Ο έμπειρος πολιτικός αναλυτής και Δρ. διεθνών σχέσεων Γιάννος Χαραλαμπίδης, για μία ακόμη φορά τα είπε χύμα και τσουβαλάτα για τις ευθύνες των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου στο… ξεσάλωμα της Τουρκίας, ενώ χαρακτήρισε «σκλάβο του Μητσοτάκη» τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, με τις δύο χώρες να πληρώνουν τις λάθος πολιτικές τους, έχοντας ξεπλύνει τα τουρκικά εγκλήματα!
Ο κ.Χαραλαμπίδης μιλώντας στο κυπριακό Sigmalive σχολίασε τις απαιτήσεις της Άγκυρας να συμμετέχει στην ασφάλεια της Ευρώπης θέλοντας να εκμεταλλευτεί το χάος που επικρατεί στην ήπειρό μας και στηλίτευσε την κυπριακή και την ελληνική Κυβέρνηση λέγοντας ότι άνοιξαν «την κερκοπορτούλα για την Τουρκία εντός της Ευρώπης».
Τα όσα είπε ο πολιτικός αναλυτής για τα λάθη του Έλληνα Πρωθυπουργού και του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας:
«Εάν φέρουμε τη θέση μας στη θέση ενός Ευρωπαίου και ακούμε τώρα τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ή τον Έλληνα Πρωθυπουργό να συμπεριφέρεται με αυτόν τον τρόπο έναντι της Τουρκίας, ερώτηση πρώτη: Ποιος άνοιξε την κερκοπορτούλα για την Τουρκία εντός της Ευρώπης; Η Κύπρος και η Ελλάδα, όταν επέτρεψαν στον κύριο Φιντάν να πάει στο Συμβούλιο της ΕΕ. Εμείς είχαμε επισημάνει ότι αυτά θα πληρωθούν.
Δεύτερον, πώς είναι δυνατόν ο ΠτΔ, λέει ένας Ευρωπαίος εταίρος ή ένας οποιοσδήποτε τρίτος, να ισχυρίζεται ότι η Τουρκία είναι ένας κακός παίκτης, όταν έχει η Κύπρος και η Ελλάδα ψηφίσει -ναι ή όχι;- ως ΓΓ του ΟΑΣΕ τον εκπρόσωπο της Τουρκίας; Εμείς δηλαδή αποδεχθήκαμε ότι η Τουρκία έχει ρόλο εντός της ασφάλειας της Ευρώπης, εφόσον συναινέσαμε, ξεπλύναμε την Τουρκία μέσω του Συμβουλίου της Ευρώπης.
Έρχεται για παράδειγμα η Ελλάδα και η Κύπρος και στηρίζουν στο θέμα της ναυτιλίας πάλι την Τουρκία. Άρα υπάρχει μια σειρά πολιτικών που έχει αποκαθάρει την Τουρκία από τα αίματα της εισβολής στην Κύπρο, διότι έχουν περάσει ήδη 50 χρόνια και αντί να κρατούμε ζωντανή αυτή την εισβολή και το πιο σημαντικό αυτό που έχει πει ο Έλληνας πρώην Πρωθυπουργός ο Αντώνης Σαμαράς γι’ αυτό και τον αντέγραψε ο Μητσοτάκης. Τι είπε; Ότι δεν συνδέθηκε το Κυπριακό με το Ουκρανικό.
Αν συνδεόταν, τότε θα έπρεπε να αξιώσουμε όπως στέλνουν όπλα στην Ουκρανία για να αμυνθεί από τον εισβολέα, να στείλουν και στην Κύπρο, διότι υπάρχει κατοχή επί εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας που είναι μέλος της ΕΕ και είναι ευρωπαϊκό έδαφος.
Όταν όλα αυτά δεν έγιναν από την Αθήνα και τη Λευκωσία, ευλόγως οι εταίροι θα πουν το εξής: δεν μπορούμε εμείς να είμαστε βασιλικότεροι του βασιλέως. Θυμηθείτε ότι πριν από δύο χρόνια ο κ.Μητσοτάκης ήταν στον Βόσπορο και τον ατένιζε μαζί με τον Ερντογάν και του έπλεκε το εγκώμιο. Και μετά ακολούθησε ο Κύπρος ΠτΔ ως ένας οιονεί σκλάβος της πολιτικής του Έλληνα Πρωθυπουργού, σκλάβος του Μητσοτάκη και αυτή τη στιγμή πληρώνουμε τα λάθη μας, τις λανθασμένες πολιτικές μας, διότι έχουμε αποκαθάρει την Τουρκία.
