Τους όρους που βάζει η Ελλάδα, προκειμένου να επιτευχθεί η επανενεργοποίηση της κοινής δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας για το Μεταναστευτικό, ανακοίνωσε ο Στέλιος Πέτσας, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.
Η χώρα μας, θεωρώντας ότι έχει τεκμηριωθεί με αδιάσειστα στοιχεία η οργανωμένη και συντονισμένη από τις τουρκικές Αρχές επιχείρηση στον Έβρο, την οποία χαρακτηρίζει «ασύμμετρη απειλή», ζητά συγκεκριμένες αλλαγές, προκειμένου να διαβεβαιωθεί ότι θα επικρατήσει ξανά η λογική στις σχέσεις Ε.Ε. – Τουρκίας.
Όπως είπε ο Στέλιος Πέτσας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στις συνομιλίες του με τους Ευρωπαίους ηγέτες, τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να αποσύρει αμέσως τους απελπισμένους ανθρώπους που συγκέντρωσε στον Έβρο. Να πάψει, επίσης, να τους υποκινεί, διασπείροντας fake news, και να δεχτεί πίσω όσους μπήκαν παράνομα και έχουν συλληφθεί σε ελληνικό έδαφος.
Κοινές περιπολίες
Να δεχτεί κοινές περιπολίες της ακτοφυλακής και των άλλων Αρχών με τη Frontex, στα τουρκικά χωρικά ύδατα, στη θάλασσα, αλλά και στην ξηρά. Επιπρόσθετα -και αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό σημείο για την υλοποίηση του σχεδίου της κυβέρνησης για το Μεταναστευτικό-, να δεχτεί ότι οι επιστροφές στην Τουρκία όσων δεν δικαιούνται άσυλο, θα γίνονται όχι μόνο από τα νησιά, αλλά και από την ενδοχώρα.
Εάν αυτοί οι όροι, που η ελληνική πλευρά θεωρεί ότι έχει δικαίωμα να θέτει, καθώς, επί της πράξης, ακύρωσε τον τουρκικό εκβιασμό προς την Ε.Ε., γίνουν δεκτοί, τότε η χώρα μας, σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, θα στηρίξει την ευρωπαϊκή βοήθεια στην Τουρκία.
Διαβάστε επίσης: «Πόρτα» των Εβριτών στην αντιπροσωπία του ΣΥΡΙΖΑ – Δεν τους είδε ούτε ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως
Στη χώρα, πάντως, σήμερα φτάνουν η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και η επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων, προκειμένου να δοθεί συνέχεια στα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα, για τη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης.
Έμφαση αναμένεται να δοθεί στην αντιμετώπιση της κατάστασης των ασυνόδευτων ανηλίκων στη χώρα, καθώς έχει ήδη αρχίσει στην Ε.Ε. να σχηματίζεται ένα «μέτωπο προθύμων», προκειμένου ένας αριθμός εξ αυτών να μεταφερθεί σε άλλα κράτη-μέλη.