεχομένως και άλλων πολιτικών προσώπων, δύναται να διευρύνουν το πεδίο της έρευνας.
Στο ΠΑΣΟΚ πάντως επιμένουν πως αν δεν ζητούσε προανακριτική, δεν θα πήγαινε ποτέ εγγυημένα στη Δικαιοσύνη ο Χρήστος Τριαντόπουλος και πως τα έγγραφα είναι δεμένα και πλήρη, και οδηγούν άνετα στο συμπέρασμα πως προκύπτουν (τουλάχιστον) σοβαρές ενδείξεις ότι ο τότε υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ, διά της συμμετοχής του στην «άτυπη σύσκεψη», στην οποία φέρεται ότι αποφασίστηκε η αλλοίωση του χώρου του δυστυχήματος, χωρίς την απαιτούμενη ενημέρωση και την άδεια της αρμόδιας δικαστικής Αρχής και παρά τις ρητά εκπεφρασμένες αντιρρήσεις του διοικητή της Τροχαίας, προκάλεσε την απόφαση στους αρμόδιους υπαλλήλους να παραβούν το καθήκον της υπηρεσίας τους επιτρέποντας την αλλοίωση του χώρου.
Αυτό που επισημαίνουν από τη Χαριλάου Τρικούπη είναι πως όλοι όσοι μετείχαν στην εν λόγω σύσκεψη της 3ης Μαρτίου και δεν είναι μέλη της κυβέρνησης περιμένουν να δικαστούν, τους έχουν ασκηθεί διώξεις, ανάμεσά τους ο τέως περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός. «Δεν μπορεί ο Χρήστος Τριαντόπουλος να παραμένει στο απυρόβλητο, λόγω του άρθρου 86 για την ποινική ευθύνη των υπουργών» είναι το σήμα που εκπέμπει σταθερά το ΠΑΣΟΚ, απαντώντας με αυτό τον τρόπο στα πυρά της αντιπολίτευσης.
Την ώρα πάντως που τα κόμματα της αντιπολίτευσης έχουν γίνει μύλος, καθώς η τραγωδία έχει εξελιχθεί σε μόνιμη πηγή έντασης, με τον Νίκο Ανδρουλάκη να βγάζει στη σέντρα τον Σωκράτη Φάμελλο, με φόντο την επιμονή του να υποβληθεί εδώ και τώρα πρόταση δυσπιστίας στην κυβέρνηση, και τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να σχολιάζει αιχμηρά πως «ο δισταγμός του ΠΑΣΟΚ να συνεργαστεί μαζί μας δίνει πολιτικό χρόνο στην κυβέρνηση, ώστε να αλλάξει αφήγημα», οι ανησυχίες των γονέων είναι εκείνες που ταρακουνούν τα κόμματα και τους πολίτες.
Προβληματισμός για τη δικογραφία
Πιο έντονα εκφράζει τον προβληματισμό του ο Νίκος Πλακιάς, που έχασε τις δύο κόρες του και την ανιψιά του το μοιραίο βράδυ της τραγωδίας, τονίζοντας πως η προανακριτική θα έπρεπε να συσταθεί όταν φτάσει η δικογραφία στη Βουλή ολοκληρωμένη, με όλα τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται, επιμένοντας πως η υπό σύσταση προανακριτική είναι ελλιπέστατη.
Στο ίδιο μήκος κύματος είναι αρκετά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία προειδοποιούν πως η δικογραφία που βρίσκεται στη Βουλή δεν είναι «δεμένη». Ο ίδιος πάντως ο Νίκος Ανδρουλάκης υποστηρίζει πως εάν δεν γίνει προανακριτική, δεν υπάρχει άλλος τρόπος να πάει στη Δικαιοσύνη ο Χρήστος Τριαντόπουλος για τις πράξεις που περιγράφονται στη συγκεκριμένη δικογραφία, ζητώντας από τους πολιτικούς του αντιπάλους να μην παίζουν παιχνίδια σύγχυσης με την κοινή γνώμη.
Η «γαλάζια» πλειοψηφία θα καθορίσει αν η προανακριτική μετατραπεί σε πλυντήριο ευθυνών
Στην πραγματικότητα, όλα θα εξαρτηθούν καλώς ή κακώς από δύο παραμέτρους. Αφενός από τα πρόσθετα στοιχεία που θα βγουν στο φως τις επόμενες εβδομάδες, εν αναμονή και των καυτών πορισμάτων, και αφετέρου από τις διαθέσεις της κυβέρνησης. Καλώς ή κακώς η Ν.Δ. είναι εκείνη που διαθέτει την πλειοψηφία στη Βουλή και από τη δική της έγκριση περνούν όλες οι αποφάσεις που θα παρθούν κατά τις συνεδριάσεις της προανακριτικής επιτροπής. Η Ν.Δ. είναι που μπορεί να την μετατρέψει σε παρωδία, όπως είχε κάνε και με την εξεταστική, και να μην καλέσει τους εμπλεκομένους. Η Ν.Δ. είναι όμως και εκείνη που μπορεί να ανάψει το πράσινο φως για την ουσιαστική κοινοβουλευτική διερεύνηση της υπόθεσης και του δεδομένου μπαζώματος του χώρου της τραγωδίας.
Οι διαθέσεις της κυβέρνησης θα φανούν τις επόμενες ημέρες. Αρχικώς άπαντες αναμένουν το πότε θα εισαχθεί το αίτημα του ΠΑΣΟΚ προς συζήτηση στην Ολομέλεια, καθώς το προεδρείο έχει περιθώριο τριών εβδομάδων. Ακολούθως, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα και στο ποια πρόσωπα θα επιλέξει η κυβέρνηση για το προεδρείο αλλά και ως μέλη της προανακριτικής. Υπενθυμίζεται πως κατά την εξεταστική επιτροπή της συγκάλυψης ο Δημήτρης Μαρκόπουλος και ο Λάζαρος Τσαβδαρίδης έπαιξαν καθοριστικό ρόλο, εκτελώντας άψογα τις άνωθεν εντολές.
Πηγή: Κυριακάτικη δημοκρατία