Τι θα πεις στους ξένους μετά από όλα αυτά; Τι θα τους πεις, γιατί τον φέρνετε; (σ.σ. τον Φιντάν)».
Το χάος και η Τουρκία
Με την Ευρώπη ευάλωτη και ανίκανη να σταθεί στο ύψος των γεωπολιτικών περιστάσεων και εξελίξεων, η Τουρκία βρίσκει ευκαιρία να εκμεταλλευτεί το χάος και την έλλειψη αξιόπιστης ηγεσίας στο μπλοκ και να το παίξει «αρχιτέκτονας» στην ασφάλεια της Γηραιάς ηπείρου.
Σχολίασε σχετικά ο Γιάννος Χαραλαμπίδης:
«Αυτή τη στιγμή η Τουρκία ισχυρίζεται ότι μπορεί να είναι ο κεντρικός πυλώνας της αρχιτεκτονικής της ασφάλειας της ΕΕ διότι εντός του NATO διαθέτει τον δεύτερο μεγαλύτερο και πιο καλά εκπαιδευμένο στρατό μετά τις ΗΠΑ. Άρα αυτό είναι το μήνυμα που θέλει να στείλει η Τουρκία. Η οποία θέλει να είναι εκτός της ΕΕ, αλλά και εντός της ΕΕ.
Και αν προσέξει κάποιος τις δηλώσεις, η Τουρκία αντιλαμβάνεται ότι θα υπάρχουν μεγάλα πακέτα συγχρηματοδότησης για τις πολεμικές βιομηχανίες. Συνεπώς θέλει να μπει σε αυτά τα μεγάλα προγράμματα των πολεμικών βιομηχανιών για να ενισχύσει τη δική της την πολεμική βιομηχανία, η οποία είναι αλήθεια ότι ανθεί. Σε αντίθεση με την ελληνική, η οποία έχει χρεοκοπήσει και σε αντίθεση με την κυπριακή η οποία δεν υπάρχει. Άρα η Τουρκία δημιούργησε τις συνθήκες για να διεκδικεί αυτό το ρόλο, πάνω στην ευάλωτη άμυνα της ΕΕ».
Δείτε επίσης:
- Στο Μαξίμου το πρωί του Σαββάτου ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας
- Δούρου: Υπόλογη η κυβέρνηση για το «πάγωμα» της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου
- H Κυπριακή Δημοκρατία θέτει «βέτο» στη συμμετοχή της Τουρκίας σε συνόδους κορυφής για το ουκρανικό
- Η Τουρκία διεκδικεί πρωταγωνιστικό ρόλο στην ευρωπαϊκή Άμυνα: Ύψιστος εθνικός κίνδυνος με ανοχή Μητσοτάκη!
Συμφωνώ απόλυτα με τον Γιάννο Χαραλαμπίδη.Ομως η ερώτησή μου είναι: Από τον αείμνηστο Τάσο Παπαδόπουλο και μετά η Κύπρος συνέχισε την πολιτική του Τάσου Παπαδόπουλου; Κατάφερε να έχει μια τέτοια πολιτική σταθερή και ακλόνητη ασχετα με το ποιο πολιτικό προσωπικό υπάρχει στην Ελλάδα (κυβέρνηση και αντιπολίτευση);
Παρακολουθώ τον Γιάννο Χαραλαμπίδη γιατί πάντα προσεγγίζει τα εθνικά με έγκυρο και ακριβή λόγο και μέσα από την μεγάλη οθόνη της γεωπολιτικής σκακιέρας και με ιστορική γνώση.Απλα ήθελα να πω ότι τουλάχιστον η Κύπρος έβαλε βέτο στο θεμα της Τουρκίας για όσα έλαβαν χώρα αυτές τις μέρες.
Οι μειοδότες Μητσοτάκης ραγιαπετριτης έχουν απεμπολησει τα δικαιώματα μας στο Αιγαίο, δεν εφαρμόζουν ούτε την προδοτική συμφωνία των Πρεσπών, έχουν ξεχάσει τους Βορειοηπειρώτες και τους Κύπριους αδελφούς, αφήνουν τη Θράκη να μαραζώνει και επικοιζουν την Ελλάδα με μουσουλμάνους.