Στη διήμερη επίσκεψή του αρχές της περασμένης εβδομάδας στη Θράκη, ο Σωκράτης Φάμελλος ένιωσε δέος από την ερήμωση του τόπου και τη ραγδαία δημογραφική κατάρρευση, και εξέπεμψε «εθνικό SOS».
- Από τον Γιώργο Χατζηδημητρίου
Τα παθαίνουν αυτά οι Έλληνες πολιτικοί όταν εγκαταλείπουν έστω για λίγο τις βολικές συνήθειες του ασφαλούς μικρόκοσμου του αθηναϊκού κέντρου, όπου χαριεντίζονται, και έρχονται αντιμέτωποι με την επελαύνουσα παρακμή της ελληνικής περιφέρειας.
Τα τελευταία χρόνια ο νομός Έβρου αδειάζει από ζωή. Χιλιάδες νέοι από τα Δίκαια μέχρι το Σουφλί, τις κεντρικές και τις βόρειες περιοχές του νομού που είναι κατά βάση αγροτικές, πήραν των ομματιών τους και εγκαταστάθηκαν στην Αλεξανδρούπολη και την Ορεστιάδα, ρίχνοντας μαύρη πέτρα πίσω τους. Τα γόνιμα χώματα στις παραποτάμιες εκτάσεις όπου με τιμή πολλοί από εμάς υπηρέτησαν την πατρίδα στέκουν ακόμα στη θέση τους. Χέρια να τις καλλιεργήσουν όμως και να δουν τον κόπο τους να αμείβεται όλο και λιγοστεύουν.
Οπως γράφει ο καθηγητής Αναστάσιος Λαυρέντζος («Η σιωπηλή άλωση» εκδόσεις Πραγματεία), «όποιος περιδιαβεί τα χωριά της εύφορης πεδιάδας Ορεστιάδας – Διδυμοτείχου και της παραποτάμιας ζώνης του Εβρου θα διαπιστώσει μια εικόνα εγκατάλειψης. Θα συναντήσει οικισμούς κυρίως ηλικιωμένων, με ελάχιστα παιδιά, οι οποίοι έχουν εισέλθει σε φάση δημογραφικού μαρασμού. Η εικόνα αυτή είναι πλέον ορατή και από τα απογραφικά δεδομένα».
Μέσα σε 40 χρόνια ο πληθυσμός του Εβρου μειώθηκε σχεδόν στο μισό. Κι από την άλλη, οι θάνατοι πάει καιρός που έχουν πάρει το πάνω χέρι, ενώ από την άλλη πλευρά του ποταμιού καταγράφεται ένα σφύζον δημογραφικό δυναμικό που μαγνητίζεται από τα κηρύγματα εθνικιστικού μίσους του «ψευτοσουλτάνου» και δείχνει με κάθε τρόπο ότι ασφυκτικά εντός συνόρων.
Τα χωριά στην περιοχή αδειάζουν, στερώντας από τον εθνικό κορμό στρατηγικά πολύτιμες εφεδρείες. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Καραμέρο, (Real fm) που συνόδεψε τον πρόεδρο στη βραχεία περιοδεία, «8.294 θάνατοι με 3.380 γεννήσεις το 2024, με σιδηροδρομικό αποκλεισμό, μια που μιλάμε για τα Τέμπη ξανά αυτές τις μέρες, με τεράστιο κόστος στέγασης, με δραματική υποβάθμιση της Υγείας, με μειωμένο τζίρο 60% για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, 700 εκ των οποίων πάνε για κλείσιμο, με σχολεία να κλείνουν, με κόστος αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής πάρα πολύ υψηλό, όπως σε όλη την Ελλάδα, με αβέβαιες αποζημιώσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, ειδικά μετά το πρόβλημα της ευλογιάς για την κτηνοτροφία, με το πρόβλημα της 7ης Ταξιαρχίας στον Προβατώνα, όπου με τις νέες κρίσεις δεν τοποθετήθηκε ταξίαρχος αλλά αντισυνταγματάρχης, άρα υποβαθμίζεται με έναν τρόπο η ταξιαρχία, που σημαίνει ότι θα βρεθούν πολύ λιγότεροι κληρωτοί αξιωματικοί και υπαξιωματικοί στην περιοχή, που συμβάλλουν στην τοπική οικονομία, στο Δημογραφικό, κυρίως όμως στο ζήτημα της ασφάλειας».
Στη διπλανή Ροδόπη και την πρωτεύουσα του νομού Κομοτηνή τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Οι ντόπιοι σχολιάζουν με απογοήτευση ότι κλείνουν έπειτα από πάρα πολλά χρόνια λειτουργίας τα καταστήματα μεγάλων αλυσίδων στην πόλη, όπως τα ZARA και BERSHKA, αφήνοντας στον δρόμο πολλές δεκάδες εργαζομένους.
Ξεπούλημα
Την ίδια ώρα, ολόκληρη η Βιομηχανική Περιοχή (ΒΙΠΕ) Κομοτηνής πουλήθηκε από την Πειραιώς σε fund ινδικών συμφερόντων. «Η Ελλάδα φιλοδοξεί να αποτελέσει τη φυσική πύλη εισόδου και γέφυρα της Ινδίας προς την Ευρώπη» διακήρυξε υπερφίαλα, όπως συνηθίζει, ο ΥΠΕΞ Γ. Γεραπετρίτης από το Δελχί όπου βρέθηκε την περασμένη Πέμπτη. Καλά όλα αυτά, αρκεί οι πολλές «γέφυρες» να μην αφήνουν κουσούρια, που θα σχολίαζε κι ο αλησμόνητος Μποστ…
Και, βεβαίως, θα έπρεπε να παρατηρήσει κάποιος στον λαλίστατο υπουργό ότι για να γίνει η χώρα εμπορική πύλη προς δυσμάς χρειάζεται τρένα και η Θράκη βιώνει ήδη από το 2019 έναν πρωτοφανή σιδηροδρομικό αποκλεισμό, με κλειστά τα εκδοτήρια της ακριβοπληρωμένης Hellenic Train σε Ξάνθη, Κομοτηνή, Αλεξανδρούπολη και Ορεστιάδα.
Ενδεικτικό και το γεγονός της γενικής παρακμής, ότι έχει μειωθεί κατά 45% ο κύκλος εργασιών των πρατηρίων καυσίμων -στο 12% έχει υποχωρήσει σχετικός δείκτης πανελλαδικά- και διευρύνεται η μείωση περαιτέρω μετά την πλήρη ένταξη Βουλγαρίας στη συνθήκη Σένγκεν από 1/1/25. Γιατί να βάλεις κανείς πανάκριβη βενζίνη στην Ελλάδα, όταν η Βουλγαρία είναι δίπλα; Ακόμα και γαμήλια γλέντια γίνονται στις γειτονικές χώρες.
Υπό εξαφάνιση οι κτηνοτρόφοι! Χωρίς μαθητές τα δημοτικά σχολεία
Την ίδια ώρα οι αγρότες, σε έναν νομό όπου το 65% του ενεργού πληθυσμού απασχολείται στον πρωτογενή τομέα, διαμαρτύρονται ότι έχει μειωθεί κατά 40% το εισόδημά τους λόγω της μειωμένης παραγωγής από τις ξηροθερμικές συνθήκες και των χαμηλών τιμών σε βασικά προϊόντα της περιοχής (βαμβάκι, δημητριακά, καπνό κ.ά.).
Και από την πλευρά τους οι κτηνοτρόφοι υποχρεώθηκαν να σφάξουν 75.000 αιγοπρόβατα λόγω πανώλης και ευλογιάς μόνο το 2ο εξάμηνο του 2024, με το κακό να συνεχίζεται… Το 2015 ήταν καταγεγραμμένοι 8.552 εκτροφείς και 1.218.166 αιγοπρόβατα, ενώ με στοιχεία του 2023 η αντιστοιχία έχει υποχωρήσει σε 4.760 και 752.796.
Οι εκπαιδευτικοί ενημερώνουν ότι κατά 12% μειώθηκαν οι εγγραφές στα δημοτικά σχολεία το 2025, ενώ η ΑΔΕΔΥ Ροδόπης υπολογίζει ότι ο μέσος όρος ηλικίας των δημοσίων υπαλλήλων ανέρχεται στα 55 έτη, όσο περίπου και των αγροτών.
Στις δύο συσκέψεις που έλαβαν χώρα απουσίαζαν οι μουσουλμάνοι δήμαρχοι των Δήμων Ιάσμου και Φιλύρας-Αρριανών. Βεβαίως, δεν ήταν τυχαία. Με κάποιον τρόπο οι υποτακτικοί του προξενείου πρέπει να συντηρούν κλίμα έντασης στην περιοχή…
Πηγή: Κυριακάτικη δημοκρατία
Δεν πειράζει. Θα έρθουν οι Τούρκοι από δίπλα και θα ξαναζώσουν ζωή στην παρατημένη περιοχή. Ειρηνικά και γαλήνια η Ιστορία θα συνεχιστεί… χωρίς τους ελληνώνυμους δημοσίους κοπρίτες…
Τώρα το θυμηθήκατε….αργά πολύ ΑΡΓΑ..